12.11.10, 19:00
Moja córcia ma 6,5 miesiąca jeszcze sama się nie przekręca na brzuszek ale próbuje zaczynam się troszkę martwić czy z nią wszystko w porządku. rwie się za to do siadania, cały czas by chciała żeby ja trzymać na siedząco. poza tym kładziona na brzuszku próbuje pełzać tzn. pupkę podnosi do góry a nosem trze po podłodze bo nie wie co zrobić z rączkami a jak jest u was w tym samym wieku???? poza tym gada po swojemu ale jeszcze nie składa sylab
Obserwuj wątek
    • bzibulinka Re: obroty 12.11.10, 20:01
      Nasza córcia też ma 6,5 miesiąca. Od miesiąca przewraca się na brzuszek a na plecki od ok. 2 tygodni. Zaczyna pełzać. Do siadania sie rwie ale jest duża (waży 9200) więc jest cięzkowink Czasami nawija w kółko "mama" "dada". Piszczy i wrzeszczy w niebogłosy, zwłaszcza w kąpieli. Poza tym bierze stópki do pysia. Też nie chciała się przewracać się na brzuszek więc fizjoterapeutka pokazała nam ćwiczenia które miało ją zachęcić i prawdopodobnie pomogło bo po 2 dniach intensywnych ćwiczeń zaczęła sama się przewracaćsmile
      • carmelaxxx Re: obroty 12.11.10, 20:08
        jakie to cwiczenia?
        • green-koala111 Re: obroty 12.11.10, 20:12
          MOja ma skończone 7 miesięcy i tez sie nie przekręca. Jak bbyłysmy u Pani doktor to powiedziała ,ze to nic niepokojącego, trzeba ja zachęcać , turlając. Tak samo jak Twoja gada,po swojemu oczywiście. Siedzi sama,ale nie siada sama, trzeba ja posadzić. Także nasze po prostu poszły w gadke a nie w turlanko.....
          • dagmara-k Re: obroty 12.11.10, 20:17
            moja w tym wieku obracala sie non stop, gdziekolwiek polozona, ale nadal nie siedzi posadzona, mimo ze pelza (7miesiecy i tydzien), obraca sie na plecy. nie laczy sylab, nawet nie mowi tych "ma", "da" itp, ale za to spiewa jak uslyszy instrument. nie da sie wszystko na raz. poturlaj ja troche, dziecku latwo sie obrocic na brzuch, jak turlamy je nie przekrecajac za plecy i bark, tylko lapiac wysoko udo - musi zalapac ze tzreba troche noge uniesc i za ta noga ciagnac reszte ciala.
            • ruda_net Re: obroty 12.11.10, 20:53
              Moja również nie wykazuje zainteresowania przewracaniem się na brzuch, a położona na brzuchu wścieka sie po kilku minutach i za nic w świecie nie próbuje sama coś z tym zrobić smile
              Kilka razy przewróciła się na plecy więc stwierdziłam, że ona po prostu jest leniwa wink
              Moja córcia, ogólnie jest mało ruchliwa, potrafi przez długi czas leżeć i bawić się zabawką.
              Co do gaworzenia, to idzie jej to świetnie, aż miło posłuchać smile Pozdrawiam.
        • bzibulinka Re: obroty 13.11.10, 22:38
          Turlankosmile Kładziemy dzidziucha na podłodze (nasza córcia cały dzień spędza na miękkich kostkach złożonych w dywanik), prawą ręką łapiemy lewą nogę w ten sposób, że cztery palce mamy w okolicy nerek a kciuka pod kokolankiem, zginaqmy w ten sposób nóżkę. Lewą ręką wyprostowujemy prawą rączkę dzidziucha, do góry, wzdłuż ciała i przewracamy na jego prawą stronę (na tę którą włąsnie rączkę dzidziuszka wyprostowaliśmy). JAk już jest na brzuszku to wyprostowujemy znowu tę rączkę (żeby nie opierał się na łokciu bo będzie bolało) i wracamy. A potem druga strona. Robimy to w miarę energicznie. Dzieciuch się cieszy i babka powiedziała, że jak tak jej pokarzemy 1000 razy jak to sie robi to za 1001 zrobi to sama. I sie udałosmile
    • azomim Re: obroty 12.11.10, 21:49
      Mój był leniem do końca 6 miesiąca, a potem wszystko narazsmile
      Zaczął się przewracać swobodnie pod koniec 6 m-ca, potem pełzał, na początku 7 zaczął raczkować, teraz już sam siada i próbuje wstawać. Też się martwiłam, jak widać niepotrzebnie.
      Jak zaczęłam się niecierpliwić, bawiłam się z nim turlając go delikatnie po łóżku, to pokazało mu dopiero, że można się obrócićwink
      Wzięłam sobie do serca, że nie można dziecka sadzać itp. w ogóle nim samo tego nie zrobi, ale myślę, że gdyby nie delikatna stymulacja z mojej strony, dalej by sobie leżał z błogim uśmiechem na twarzyuncertain
    • mamagazeta.pl Re: obroty 13.11.10, 12:01
      Maja ma 7 miesięsy i 2 tygodnie.
      jak miała:
      5 miesięcy i 2 dni - sama przekrecała się z pleców na brzuszek
      5 miesięcy i 11 dni - sama usiadła w wózku
      6 miesięcy - zaczeła pełzać po podłodze
      6 miesięcy i 12 dni - siedzi sama bez podparcia
      7 miesięcy i 2 dni - Maja z pozycji na brzuchu sama siedzi
      7 miesięcy i 11 dni - Maja próbuje stawać
      7 miesięcy i 12 dni - raczkuje na kolanach
      Niemartw się każde dziecko rozwija się w swoim tempie.
      U mnie sprawdziła się PODŁOGA ( cały dzień bawi się na podłodze) ,Turlanie oraz przekręcanie dziecka na brzuszek co wzmocniło mieśnie pleców i brzuszka.
      Mówi: mama, tata, baba, myje, daj, kocha, ogórek, głowa, cześć, dobre.
    • klaudi007 Re: obroty 13.11.10, 12:46
      to sie ciesz ze sie nie turla bo nie spadnie hih ale i tak lepiej uważać i nie zostawić bo nigdy nie wiesz kiedy ten pierwszy raz Mój zaczną po piątym miesiącu na brzuch a z brzucha na plecy to nie dawno. jutro bedzie miał 7 miesięcy i też nie siada sam ale żywy bardzo aż sie boje co bedzie jak chodzić zacznie surprised
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka