Dodaj do ulubionych

kilka pytań dot. noworodków

22.04.04, 23:33
Proszę o praktyczne porady w kwestii :

1)w czym, w łóżeczku śpi maluszek (rożek, kołderka,kocyk)
2)w co ubrać do spania (śpiochy + kaftanik)
3)czym przykrywać, a może nie, dziecko w gondoli latem na spacerze
4)pod sukienkę dla malutkiej dziewuszki co ubrać(body, spiochy, połśpiochy),
żeby było wygodnie i ładnie
5)czy od samego początku można uzywać tylko pieluch jednorazowych

pozdrawiam serdecznie wszystkie e-mamy
Marta
Obserwuj wątek
    • adria1977 Re: kilka pytań dot. noworodków 23.04.04, 00:03
      1) Nasza Ptysia spi z nami, pod "dorosla koldra", tak bylo od poczatku. Jesli malenstwo spi w
      swoim lozeczku, to wazne jest, jaka temperatura panuje w pokoju (jesli jest chlodno, to trzeba
      zadbac o to, by dzidzia nie byla w stanie sie w nocy odkryc, rozek bylby chyba najlepszy)
      2) ja zaleznie od temperatury ubieram body (gdy goraco), body+spiochy (gdy temperatura jest
      w sam raz) i body+grubszy pajacyk gdy jest chlodno
      3) ja nie przykrywalam, bardzo wazne, by nie przegrzewac dziecka (ponoc lepiej, jak "10 razy
      zmarznie niz jak sie raz przegrzeje"), zahartowany maluch rzadziej choruje
      4) pod sukieneczke zawsze ubieram body, jesli jest cieplo to dodaje skarpetki, a jak zimno to
      rajstopki
      5) od samego poczatku uzywam Pampersow, Ptysia nigdy nie miala zalozonej pieluszki
      tetrowej i nie spowodowalo to zadnych problemow
      Pozdrawiam cieplutko big_grin.
    • kasia.tycz Re: kilka pytań dot. noworodków 23.04.04, 00:14
      Czesc Martelia!
      1. Moje dzieci na samym poczatku przez kilka tygodni spaly zawiniete ciasno w
      rozek cieniutkim kocykiem, Noworodki czuja sie tak bezpieczniej i je to
      uspakaja. Ja juz skoncza 4 tyg. Niemowlaczka mozna przykrywac bardzo cieniutka
      kolderka, taka miniaturowa dla dzieci, albo kocykiem. Moj starszy synek od
      urodzneia byl przykrywany kolderka, ktora ma zreszta do tej pory, to jego taki
      talizman, zawsze wszedzie ja ze soba bierze, szczegolnie jak jedziemy
      samochodem. W nocy przykrywany jest juz wieksza koldra, ale do tej male dalej
      sie tuli i z nia zasypia.
      Moj mlodszy od drugiego miesiaca przykrywany byl kocykiem, i tak juz zostalo
      narazie. Teraz robi sie tylko cieplej, wiec pod kolderka moze byc za goraco.
      2. do spania zakladam zawsze tylko pajacyka rozpinanego z przodu na calej
      dlugosci, na zatrzaski. Mam ich dziesiatki w kazdym rozmiarze. Jest to dla
      maluchow doskonale ubranko, latwo sie zaklada, latwo zmienia pieluche, nie
      uciska nigdzie, dobre na noc i w dzien do zabawy, nie podwija sie pod paszki
      jak kaftaniki.
      3. to zalezy od pogody i temperatury, z regoly kocyk wystarcza
      4. jak wyzej, tez zalezy od temepratury, w lato to sama sukieniusia w upaly
      wystarczy, teraz to body i rajtuzki, ja swojemu synkowi zakladam spodnie i
      skarpetki tylko
      5. oczewiscie, mojemu malemu to juz w szpitalu zaraz po urodzeniu zalozyli
      Huggiesa, ja tak robilam i chyba wiekszosc z nas, ale niektore dzieci maja
      alergie na niektore pieluszki, no i niektorzy maja innne preferencje, to juz
      zalezy od Ciebie
      Rowniez pozdrawiam,
    • saba76 Re: kilka pytań dot. noworodków 23.04.04, 17:01
      1)moja Werka12mc i Natka5lat jak były małe,a ur latem maj i lipiec, spały w
      wózku do ok mc i przykryte były lekką letnią kołderka(kocyk) i w chłodniejsze
      dni w rożku no i jak miały mniej niż 1 mc.

2)osobiście polecam : body z krotkim rekawem(mysle o tej poże)i pajacyk z
      flanelki lub frote(nic sie niezagina podwija i nieprzeszkadza a to wazne)

3)jeśli to noworodek(do 1mc) kocykiem,a w upały tetrą

4)body i rajstopki lub w ciełe dni body i skarpetki

5)można polecam Hagisa- najmniej alergizujace i rozmiarem troche zaniżone do
      innych wiec noworodkom bardzo ładnie przylegają i nieprzesiusia

Pozdrawiam Sabina z dziewczynami
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
    • aprze Re: kilka pytań dot. noworodków 23.04.04, 19:49
      Cześć
      1) ja swoje dzieci przykrywałam małą kołderką ( teraz jak urodzę dziecko będę przykrywała też kołderką)
      2) dieci ubierałam w pajacyki
      3) Bartusia urodziłam 24.40.1998 r. i jak było ciepło przykrywałam go pieluchą tetrową
      4)ja zkładałam body bo trzymały pieluchę i nie było problemu przy zmiania, bo rozpina się tyka dół
      5) przy Bartku stosowałam jednorazowych, przy Ewelince raz jednorazowych raz tetrowych(jak za długo była w jednorazowej to dostawała z początku krostek)
      Pozdrawiam AGA
    • mamadwojga Re: kilka pytań dot. noworodków 23.04.04, 20:20
      Ja właściwie bardzo podobnie do dziewczyn.
      1) kiedy urodziłam córkę był zimny grudzień- spała w rożku, a potem normalnie
      pod kołdrą dziecięcą. Synek urodził się latem i śpi pod nornmalną kołdrą
      2)do spania na pewno nie kaftanik bo się roluje. Body z krótkim lub długim
      rękawem- zależnie od pogody plus śpiochy z nogawkami (plus ewentualnie
      skarpetki). Dobre są też całe pajacyki zapinane na zamek z przodu
      3) latem przykrywać lekkim kocykiem (gdy jest chłodno) lub pieluszką tetrową -
      gdy jest gorąco
      4) body + rajstopki (są takie pończochowe lub cieplejsze)
      5) TAK!!!! Sprawdzone!
      Tak naprawdę trzeba się zawsze postawić na miejscu dziecka i pomyśleć sobie jak
      ja bym się sama czuła tak ubrana czy przykryta. Dziecko potrzebuje tylko
      odrobinę więcej ciepełka niż my.
      PZDR.
    • magda-mr Re: kilka pytań dot. noworodków 23.04.04, 21:02
      jestem mamą 5 miesięcznej dziewczynki, więc noworodkiem była bardzo nie dawno,
      może ci trochę pomogę;

> 1)w czym, w łóżeczku śpi maluszek (rożek, kołderka,kocyk)
      córeczka najpierw spała pod kocykiem, lub dwoma (jak było zimno w domu); teraz
      śpi tylko pod kołderką; rożka używałam do noszenia, karmienia, zabawy z nią,
      tulenia itp.; ale spała zawsze na płaskiej powieżchni, bo z rożka mogła się
      sfiksować;

> 2)w co ubrać do spania (śpiochy + kaftanik)
      malutka urodziła się w listopadzie więc robiło się zimno, a w domu grzały
      kaloryfery; ale do spania zawsze miała na sobie dwie warstwy, tj. body z długim
      rękawem i kaftanik ze śpiochami lub pajacyk bawełniany; na to kocyk lub dwa i
      było jej cieplutko;

> 3)czym przykrywać, a może nie, dziecko w gondoli latem na spacerze
      dziecko jak śpi to zawsze trzeba przykryć; wtedy się nie rusz i spowalnia swoje
      procesy życiowe więc bardzo szybko się wychładza, nawet w gorące lato; dlatego
      trzeba zawsze przykrywać śpiące niemowlę; w gorace lato oczywiście nie kocem,
      tylko np. pieluszką tetrową lub flanelową; nie zapomnij o kremie z filtrem i
      parasolce smile))))))

> 4)pod sukienkę dla malutkiej dziewuszki co ubrać(body, spiochy, połśpiochy),
      > żeby było wygodnie i ładnie
      jak jest bardzo ciepło to może być w samym body i gołymi nóżkami ale jak będzie
      spała to ją przykryj pieluszką; wszystko zależy od temperatury na dworze,
      wszystko to co wymieniłaś nadaje się pod sukieneczkę;

> 5)czy od samego początku można uzywać tylko pieluch jednorazowych
      w szpitalach od początku używają pampersów, i nic się nie dzieje; ja od
      początku (od pobytu w szpitalu) uzywam pampersów i malutka nie ma żadnych
      uczuleń ani problemów z odparzeniami; oczywiście wszystko zalezy od tego czy
      niemowlę dobrze je toleruje czy nie ma alergii na nie; jak nie ma to bez obawy
      je używaj, to ogromna oszczędnośc czasu i energii którą wykorzystasz dla
      dziecka;
      myślę, że ci trochę pomogłam, Magda, mama Julii (16.11.2003)
    • martelia Re: kilka pytań dot. noworodków 24.04.04, 01:19
      Dzięki za wszystkie rady.

Dzisiaj byłam na zakupach i chyba, poza kosmetykami i pieluchami, mam
      zgromadzoną większość potrzebnych rzeczy. Dokupię jeszcze ze dwa pajace.

Chciałabym się dowiedzieć, czy pod koniec ciąży miałyście problemy ze snem ?
      Tzn. : ostatnio śpię 3-4 godziny w nocy, potem się budzę i już nie zasypiam.
      Jestem zmęczona, ale co z tego sad .

Marta
      • saba76 Re: kilka pytań dot. noworodków 24.04.04, 11:58
        Też mialam ten problem z snem
        troche pomagało mi picie melisy przed snem szklanke i 2h wczesniej tez szklanke

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
      • bzeebze Re: kilka pytań dot. noworodków 24.04.04, 12:20
        oh tak, pamiętam, że to było straszne, a jeszcze w nocy mnie dopadały takie
        potworne leki, które w dzień odchodziły jakby reką odjął. I szczerze mówiąc nie
        wiem czy jest sposób żeby w nocy sie nie budzić w tych ostatnich miesiącach,
        wypróbuj może jakis delikatny balsam lawendowy, no i faktycznie ta melisa (w
        najgorszych przypadkach brałam relanium) a zeby zasnąć znowu i się nie
        zamartwiać to najlepsza jest jakaś lekka niemęcząca lektura. Ja w ostatnich 2
        miesiącach przeczytałam wszystkie częsci Harry Pottera-oczywiście nocą smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka