08.11.10, 10:19
Witam wszystkie mamy. mam pytanie czy należy oduczać jesć w nocy 3 miesięczne dziecko?
Mój synek je tak o 20 czasem 21 mleko jeszcze nie zageszczone 120 ml. Potem budzi sie o 2 i następnie o 5 czasem 6 rano. Czy oduczać go jeść o 2. Dawałam cherbatkę ale budził się ponownie po 2 czasem 1 godzinie. A dodam że wazy już ponad 7 kg a urodził sie z wagą 3470. Jeśli mam oduczać to w jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • monikanu Re: sen 08.11.10, 10:42
      skoro budzi się po piciu po 1 lub 2 to chyba jest jedank głodny smile
    • semi-dolce Re: sen 08.11.10, 10:49
      Dziecko ma jeść wtedy, gdy jest głodne. Co to w ogóle za pomysł żeby "oduczac jedzenia"? Jedzenie to nie jakis kaprys a naturalna potrzeba organizmu. Z nocnych karmień zrezygnuje samo, gdy do tego dorośnie - moze za miesiąc a może za rok. Jedno i drugie jest normalne.
    • maderta Re: sen 08.11.10, 11:22
      Zadając to pytanie myślisz o wadze dziecka, czy o własnym komforcie wysypiania się?
      Jeśli się budzi, znaczy, że jest głodny. dzieci, które piją na wieczór zagęszczone mleko też potrafią w nocy domagać się butli.
    • bluemka78 Re: sen 08.11.10, 11:56
      Jak sie budzi znaczy ze glodny. Ja wychodze z zalozenia, ze jak dziecko nie bedzie potrzebowac to sie nie obudzi. Mojej kolezanki corka ma 2 latka i tez jeszcze sie w nocy budzi na mleko, nie stanowi to dla jej matki jakiegos problemu, wstaje robi i daje dziecku butelke. Trwa to moze z 10 minut wiec tylko co nic.
      Moje corki tez sa rozne, jedna je wieczorem ok 23 zageszczone nutritonem mleko ok 120ml i spi do 6, 7 rano, a druga po takiej samej kolacji budzi sie ok 4 na kolejna taka sama porcje. Tej ktora sie nie budzi nawet jak podam mleko to z bieda wypije ok 30ml, bo tak mocno spi wiec nie daje. Tej ktora sie budzi na mleko nie przewijam, bo sie za bardzo wybudza czekaniem na mleko podczas przewijania i pozniej ma problem z zasnieciem wiec tez trwa to moze z 15, 20 mint, to zadna przerwa. Teraz to ja sie czuje super wyspana po takich nocach, wczesniej mialam sajgon, ale tez przezylam.
    • siisiiii Re: sen 08.11.10, 12:39
      też uważam, że skoro się budzi to znaczy, że głodny. poza tym 4 miesiące to jeszcze malutko, żeby oduczać od jedzenia w nocy. Moja mała mimo, że była już na butelce w wieku 4 mcy to nagle zaczęła budzić się 3 razy w nocy na butle mimo że jadła już tylko raz. i niczym nie dało się jej przekupić, darła się dopóki nie dostała mleka. potem jej przeszło. później zaczęła jeść coraz mniej, a 2 dni przed ukończeniem 7 mcy po prostu nie obudziła się już na jedzenie. i w dzień zostały tylko 4 posiłki, bo więcej nie chce. więc dawaj póki głodnywink
    • wera07_5 Re: sen 08.11.10, 12:51
      Mi bardziej chodzi o to czy on nie wazy już za wiele jak na 3 miesiace.
    • mama.zuzanki Re: sen 08.11.10, 12:52
      to chyba zależy od tego jak go karmisz, piersią czy mm. Moja ma tez 3 miesiace, jest na piersi i w nocy ma jedna pobudke na karmienie koło 3, przy czym wieczorne karmienie ma około 22, a wstaje rano koło 7.30 - 8. Nie oduczam jej, bo widze ze z czasem przesypia coraz dłużej.
      • mamaali-1 Re: sen 09.11.10, 12:44
        trzy miesięczne dziecko, które wstaje w nocy mniej niż trzy razy to rzadkość. Wg mnie zdecydowanie jest za małe, by oduczać je wstawania w nocy. Zresztą, co często bywa, w wieku ok.5m-cy znacznie częściej wstają w nocy - gdyż nocne mleko jest tłuściejsze, a dzieci zaczynają magazynować tłuszczyk przed okresem raczkowania, gdy będą spalać o wiele więcej energii.
        Moja mała właśnie skończyła 8 m-cy, i niby mogłabym ją zacząć odzwyczajać od wstawania w nocy, jednak jeszcze trochę zwlekam... choć zmęczona wstawaniem nocnym bardzo jestem wink
    • easy_martolina84 Re: sen 09.11.10, 12:46
      wera07_5 napisała:

> Witam wszystkie mamy. mam pytanie czy należy oduczać jesć w nocy 3 miesięczne d
      > ziecko?

A po co????
    • czaarodziejka Re: sen 09.11.10, 20:01
      Nie oduczać.To malutkie dziecko.Pobudka o 2 i 5rano-marzyłam kiedyś tak mieć.Naprawdę masz fajnie.Minimum do 6 miesiąca dziecko może jeść w nocy i ma do tego pełne prawo.Jeśli zacznie omijać posiłki nocne,to tylko na własne życzenie.Jak masz wątpliwości,zapytaj waszego pediatrę.

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbnvcqgz9x9smw7.png
      • kamyczek12-12 Re: sen 11.11.10, 12:28
        Moja ma prawie roczek i je w nocy mniej więcej co 3.5 godz. jak była maleńka to jadła na żądanie. Karmiona butelką. Skąd pomysł ograniczania jedzenia maleństwu w nocy.
    • beata2802 Re: sen 09.11.10, 20:57
      Dziecko należy karmić wtedy, kiedy jest głodne, a nie napychać wieczorem sztucznymi wynalazkami, żeby spało do rana. Rozciąganie żołądka nie jest dobrym pomysłem. Dziecko z natury potrzebuje jeść często. A natury lepiej nie poprawiać...

Skoro już nie karmisz piersią, to przynajmniej śpij z dzieckiem, abyś mogła reagować na jego sygnały, kiedy jest głodne, i dawać mu wtedy jeść/pić jednocześnie je przytulając.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka