Dodaj do ulubionych

noworodek i komputer

06.05.04, 14:46
Czy komputer, jeśli jest w tym samym pomieszczeniu włączony źle wpływa na
dzidziusia? Ekran jest plazmowy. Jeszcze przez jakiś miesiąc tak będzie, bo
mieszkamy w akademiku.
Obserwuj wątek
    • kasia.tycz Re: noworodek i komputer 06.05.04, 15:00
      Nie martw sie, plazmowe nie maja zadnego promieniowania, nic a nic. Moj maz
      jest specem od komputerow i mamy w domu kilka smile
      Mam nadzieje, ze Cie uspokoilam smile
      Pozdrowionka,
      • melasa21 Re: noworodek i komputer 06.05.04, 21:24
        czy mogłabyś, proszę, zapytać speca czy to samo tyczy się tradycyjnych
        monitorów? gnieździmy się w trójkę w pokoju + eMac i od urodzenia małego prawie
        go nie włączamy, a przydałoby się...
        dzięki wielkie
        • solka11 Re: noworodek i komputer 07.05.04, 10:27
          Wprawdzie nie jestem specem od tych rzeczy, ale wiem, że tradycyjne kineskopy
          (w monitorach, TV) są szkodliwe dla ludzi, a zwłaszcza dla dzieci, płodów.
          Promieniowanie wyrządza szkody podobnego typu, jak promieniowanie Rtg.
          Najsilniejsze pole jest z tyłu kineskopu. Warto więc zadbać o maksimum
          bezpieczeństwa.
          • melasa21 Re: noworodek i komputer 08.05.04, 10:53
            tzn. jak szkodzi? bo pół ciąży przesiedziałam przed komputerem (taka praca),
            lekarz mi pozwolił, a mały urodził się zdrowiutki. nie wiem jednak jak to jest
            z niemowlakiem
            • vnc Re: noworodek i komputer 09.05.04, 10:16
              Monitory jak już wspomniano wcześniej emitują promieniowanie.
              Na stronie informed.com.pl/articles/indexc673.html?articles=12 jest
              artykuł o monitorach. Z tego co wiem to podczas ciąży moja żona nie mogła
              dłużej pracować przy komputerze (monitorze) niż 4 godziny.
              Ja jak jest niemowlak w pokoju to nie odpalam kompa.
              • diara Re: noworodek i komputer 09.05.04, 11:44
                O rany, a u nas komp chodzi na okrągło, tyle że nie tradycyjny tylko laptop.
                Czy laptop też emituje szkodliwe promieniowanie??
                • kasia.tycz Re: noworodek i komputer 09.05.04, 13:29
                  Laptop nie promieniuje, nie martw sie smile Niech chodzi!
              • dona29 Re: noworodek i komputer 09.05.04, 18:52
                z tego co ja wiem,to owe 4 godziny pracy na komputerze w ciąży wynika nie ze
                szkodliwości promieniowania-a z przyjętej przez matkę pozycji,utrudniającej
                krażenie itd.ale nie wiem,czy to prawda...pozdr.
      • eda2111 Re: noworodek i komputer 26.05.04, 10:13
        Do kasia.tycz
        Mam komp. ze zwykłym monitorem, czy po zaopatrzeniu go w ekran antyrefleksyjny,
        promieniowanie zmniejszy się, będzie mniej szkodliwe? Straszliwie martwie się
        czy moje "narzedzie pracy" nie zaszkodzi mojemu mającemu sie dopiero urodzić za
        niespełna 3 tyg. dzidziusiowi. Wspomnę że nie mam go gdzie przenieść, będzie
        stał w pokoju dzidzi. Proszę poradź EDA
        • rriittaa Re: noworodek i komputer 26.05.04, 10:36
          Mój lekarz, jak byłam w ciąży powiedział, że tak naprawde nie wiadomo jaki jest
          wpływ monitora na płód, bo nikt nie robi takich badań - bo byłoby to
          niehumanitarne. Pracowałam przy komputerku w pracy a na końvcówce ciąży -
          prawie cały czas w domu (bo pisałam pracę licencjacką). Dzidzia urodziła się
          zdrowa 10pkt. Natomiast teraz mam dylemat - na razie komp stoi w pokoju małej,
          ale mała "pomieszkuje" w naszym. Cały czas zwlekam z przeniesieniem jej do
          swojego pokoju, ze wzgledu na pracujący tam komputer (mała ma 9 m-cy).
    • lisowie Re: noworodek i komputer 26.05.04, 23:04
      Tak naprawdę każde urządzenie elektryczne (lodówka, radio, TV) emituje
      promieniowanie mniej lub bardziej szkodliwe. Jeśli chodzi o monitory, to prawdą
      jest, że LCD promieniują słabiej (na pewno nie w ogóle). Promieniowanie słabnie
      w kwadracie odległości (w odległości 2 metrów promieniowanie jest już 4-krotnie
      mniejsze). Ważne więc jest, żeby nie zbliżać się z maluchem do monitora.
      Jednak dużo bardziej szkodliwe jest promieniowanie wytwarzane przez telefony
      komórkowe i kuchenki mikrofalowe, a o tym się zapomina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka