Dodaj do ulubionych

Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomocy!

02.05.11, 19:01
Witam wszystkich,

Piszę już na forum bo dzisiaj trochę się załamałam i może ktoś z was miał podobny problem i sobie z nim poradził. Mojego dziecko zaczyna trzeci miesiąc życia. Ze względu na moją poważną chorobę i pobyt w szpitalu przestałam go karmić piersią pod koniec pierwszego miesiąca życia. Najpierw był karmiony mlekiem Bebilon 1. Niby wszystko było ok do czasu. Któregoś dnia dałam mu zachwalany Enfamil Premium i dostał strasznej wysypki na buzi, taka tarka na twarzy i plamy czerwone. Natychmiast go odstawiłam i wróciłam do Bebilonu. Dwa dni później byłam na wizycie u lekarki, która potwierdziła alergię i powiedziała, że jeśli po powrocie do Bebilonu wszystko nie przejdzie żebyśmy kupili mleko Nan HA. Oczywiście po bebilonie nic nie przechodziło, to mój mąż poszedł do sklepu kupił BEBIKO HA 1 dobry apetyt. Nieby było lepiej już zaczynał trzeci tydzień z tym mlekiem ale bóle brzuszka, zielona kupka, bardzo brzydko pachnąca i nasilenie się zmniejszonej trochę wysypki, spowodował to, że dwa dni te,u kupiliśmy to nieszczęsne NAN HA. I dzisiaj nie dość, że wysypka coraz większa to jeszcze kiedy mierzyłam mu gorączkę zrobił kupkę jak nasza dorosła zielona biegunka, sama woda, cuchnąca i zielona, ciemnozielona. Nie bardzo wiem co robić, czy jak najszybciej śmignąć do lekarza czy jeszcze chwilę wytrzymać na tym NAN HA i zobaczyć jak to się rozwija? Może miałyście/mieliście podobne doświadczenia i wiecie co i jak.

Pozdrawiam i czekam na wiele odpowiedzi!!!!
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 02.05.11, 19:09
      Może spróbuj zapytać tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/f,632,Karmienie_butelka.html
    • atrapcia Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 02.05.11, 19:53
      Ja jednak bym poszła do lekarza i poprosiła o receptę na Bebilon Pepti na próbę (bez zniżki płacę 22zł, ze zniżką 8,90zł) bo to może być skaza białkowa. Możesz też spróbować Delicol (bez recepty - kropelki z laktazą do mleka) bo może nie tolerować laktozy.
      My z powodu kolek i nietolerancji białka mleka krowiego trafiłyśmy na 3 dni do szpitala kiedy córka miała 2,5 miesiąca, tam zalecono dietę bez krowy (a karmiłam piersią więc to ja musiałam odstawić nabiał) no i niestety skazę ma nadal i teraz już na Pepti jedzie... Ma dozwolony jeden mały serek homo dziennie a jak ktoś jej da trochę więcej nabiału to od razu biegunka i zielone kupy...
      • mlodaistudent Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 02.05.11, 20:09
        Chyba właśnie tak zrobię do lekarza bo to fajnie nie wygląda a po co dziecko męczyćsmile dziękuję za radysmile
    • calineczkazbajkii Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 19.05.11, 13:23
      Zapytaj lekarza o modyfikowane kozie. Ja podaje kozie modyfikowane i kozie normalne ( na początku rozcieńczałam z wodą
      • jagusiia Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 19.05.11, 21:45
        mozesz cos wiecej napisac o tym mleku ? nie spotkałam nigdy sie z takim mlekiem w Polsce - jest w marketach ? aptekach ? jaka jest jego nazwa i dla jakich dzieci w jakiej grupie wiekowej ?
        • calineczkazbajkii Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 20.05.11, 14:37
          kupuję je w UK
          astore.amazon.co.uk/evava-21?node=16&page=1
          jest dla małych i większych dzieciaczków
    • jagusiia Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 19.05.11, 21:43
      Wygląda na to, ze Twoje dziecko nie może pić żadnego mleka modyfikowanego.
      Moze piić tylko Mleko z piersi lub hydrolizat (nutramigen). Beblion Pepti też moze je uczulać.
      Musicie jak najszybciej przejść na hydrolizat lub mleko z piersi (mozesz jeszcze odbudować laktację, nawet od zera, ściągając mleko laktatorem, mimo ze w tej chwili go nie ma). Jesli natychmiast dziecko nie przejdzie na hydrolizat, moze nabawić się blizn na buzi juz na całe życie, nie wolno drażnić go mlekiem modyfikowanym, nie mówiąc juz o tym, ze ma od niego biegunkę. Ja bym poszła jak najszybciej do pediatry po receptę na nutramigen (paskudny w smaku jest) i jednocześnie zaczeła sobie odbudowywać laktację laktatorem. Dłuzsze drażnienie dziecka mlekiem modyfikowanym (którego nie toleruje) moze powodować ciężkie skutki, mówię to z doświadczenia, dziecko nie toleruje, całe jest jakby "chore" nie wchłania wartości odżywczych, nie przybiera na wadze - nie powinno dłuzej pić żadnego modyfikowanego. Mleko Ha nic nie da, ono ma za silną tą reakcję, moze pić tylko nutramigen (moją córkę w tej samej sytucji uczulał nawet Bebilon Pepti a nie miała biegunki, wiec wasze dziecko mozliwe ze ma jeszcze silniejszą reakcję), a jesli to potrwa jakiś czas to na buzi zrobią się blizny z tych czerwonych plam i juz zostaną na zawsze (tylko zbledną).
    • mruwa9 Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 19.05.11, 22:55
      z tego, co wiem, to podawanie mieszanki HA juz po wystapieniu objawow alergii jest bez sensu, ja sie podaje zanim wystapia objawy, profilaktycznie, przy obciazonym wywiadzie. Chyba pozostaje tylko hydrolizat. Skontaktuj sie z lekarzem.
    • deela Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 19.05.11, 23:36
      coś mi tu nie gra
      najpierw na bebilonie bylo ok, potem na enfamilu wylazl jakis syf i po dwoch dniach od powrotu do bebilonu nie zszedl a wy znowu zmieniacie mleko
      dziwna ta NAGŁA alergia na mleko, skoro na poczatku przy bebilonie bylo ok.... ja bym sie dobrze przyjrzala, czym różnią się oba mleka w składzie i znalazła różnicę która widocznie uczula
      jesli lekarka przy stwierdzonej przez nią alergii (?) zalecila mleko typu HA (??) to wydaje mi sie sredni kompetentna - mleko typu HA jest raczej dla dzieci, ktore maja obciazony wywiad a nie alergię, dla alergików są specjalne preparaty np bebilon pepti....
      ja bym najpierw zainteresowala sie co konkretnie uczulilo moje dziecko, bo ta nagla a niespodziewana alergia na bialko mleka krowiego wydaje mi sie nieco podejrzana i nazbyt szybko orzeczona....
      • jagusiia Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 20.05.11, 02:36
        skaza białkowa wychodzi zwykle po ok miesiącu, ona nie daje objawów od 1 dni życia dziecka, tak 2-3 tyg zywienia zwykle danym mlekiem do wystąpienia objawów, niektóre dzieci maja już po kilku dniach, ale nowrodki zwykle nie mają jeszcze objawów skazy (zwłaszcza tych skórnych), czasami mija nawet 6 tyg zanim pojawią się objawy.
        • hugo43 Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego. Pomoc 20.05.11, 21:50
          a moze to nietolerancja laktozy?u nas na poczatku mleko modyfikowane bylo ok,po kilku dniach zaczely sie problemy zoladkowe i skorne.na polecenie lekarza sprobowalismy ha i bylo coraz gorzej.jak sie okazalo w ha laktoza jest bardziej "rozbita"=latwiej,szybciej przyswajalna.w koncu jako ostatnia szanse przed nutramigenem wyprobowalismy enfamil bezlaktozowy i doslownie po jednym dniu byla poprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka