Dodaj do ulubionych

alergia na mleko

08.04.11, 16:55
mój mały w wieku 4msc miał stwierdzoną przez pediatrę "niby" alergię na nabiał, piszę niby,bo sama nie wiem co o tym myśleć, wtedy faktycznie były problemy, szorstka,czerwona skóra,zwłaszcza w zgięciach nóżek,rączek, do tego odmawianie piersi,zaparcia, przeszłam na dietę bezmleczną, na której jestem do dziś (9msc1 tydzień) faktycznie objawy ustały,mały zaczął chętnie jeść, skóra gładka
tydzień temu zaczęłam synkowi robić kanapeczki cienko posmarowane masełkiem,jadł tak przez tydzień i nic, żadnych niepokojących objawów,od czterech dni,daję mu pół słoiczka owoców z jogurtem Gerbera,mały wcina,nic mu nie jest, czy to możliwe że ta alergia tak po prostu mu przeszła?nie wiem co teraz robić, może to moje katowanie się dietą jest bezsensu, próbować mu wprowadzać inne rzeczy z mlekiem(np.mleczną kaszkę),czy jeszcze poczekać,czy ktoś miał podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: alergia na mleko 08.04.11, 17:53
      czy to moż
      > liwe że ta alergia tak po prostu mu przeszła?

Jak najbardziej możliwe.

może to m
      > oje katowanie się dietą jest bezsensu

Bardzo mozliwe, spróbuj zacząc jeść cos mlecznego, na poczatek w małych ilościach i obserwuj dziecko.

próbować mu wprowadzać inne rzeczy z mle
      > kiem(np.mleczną kaszkę),czy jeszcze poczekać

Ja bym najpierw wprowadzila sobie, a jesli będziesz już jeśc normalnie i dziecku nic nie będzie, to wtedy powoli probowałabym wprowadzac dziecku.
    • budzik11 Re: alergia na mleko 08.04.11, 19:33
      Dzieci najczęściej wyrastają z alergii pokarmowych, jelita sie uszczelniają z wiekiem i laergeny już nie przechodzą do krwi.
      IMO jak dajesz dziecku nabiał, to twoja dieta jest już bez sensu - bo ono te alergeny już dostaje w tym jogurciku czy czym tam.
      • oliwka2009 Re: alergia na mleko 08.04.11, 20:27
        Mojej przeszło ok 10 mies. życia alergolog kazał podawać kaszę na mleku i trochę masła do zupy. A wcześniej dostała ciasteczka z Hippa z zawartością mleka i nic jej nie było.
    • atrapcia Re: alergia na mleko 09.04.11, 12:52
      Moja córka ma nietolerancję, po odstawieniu od piersi musiała przejść na pepti bo po zwykłym mm miała takie odparzenia pupci, że rany się robiły. A serki homogenizowane, trochę jogurtu, masełko i żółty ser dostawała wcześniej już i nic się nie działo. Podaj śmietanę to zobaczysz jak zareaguje wink Moja właśnie po niej i mleku miała objawy alergii, po innych przetworach nie smile
      • atrapcia Re: alergia na mleko 09.04.11, 12:52
        Aha, no i karmiłam piersią ponad 17 miesięcy, po około 8 miesiącach już jadłam nabiał normalnie i też nic się nie działo.
    • lidek0 Re: alergia na mleko 09.04.11, 12:59
      Sama diagnoza była postawiona z sufitu. Moje dziecko ma alergię na białko mleka krowiego /nie napisałaś na co dokładnie rzekomo miało być uczulone Twoje dziecko/ w wieku prawie 10 ją ma, a diagnoza była postawiona na podtswie testów a nei samych objawów skónych więc to wcale nie musiała być alergia.
      • titerlitury Re: alergia na mleko 09.04.11, 14:58
        nawet do 3-ciego roku zycia testy na igE mog a wychodzić fałszywie ujemne
        • tuczepi Re: alergia na mleko 09.04.11, 18:52
          mój syn też miał niby skazę białkową, testów nie robiłam bo to przed 3-4rż nie ma sensu. Jak go karmiłam piersią to jadłam praktycznie tylko chleb i buraki, bo skaza białkowa to może być uczulenie na wszelkie białko krowie nie tylko w nabiale ale też w każdym mięsie wołowym i jego pochodnych. Trzeba wiedzieć tez przy takiej diecie że wszelkie przetwory mleczne typu serki, masło, twarogi, jogurty mają najmniej białka krowiego bo przy produkcji tych przetworów białko przechodzi do serwatki która jest odrzucana. Synek też reagował bardzo nietypowo bo mógł jeść Danonki, masło, jogurty a tylko jak chciałam mu podać mleko Bebiko od razu był zsypany i wstrętne kupki były.Acha i jeszcze po serze żółtym był cały z wypiekami. Spróbuj podać trochę zwykłego mleka modyfikowanego to się przekonasz, mojemu przeszła alergia na mleko po 2rż serki jadł już o wiele wcześniej. A i jeszcze lekarze polecają podawać florę bakteryjną dzieciom z alergia bo podobno pomaga uszczelnić jelita, ja dawałam Acidolac
      • agusia.24 Re: alergia na mleko 09.04.11, 20:08
        no właśnie lekarka nie powiedziała co dokładnie podejrzewa, czy alergię na białko,laktozę,czy coś jeszcze,kazała odstawić nabiał i tyle,bez badań, bez skierowania do alergologa, faktycznie spróbuje z tym mlekiem modyfikowanym,dziękuję za odzew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka