klubgogo Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 12:32 Do szpitala zabrałam tylko linoderm (sudokrem nigdy nie pomógł, linomag jak dla mnie śmierdzi), chusteczki dzidziusie, których używam do tej pory (pampersy jakoś dziwnie nawilżone), fajne są jeszcze bambino. Do kąpieli tylko oilatum (ale w szpitalu nie było potrzebne), dzięki niemu nic do smarowania nie potrzebowałam, żadnych wiecej kremików, kosmetyków, oliwek nie stosowałam. W domu był roztwór spirytusu do pępka i olejuszka na późniejszą ciemieniuchę. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 12:41 Linomag bądź Bepanthen Oliwka normalna, najtańsza (np. Bambino), nie do smarowania lecz do wlewania do wanienki. Kto by się bawił w natłuszczanie całego dziecka i po co?! Chusteczki koniecznie. Firma obojętnie jaka. Kto powiedział, że Pampers najlepszy. Ja chyba nawet nigdy nie używałam. Używałam za to Nivea, Dzidziuś, Bambino itd. Może być płyn ale ja akurat użuwałam na początku mydełka. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 13:20 1. sudokrem 2. nie uzywalam i do dzis nie uzywam ani oliwki ani kremu 3. u nas pampers sie nie sprawdzily, mała pieklo i ucieka jak widzi te pampersa 4. U nas w szpitalu byl plyn i uzywali emolium i rowniez go zakupilam. Jest superacki, nawilza skore i dlatego nie stosuje juz zadnego kremu czy oliwki bo nie ma potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
mamagazeta.pl Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 13:34 SUDOCREM MA W SKŁADZIE TLENEK CYNKU ( zinc oxide łac. oxidium zinci). Ten składnik pomaga, gdy odparzenia już się pojawiają, natomiast stosowany na zdrową skórę może paradoksalnie doprowadzić do problemów, bo ma działanie wysuszające. Ja STOSUJE: NA PUPĘ - LINOMAG ZIELONY. DO KĄPIELI - EMOLIUM - EMULSJA DO KAPIELI - 1/2 MIARKI DO WANIENKI DO SMAROWANIA CIAŁKA - EMOLIUM - EMULSJA DO CIAŁA CHUSTECZKI- PAMPERS SENSITIVE Do mycia pupy i twarzy: MUSTELA PŁYN OCZYSZCZAJĄCY dla niemowląt i dzieci 300 ML PIELUCHY - TOUJOURS DOSTĘPNE W SIECI SKLEPÓW LIDL. Odpowiedz Link Zgłoś
myszkowska4 Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 14:02 Co zabrać do szpitala to zalezy od tego co jest w szpitalu. Są szpitale gdzie jest wszystko dla dziecka na wyposażeniu, a są i takie gdzie trzeba miec swój płyn... A dla dziecka do pupy polecam linomag na co dzień (zielony) i sudocrem gdyby coś tam się jednak podrażniło. Chusteczki, oliwki, płyny... cokolwiek co sie nadaje dla noworodka, a firmę z czasem wybierzesz sama ulubioną albo taką jaką zaakceptuje skóra dziecka. Nie kupowałabym więc na początek trójpaków chusteczek czy wielkiej butli płynu, bo może się okazać, że trzeba będzie wywalić. Polecam próbki - jeśli dostałaś od lekarza czy w szkole rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 19:46 1.sudocremu używam, jak są problemy; do codziennej pielęgnacji kre z mniejszą ilością cynku- np. ten linomag, bepanthen (przyda się i na brodawki), sofeo 2. żadna 3.chusteczki Huggies Pure, przetestowałam chyba wszystkie na rynku i IMO są bezkonkurencyjne 4.nie brać, w szpitalu kąpią położne i mają na pewno środki do mycia Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 20:07 Płyn do kąpieli ( przynajmniej w szpitalu zbędny) bo przeważnie położne "kąpią" dzieci pod kranem, linomag nawilża, sudocrem wysusza, nie używałam oliwek dla dzieci nigdy bo oboje maja dość suchą skórę, używamy balsamu i kremu do twarzy emoilum, chusteczki bobini baby ( niebieski opakowanie z fajnym zamknięciem). Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 20:41 marlesek napisała: > dziewczyny mam pytanie co jest lepsze dla maluszka i co zabrac do spzitala: > sudokrem czy linomag? * sudokrem, bepanthen > oliwka jaka/ lub krem jaki do ciałka? * żadna oliwka, żaden krem, chyba, ze faktycznie skóra byłaby sucha, to balsam hipp'a > chusteczki jakie? (czy faktycznei pampers jest najlepszy) * Pampers, Nivea, Bambino > płyn do kąpieli brać czy sobie darować? * do kąpieli oilatum > > no to na tyle jeśli o czymś zapomniałam do higieny dla maluszka to poradźcie * do szpitala zabierz to, co szpital każe zabrać. Ja zabrałam pieluchy, chusteczki, bepanthen, sudokrem, ale dostałam też kosmetyki w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
patkag Re: do doświadczonych mam 28.10.10, 20:53 po pierwsze zapytaj sie w szpitalu co masz wziac...u mnie w szpitalu powiedzieli ze mam wziac pieluchy jednorazowe ( jezeli chodzi o jedynki to polecam Pampers...potem mozna eksperymentowac) oraz chusteczki - ja wzielam rossmanowskie. Masci to juz w domu potrzebne byly - na codzien linomag, na odparzenia sudokrem. Kapalam w Emolium lub podobnych specyfikach wiec juz niczym nie nacieralam ciala dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
neftis83 Re: do doświadczonych mam 29.10.10, 10:34 U mnie na szkole rodzenia trąbiły żeby do szpitala wziąć tylko chusteczki nawilżane i ciuszki. Pampersy były szpitalne, a każda mama dostała w prezencie Alantan. A Sudokrem i Linomag stosuj na chorą już skórę Odpowiedz Link Zgłoś