Dodaj do ulubionych

miejsce do spania dla noworodka Moses Basket

04.02.11, 13:21
Drogie Mamy

Niedługo nasz Maluch będzie na świecie a my ciągle nie zdecydowawszy w czym ułożymy go do snu w naszej sypialni. Nie chcę przenosić łóżeczka z jego pokoiku, czy korzystałyście z koszy wiklinowych tzw Moses Basket?
Mój mąż się sprzeciwia ja jestem za. wydaje mi się ze na początek to przydatna rzecz i łatwo malucha mieć ze sobą w różnych pomieszczeniach mieszkania bo kosz łatwo przenieść. potem też można go wykorzystać w pokoiku kiedy maluch już wyrośnie ze spania w nim.
Na co warto zwrócić uwagę kupując kosz?
dziękuję
M.
Obserwuj wątek
    • nikka.1983 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 13:43
      A dlaczego nie chcesz przenieść łóżeczka z pokoju Maluszka, skoro ma spać w Waszej sypialni? Mój synek śpi w łóżeczku w naszej sypialni, a dnie spędza przy mnie na kanapie, lub na macie edukacyjnej na podłodze. Kiedy był malutki, kładłam go na kanapie i obkładałam poduchami lub tzw. rogalem, albo w jego łóżeczku, ewentualnie w wózku, kiedy np gotowałam obiad i chciałam go mieć przy sobie.
      Jeśli chodzi o kosze, to mnie też bardzo się podobają i uważam je za bardzo przydatne i pomysłowe, ale raczej jako coś "na dzień", a nie podstawowe łóżeczko. Chyba, że planujesz kłaść Maluszka na noc w jego pokoju..
      • floetru Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:13
        Nikka

Jak przeniosę łóżeczko Małego do naszego pokoju to żeby wstać z łózka będę musiała przeturlać się przez męża smile i dopiero wyjść drugą stroną, mamy spory pokój, ale zupełnie nieustawny i łóżeczko zablokuje nam dostęp do szafy i komody. do tego podczas wizyt babć i dziadków (nie mieszkamy w Polsce) będziemy spali z Małym w jego pokoju i wtedy trzeba by przenosić znów łóżeczko do Niego. za dużo kombinowania.
        Co do dnia - znów to samo bardzo wygodna sofa ale za wąska abym bez obaw mogła go na niej kłaść.
        Z Moses basket bardziej chodzi mi o to, jak dzieci w nich śpią i na ile wystarczają, bo w zasadzie jestem zdecydowana na jego kupno.
        a do tego jest w komplecie do wykończenia, które wybraliśmy do pokoiku Malucha smile ale to już typowo dziewczyńskie podejśćie wink)
        o dokładnie ten smile
        www.toysrus.co.uk/Babies-R-Us/Nursery/Moses-Baskets-and-Cribs/My-Favourite-Things-Moses-Basket%280022887%29
        • nikka.1983 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 18:58
          Cudowne podejście! Jednak my, kobiety jesteśmy boskie smile Na marginesie, śliczny jest ten kosz! Chyba bym się skusiła...
        • 18_lipcowa1 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 22:44
          floetru napisała:

> Nikka
          >
          > Jak przeniosę łóżeczko Małego do naszego pokoju to żeby wstać z łózka będę musi
          > ała przeturlać się przez męża smile i dopiero wyjść drugą stroną, mamy spory pokó
          > j, ale zupełnie nieustawny i łóżeczko zablokuje nam dostęp do szafy i komody.

a to dobre,aj dobre , żescie sobie to z mezem wymyslili
          i masz zamiar latac do noworodka w nocy....?
          • mia_siochi Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 08:56
            18_lipcowa1 napisała:

>>
            >
            > a to dobre,aj dobre , żescie sobie to z mezem wymyslili
            > i masz zamiar latac do noworodka w nocy....?

Ja też mam zamiar (a ściślej- MAMY zamiar) bo młodego łóżko mam się do sypialni nie zmieściło.
          • floetru Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 11:47
            hmm...
            18_lipcowa1 no własnie dlatego, że nie zamierzam latać do małego do pokoju szukam innegro rozwiązania niż przenoszenie łóżeczka na ktróre nie mam miejsca.
        • atrapcia Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 09:09
          1. Zamień się z mężem miejscami, przestawcie łóżko, przenieście się do pokoju dziecka. 3 najprostsze opcje do wyboru suspicious
          2. Koszyk fajna rzecz, ale tak samo by się sprawdziła gondola z wózka.
          3. Zależy od dziecka - wygląda na koszyk wielkości gondoli, a w tej moja córka mieściła się przez jakieś 4 miesiące.
          4. Nie chcę cię straszyć, ale jeśli mąż pracuje, to jest wielkie prawdopodobieństwo, że:
          a) mąż zamieszka na kanapie żeby się wyspać do pracy
          b) ty z dzieckiem zamieszkacie w pokoju dziecka
          My wytrzymaliśmy w jednym łóżku, ale awantury, nerwy i chroniczne niewyspanie nas obojga to była norma smile
          • atrapcia Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 09:11
            A może kołyska? www.toysrus.co.uk/Babies-R-Us/Nursery/Coordinated-Bedding-Ranges/Loved-and-Adored-Crib-Set(0070008)
            • floetru @ Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 11:45
              atrapcia myślałam o kołysce na początku ale kołyska plus materacyk plus wykończenie (bumper) wychodzi bezsensownie drogo. przynajmniej połowę więcej od kosza i tak jak napisałam ponizej w jednym z postów kosz mogę potem wykorzystać jako element wyposażenia pokoiku np na zabawki.
              • atrapcia @ Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Baske 07.02.11, 07:05
                Ale kołyska raczej na dłużej wystarczy... A wykończenie nie jest potrzebne suspicious
      • magdasssss Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 26.02.11, 12:28
        Ja bym przeniosla lozeczka do waszej sypialni,bedziesz spokojniejsza ze sie nie zachlusnie ani nic.Ja mialam takie schizy ze co chwila patrzalam czy oddycha i wogole.
    • dla-mroweczki Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 13:59
      Ja próbowałam usypiać dziecko w gondoli, łóżeczku, później dokupiłam kołyskę i po prawie 5 miesiącach dziecko wciąż większość nocy śpi z nami bo często budzi się na karmienie i nie ma komu jej odłożyć tak jesteśmy zmęczeni. Kosza akurat nie mam ale mam różne inne akcesoria typu leżaczek, huśtawka elektyczna i koniec końców najczęściej używam gondoli, łatwo ją przenieść a jak dziecko ma usnąć to można pobujać.
    • paul_ina Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:06
      Fajne, też o tym myślałam i koniec końców nie kupiłam, Lena przez pierwsze 3 miesiące spala w łóżeczku w nasyzm pokoju, a potem przeniosła się do łóżka rodziców i teraz śpi część nocy tu a część tam (im jest starsza tym dłużej u siebie), ale przy drugim dziecku nie będę sobie żałowała i kupię, bo jednak w tym łóżeczku takie maleństwo ma mało przytulnie, takie wielkie przestrzenie dookoła, a jeżdzenie wózkiem po domu dla mnie przynajmniej wydaje się malo estetyczne.
      • nikka.1983 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:12
        Z Karolem jest ten problem, że najlepiej byłoby, gdyby spał sam na łóżku 2x2 metry, bez przykrycia, tak, żeby nie dotykać niczego poza materacem, bo chyba tylko nim nie potrafi się bawić big_grin
        Wózek w domu może i jest mało estetyczny, ale czasem bardzo pomocny. Czasem (np. po szczepieniu, albo kiedy ząbki dają popalić) mój syn nie potrafi zasnąć inaczej niż wożony w wózku, albo przy piersi...
    • czarna.czajka Koszyk 04.02.11, 14:18
      Ja korzystałam i sobie chwalę. Są rożne rozmiary i różne podwoziawink) Płozy, kółka, stojaki. Ja mam taki
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jh/og/ttrp/H3pgBhqMWxvTMSJEbB.jpg
      Polecam dokupić materacyk ciut lepszy niż na 1cm gąbkawink Można taki jak do gondoli. Jak moja miała ok 2 mc to zaczęła się sama bujać, wystarczył lekki ruch rękismile) Jak były wielkie upały to siedziałyśmy na balkonie, ona w koszyku na na leżaku.
    • turnesolka Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:22
      Ja polecam na początek Kosliper, taki mini kojec - łóżeczko do położenia dziecka między rodzicami. Nie wiem kto tego bardziej potrzebował, Mały czy Ja ale dobrze nam było przez pierwsze miesiące razem w łóżku i wygodnie do KP. Teraz Mały śpi w łóżeczku przy naszym łóżku.

Co do kosza to dla mnie problemem byłoby noszenie go po domu, bo jednak sporo musi ważyć, ale jak miałam cc więc na początku nawet same dziecko trudno mi było nosić. Łatwiej mi było po mieszkaniu wozić małego wózkiem, choć faktem jest że może to mało estetyczne a na pewno mało higieniczne jak na dworze plucha i zawierucha a na chodnikach psie kupy sad
    • magmar101 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:38
      Hej,
      My używalismy kosza przez pierwsze 4 miesiące. Dłużej sie nie dało, bo Mała była za długa i zbyt ruchliwa. Kosz jest super rozwiązaniem, wygodnym do transportu po mieszkaniu i np ogrodze, balkonie, ale jest na chwilę. Na noc zawsze odkładaliśmy córeczkę do łóżeczka.
      Z wad kosza mogę wymiecić takie: budka materiałowa lubi się składać samoistnie; jak zabrudziś zczymś kosz, to cieżko go potem dokładnie domyć; dziecko musi leżeć idealnie na środku kosza,żeby całośc się równo bujała ( my mieliśmy kosz na płozach do bujania) ; jesli zajdzie konieczność układania dziecka do snu z główka uniesianą (ulewanie) , to jest kłopot, bo kosz lubi sie wyginać(my podkładalismy gruba książkę miedzy kosz a stelaż, ale było to kiepskie rozwiazanie)
      Jednak pomimo tych wszystkich wad kosz jest świetnym rozwiązaniem i przy kolejnym dziecku tez będę z niego korzystać.
      Pozdrawiam
      P.S. czy nie możesz zamienic się z meżem miejscem w łóżku,żebyś nie musiala się przez niego czołgać?
      • floetru Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:47
        magmar101 napisała:

> P.S. czy nie możesz zamienic się z meżem miejscem w łóżku,żebyś nie musiala się
        > przez niego czołgać?

smile))
        Mamy w mieszkaniu dwie łazienki do jednej z nich wejście jest właśnie z naszej sypialni ustawienie łóżeczka po drugiej stronie, czyli mężowej, spowoduje że zablokujemy łóżeczkiem
        drzwi. poza tym tak jak napisałam nie mieszkając w Polsce spodziewamy się częstych odwiedzin rodziny i przyjaciół ( już "turnusy" mamy rozpisane wink ) kiedy przyjadą będziemy im oddawać naszą sypialnię a sami przenosić się na sofę do pokoju Malucha wiec za każdym razem musielibyśmy targać łóżeczko do z powrotem do Niego.
      • josephine76 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 14:52
        Kosz jest swietny i moj maly spal w nim do 5 miesiaca w dzien i w nocy. Zdjelam go z tego stelarza bujajacego i postawilam na szerokim pudelku przy lozku. Byl na rowni z lozkiem tak ze w nocy wystarczylo wyciagnac reke zeby poglaskac malego po glowie. Nie mialam zadnych technicznych problemow a ta materialowa budke od razu odkrecilam bo do niczego nie byla potrzebna. Stelarz bujajcy byl w duzym pokoju i tam go przenosilam w ciagu dnia. Sprawdz materac, moj mial ok 5 cm. I zwroc uwage na dlugosc, niektore roznia sie o 10cm. Moj maly ok 5 mies wyrosl ale tez juz zaczynal sie wiercic w nocy. Wtedy kupilam lozko. Dla mnie kosz to rewelacja , moj egzemplarz wlasnie robi juz 3 runde wsrod znajomych.
        • mamamija_em Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 15:11
          ja miałam taki z mothercare, dokupiłam do niego materacyk bo ta cieniutka gąbka z którą go sprzedają nadaje się od razu na śmietnik a nie do spania.. aha i podstawka bujana mathercare b znowu źle zaprojektowana - trzeba było ją samemu poprawiać, aby w ogóle raczyła utrzymać koszyk. Mimo tych ewidentnych wad produktu sam kosz-kołyska sprawdza się rewelacyjnie przez pierwsze 4 miesiące mniej więcej, więc polecam, ale raczej innych firm wink
    • lidek0 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 19:20
      Starcza na zbyt krótko i szkoda na niego pieniędzy, lepiej przenieść łóżeczko do sypialni.
    • dorota_ja Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 19:31
      a ja tam nie wynikam w zasobnosć portfela wink jak chcesz to kup

tylko dla mnie to takie mało stabilne się wydaje... pół ciąży śledziłam, oglądałam ... miałam już kupić ale stwierdziłam że takie ewentualnie :

allegro.pl/promocja-first-years-kolyska-lozeczko-nosidlo-5w1-i1432821909.html
      stabilne, przewijak, miejsce na pierdoły podręczne.

mój mąż był przeciw i w końcu kupilismy młodej takie mini łożeczko turystyczne Graco jako drugie :
      allegro.pl/promocja-graco-marlowe-kojec-lozeczko-nowe-i1441580602.html
      trochę inny kolorystycznei model.
      powiem Ci że za diabły nie chciała w tym spać big_grin sprzedaliśmy po 3 miesiącach , a młoda pokochała drzemki w gondoli

ja czuję pewnien babski niedosyt że tej kołyski 5 w 1 nie kupiłam wink
    • bajkolubka Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 19:42
      Kosz to byl jeden z najbardziej udanych zakupow dzieciowych - goraco Ci polecam! Akurat nasz synek nie spal w nim w nocy, raz mu sie zdarzylo, ale ta para od ktorej kupilismy nasz basket uzywala go wlasnie w ich sypialni, bo tam lozeczko sie nie zmiescilo. Mielismy dwa stelaze do kosza, ale uzywalismy tylko tego bujanego, tak ze mielismy taka wiklinowa kolyske. No i fajna sprawa - mozna taki kosz zabierac ze soba po calym mieszkaniu, owszem, ciezki, ale bez przesady, da sie przeniesc. I uzywalismy dlugo, nawet jak dziecko juz ledwo sie miescilo, to i tak mialam go w koszu w lazience - no, a potem to juz kocyk i lezenie na brzuszkuwink Na pewno warto kupic duzy kosz, no i pare przescieradel na zmiane. No i oczywiscie ladnysmile Pozdrawiam serdecznie
    • magata.d Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 21:57
      Miałam taki kosz i był super. Bardzo ładny, wygodny i przytulny dla maluszka. Łóżeczko stało w pokoiku synka i tam czasami kładliśmy go w dzień. A w nocy spał w tym koszu przy naszym łózku i to było bardzo wygodne, bo jak się przebudził to mogłam nie wstając z łózka spojrzeć na niego (żeby zajrzeć do łóżeczka, na najwyższy poziom musiałabym wstać), pogłaskać go, mogłam leżąc pobujać go ręką nawet nie podnosząć głowy. Zawsze łatwo mogłam przesunąc kołyskę (podkleiliśmy pod kołyskę filcowe podkładki) do drugiego pokoju, jak chciałam mieć małego na oku np. siedząc przy komputerze (z wózka korzystaliśmy na dole w salonie). Polecam. Tylko minusem jest to, że dziecko szybko z niej wyrasta, po jakiś 4-5 miesiącach, jak zaczyna sie już ruszać, przekrecać na boki. Ja tą kołyskę uwielbiałam (i moje dziecko chyba tez), teraz chce mi sie płakać jak musze ją sprzedać. Z bólem serca ją wytawiam do sprzedaży.
      • calineczkazbajkii Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 22:10
        Mój Synek spał ponad 3 msce w takim koszyku. Koszyk warto aby był ze stojakiem.
        dziecko dobrze sie czuje w takim małym koszyku, łóżeczko jest dla niego za dużesmile
        Dla mnie to była też wygoda , bo mogłam Synka przenosic nawet na balkon smile
        • pelagia_pela Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 22:23
          Kosz jest super. Rzeczywiscie jeden z najlepszych zakupow dla malucha.
          • floetru Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 04.02.11, 23:22
            Dziękuję Kochane Mamy za sugestie smile

ja mam już nawet wybrany koszyk:
            www.toysrus.co.uk/Babies-R-Us/Nursery/Moses-Baskets-and-Cribs/My-Favourite-Things-Moses-Basket%280022887%29
            w komplecie do naszego kończenia pokoiku smile staram sie racjonalnie kupować dla Małego i nie popadać w szaleństwo tylko dlatego, że coś jest modne albo niby przydatne, ale to jest coś co mi się marzy smile
            drugim gadżeciarskim zakupem ale popartym wcześniej rewelacyjnymi opiniami na forach internetowych i wychwalanym przez Mamy - testerki, jest poduszka do karmienia na punkcie której oszalałam smile
            no i wczoraj przyszła big_grin
            www.amazon.co.uk/gp/product/B002R6F7YO/ref=noref?ie=UTF8&s=baby&psc=1
            Co do kosza i tego, że niektórym z Wam cieżko się z nim rozstać - wiem, że maluch nie będzie spał w nim wiecznie, ale zgodnie z tym na co sama wpadła i co podpowiadały mi koleżanki, można go równie dobrze wykorzystać potem jako element wyposażenia pokoju i wkładać niego misie albo inne klocki

moja Mama opowiadała mi niedawno, ze moja Babcia zrobiła dla mnie Moses basket z.... kosz na pranie smile (lat temu 32) wymościła ścianki miękkim materiałem, ułożyła koce na dnie i tak spałam z rodzicami w pokoju, więc chyba coś w tych koszach jest smile
            • modeliste Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 00:40
              Polecam kosz, jest po prostu rewelacyjny!
              Ja mam z firmy mothercare - wersja z kołyską. Kosz spokojnie mozna przenosić i nie jest ciężki. Sama jestem po CC i na poczatku jak chciałam mlodego przenieść do pokoju to brałam osobno kosz a póżniej donosiłam stelaż. Mój synek go uwielbia. Teraz już kupiliśmy łóżeczko bo powoli się przestaje mieścić (4,5 mies) i nie wyobrażam sobie jak to będzie. Kosz towarzyszy nam po prostu w kazdej części dnia i mieszkania np jemy posiłki przy stole młody leży sobie obok w koszu, gotujemy, biorę prysznic itp... wszystkie czynności można spokojnie wykonać mając jednocześnie dziecko przy sobie. Naprawdę polecam !
              Co do poduszki, też polecam, co prawda nie miałam takiej "bajeranckiej" (dostałam w prezencie więc nie miałam wyboru sad ) ale ja sobie bardzo chwaliłam i do tej pory jej używam, choć już rzadziej bo młody mi sie nie mieści i łatwiej go karmić na leżąco.

Pozdrawiam
            • paul_ina Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 08:01
              Z mojego 14-miesięcznego szczęśliwie właśnie zakończonego karmienia piersią wynika, że taka poduszka do karmienia jest niepotrzebna, bardziej przyda się w ciąży do spania.

Ale fajna jest. Wybrany kosz też super. Powodzenia smile
              • cytrynowa.lemoniada Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 07.02.11, 21:29
                oczywiście można karmić z drętwiejącymi łokciami albo kłaść je na dwóch zwykłych poduszkach tylko po co? super wygodna poduszka to wydatek rzędu 30 zł na allegro
    • katriel Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 05.02.11, 02:00
      Jeśli młody zaakceptuje kosz, to to jest dobry pomysł.
      Mój syn sypiał w takim koszu (od czasu do czasu, przeważnie jednak spał z nami)
      do piątego miesiąca. Ja spałam (36 lat temu, w koszu na bieliznę podwieszonym
      pod sufitem) ponoć do dziewiatego (i to mimo że duża byłam).
      Zastanów się, na jakiej wysokości chcesz go mieć. Ja np. chciałam górną krawędź
      kosza na wysokości naszego posłania, tak żeby mi się wygodnie sięgało do dziecka
      z pozycji leżącej. Ale można różnie.
      Zadbaj o materac. Myśmy po prostu dokupili porządny materac cięty na wymiar.
      W takim koszu jest przytulnie i zacisznie - to zaleta, ale jak przyjdą letnie upały,
      może się zrobić wada. Weź to pod uwagę.
    • semi-dolce Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 07.02.11, 09:28
      A może po prostu śpijcie z dzieckiem?
      • floetru Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 09.02.11, 14:53
        oj nie, nie chcemy.
        Miałam jakiś czas temu zawodowo do czynienia z rodzicami, którzy podczas snu udusili swoje dziecko...
        od tego czasu nie mogę nawet o tym myśleć, wiem, że to są skraje przypadki ale... są.
    • ewa-krystyna Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 15.02.11, 22:09
      u mnie ten kosz sie swietnie sprawdzil na pierwszy miesiac,ale pozniej byl zdecydowanie za maly i przenioslam na kolejne dwa tygodnie mala do gondoli i w koncu wstawilismy drugie lozeczko do naszej sypialni. Drugi raz bym go nie kupila, za to zainwestowala w kolyske, na pewno starczy na dluzej. Dodam tylko,ze moja mala byla malutka jak sie urodzila i na prawde krotko z Moses Basket korzystalysmy smile teraz nam tylko miejsce zajmuje,bo nie mam komu oddac a nikt nie chce kupic, bo uzywanych jest od groma poza tym jest to "chodliwy" shower gift smile wiec wiele ludzi dostaje je nowe...
      • kaka-llina Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 16.02.11, 01:01
        Ja kosze miałam trzy!!!1 (niedomówiła się rodzina z prezentamismile) i wszystkie sie sprawdziły! Każdy w innym pokoju... a młoda nie spała w łóżeczku do szóstego miesiąca... w koszach teraz sa zabawki!
    • ruda_henryka Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 16.02.11, 12:13
      Moja siostra miała i bardzo sobie chwaliła. Ja idąc tym tropem tez chciałam dla swojego, ale zanim zdązyła mi przesłac po własnym synu to okazało się, że u nas niezastąpiony okazał sie wózek Jane nomad z gondolą ( to wymiarowo jest chyba dośc podobne ). Dziecko przez pierwsze dwa miesiące spało tylko w wózku albo z nami, po prostu uwielbiał jak było ciasno...
      A poza tym dobre jest to, że możesz dziecko wszędzie ze sobą zabrać w domu i przez to jest spokojniejsze
      • annika111 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 26.02.11, 12:20
        Wydaje mi się , ze taki kosz jest dobry, ale ponieważ wystarcza tylko na chwile, chyba lepszym rozwiązaniem jest kłaść dziecko do snu w łóżeczku na wygodnym materacu dobranym pod kątem zdrowia i wygody maleństwa, na którym dziecko będzie mogło przybrać naturalną, anatomiczną
        pozycję podczas leżenia. Do tego służą materace z pianką termoelastyczną>albo materace> lateksowe- dobre dla alergików. Każda z nas sama musi zdecydować , co wybrać ...
        • palea Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 29.07.14, 21:59
          Zdecydowanie odradzam układanie dziecka do snu w koszyku tzw moses basket. Tylko przyzwyczaja malucha do spania w ciasnym przytulnym miejscu, po 3 miesiącach gdy już się w nie nie mięści może być duży problem, by je przyzwyczaić do łóżeczka dziecięcego, a przy okazji jest niebezpieczne. Dziecko 2-3 miesięczne wierzga, pręży się, rusza gwałtownie i może wypaść. Poza tym są niekiedy droższe niż łóżeczka, a łóżeczko i tak trzeba kuoić, więc koszt podwójny.
          • mruwa9 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 29.07.14, 22:08
            wcale lozeczka nie trzeba kupic.
            Lozeczko nie jest niezbednym elementem wyprawki i zaspokaja potrzeby rodzicow, nie dziecka.
            • tankky Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 29.07.14, 22:59
              Rodzice nie mogą spełniać swoich potrzeb?
              • mruwa9 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 29.07.14, 23:14
                ale musza je spelniac kosztem dziecka?
                • tankky Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 30.07.14, 00:04
                  A skąd wiesz, że dziecko nie lubi spać w łóżeczku? Mojemu Synkowi to nie przeszkadza. Śpi w łóżeczku i ma się świetnie.
                  • mruwa9 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 30.07.14, 00:29
                    i tak od poczatku kladlas do lozeczka, a dziecko zadowolone, zasypialo bez placzu? To sie ceisz, bo masz wyjatkowo latwe w obsludze i bezproblemowe dziecko. Ale to jest wyjatek, nie regula.
                    • asia_i_p Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 31.07.14, 07:27
                      Może wyjątek, ale się zdarza. Syn też śpi w łóżeczku, choć byłam nastawiona na spanie z nim - zaczęłam go tak kłaść, kiedy byłam chora, żeby na niego nie smarkać, potem przyszły upały. Zakładam, że się jeszcze przeniesie do naszego łóżka jesienią i zimą, najlepiej, żeby to zrobił, zanim łóżeczko trzeba będzie obniżyć na dolny poziom, bo to mój kręgosłup by mocno odczuł wink, ale gwarancji nie mam - ja byłam dzieckiem, które nie znosiło spać z kimś, nauczyłam się tego dopiero po ślubie.
            • matka.madzi Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 30.07.14, 13:04
              Phi. A ja uważam, że łóżeczko jest niezbędnym elementem wyprawki i co teraz?
              • corka.czarownicy Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 30.07.14, 13:19
                No nie wiem...
                Możemy zacząć w siebie rzucać tortami, byle z dużą ilością bitej śmietany. big_grin
                Zaspokoimy potrzeby nabuzowanych rodziców, spragnionych zabawy dzieci + blw przy okazji. wink
                • corka.czarownicy Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 30.07.14, 13:24
                  Rzucamy oczywiście zza łóżeczek ew. barykad z mołzes basketów.
    • nowamama2 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 31.07.14, 17:59
      ja mam kosz mojżesza mothercare. Kupiłam używany za 100 zł ( nowy z metkami, kobieta miała dwa) bo tak naprawdę starcza na krótko. Dla mnie ten kosz to strzał w dziesiatkę. Mam małą obok siebie ( mimo, że ma swój pokoj nie chce mi się wstawać i iść taki kawał), mogę w ciągu dnia gdy pogoda nie dopisuje wystawić ją na balkon i sobie tak siedzimy a mała wsłuchuje się w szum deszczu smile Nie jest to duzy wydatek a naprawdę warto. Taki kosz to chodliwy towar wiec zawsze ktoś go od ciebie odkupi. Ja już mam chętną na niego więc jak tylko mała wyrośnie to sprzedam smile
      • tankky Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 31.07.14, 20:11
        Ja potwierdzam, że kosz to super sprawa. Kupiłam używany kosz mamas&papas. Trzymam dla kolejnych dzieci. Używaliśmy do 4 miesiąca życia Synka. Łóżeczko stało, ale kosz miałam tuż przy łóżku i bez problemów szybko mogłam interweniować. Braliśmy go na wyjazdy itd. Nie musielismy martwic sie o miejsce do spania. Poza tyn taki maluszek lepiej się czuje kiedy ma mniej przestrzeni. Synek bez problemu jsk wyrósł z koszyka przeniósł się do łóżeczka.
    • mamciunia_kamciunia2 Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 31.07.14, 19:11
      co za problem kupic dom z durza sypjalnia i spac razem przez wiele lat zmieniajac co roku nowe luzko
      • panizalewska Re: miejsce do spania dla noworodka Moses Basket 31.07.14, 19:53
        kocham Cie Kamil, czy jak Ci tam, nad życie! zawsze mi poprawisz humor big_grin
        a teraz spadaj do swoich gier, zdaje się, że drużyna Cię woła, trzeba przyexpić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka