18.04.11, 10:59
dziewczyny jestem 5 miesiecy po porodzie i zaczely mi wypadac wlosy ... szczerze wypadac to delikatne słowo biorac pod uwagę fakt iż niedługo to będe łysa. czy któraś z was tak miała co z tym robiła. Ja biore skrzyp belisse smaruje skóra głowy ampułkami i nic wypadaja jak szalone.

proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • myszy80 Re: włosy 18.04.11, 11:02
      Miałam to samo. Poskutkowało dopiero obcięcie na krótko i częste podcinanie.
      • domiiktos Re: włosy 18.04.11, 11:22
        Niestety mam to samo sad Od 4 miesięcy włosy mi się sypia niemiłosiernie. Z mojej gęstej niegdyś czupryny zostały marne, przetłuszczające się, rozprostowane resztki. Jestem załamamana!! Jeszcze trochę i będę zupełnie łysa. Nie wiem co z tym zrobić.
      • ylunia78 Re: włosy 19.04.11, 23:50
        myszy80 napisała:

> Miałam to samo. Poskutkowało dopiero obcięcie na krótko i częste podcinanie.

Każda szanująca się fryzjerka powie ci,że podcinanie włosów ich nie wzmacnia,bo "siła"włosa jest w cebulkach.
        • olgaaa1 Re: włosy 20.04.11, 07:34
          No ok, ale czym dłuższe włosy, tym obciążenie dla cebulki większe, ja mam włosy długie i eszcze pącą się, więc włosów myśle wychodzi mi więcej, niż gdybym miała krótkie
    • hhogata Re: włosy 18.04.11, 11:22
      Ja mam to samo i tez 5 m. po porodzie... i nic nie pomaga sad((( Prosimy o jakieś rady sad((
      • malazabka.de Re: włosy 20.04.11, 22:08
        mi pomogl jod i kwas foliowy
    • matka_karmiaca Re: włosy 18.04.11, 11:22
      Ale dopiero teraz Ci zaczęły wypadać czy od razu po porodzie? Bo jak od razu, to normalne i powinno już niedługo mijać, a jak dopiero teraz i naprawdę aż tak dramatycznie, to nie łączyłabym tego faktu z porodem i poszła do dermatologa.
      • sinusoidaa Re: włosy 18.04.11, 12:13
        Nie masz racji. Wypadanie włosów ma związek ze stabilizacją hormonalną. W czasie ciąży najczęściej nie wypadają nawet te włosy, które fizjologicznie człowiek gubi w czasie czesenia, mycia. w związku z tym czupryna bardzo sie zagęszcza. ma to związek ze zmianami hormonalnymi. Po porodzie hormony dalej szaleją, a po kilku miesiącach sytuacja zaczyna się stabilizować, układ hormonalny zaczyna pracowac po cześci na starych zasadach, sprzed ciąży. No i zaczyna sie dramat z włosami. Obciecie niczego nie zmieni, no, moze poza wizualną stroną, optycznie włosów będzie więcej, ale wypadac nie przestaną, przestaniesz moze w takim stopniu zauważac ich gubienie. Po ok. 2 miesiącach sytuacja się uspokoi, włosy przestaną wypadac , a po kolejnych 2-3 zauważysz łączkę odrastających włosów na głowie. Można posiłkowac się witaminami itd, ale niewiele to da. Moze trochę zmniejszy intensywność gubienia włosów, ale niewiele. Bo wypadanie w kilka miesięcy po porodzie ma związek z hormonami, nie z brakiem witamin i mikroelementów.
        • matka_karmiaca Re: włosy 18.04.11, 12:37
          No wiem właśnie, ale kolażanka tu pisze, że zaczęły jej wypadać 5 miesięcy po porodzie - mi 5 miesięcy po porodzie to sytuacja się już stabilizowała, a nie zaczynał problem... No może każda z nas ma inne tempo "stabilizacji" smile
          • sinusoidaa Re: włosy 18.04.11, 12:55
            Zwykle włosy zaczynają wypadac po 3-5, a nawet 6 ,miesiecy po porodzie. Ja zaczęłam łysieć w 4-tym miesiącu. I łysiałam tak przez całe lato. Włosy kępami wyjmowałam, jakbym była leczona chemią. Dramat. Potem szczecina zaczęła odrastać, a dziś, rok po porodzie, wyglądam już jak człowiek, włosy pięknie odstają od głowy, tak je te nowe odrosty podnosząsmile
    • marysiasss Re: włosy 18.04.11, 12:44
      Też tak miałam - zrobiły mi się nawet gigantyczne zakola... Nawet zrobiłam sobie badanie krwi, czy wszystko ok. Wyniki wyszły super, więc lekarka uspokoiła mnie, że to normalne i bardzo częste zjawisko. Nic więc z tym nie robiłam i w końcu uspokoiło się. Dziś wyglądam bardzo śmiesznie z całym mnóstwem odrostów, które sterczą w każda stronę smile
    • monika8630 Re: włosy 18.04.11, 12:55
      marlesek napisała:

> dziewczyny jestem 5 miesiecy po porodzie i zaczely mi wypadac wlosy ... szczerz
      > e wypadac to delikatne słowo biorac pod uwagę fakt iż niedługo to będe łysa. c
      > zy któraś z was tak miała co z tym robiła. Ja biore skrzyp belisse smaruje skór
      > a głowy ampułkami i nic wypadaja jak szalone.
      >
      > proszę o pomoc

Chyba wiekszosc z nas tak ma...niestety u mnie tez zaczeło sie 5msc po porodzie a skonczyło teraz czyli trwało to 3msc!!! Nic nie pomogło, a podcinanie włosów wzmacnia końcówki a nie całe włosywink
      • hhogata Re: włosy 18.04.11, 13:21
        A ja myślałam że jestem wyjątkiem z tym wypadaniem i łysieniem smile Trochę mnie uspokoiłyście... Szkoda że tak długo to wszystko trwa sad
        • olcio25 Re: włosy 18.04.11, 16:34
          To zupełnie normalne,sama to przechodziłam,wpadłam w panikę gdy włosy wypadały garściami i dosłownie łysiałam!!!Szukałam pomocy i każdy mówił że to przejdzie samo,ale jedna pani w aptece poleciła mi tabletki Ha-pantoten-dosyć drogie bo 50zł ale naprawdę pomogły,po jakimś czasie włosy zaczęły odrastaćsmile
    • perd-ido Re: włosy 18.04.11, 21:35
      Mialam to samo, ale teraz coraz mniej ich wypada. Do jogurtow, serkow dodaje lyzke oleju lnianego bodwigowego (kwasy omega). Polecam z pelnym przekonaniem!. Nie kazdy lubi olej lniany, mnie osobiscie kojarzy sie z daniami wigilijnymi, ktore bardzo lubiesmile.
      • sabrina_30 Re: włosy 18.04.11, 22:13
        mnie też to spotkało co Was i u mnie pomógł szampon do włosów dermena do kupienia w aptece. Myłam nim codziennie przez tydzień włosy potem co 2-3 dzień. Efek widoczny po niecałych 2 tygodniach. W pierwszej kolejności zachamował wypadanie włosów, potem zaczełam obserwować wzrost nowych. Stosowałam przez ok 3 miesiące, do skończenia butelki
        • 25marzka25 Re: włosy 18.04.11, 22:45
          mi też zaczeły wypadać ok 4 m-cy po porodzie i to tak że odpływ w prysznicu się blokował.Mimo stosowania szampony Vischy na wypadanie włosów to musiałam je ściąć drastycznie z bardzo długich(za pas) aż do przedramion i po paru miesiącach trochę się spowolniło to wypadanie,mimo to nie mam już takich gęstych włosów co przed ciążą.Z tego co wiem wypadanie włosów po porodzie to normalka,więc czekam aż moje się wzmocnią.W każdym razie jest już o niebo lepiej niż pare miesięcy temu,kiedy to nawet swoje włosy znajdowałam w pieluszce córki smile
          • cytrynowa.lemoniada Re: włosy 19.04.11, 09:01
            skrócenie włosów w żaden sposób ich nie wzmacnia - jedynie daje złudzenie że tego co wypada jest mniej. Ja chyba jestem jakimś ewenementem bo prawie 6 m-cy po porodzie nie zauważyłam wypadania, po pierwszym porodzie minimalnie tak, ale dużo szybciej - po ok. 2 m-cach. Również w ciąży jakoś nie pamiętam spektakularnego zagęszczenia włosów.
            • olgaaa1 Re: włosy 19.04.11, 09:23
              Mam dokładnie to samo 3 miesiące po porodzie i wychodzą garściami, ja to ogólnie mam pecha, bo mam już okres-koszmar jakiś.
              Moje włosy są wszędzie, najwięcej w łóżeczku małej.
              • perd-ido Re: włosy 19.04.11, 09:45
                Tez moje wlosy byly wszedzie!. na szyi malego, ubrankach, w jego lozku, gondoli a nawet w pieluszcze!. Kazdy musi znalezc na to jakis sposobsmile..ja na szczescie znalazlam..a.nie obcinalam wlosow i jest o niebo lepiejwink
                • olgaaa1 Re: włosy 19.04.11, 09:56
                  Czyli co to za sposób? smile
                  • perd-ido Re: włosy 19.04.11, 16:35
                    Napisalam wyzej w watkusmile
    • kar-a-78 Re: włosy 19.04.11, 10:07
      witam ,mialam to samo po urodzeniu drugiej coreczki.musialam 3 razy dziennie odkurzac bo jak tylko strzeplam glowa to sypaly sie wlosy dookola.mi kuzynka z polski przywiozla HA-pantoten classic tabletki wzmacniajace wlosy skore i paznokcie, bralam przez pierwsze tyg 3 razy dziennie po 2 tabl a pozniej zmniejszylam dawke .prawie od razu poczulam roznice,do tego mgielka wzmacniajaca ze skrzypu polnego Radical.polecam bardzo te rzeczy u mnie rewelacja-a myslalam ze bede lysasmile))))
    • gosiakt86 Re: włosy 19.04.11, 11:27
      mialam to samo,mnie o dziwo przeszło jak rozjasnialam wlosy z czarnego na jasny brazsmile i od tego czasu spokójsmile
      • fazlik Re: włosy 19.04.11, 13:50
        Mi też włosy wypadają garściami,podobno normuje się to około 9 miesięcy po pordzie, czyli jeszcze jakieś pół roku przede mna. Koszmar
        A powiedzcie, czy u was też występuje swędzenie skóry/ bo podobno jaknowe włosy rosną to swędzi ehh
        • kaetchen Re: włosy 19.04.11, 16:18
          Ja mam to samo - głowa niemiłosiernie swędzi. Ale nie sądzę by od odrostówwink Raczej z podrażnienia szamponami i .. z braku hormonów. Bo moja skóra teraz ogólnie jest strasznie przesuszona. Aż musiałam zacząć smarować się czystą postacią masła Shea, bo balsamy nie pomagały..
          • mbkbab polecam :) 20.04.11, 22:01
            Polecam Wam skrzyp polny z pokrzywą HUMAVIT i tran.Tego pierwszego bierze się 4 dziennie a tranu jakos chyba 2 , po miesiącu stosowania widać różnice big_grin i jaka ulga smile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka