Dodaj do ulubionych

waga 3 centyl

11.04.11, 11:44
Moja córka urodziła się z wagą 3500, na wyjściu ze szpitala 3300, a obecnie 4300, czyli w 11 tygodni przybrała tylko 1 kg. Karmię naturalnie od samego początku, je 7x/dobę, po jedzeniu nie płacze, nie grymasi, myślę, że się najada. Jak miała 5 tygodni robiliśmy morfologię i posiew moczu i wszystko wyszło ok.Czy możliwe, że ona tak po prostu ma, że nie potrzebuje jeść więcej, a może mój pokarm jest za mało kaloryczny, czy to mozliwe?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: waga 3 centyl 11.04.11, 11:48
      Może karm częściej? Niektóre dzieci słabiej odczuwają głód i nie domagają się tak intensywnie jedzenia jak inne. 7 razy dla takiego malucha to dość rzadko. Moje dziecko się nie domagało jedzenia i ja karmiłam je częściej, budziłam też w nocy na karmienie (co akurat się na mnie zemściło, bo nauczył się budzić i tak mu zostało... ale w dzień jeść nie chciał)
      • tanera Re: waga 3 centyl 11.04.11, 11:50
        ona nie chce jeść częściej, raz na kilka dni zje 8 razy na dobę, a zazwyczaj 7 razy
      • rulsanka Re: waga 3 centyl 11.04.11, 11:51
        Ja o tyle bym się bała tej wagi, że (z doświadczenia, bo mój syn był ponad rok poniżej 3 centyla wagowego) byle choroba, dziecko traci apetyt i szybko słabnie. Dzieci o prawidłowej wadze dłużej wytrzymają stan niejedzenia, np. przy biegunce.
        • tanera Re: waga 3 centyl 11.04.11, 12:47
          ojej, ale czym to było spowodowane? czy po roku się zmieniło?
          • rulsanka Re: waga 3 centyl 11.04.11, 12:59
            Syn spadł poniżej 3 centyla właśnie jak skończył rok. Do tego czasu karmiłam go dużo piersią i był najpierw na 25, a potem na 10 centylu. On właśnie nie dopominał się jedzenia, a nawet wręcz nie chciał jeść piersi w dzień. Budziłam go w nocy na karmienie, albo karmiłam przez sen - i jakiś tam efekt był. Za to słoiczki jadł chętnie, jak już skończył pół roku. Z kolei po roku odmówił jedzenia (to na swój sposób normalne w tym wieku), nabawił się anemii, co jeszcze osłabiło apetyt. Później anemię podleczyliśmy, apetyt wrócił. Syn zaczął przybierać, ale dobił 3 centyla i na długo się na nim zatrzymał. Każda biegunka i choroba w okresie, gdy syn był poza siatką, to było chudnięcie o kolejne pół kilo i ogromy stres. W sumie wszystko się dobrze skończyło, choroby z perspektywy czasu były lekkie, a problemy wagowe, to w dużej mierze kwestia takiej urody i drobnej budowy. Więc może nie ma co się martwić, ważne by dziecko dalej nie spadało względem siatki.
    • mama_zofki Re: waga 3 centyl 11.04.11, 13:06
      A co sądzi o tym Wasz pediatra?
      • tanera Re: waga 3 centyl 11.04.11, 13:35
        dopiero za tydzień idziemy do pediatry, zastanawiam sie czy moze wczesniej nie isc albo chociaz nie zrobic jakis badan np morfologii
        • mama_zofki Re: waga 3 centyl 11.04.11, 14:58
          Idź wcześniej. Nie rób badań na własną rękę.
          Jak mnie coś martwi, pakuję Zośkę i wędruję do lekarza (lub dzwonię) z pytaniem.
          Nie martw się na zapas smile
    • black-mama Re: waga 3 centyl 11.04.11, 15:17
      Moja córa od urodzenia- 3 centyl, porobiłam wszystkie badania, spytałam o zdanie kilku pediatrów i wszystko jest ok, dziś jest 7 kilowym 9-miesiączniakiem - oczywiście 3 centyl, zdrowa jak ryba, raczkuje, wstaje, jest mega ruchliwa- taka jej uroda po prostu...pediatra mi powiedział, że choćbym nie wiem jak ją pasła to ona i tak będzie 3 centyl i tak smile. Najważniejsze, że dziecko jest żywotne i regularnie przybiera na wadze....
      Oczywiście też myślałam, że mam za mało pokarmu czy też mało kaloryczny, wprowadziłam butlę,ale i tak to nic nie zmieniło....
      • aleksandra1357 Re: waga 3 centyl 11.04.11, 16:28
        > Moja córa od urodzenia- 3 centyl, porobiłam wszystkie badania, spytałam o zdani
        > e kilku pediatrów i wszystko jest ok, dziś jest 7 kilowym 9-miesiączniakiem

ja też mam 7-kilowego 9-miesięczniaka, tyle że chłopca. Nie da się go utuczyć, choć karmię ile mogę smile
        Ale jednak przez pierwsze 2-3 miesięce przybierał sporo, bo 1 kg na miesiąc, potem się zatrzymał z wagą. No i urodził się filigranowy.
        Dlatego uważam, że ten 3 centyl u autorki wątku może być niepokojący i trzeba to sprawdzić, ale nie dać się zwariować i wmusić sobie butelki (ja nie dokarmiałam, choć lekarz mnie postraszył, że dziecko z niedożywienia nie trzyma główki. To była bdura, mój syn zaczął wstawać, jak miał 7,5 miesiąca, rozwija się bardzo szybko).
        Napisz to samo na forum "karmienie piersią". Może za krótko karmisz z jednej piersi i córka nie dochodzi do tego najtłustszego mleka? Może ma złą technikę ssania?

Koniecznie odwiedź dobrą poradnię laktacyjną, bo większość pediatrów każe Ci dokarmiać i tyle.
        • tanera Re: waga 3 centyl 11.04.11, 17:29
          pójdę do lekarza na pewno, tylko ona jest radosna, pogodna, dźwiga się , widać że rozwija się normalnie, tylko ta waga, no nic poczekam co powie pediatra
    • mika_p Re: waga 3 centyl 11.04.11, 22:48
      Nie twój pokarm jest za mało kaloryczny, tylko za rzadko karmisz. Powinno być minimum 8 karmien na dobę, a zazwyczaj więcej.
      Mała powinna przybierać po 120 g/tydzień, 17 g/dobę (to jest minimum dla dzieci karmionych piersią).
      Wychodzi mi, że ma 78 dni (urodziła się koło 23 stycznia, prawda?), czyli wychodzi jej koło 13 g/dobę.

Teraz bardziej karkołomne obliczenia.
      Przy 7 karmieniach na dobę wychodzi koło 2 gramów dobowego przyrostu na karmienie.
      Gdyby tych karmień było 9 i średnia by była zachowana, to mała wyrobiłaby minimum przyrostowe. (9*2 = 18 g/dobę, 126 g/tydz)

Obecnie karmisz średnio co 3,5 h. Powinnas karmić co 2,5, zeby te 9 wyszło. Jak chcesz zachowac nocną przerwę, to odpowiednio częściej w pozostałym okresie. .
      • cytrynowa.lemoniada Re: waga 3 centyl 12.04.11, 08:55
        nie wszystkie dzieci muszą być grube żeby były uznane za zdrowe. je normalnie, mieści się w siatce, przybiera, rozwija się - jest ok. nie ma czegoś takiego jak jedna "prawidłowa waga"
        • tanera Re: waga 3 centyl 12.04.11, 09:52
          cytrynowa.lemoniada napisała:

> nie wszystkie dzieci muszą być grube żeby były uznane za zdrowe. je normalnie,
          > mieści się w siatce, przybiera, rozwija się - jest ok. nie ma czegoś takiego ja
          > k jedna "prawidłowa waga"

otóż to nie dajmy się zwariować, dzięki smile
        • mika_p Re: waga 3 centyl 12.04.11, 12:27
          Tu są siatki WHO dla dziewczynek:
          www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_girls_p/en/index.html
          Rodząc sie z wagą 3500, dziecko było pomiędzy 50. a 85. centylem. Teraz jest pod 3. Czyli wypadło z siatki. To raz.
          Dwa - owszem, normy wagowe są szerokie, niemniej jednak, jest jakieś minimum. A w sytuacji, kiedy dziecko leci na siatce w dół spadając z wagi wyższej niż przeciętna do najniższej wśród rowieśników, nie można twierdzić, że wszytsko jest w porządku.
      • tanera Re: waga 3 centyl 12.04.11, 09:51
        czyli uważasz ze za rzadko karmię, a jaką radę byś dała jeśli dziecko karmione jest 7x /db i po pół roku waży 10kg czyli jakis 97 centyl?? przecież nie ma reguły że każde dziecko powinno przybierać 120g/tyg bo okazałoby się że większość dzieci rozwija się źle, moje znajome akurat mają odwrotne problemy bo ich dzieci przy karmieniu tylko piersią (6-7/db) mają przyrost wagi 350g/tydz.
    • laptopowiczka Re: waga 3 centyl 12.04.11, 10:16
      Jeja, mój ma 9mies i cycka je 5-6 razy. A ty masz 11tygodniowego i jeszcze pytasz czemu mało waży. Pewnie naczytałaś się mądrych książek, w których noworodka karmić każą co 3 godziny
      • tanera Re: waga 3 centyl 12.04.11, 10:53
        moja nie chce jeść częściej niż co 3h, a naczytac to się naczytałam że noworodek powinien jeść co 2h, w sumie to nie rozumiem dlaczego np moja mama karmiła mnie 6x/db i to było wystarczające a teraz wszyscy każą karmić co 2h czyli 10-11x/db uważając że 6-7 to zdecydowanie za mało
        • lumierin Re: waga 3 centyl 12.04.11, 14:02
          W sumie rada żeby karmić częsciej jest dobra tylko nie uwzględnia faktu że dziecko to tez człowiek i jak nie chce to do jedzenia zmusić się go nie da.
          Mój 9 tygodniowy synek tez je co 3h - od urodzenia tak ma. Próba podania mu piersi częsciej kończy się wrzaskiem, wyginaniem, machaniem rekami, nogami - no awantura jest na całego. Jak zgłodnieje to je przewaznie 10 minut i koniec.
          Chętnie karmiłabym go co dwie godziny - tak jak sugerujecie ale nie umiem.
          Autorka wątku ma chyba podobny problem i nie sądzę aby chciała głodzić swoje dziecko, ono po prostu nie chce jeść więcej i częściej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka