Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc

19.01.11, 11:50
Witam.
Kupiłam wczoraj laktator NUKa poniewaz planuje półdniowy wypad bez córeczki (egzamin na prawo jazdy).
Wczoraj zrobiłam próbe i po 5 sec. odciagania pekła mi delikatnie brodawka....od razu przestałam bo sie przestraszyłam(juz raz mi pekła i strasznie bolała).

Dzisiaj znowu zaczełam próbować...niestety mleko nie leci uncertain
Próbóje w osłonkach....próbuje bez.....ale strasznie to odciaganie mnie przeraza ......nie moge zniesc tego widoku naciagnieteko sutka fuuu

Boje sie ze bede musiała zrezygnowac z egzaminu (tam nie bede miała raczej czasu ani mozliwosci siedzenia godzine w toalecie i modlenie sie by mleko mi poleciało a przy okazji straszny stres)

Czy ewentualnie wytrzymam ok 9-10 h bez sciagania pokarmu jak teraz karmie co 2h?
Czy lepiej nie próbowac?

Nie wiem co mam teraz zrobic...
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 12:07
      mozesz odciagac recznie (pamietaj tylko, zeby sciskac piers w kierunku otoczki, nie sama otoczke; na granicy otoczki pusc piers), mozesz zabrac dziecko na egzamin i w razie potrzeby tam nakarmic, jesli egzamin wiaze sie z oczekiwaniem, a tak to zwykle wyglada. Mam na mysli- osoba , ktora ma sie zajac dzieckiem, jedzie z toba i opiekuje sie maluchem, w razie potrzeby karmisz dziecko i po sprawie. W ten sposob zdawalam egzaminy z niespelna 8-tygodniowym dzieckiem (pojechalam z mezem i dzieckiem).
    • pancia-jancia Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 12:12
      To chyba jedyna rada - zabrać brzdąca ze sobą. Karmisz co 2 godziny - ja bym nie wytrzymała 9 godzin. Piersi by mi eksplodowały i dodatkowo ciągle bym się stresowała. Nie wiem, gdzie zdajesz egzamin ale strasznie długo się czeka. ja zdawałam w ciąży i trwało to 1,5 godziny z egzaminem.
      • iskierka115 Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 12:31
        No sama droga do miejscowosci w ktorej zdaje to 2h w jedna strone..... nie bede mogła zabrac małej ze soba....jeszcze spróbuje recznie...a moze jak piersi nabiora tego mleka porzadnie to łatwiej pójdzie odciaganie?
        Teraz troche mi sie udało (ok 30ml) ale tylko dlatego ze na poczatku dałam małej troszke "zasysnac" smile
    • morelee Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 14:51
      Dziecko zdecydowanie nie wytrzyma 9-10h bez jedzenia.
      Może więc nieco normalności - nie możesz odciągnąć własnego mleka, niech więc osoba opiekująca się dzieckiem da mu sztuczne mleko. Nie jest trujące.
      • monikaaleksandra Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 15:00
        ja tak zrobiłam, zabrałam mamę z córką i gdy czekałam, karmilam dwa razy. Gdy miałam egzamin mama zajmowała się małą, woziła ją w wózku. Może poproś kogoś bliskiego, koleżankę, kolegę, znajomą na rencie, emeryturze, która ma czas, w takich sytuacjach ludzie pomagają a Ty nie będziesz zestresowana.
      • morelee Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 15:06
        morelee napisał:

> Dziecko zdecydowanie nie wytrzyma 9-10h bez jedzenia.

Nie doczytałam że chodzi o Twoje wytrzymanie. Może jakieś większe wkładki, zmienić je parę razy i powinno być ok.
        • pancia-jancia Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 15:46
          Ja bym nie ryzykowała, 9h to dużo, porobią Ci się zastoje. Spróbuj może jeszcze z tym ściąganiem.
      • iskierka115 Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 16:17
        he he nie chodzi o córke czy wytrzyma bo wiadomo ze nie....tylko o moje "cycki"!!!!!
    • tigermarli Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 17:23
      pierwszy raz ściągasz? słuchaj, laktator to co innego, dziecko co innego. Byc może na początku nie bedzie leciało, ale już po kilku minutach powinno ciut zacząc a po chwili powinien pojawic się strumień. To dobry pomysł żeby najpierw przystawic małą-niech rozbuja. A skoro ściągnęło Ci tak mało, to może byłaś po karmieniu? albo masz za nisko ustawiony laktator? tzn. za niskie ciśnienie (przestaw pokrętło na mocniej). Możesz też pokombinowac z kątem przyssania laktatora. No i nie przyciskaj go mocno do piersi bo blokują się kanaliki.
      Skoro z powodzeniem karmisz córcię-na pewno pokarm jest. Trzeba cierpliwości i chwili treningu wink
      p.s. to mówiła matka karmiąca piersią raptem 3 tyg wink
      • iskierka115 Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 18:49
        bardzo dziekuje za pomoc smile
        Dobrze wiedziec ze nie mozna mocno przyciskac (ja myslałam ze właśnie trzeba mocno smile
        poprobuje jeszcze kilka razy moze bedzie lepiej i wkoncu zaskoczy smile

ach...jak szybko nalezy przyciskac????
        • tigermarli Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 19:33
          oo fajny pomysł z odciąganiem podczas karmieniasmile tylko jakoś sobie tego "technicznie" nie wyobrażam wink
          im większa moc ustawiona na laktatorze tym trudniej i wolniej się naciska, ale generalnie ja robilam to dośc szybko.
          powodzenia, na pewno ci się uda
    • kanagi Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 19:27
      ja najczęściej odciągam gdy karmię małego. Tak leci szybciej. Do jednej piersi przystawiam synka a do drugiej laktator. 5 min i cała butelka jest gotowa. Inaczej u mnie nie szło. Mogłam godzinę się z nim męczyć i parę kropelek poleciało.
      • pancia-jancia Re: Prosze o pomoc 19.01.11, 19:56
        Ja używałam elektrycznego ale dla mnie masakra. Gorzej mi się ściągało i bardziej bolało. Teraz mam ręczny TT i jest o niebo lepiej i nie boli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka