Dodaj do ulubionych

Z niemowlakiem do logopedy ?

12.04.11, 08:30
Córka ma 7,5 m, od jakiegoś czasu czasami wysówa język, tzn samą końcówkę i tak ją sobie nosi między ustami. Są dnie, że tego nie robi. Na badanie u pediatry wparadowała właśnie z takim jęzorkiem, a pediatra od razu wysłał nas do logopedy. Za 2 dni mam wizytę ale cały czas się zastanawiam, co mi da takie badanie? Czy takie dziecko nie jest jeszcze za małe, jakie ewentualne ćwiczenia mogłabym z nią robić? A może zostałam skierowana do logopedy bo pediatra chciała wspomóc koleżankę (nie ukrywała, że to znajoma). Czy któraś z Was była u logopedy z niemowlakiem? Czy coś to pomogło i jakie były zalecenia (masaże, ćwiczenia?). Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 12.04.11, 08:38
      chyba bardziej dla takiego maluszka odpowiedni byłby neurologopeda.

Pani zbada czy mala nie ma napietego lub zbyt luźnego języczka (mój starszak tak miał i póżniej pojaiwły sie prolemy z wymową, a w dzieciństwie miał problem z odruchem ssania).

Jezeli bedzie cos nie tak, to zapewne zostanie zlecony masaż jamy ustnej.
      nie martw się.
      • mmamamilenki Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 12.04.11, 08:52
        Oj, u mnie na "wsi" nie ma takiego specjalisty jak neurologopeda...Byłam u zwykłego neurologa bo córka układała się na jedną stronę ale nie stwierdził problemów z napięciem mięśniowym. Ola_mi, jak wygląda masaż jamy ustnej ?
        • ola_mi Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 12.04.11, 09:47
          wszytko zalezy od tego jakie "niedociagniecie" ma dzieciak.
          Jak młody byl niemowlakiem, to przed każdym karmieniem miałam delikatnie masować usta dookoła, wsuwac paluch do buzi aż go zassie (bo miał słaby odruch ssania).

Teraz jak jest starszy masujemy jęzora a właściwie wędzidełko bo jest zbyt napiete, ćwiczymy z andrutami itp.

Idź do logopedy i może okaże się że żadnego problemu nie ma, a dzieciak tylko ma taki etap na wysuwanie jęzorka smile
          • mmamamilenki Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 12.04.11, 09:49
            Dziękuję Ci, mam nadzieję, że to taki właśnie kaprys. Na szczęście nigdy nie było problemu z ssaniem więc może rzeczywście będzie dobrze smile
          • ronina1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 12.04.11, 22:58
            Widze Ola ze Twoj synek ma podobny problem do mojej corki. Widzisz mi doktor nie powiedzial nic o masazach. Dopiero teraz czytam w internecie. Na zlosc u lekarza zazwyczaj chowala jezyczek. Powiedz mi ile miesiecy ma juz Twoj synek? Czy masaze pomagaja? jak wyglada masaz wiedzidelka? i jak to wszystko sie ma z rozwojem mowy?
            z gory dzieki,
            mama
            • ola_mi ronina1 13.04.11, 10:05

kochana mój syn ma obecnie 4 lata.
              Neurologopede odwiedzilismy w wieku 2 miesiecy, kiedy maly nie przybieral na wadze a caly zcas chcial ssac piers. Okazalo sie że ma wlasnie slaby odruch ssania i wowczas zalecono nam te masaze. niestety z piersia nam nie wyszlo i skonczylo sie na butli.

Do logopedy poszlam z nim jakis czas temu, bo mnie martwilo ze zamiast glowa mowi Dłowa, ałwan-bałowan, chioinka-kolinka chłopiec- tłopiec...po prostu pewne zestawieni dlosek jest dla niego nie do przejscia.

Pani logopeda po dokladnym zbadaniu, testach itp. stwierdzila zbyt napiety jezorr i wedzidelko, najprawdopodobniej w wyniku mikrourazu podczas porodu (mialam cesarke). Stad pewnie byl problem ze ssanem.
              teraz cwiczymy o ile syn ma ochoe pewne slowa, cwieczymy podklejajac andruta do podnienienia i syn ma go sciagnac jezykiem w kierunku przełyku. Odruchowo robił na odwrót, czyli smarwał jęzorem po podniebieniu w kierunku ust, co jest droga do seplenienia i wywalania języka na zewnatrz. Oprócz tego ćwiczymy język wypychajac polika raz z jednej raz z drugiej strny, udając że ma cukierka w buzi.
              • ronina1 Re: ronina1 13.04.11, 19:53
                Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Powiedz mi czy cwiczenia pomagaja?Synek juz nie wystawia tego jezyczka? A jak sie ma jezyczek z zabkami? Nie wypycha ich do przodu? My chyba juz poprosimy o skierowanie do logopedy. Moze jakies masaze chociaz nam poleci.
                pozdrawiam!
    • dub1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 13.04.11, 09:57
      Tak się złozyło, że wizyta się przyśpieszyła i byłam u logopedy. Niby wszystko dobrze, nieco większe napięcie mięśniowe w prawym policzku. Zalecone masaże wnętrza policzków, ust, języka i porzucenie wszelkich smoczków i butelek. Z butelką po problemie, ale nie wiem jak odstawię smoczek, w dzień zbędny ale do spania bezwzględnie potrzebny.
      • ronina1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 13.04.11, 10:09
        Czesc,

Mozesz napisac w jakim wieku jest Twoje dziecko? I czy tez powodem wizyty u logopedy byl jezyczek na wierzchu. Logopeda moze stwierdzic napiecie miesniowe czy trzeba sie skierowac najpierw do neurologa?
        z gory dzieki za odp
        mama
        • dub1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 13.04.11, 14:38
          Dziecko ma 8 m. Logopeda badajac palcami wnętrze policzków wyczuł zwiększone napięcie. Tak, moje dziecko też chodzi z języczkiem na wierzchu. Zostałam pocieszona, że jak wyrosną zęby to problem może zniknąć (dziecie nie ma jeszcze ani jednego). Podobno pomaga też delikatne pstrykanie w języczek, jeżeli wystawianie jest tylko nawykiem dziecko szybko nauczy się go chować. Ja tak tylko delikatnie packam palcem i wstarcza, myślę, że pstrykanie może boleć.
          • ronina1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 13.04.11, 20:00
            Dziekuje bardzo za odpowiedz. Mozesz mi delikatnie naswietlic jak wygladaja takie masaze ust, policzkow i jezyczka? Martwie sie ze nas lekarz odesle do domu i nie dostane zadnych informacji. Nie mieszkamy w pl, a tu panstwowa sluzba zdrowia jest na tragiczna.
            Lekarz rowniez odradzil Ci wszelkie smoczki...Karmisz piersia? Slyszalam ze karmienie lyzeczka sprzyja cofaniu sie jezyka, ale to raczej nie dotyczy mleka...

Pozdrawiam Serdecznie!
            • dub1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 15.04.11, 13:47
              Masaż wyglada tak, że wkładasz do buzi malucha palec wskazujący i robisz kółeczka najpierw wenątrz jednego policzka, potem drugiego. Co do warg to łapiesz je w miejscu gdzie stykają się ze skórą i delikatnie rozciągasz na boki, potem takie delikatne szczypanie. Po zewnętrznej stronie posmarować policzki kremem i też kółeczka. To prawda, że najlepiej karmić łyżeczką. Ja nie karmiłam piersią (a to niestety nie służy mięśniom twarzy) a na łyżeczkę córka sama się przerzuciła. Pewnego dnia nie wypiła mleka z butelki i tak już zostało. Wszystko zagęszczam kaszką i podaję łyżeczką. Tylko wodę pije z butelki. Smoczek w nocy jest póki co ale spróbujemy odstawić.
              • ronina1 Re: Z niemowlakiem do logopedy ? 17.04.11, 22:29
                Dzieki wielkie! U mnie bedzie ciezko z lyzeczka, bo nadal podstawowym posilkiem dla mojego dziecka jest mleczko. Nie podaje kaszki, bo slyszalam ze tuczy, a moja i tak wyglada niczego sobie! Jak Twoja corcia reaguje na te masaze, ja sprobowalam pomasowac moja na zewnatrz, nie podoba sie jej to...Moze rzeczywiscie ma cos z napieciem miesniowym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka