Dodaj do ulubionych

ciągle chore gardełko

14.12.10, 10:37
Witam, mój synek już trzy razy przyjmował antybiotyk na chore gardełko, a ma dopiero pięć miesięcy. Poza zaczerwienionym gardłem i chrypką nie ma żadnych innych objawów- czasem delikatnie podwyższona temperatura- 36,9- 37,3.
Antybiotyki przepisywało mu dwóch lekarzy.
Tydzień temu bylam u innej pani dr i ona nie kazała podawać antybiotyku, kazała odczekać kilka dni, jedynie stosowałam tantum verde, cebion i wapno. Przez weekend było już ok, zaczerwienienie przeszło. Dziś zaglądam mu do buzi- łuki podniebienne czerwone, słychać chrypkę.
Proszę poradźcie cos, przecież nie mogę pakować w niego ciągle leków.
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: ciągle chore gardełko 14.12.10, 12:02
      jak jest karmiony?
      • onka262 Re: ciągle chore gardełko 14.12.10, 12:06
        Karmię go tylko piersią, nie był nigdy dokarmiany mm.
        • titerlitury Re: ciągle chore gardełko 14.12.10, 13:01
          To skonsultuj ten antybiotyk z jeszcze jednym lekarzem. Ja osobiście nie dawałabym, tylko po prostu karmiła - jak jest infekcja w domu, to mały dostaje już gotowe przeciwciała. Może podaj mu cebion tylko, kilka kropelek na łyżeczce mleka. Może macie w domu za sucho i jemu śluzówki się przesuszają i podrażniają? Może masz jakąś infekcję grzybiczą sutka, czasem potrafi być prawie bezobjawowa, ot lekkie pobolewanie przy ssaniu lub jakaś bielsza plamka.
    • gavagai1 Re: ciągle chore gardełko 14.12.10, 13:13
      skierowanie -> wymaz z gardła -> antybiogram?
      może lekarze strzelają antybiotykami na oślep?
      • onka262 Re: ciągle chore gardełko 14.12.10, 13:24
        Dziś wlaśnie mam zamiar wybrać się do innego lekarza. Ja uważam że antybiotyk jest tu niepotrzebny, zwłaszcza że 7 dni kuracji to było za mało- zwykle 10. mam wrażenie że w tym czasie samo by przeszło bez antybiotyku.
        Postaram się o skierowanie na wymaz z gardełka, a jakie badanie zrobić aby wykryć infekcję sutka?
        • onka262 Re: ciągle chore gardełko 14.12.10, 13:27
          Też nie dawałabym tego antybiotyku, jednak mamy problem ze szczepieniami, bo poprzednie było trochę opóźnione i następne też będzie. Zależy mi więc na szybszym wyleczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka