Dodaj do ulubionych

Szare mydło

12.05.11, 21:33
Powiedzcie, czy dobrze zrobię kąpiąc dziecko z problemami skórnymi (suche placki) w szarym mydle? Wiem, że te dzisiejsze mydła mogą się nijak mieć do tych, które kiedyś produkowali, ale może jeszcze nie jest tak naszpikowane chemią jak te wszystkie specyfiki?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: Szare mydło 12.05.11, 21:48
      Chyba dobrze. Jest też takie mydło "biały jeleń", chyba podobne do szarego, hypoalergiczne.
      Najlepiej kąpać bez mydła w emolientach albo parafinie, a mydło tylko do brudnych rąk i pupy.
      • kfiatuszkowa Re: Szare mydło 12.05.11, 22:02
        Czyli ogólnie do mycia ciała niezbyt się nadaje?
        Właśnie w dzisiejszych czasach znalazłam tylko to z białego jelenia, a takie tradycyjne szare mydło gdzie mogę dostać?
        • atrapcia Re: Szare mydło 13.05.11, 09:34
          W Lidlu jest dobre.
      • falka32 Re: Szare mydło 06.09.11, 22:35
        Aleks, ale cię przyłapałam - nie wiesz, że parafina i kosmetyki na niej oparte są wysoce szkodliwe i od dawna (od jakiegoś roku - dwóch) totalnie passe? Toż to ropopochodne, które zatykają pory i niszczą skórę, a wrażenie "gładkości" skóry jest tylko czysto mechaniczne, dzięki czemu głupie matki łapią się na ten marketingowy szit zwany Oilatum? Teraz tylko olejek migdałowy albo morelowy. Albo oliwa z oliwek. Nic innego.

Mydło marsylskie jest chyba mniej szare i bardziej trendy. Ja Białym Jeleniem myłam tylko odparzone tyłki, bo ono nieźle wysusza i ściąga. Całe dzieci rzadko tym myłam, bo jakieś suche potem były.
    • kawka74 Re: Szare mydło 12.05.11, 22:23
      Z 'Białym jeleniem' byłabym ostrożna - zbyt obficie używany może wysuszać skórę.
      Jeśli już mydło, to może marsylskie, podobno nie wysusza tak strasznie.
      • czekolada85 Re: Szare mydło 13.05.11, 08:05
        Na suchą skórkę to najlepiej jakieś oilatum, emolium czy coś z tych rzeczy. Sprawdza się świetnie.
        Czasami używam szarego mydła takiego kupionego w supermarkecie ale raczej do mysia pupy dziecka, chociaż nienawidzę jego zapachu.
        • kawka74 Re: Szare mydło 13.05.11, 15:32
          Na moim dziecku sławne emolium nie sprawdziło się kompletnie uncertain
    • myszy80 Re: Szare mydło 13.05.11, 08:30
      Mojego od 8 miesiąca życia (dziś ma 1 rok i 8 m-cy) myję szarym mydłem (biały jeleń lub szare tradycyjne kupowane w supermarketach). Też miał suche plamy i emolienty nie pomogły (używałam pół roku). Skóra się poprawiła dopiero po zastosowaniu diety (teraz już je wszystko). Sporadycznie pojawiają się u syna suche miejsce, które smaruję 2-3 dni emoliumem krem specjalny i znowu na dłuższy czas jest spokój.
    • mw144 Re: Szare mydło 13.05.11, 09:18
      Gdybyś Ty lub ktoś ze znajomych wybierał się do Grecji, to polecam tamtejsze "szare" mydło z dodatkiem oliwy z oliwek. Kosztuje chyba ze 3 euro, nie śmierdzi i delikatnie nawilża skórę. W Pl niestety odpowiednika nie znalazłamsad
    • atrapcia Re: Szare mydło 13.05.11, 09:34
      Dobrze, ale suche placki to może być objaw alergii (u mojej córki alergia na krowę) i należy je dobrze nawilżyć - ja dodawałam parafinę ciekłą do kąpieli a mydła używałam zwykłego dla dzieci i było ok smile
    • budzik11 Re: Szare mydło 13.05.11, 10:12
      Ja kupiłam kiedyś mydło "Biały wielbłąd" - jeszcze bardziej "szare" od "Białego jelenia" - pozbawione jakichkolwiek dodatków kolorystycznych czy zapachowych, antyalergiczne: barwa.com.pl/pl/produkty/soaps/w-kostce/bialy-wielblad-universal-soap

A najlepiej ograniczyć kąpiele, bo bardziej szkodzą delikatnej skórze (zwłaszcza z problemami) niż pomagają. Ledwo co pracujące gruczoły łojowe i potowe dadzą radę wytworzyć naturalny płaszcz lipidowy - natychmiast jest zmywany, a smaruje się skórę sztucznymi emolientami. Bez sensu. Kąpać dziecko co kilka dni - na pewno wyjdzie na dobre jego skórze.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Szare mydło 13.05.11, 11:29
        bzdura - przy azs codzienna kapiel w emoliencie to podstawa pielęgnacji (nawilzanie + zmywanie podrazniającego kurzu, złuszczonego naskórka itp)
        ja bym się bała przy suchej skorze jednak szarego mydła bo jest zasadowe i wysusza - choc to prawda ze nie uczula. polecam olilatum albo balneum hermal. mydła do pupy też nie trzeba bo emolienty myją, nie tylko nawilżaja
        • budzik11 Re: Szare mydło 13.05.11, 12:21
          cytrynowa.lemoniada napisała:

> bzdura - przy azs codzienna kapiel w emoliencie to podstawa pielęgnacji (nawilz
          > anie + zmywanie podrazniającego kurzu, złuszczonego naskórka itp)

są dwie szkoły - druga właśnie zaleca ograniczenie kąpieli, bo paradoksalnie woda wysusza skórę. Ale to jak ze wszystkim, co lekarz, to opinia wink
        • truscaveczka Re: Szare mydło 07.09.11, 08:32
          No ty popatrz, nam alergolożka kazała zminimalizować kąpiele, odstawić parafinę i przejść na cholesterol. Kto jej ten tytuł profesorski dał, cy cy, skoro ona taka głupia... wink
    • klara-80 Re: Szare mydło 13.05.11, 14:45
      Mój mąż postanowił poeksperymentować z Białym Jeleniem na naszej 5-miesięcznej córze. Efekt - wielkie suche placki na rękach i nogach, aż żółtawe były. Wróciliśmy do oilatum, ale bez dodatkowego kremu na placki się nie obeszło. BJ poszedł do kosza.
    • b.bujak Re: Szare mydło 13.05.11, 16:07
      czy dobrze robisz, czy nie to sama musisz zaobserwować a nie pytać tu, na forum;
      skąd my tu mamy wiedzieć, jak skóra Twojego dziecka reaguje na taki czy inny kosmetyk ??

akurat "biały jeleń" powinien być raczej mało "skażony" chemicznie, bo z tego, co mi się ostatnio obiło o uszy to w Ostrzeszowie wyrabiają ciągle surowiec mydlany u siebie na miejscu i raczej technologia nie jest zmieniona od lat
    • kiona29 Re: Szare mydło 05.09.11, 17:56
      Pierwsze dziecko kompałam w Oliatum i różnych tego typu preparatach. Nie powiem sprawdzało się. Teraz drugie dziecko kąpię z użyciem mydła marsylskiego na bazie oliwy z oliwek i właściwie ta pielęgnacja najbardziej mi odpowiada. W zasadzie nie musze już stosować niczego więcej, nawet kremu na pupę zużyłam tylko trochę w pierwszych tygodniach życia. Teraz skóra świetnie sobie radzi i naprawdę jest bardzo ładna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka