Dodaj do ulubionych

nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesiecy

21.01.11, 15:54
Synek ma ponad 6 miesiecy zjada owocki papki jablko banan morele brzoskwinki jednak nie chce jesc marchewki i inyych warzywek ani przeze mnie przygotowanych ani tych w sloiczku .Macie jakies pomysly jak go nauczyc jesc warzywa?????
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 16:14
      To niech je tylko te "owocki" i nie zmuszaj na razie do warzyw jak nie chce.
      Może potrzebuje więcej czasu na "dorośniecie"do warzyw.
      Moje już duże dzieci nie lubią zaś owocówbig_grin
      • annajoannalive Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 16:21
        tak tylko tesciowa mnie nastraszyla ze jak juz terayz odmawia warzyw to juz ich nie polubi a on wszystko co slodkie to je tj owocki i kaszki.Moze zle zrobilam ze wpierw mu wprowadzilam owoce a nie warzywka bo wiadomo owocki sa slodkie.Synek jest jeszcze na piersi ale powoli go odzwyczajam od niej...ech nie powinnam tesciowki sluchac bo zwarjuje.Probowalam mu dzis dac marchewke ale krzywil sie i wyplul jasad
        • mia_siochi Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 16:22
          Co to są te "owocki"?
          • q_fla Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 21:39
            Jabłuszka, gruszeczki, wisienki, czeresienki, śliweczki, bananki, ananasiki, jagódki, boróweczki, truskaweczki, poziomeczki, kiweczki, figeczki (o ja pie....big_grin), arbuziki, granaciki, kokosiki, pomarańczki, mandaryneczki, cytryneczki, limoneczki, grapefruiciki, jeżyneczki, malineczki, porzeczki ( to akurat zły przykładzik tongue_out), agreścik, orzeszki, pomidorki nawiaskiem mówiąc to też owocki. tongue_out
            • mia_siochi Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 23:00
              Może "figunie"? big_grin

Porzeczeczki?
              • q_fla Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 00:24
                Mogą być. big_grin
                Albo figusie i porzeczusie.
              • annajoannalive mia_siochi 22.01.11, 18:44
                mia_siochi napisała:

> Może "figunie"? big_grin
                >
                > Porzeczeczki? i co sie durna nasmiewasz??????? nastepna madra
                >
                • mia_siochi Re: mia_siochi 22.01.11, 18:56
                  "durniunia" powinno być, i "mądrunia" big_grin
            • kaeira Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 10:38
              q_fla napisała:
              >pomidorki nawiaskiem mówiąc to też owocki. tongue_out

i awokadka też. big_grin
              • mia_siochi Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 10:56
                O jejuniu,jakiż wyborek owocków!

Wg Uniuni Europejskiej marcheweczka to też owocek big_grin
                • memphis90 Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 11:01
                  Marcheweczka ciach, ciach, ciach
                  Pietruszeczka ciach, ciach, ciach
                  Porek i selerek trach!
            • annajoannalive do q_fla 22.01.11, 18:43
              q_fla napisała:

> Jabłuszka, gruszeczki, wisienki, czeresienki, śliweczki, bananki, ananasiki, ja
              > gódki, boróweczki, truskaweczki, poziomeczki, kiweczki, figeczki (o ja pie....:
              > D), arbuziki, granaciki, kokosiki, pomarańczki, mandaryneczki, cytryneczki, lim
              > oneczki, grapefruiciki, jeżyneczki, malineczki, porzeczki ( to akurat zły przyk
              > ładzik tongue_out), agreścik, orzeszki, pomidorki nawiaskiem mówiąc to też owocki. tongue_out no i co myslisz ze jestes taka zabawna nasmiewajac sie?????prostaczka Ciebie i tyle....mialam prawo sie przejezyczyc durna kobieto .....
              • mia_siochi Re: do q_fla 22.01.11, 18:58
                Jasne, przejęzyczyć big_grin
        • memphis90 Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 11:00
          Mleko też jest słodkie, więc od urodzenia się przyzwyczajał. Trzeba było noworodka ziemniaczkami karmić albo chociaż nutramigen dać wink Spokojnie, dorośnie i do warzyw. Mieszaj mu jabłko z marchewką, dynią.
    • maderta Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 16:22
      A czy jako pierwsze podałaś owoce w rozszerzaniu? Jeśli tak, to był błąd, no ale jeszcze się może przestawi. Póki co nie zmuszaj, spróbuj dać łyżkę do łapki obmazaną papką warzywną. Jak sam popróbuje, może się przekona.
      Naszą z kolei owoce w dziasła kłują.
    • syswia Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 18:36
      Proste - mieszaj po trochu: skoro lubi banana to dodaj do niego ciut marchewki, potem coraz wiecej. I nie przejmuje sie gledzeniem tesciowej. Dzieci sa tak zaprogramowane, ze preferuja (zazwyczaj) slodkie smaki. Mleko matki jest bardzo slodkie. 6 miesiecy - jeszcze ma czas polubic.
    • q_fla Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 18:44
      Skoro syneczek nie chce warzywek, dajesz na razie owocki, a potem stopniowo próbujesz wprowadzać warzywka: najpierw marcheweczkę, dyńkę, ziemniaczki, potem brokułki, fasoleczkę i inne warzywka, choćby po jednej malutkiej łyżeczce. Zresztą zaraz wprowadzisz zupki, w których jest też sporo warzywek.
      • mia_siochi Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 18:47
        Zupeczki z miseczki.
        • syswia Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 18:53
          smile
          Mijasz sie z jedynie sluszna prawda: zupunia z misuni
          sie mowi.
          Prosze mi sie poprawic na przyszlosc.
          • mama_hanki2010 Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 19:02
            Ja podawałam na łyżeczce np. marchewkę a na górze kapkę jabłka czy banana. I tak z każdą łyżeczką większe proporcje na korzyść marchewki.
            Po dwóch dniach warzywa wchodziły już bez cwaniactwa smile
          • mia_siochi Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 19:03
            Biję się piąstką w piersiątka big_grin
            • syswia Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 21:18
              No, ja mysle. Tylko zeby mi to bylo ostatni razek!
              • truscaveczka Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 07:34
                I co ty ją tak opieprzuniasz, jak to omyłeczka ewidentna była?
                • syswia Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 24.01.11, 04:06
                  a bo mie sie flaczki przewracaja...
      • annajoannalive Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 18:41
        ale wy baby jestescie beznadziejne nie mozna sie przejezyczyc mialo byc owoce a nie owocki a Wy odrazu z tego robicie wielkie halo
        • q_fla Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 19:19
          > ale wy baby jestescie beznadziejne nie mozna sie przejezyczyc
          big_grin
    • marysiasss Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 21.01.11, 19:13
      Mój synek (7 miesięcy) też tak miał. Warzywami z mięskiem pluł, że hej! Wypróbowałam chyba wszystkie możliwe słoiczki i sama próbowałam gotować i nic... Mimo to codziennie w jego porze obiadowej próbowałam podawać. Zjadał (choć trudno to nazwać zjadaniem) maksymalnie 2 łyżeczki. Wczoraj nagle zjadł 4 łyżeczki, a dziś 3/4 słoiczka! Za radą pediatry dodałam do obiadku szczyptę cukru i soli. Do tego bawiłam się z nim podczas jedzenia, podgryzałam mu paluszki i rąk, śmiałam się i zagadywałam i jakoś poszło! Próbuj konsekwentnie, maluch dorośnie też i do obiadków smile
    • bluemka78 Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 22.01.11, 11:04
      Moja tez nie bardzo wiec jadla tylko po kilka lyzeczek, czasami zdarzylo sie wiecej. Teraz do kazdej zupki czy obiadku dodaje 1/3 jednego z jej ulubionych owocow i zjada calosc. Takie slodsze obiadki juz je bez dodatkow np. jarzynki z rybka i z krolikiem gerbera.
      • annajoannalive do bluemka78 i marysiasss 22.01.11, 18:49
        dzieki dziewczyny za normalne odpowiedzi na poziomie i pozdrawiamWas!!!!!bo niektore tutaj to maja mozg wielkosci tik taka ......(mam na mysli te ktore doczepily sie do mojego slowa OWOCKI)
        • cytrynowa.lemoniada Re: do bluemka78 i marysiasss 22.01.11, 20:54
          Ty się najpierw zdecyduj czy on ma jeść warzywa czy warzywka bo sama się plączesz
          • yvona73pol Re: do bluemka78 i marysiasss 23.01.11, 08:49
            annajoannacostam, nie bierz sie tak serio, posmiej z wlasnych przejezyczen, a od razu weselej ci sie zrobi wink
            ja sie tam ubawilam, i wcale (bynajmniej tongue_out) nie nasmiewajac sie z ciebie, tylko z konwencji i pomyslowosci forumek wink

a serio: slyszalas, ze zazwyczaj musisz podac jakas potrawe/jakis smak (warzywko tongue_out tongue_out) az do dziesieciu razy, zanim zje z checia? Bledem jest poddawac sie po razie/kilku; ja tam bym z uporem maniaka dawala z poczatku wlasnie warzywo jakies, a potem owoc
    • gazeta_mi_placi Re: nie chce jesc warzyw tylko owocki ma 6 miesie 23.01.11, 18:15
      >Synek ma ponad 6 miesiecy zjada owocki papki jablko banan morele brzoskwinki jednak nie chce jesc marchewki i inyych warzywek ani przeze mnie przygotowanych ani tych w sloiczku .Macie jakies pomysly jak go nauczyc jesc warzywa?????

Powinno być:

"Synek ma ponad 6 miesiączków, zjada owocki papki, jabłuszka, bananki , morelki, brzoskwinki, nie chce jeść marchewki i innych warzywek.
      Macie jakieś pomysłeczki jak go nauczyć jeść warzywka?"
      • annajoannalive do gazeta_mi_placi 2 24.01.11, 10:03
        no jestem szczesliwa bo moj syneczek zjadl z misuni wczoraj wieczorkiem dwie lyzunie marchwiuni z ziemniaczkiem i robi postepiki maluszeczek
        • annajoannalive do cytrynowa.lemoniada 24.01.11, 10:05
          bede sobie pisala jak chce !!!ha ha narazie ide sobie zrobic kawuni z mleczuniem a potem synalek dostanie jedzonko
          • yvona73pol Re: do cytrynowa.lemoniada 25.01.11, 13:13
            no widzisz wink
            pomalu polubi warzywka smile tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka