Dodaj do ulubionych

zmarwienie

15.04.04, 16:44
Jula ma 9 miesiący siedzi posadzona ale nie siada sama, nie wstaje, ale
bardzo chce żeby ją potrzymywać i wtedy stoi, stawia kroczki jak się ją
trzyma pod paszkami, nie raczkuje wogóle jest bardzo żywym dzieckiem,
niepokoję się czy nie powinna już sama siadać i próbować wstawać
Obserwuj wątek
    • kasi_a Re: zmarwienie 15.04.04, 21:06
      Czy byłaś z tym problemem u lekarza?
      • edit31 Re: zmarwienie 15.04.04, 21:50
        Moj syn o dosc solidnej budowie (grubasek) zaczal na dobre sam siedziec i
        raczkowac ma poczatku 10 miesiaca. Chyba nie masz sie o co jeszcze martwic.
        Pozdr - Edyta
    • dusia7 Re: zmarwienie 15.04.04, 22:39
      Hej,
      To że mała nie siada jeszcze sama i nie wstaje to nie jest żaden powód do
      zmartwienia w wieku 9 mies. Nie piszesz o innych zachowaniach dziecka. Napewno
      w tym wieku powinna przewracać się z plecków na brzuszek i odwrotnie
      (szczególnie to pierwsze jest bardzo ważne- przygotowuje mięsnie do siadania).
      CZy maluszek podejmuje próby dotarcia do zabawki???, Czy próbuje pełzać???. Na
      pewno nie wolno Ci jej stawiać na nózki kiedy sama nie stoi a tym bardziej
      prowadzać pod paszki. JAk mała chce żeby ja podtrzymywać to mozesz ewentualnie
      bawić się w takie hopsa, hopsa na swoich kolanach ale to wszystko.A moze
      używasz chodzika - jeśli tak to go natychmiast odstaw.
      Justyna i Klaudia (09.04.03)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11260064&a=11840216
      • gretka1 Re: zmarwienie 16.04.04, 23:18
        Cześć, ja mam to samo, co prawda Kamisia dopiero 25go skończy 9 mieś ale ma te
        same objawy-nie pełza, nie raczkuje, sama nie siada. Ale sprężynuje, jest
        ruchliwa, w mgnieniu oka przemieszcza się po pokoju turlając sie we wszystkie
        strony i docierając do zabawek. Nie używamy chodzika.
        Wszyscy mówią, że każdy bobas ma swój rytm wzrostu, czas kiedy zaczyna
        mówić /aha, ona również nie klepie mamamama ani nic takiego nie składa/, więc
        podobno nie mam się co martwić. Ale w przyszłym tyg. idziemy do ortopedy
        sprawdzić nóżki, może coś jej przeszkadza? Może szukamy przysłowiowej dziury w
        całym? Życzę dużo zdrówka wszystkim bobaskom,
        Gretka
        • malwes Re: zmarwienie 17.04.04, 15:22
          A ja bym się wybrała do rehabilitanta smile)

Nie dlatego, żeby szukać dziury w całym ani tym bardziej leczyć prawidłowo
          rozijające się dziecko - po prostu sama zauważyłam, że rehabiltancie mają
          często świetne wyczucie tego na jakim etapie rozwoju rochowego jest maluch, co
          już wkrótce zrobi a czego nie i mogą pokazać Ci mnóstwo ćwiczeń i zabaw, które
          możesz wykonywać z dzieckiem aby wspomóc jego rozwój.
          Mój 3mczny maluch jest troszkę asymetryczny - poszliśmy do rehabilitanta sami,
          to znaczy neurolog poparł pomysł choć wskazań neurologicznych nie było. Jestem
          bardzo zadowolona - kobietka pokazała mi jak go nosić, kłaść, podnościć,
          opuszczać, karmić, przewijać, ubierać - super metody, wspaniałe dla bioderek,
          wspomagające pracę brzuszka, symetryzujące, itp...strasznie żałuję, że nie
          poszłam na taki instruktaż wcześniej. Jedna wizyta lub raz na m-c i wiesz
          już "w co się bawić".
          Pozdrawiam,
          Gosia
          • gretka1 Re: zmarwienie - Malwes 17.04.04, 21:20
            Malwes to napisz w jakim mieście jest taka rehabilitantka, bo pewnie jedna
            drugiej tez nie równa smile
            Chętnie się wybiorę, choć z tego co piszesz to może sporo straciłam.
            pozdrawiam
            Gretka
    • osmag Re: zmarwienie 18.04.04, 09:15
      Przede wszystkim Ty jej nie sadzaj a tym bardziej nie stawiaj na nóżki. Dużo
      miejsca na podłodze najlepiej pobudzi maleństwo do pracy. Może warto też udać
      się do neurologa lub rehabilitanta, którzy powiedzą dlaczego mała nie pełza i
      nie siada sama. Najważniejsze jest miejsce do swobodnego rozwoju i nie sadzanie
      dziecka jeżeli samo nie potrafi zmienić pozycji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka