magdalenka07 21.12.10, 00:13 Witam, w czym kładziecie spać wasze pociechy zimowa porą ? i czym przykrywacie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasol-inka Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 00:45 cienki bawełniany pajac, pod kocykiem (też z tych cieńszych) - przy temperaturze ok 20-21 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
olafowamama Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 08:47 cienki bawełniany pajac, pod dziecięcą kołderką, ja pod kocykiem bym zmarzła... Odpowiedz Link Zgłoś
magdi_82 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:01 Temperatura w mieszkaniu 19-20 st.: bawełniany pajac, cienki śpiworek frote i przykryta kocykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
magnes.agnes Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:26 body z długim rękawem i pajac. przykrywam kołderką ale większość nocy jest rozkopana. palimy sami w piecu, więc nad ranem jest chłodno. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:32 Body z dlugim rekawem, bawelniany pajac i spiworek z ikei bez rekawow - spi w ok 18°C i jak nie ma mrozow to przy otwartym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:35 W domu 17 - 18 stopni. Spi w :body z krotkim, pajac bawelniany, spiwerek sieply STERNTALER z dlugim rekawkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 22:26 Przy 19 stopniach body z krótkim rękawem, bluzeczka z długim rękawem, skarpetki i spodenki. Przykrywa kołderką ale nie opatulona. Odpowiedz Link Zgłoś
turnesolka Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:36 body (krótki lub długi rękaw, chętniej długi) pajac bawełniany i przykryty puchową kołderką. śpiworek się u nas nie sprawdził - synek się wybudzał przy wkładaniu go do niego pod kocykami miał albo za zimno albo się pocił wychodzę z założenia że jak ja pod kocem marznę to dziecku też jest zimno Odpowiedz Link Zgłoś
paniluna Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:39 Body z długim rękawkiem, bawełniany pajacyk i welurkowy śpiworek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annnia5 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:52 Body z długiem rękawkiem, bawełniany pajacyk lub śpiochy z kaftanikiem, przykryty kołderką. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz-83 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 09:52 body z długim, śpiochy i przykrywam kocykiem, pod dziecięcą kołderką jest mu za gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 znowu 21.12.10, 09:55 Odpowiedz mi : jaka to róznica czy to zimowa czy wiosenna pora skoro zimą w domu się grzeje i niekiedy jest cieplej w nim niż wiosną? Zawsze mnie zastanawia sens ubierania i owijania dzieci zimą do spania kiedy w domu hajcują i nie wietrzą. Moje dziecko śpi w rampersach, pod kołdra, ale często się odkrywa. Mamy w sypialni 17 stopni w nocy- powyzej tej temp nie jestesmy w stanie spać, kaszlemy, rano wstajemy zapuchnięci i z piekącym gardłem i nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_nowo Re: znowu 21.12.10, 10:03 body z krótkim rękawem na to bawełniany pajac bądź body z długim rękawkiem i na to też bawełniane śpiochy, przykrywam ciepłym kocykiem albo rożkiem (kupiłam taki cieplejszy, wyprułam rzepy i służy nam jako kołderka) w nocy około 21-22 stopni. Przy każdej mniejszej temperaturze chyba bym zamarzła Odpowiedz Link Zgłoś
olafowamama Re: znowu 21.12.10, 14:53 No myślę, że jest lekka różnica. My mieszkamy na poddaszu i latem jak są upały mamy w mieszkaniu po 30 stopni mimo pootwieranych wszystkich okien. Klimatyzację mamy w planach, ale jak na razie nie posiadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: znowu 21.12.10, 15:41 Dokladnie, u nas mamy 3 duze okna na strone pd-zach na 6 pietrze i mieszkanie jest po calym dniu tak nagrzane, ze uciekamy spac na druga strone mieszkania, gdzie okna sa na pn-wsch, tam jakos da sie spac. W zimie na szczescie nie ma tej duchoty, a pokoj dzieci grzeja glownie sasiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: znowu 21.12.10, 22:30 my też na poddaszu mieszkamy i latem (ostatnie dało się we znaki) jest tragedia. Mała choć urodzona 26 czerwca spała tylko w body na krótki rękaw i ewentualnie pieluszką przykryta. Ale zimą u nas na górze jest 19 stopni i nie grzejemy na full w domu. Mamy piec gazowy. Ale jeśli nam w piżamach z długim rękawem i pod kołdrą jest zimno to dziecku zakładam jedno ubranko więcej niż sobie. I śpi całą noc bez marudzenia i wybudzania się z zimna czy ciepła. Nie grzeje się, nie poci i nie jest zmarznięta. Odpowiedz Link Zgłoś
olafowamama Re: znowu 22.12.10, 09:12 No właśnie!! Grunt to zdrowy rozsądek. Zaczyna mnie już wkurzać obecny trend ubierania dzieci jak najlżej. Chyba ktoś nie zrozumiał co znaczy nie przegrzewać i kobity zaczynają przesadzać w drugą stronę żeby tylko nikt ich przypadkiem nie posądził o przegrzewanie!!! Oczywiście nie należy ubierać dzieci za ciepło, ale za zimno tez nie!!! Trzeba umieć wypośrodkować Odpowiedz Link Zgłoś
domiiktos Re: znowu 22.12.10, 14:26 Dokładnie! Uwielbiam teksty "u nas przy 17 st dziecko śpi w bodziaku z krótkim rękawem przykryte pieluszką". Normalnie konkurs kto ubierze dziecko lżej. Grunt to zdrowy rozsądek. Jesli ja najlepiej się czuję w ciepłej piżamie pod puchową kołdrą to dziecko ubieram podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka115 Re: znowu 22.12.10, 14:42 Tez jestem tego zdania Malutka spi ze mna w łózku wiec pod moja kołdra...ja mam krótki rekawek...ale rece z zimna trzymam pod kołdra (musze miec max 18 stopni bo malutka ma katar) wiec logiczne ze Maja musi miec cos cieplejszego z długim rekawkiem Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: znowu 22.12.10, 14:48 domiiktos napisała: > Dokładnie! Uwielbiam teksty "u nas przy 17 st dziecko śpi w bodziaku z krótkim > rękawem przykryte pieluszką". Normalnie konkurs kto ubierze dziecko lżej. gupia jestes to nie zaden trend ja nie zasnę jak jest w domu 20 st i gdy mam na sobie pizamę + oczywiscie kołdra albo skrecam grzanie, albo sie rozbieram do naga najczęsciej skkręcam bo jak nie to się budze z bólem głowy i zaschniętymi gilami w gardle mojemu dziecku tak samo odkrywa się, budzi, gorąco jej czego nie mozesz zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
zosikizuzik Re: znowu 22.12.10, 18:19 "gupia jesteś" ???? a co to znaczy gupia????? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: znowu 22.12.10, 20:25 dziewczyny... nie wyzywajmy się od głupich. Porozmawiamy jak matka z matką... Ale przyznam Wam, że zaczęłam sobie myśleć, czytając o "bodziakach na krótki rękaw i kocu", że ja przegrzewam małą... Cieszę się, że jednak myślę rozsądnie. A co do rozkopywania się. Moja też się rozkopuje ale bynajmniej, nie dlatego, że jest jej za ciepło. Zauważyłam, że bez względu czy śpi czy nie, macha nóżkami i nawet skarpetki jej spadają. Co nie oznacza, że jest jej za ciepło. Poprostu teraz jest na takim etapie rozwoju, że nogi nie leżą grzecznie tak jak całe dziecko spokojnie w miejscu nie poleży... Odpowiedz Link Zgłoś
zohama Re: znowu 29.12.10, 00:09 zakręcone kaloryfery, silny mróz i wietrzenie przed snem (otwarte okno zostawia hałas więc ciężko przy tym spać) pozwalają na uzyskanie temperatury. uroki bloku i starych sąsiadów. te 17 czy 18 stopni to abstrakcja i dokuczliwe zimno jak dla nas ;p Mała śpi w bawełnianych pajacykach, pod kołderką, którą skopuje albo pod moją kołdrą, którą skopać jest trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mirtille3 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 10:15 body z długim rękawem i kocyk polarowy i bawełniany. jak ze mną to pod cienką kołdrą. temp 19-20. Odpowiedz Link Zgłoś
swingwasp Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 10:19 zakładam cienkie body z krótkim rękawkiem a na to albo piżamkę (koszulka z długim + spodenki) albo pajaca, ale to tylko jak nie grzeją. Śpi pod kołderką, nie rozkopuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit1982 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 10:32 Cienki pajacyk plus śpiworek. Kołderka czy kocyk u nas się nie sprawdziły bo synek bez przerwy się rozkopywał. Za to śpiworek jest dla niego idealnym rozwiązaniem Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 10:46 zimową porą, ale też wiosenną i jesienną, kładę córkę spać w samym pajacu. Śpi pod kołdrą, odkrywa się, czasem ją przykrywamy ale nad ranem rozkopuje się i woli spać nie przykryta. Nie walczymy z tym Jak spi w pajacu welurkowym - w ogóle jej nie przykrywamy. Budzi się cieplutka. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 10:46 Cienkie body z długim i rampers bez rękawów. Śpi pod kołderką. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatin Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 11:32 bawelniane body, bawelniany pajacyk, bawelniany spiworek, akrylowy kocyk. temperatura w sypialni 19 - 20, dziecko 4 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
inesska-pinezka Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 11:51 Pajacyk, śpiwór plus kocyk ale żeby mała mogła sie przytulić do niego rzadko spełnia od funkcje grzewcze. W nocy mamy między 18-19 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 12:22 Od zawsze Młody śpi w pajacyku, bawełnianym albo trochę grubszym, jak jest naprawdę chłodno to pod spód bodziaka. Kiedyś przykrywałam go cienkim bawełnianym kocykiem, a teraz juz sam się odkrywa i wędruje po łóżku. W domu mamy około 20-21 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
siisiiii Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 12:34 cienki bawełniany pajac, często bez stópek i w śpiworku cienkim na szelkach (wędruje w nim po całym łóżeczku) Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 13:37 Śpi w piżamce, przykryta jest kołdrą z owczej wełny. 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
maghda22 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 13:49 zakładam dziecku bawełniane śpioszki i kaftanik lub pajacyk. przykrywam ciepłą kołderką. Odpowiedz Link Zgłoś
1_kasia_1 [...] 21.12.10, 16:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bzibulinka Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 17:10 pampers, bawełniany pajacyk i przykrywam cienka kołderką. Temp. w pokoju 21 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
mar6ta Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 17:26 Ja swojej małej kupiłam piżamki oczywiscie pod spód zakładam body z krótkim rękawem a na to piżamke i powiem szczerze, że jest mi tak lepiej niz bawic sie w nocy z tymi guzikami od pajaców ) Odpowiedz Link Zgłoś
panna_ksiezycowa Re: tylko w pajacyku, bez przykrywania 21.12.10, 21:42 Bawelniany pajacyk, śpiworek bawełniano-wełniany i kocyk akrylowy. Temperatura 19-20 st. Odpowiedz Link Zgłoś
neftis83 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 21:36 body z krótkim i bawełniany pajac, przykryta jest (nie po szyje, tak mniej więcej do połowy) cienką kołderka, w sypialni jest ok. 20 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
mamaporazpierwszy Re: w czym śpia wasze dzieci ? 21.12.10, 21:54 Mój synek śpi w pajacu bawełnianym i pod kołderką taka z Ikei. Ale mam pytanie o rączki Waszych dzieci. Zimne są czy ciepłe? Mój ma lodowate, ale stopy ciepłe. A jak go za mocno przykryje, to jest kaszel i charczenie. Jak biorę go do siebie w nocy, to śpi pod naszą kołdrą i nie ma zimnych rączek. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: w czym śpia wasze dzieci ? 22.12.10, 00:59 Jak jeszcze był niemowlakiem to w bawełnianym pajacu, teraz (19 m-cy) w piżamce. Przykrywam akrylowym kocykiem. Temperatura ok. 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: w czym śpia wasze dzieci ? 22.12.10, 19:29 Body z krotkim rekawem plus bawelniany pajac lub jesli pajac frotowy to bez body. Do tego dwa kocyki. Tylko, ze u nas roznie jest z temperatura. Pokoj jest duzy nierownomiernie sie nagrzewa. Czasem nawet i trzeci kocyk na nia rzuce, a czasem w jednym zostawiam. - jak wchodze do pokoju i mi zimno. Staram sie zeby noca bylo chlodniej niz za dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kc111 Re: w czym śpia wasze dzieci ? 02.01.11, 23:19 body z długim rekawem + spodenki bawełniane + skarpetki, dziecko 10 m-cy, śpi ze mną w łóżku, jest 19-20 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
remikmama Re: w czym śpia wasze dzieci ? 03.01.11, 01:53 18/20 stopni, body z krotkim rekawkie, bawelniany pajac, spiworek z krotkim rekawem i przykryty jest polarkowym kocykiem Odpowiedz Link Zgłoś