Dodaj do ulubionych

"Pa Pa" smoczek.

30.03.11, 22:46
Mój starszy smyk był smoczkowy.Naczytałam się jak trudno odzwyczaić ale na szczęście poszło łatwo.Gdy doszliśmy do etapu "tylko na noc" po każdym obudzeniu zabierałam mu smoka i mówiłam be!udawałam również że wyrzucam smoka,po tygodniu sam zaczął rzucać i mówić be.Zauważyłam również że smoczek jest wyrobiony i kupiłam nowy taki sam i tej samej marki co poprzednio i to się okazało strzałem w 10!Nie chciał go do buzi wsiąść i mówił "moku be".Miał wtedy 1,5 roku.Tak napisałam może posłużę pomocą smile
Obserwuj wątek
    • cytrynowa.lemoniada Re: "Pa Pa" smoczek. 30.03.11, 23:20
      Raczej udało Ci się przypadkiem - tu najważniejsza jest konsekwencja a Ty jej nie mialaś - udawałaś kilka razy ze wyrzucasz - po co? albo wyrzucasz albo nie. ja dziecku po prostu smoka pewnego dnia nie dałam i cierpliwie przez kilka dni tłumaczyłam dlaczego.a w ogóle jestem za mówieniem do dzieci (również niemowląt) normalnym, ludzkim językiem a nie "be", "si" itp - co to jest w ogóle?
    • semi-dolce Re: "Pa Pa" smoczek. 30.03.11, 23:38
      Mój syn też był smoczkowy. Nie doszlismy do etapu "tylko na noc" bo w ogóle żadnych etapów nie było, smoka uzywał dużo, bardzo duzo, ja nic mu nie zabierałam i w ogóle o odsmoczkowaniu nie myslałam. Az tu nagle pewnego dnia karmiąc kaczki nad stawem wraz z bułka wrzucił im smoka. I tyle, wiecej do smoka nie wrócił, nie było płaczu, tęsknoty, nic. Tez miał wowczas półtora roku smile
      • illegal.alien Re: "Pa Pa" smoczek. 31.03.11, 00:15
        Haha, fajne smile Tylko kaczek szkoda, mam nadzieje, ze zadna nie polknela smile
        My temat mamy z glowy, bo smoczka dziecku nie dalismy wcale.

A co do autorki watku - moim zdaniem robisz dziecku wode z mozgu - rano smoczek jest 'be', a wieczorem nie?
      • lusia1815rok semi-dolce 31.03.11, 09:37
        hehe dobre, wyglada na to,ze synek Cie przechytrzyl smile to zaskoczenie co?

ja tez uwazam za dziwny sposob jaki stosuje autorka watku, my naszemu 1,5 rocznemu synkowi obcielismy koncowke smoczka i powiedzielismy,ze smoczek sie konczy bo Tomcio jest juz duzy. synek byl bardzo zdziwiony,bral smoczka do buzi i zaraz wyjmowal i mowil,ze nie chce takiego.potem szukal innego pod poduszka,w zabawkach ale nie znalazl wiec dal spokoj.wieczorem przy zasypianiu tylko powiedzial,ze chce smoczek i znow powiedzielismy ze sie konczy,ze nie ma juz i dalismy mu przytulanke.na drugi dzien juz nie chcial smoczka, bral ten zepsuty i mowil,ze go nie chce.
        tak wiec poszlo gladko
        • ylunia78 Re: semi-dolce 31.03.11, 11:50
          Lusia ja chyba zrobię tak jak Tysmile
          Dobre to,ucięcie smoka i powiedzenie,że się kończywinkStarszy wręcz nienawidził smoka,młody już niestety tak.Boję się tego oduczania.Myślicie że roczny będzie już kumaty,na "kończący"się smokal?
          • lusia1815rok Re: semi-dolce 31.03.11, 12:11
            heh,moj mlodszy ma 10 mies i tez smoczkowy smile ale poczekam tak do 1,5 roku z tym konczacym sie smoczkiem,teraz nie zakuma a ze pierwsze pol roku jego zycia to byl kolkowy wrzask to teraz ciesze sie cisza jeszcze hehe
        • semi-dolce Re: semi-dolce 31.03.11, 17:07
          > hehe dobre, wyglada na to,ze synek Cie przechytrzyl smile to zaskoczenie co?

On tak ma, ten mój syn smile Z wieloma rzeczami. Aktualnie zabieramy się za odpieluchowanie. Tzn. ja o tym mysle od jakiegos czasu, ale puszczanie dziecka nago lub ubranego bez pieluchy skutkowalo laniem po nogach bez żadnego zwracania na to uwagi, mokre ubrania tez nie robiły na nim wrażenia, no nic. Przedwczoraj cos mnie naszło i zapytałam go, czy chce iść zrobić siku. Powiedział, że tak. Poszlismy do lazienki i moje dziecko samo wzielo nakladke, połozyło na kiblu, przystawiło sobie stołeczek, zdjelo spodnie i usiadło. I siedziało. Mówie mu więc, że teraz musi zrobic siku, fiutkiem robi sie siku. "Tutek iku" odpowiedział mój syn i sie wysikał. I tak od 2 dni coraz częściej. Dzis rano natomiast latał nago, ja byłam w drugim pokoju, a on latał po mieszkaniu. Przychodzi nagle i mówi "nie ma kupki". O cholera myslę sobie, co on z tą kupa zrobił i czy mam juz dywan do prania. Zapytany gdzie jest kupka zaprowadził mnie do łazienki i pokazal kupe pływajaca w kiblu. Niewątpliwie bywa mój syn zaskakujący smile
          • ziabucha Re: semi-dolce 31.03.11, 21:36
            Jestem w szoku smile
            Cud a nie dziecko smile
            Nie powiem zazdroszczę big_grin
    • ziabucha Re: "Pa Pa" smoczek. 31.03.11, 11:32
      O jejku po takie złości... ja chciałam dobrze.Każdy ma swój sposób i każdy sposób uważam za dobry.A ten z tymi kaczkami był naprawdę fajny smile
      • lusia1815rok Re: "Pa Pa" smoczek. 31.03.11, 13:10
        nie chodzi o zlosc, dla mnie dziwne,ze rano smoczek jest be a wieczorem ok smile zawsze slyszalam ze smoczk trzeba pozbyc sie raz na zawsze i byc konsekwentnym

mi sie serce krajalo jak synek chodzil i szukal pod poduszka taki zmarwtiony swojego smoczka ale musialam tak zrobic.

podobno dobrze tez jest wybrac moment zmian np,wyjazd i u nas tez tak bylo,2 dni po tym jak obcielam smoczek wyjechalismy na wakacje do babci,potem nad morze wiec duzo sie dzialo i synek zapomnial,jak wrocilismy z wakacji nawet nie wspomnial o smoczku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka