Dodaj do ulubionych

Tani wózek do samolotu

15.06.11, 11:20
Wkrótce wybieram się w podróż samolotem. Niestety lot będzie z przesiadką i kilkugodzinnym oczekiwaniem. Moja spacerówka jest za duża, żebym mogła ją wziąć ze sobą. Chciałabym kupić jakąś spacerówkę, która będzie się składać do małych rozmiarów. Nie będę używać tego wózka często, dlatego nie zależy mi na tym, żeby był jakiś ekstra. Ważne, żeby był lekki, składał się do niewielkich rozmiarów i nie był drogi. Zastanawiam się nad wózkiem Ninbo, albo jakąś zwykłą parasolką z możliwością pochylenia oparcia. Może macie jakieś sugestie? Będę wdzięczna za każdą opinię.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 11:32
      Dowolna niedroga parasolka, najlepiej z rozkladanym na plasko oparciem, sprawdzi sie znakomicie.
    • naana26 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 13:07
      a to linie lotnicze dały ci te ograniczenia co do spacerówki? bo my teraz lecimy i mówili że wymiar wózka nie ma znaczenia... czy po prostu dla ciebie niewygodnie?

najmniejszy jest quinny, po złożeniu serio maleński, używka za 200zł gdzieś.
      • nikka.1983 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 13:32
        Niestety, mogę wziąć na pokład tylko coś małego. Normalny wózek mogę nadać jako bagaż, ale przecież nie o to chodzi...
        • ponponka1 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 13:52
          A moze zamiast wozka nosidelko? Lub MT? o wiele wygodniejsze smile
          • nikka.1983 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 13:58
            Mam chustę, ale Karol waży 10kg i nie jestem pewna, jak długo dam radę go mieć na plecach. Poza tym, odkąd zaczął się samodzielnie przemieszczać, nie lubi być "spętany", a wózek akceptuje bez problemu.
            • koliberek15 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 15:22
              ja leciałam z maclarena xlr i nie było problemu, wózek był u obsługi samolotu
        • mikams75 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 15:17
          tak naprawde to duzo zalezy od nastroju obslugi lotniskowej - ja juz duzo latalam, mialam duza spacerowke i z gondola tez podrozowalam - czasem moglam wziac i oddac przy wejsciu do samolotu, innym razem kazali dac jako bagaz.
          Jedyne ograniczenie jak sie ma duzy wozek i pozniej sie wypozycza samochod, to ze miesce w bagazniku zajmuje. W samolocie nie ma tego problemu.
          Ja generalnie wolalam dac wozek jako bagaz i nie utykac sie z tym na lotnisku, nie szukac wind itd. Dziecko w nosidle, plecach na wszystkie drobiazgi i rece mialam jeszcze wolne zeby jakas walizke ciagnac.

Jak twoj maluch juz sie przemieszcza to tym bardziej niech sie wybiega na lotnisku, bedzie spokojniej siedzial w samolocie.
          • pelagia_pela Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 15:37
            Ja mam OBaby, chyba w Polsce sa. Super sie sprawdza, uzywam zreszta nie tylko na podroze.
          • nikka.1983 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 16:11
            Na razie raczkuje i chodzi przy meblach, ścianach, więc wolę go nie puszczać na podłogę na lotnisku.
            Co do wózka, to niestety przewoźnik ma takie a nie inne wymogi sad
            • mikams75 Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 20:12
              ok, jak przewoznik sobie tak zyczy to daj jako bagaz i po klopocie.
              Nie widze sensu kupowania drugiego wozka na jeden wyjazd i meczenie sie z jakas kiepska parasolka na wakacjach. Bedziecie sporo pewnie zwiedzac, dziecko bedzie sypiac duzo w wozku - niech ma wygodnie, w parasolce nie bedzie dziecko komfortowo a tobie tez bedzie ciezko prowadzic, szczegolnie jak jeszcze dolozysz prowiant i inne drobiazgi na calodniowe wycieczki, szczegolnie po roznych wertepach.
              • mruwa9 Re: Tani wózek do samolotu 16.06.11, 00:34
                ale wozek na lotnisku jest bardzo potrzebny, jesli nada sie go na bagaz podczas odprawy, to jest bardzo ciezko szybko i sprawnie przemiescic sie z badz co badz ciezkim niemowlakiem, bagazem podrecznym, itd. A dokladajac do tego koniecznosc wolnych rak, zeby chocby wyciagnac przy bramce karte pokladowa i paszport, albo np. kilkugodzinne opoznienie, moze byc i kilkunastogodzinne, bez mozliwosci odlozenia dziecka gdziekolwiek, czy np. potrzeba posiadania wolnych rak podczas odbioru bagazu z tasmociagu poi przylocie, to wszystko sprawia, ze warto kupic jakakolwiek parasolke, nawet na jeden wyjazd (choc parasolka przyda sie jeszcze przez kolejne co najmniej 2 lata). Bez niej , z niemowleciem na rekach przez wiele godzin na lotnisku, jest naprawde ciezko.
                • mikams75 Re: Tani wózek do samolotu 16.06.11, 09:08
                  podrozowalam z wozkiem i bez wozka i dla mnie bylo klopotliwe szukanie, szczegolnie w pospiechu, wind. Najbardziej mobilnie czulam sie jednak z dzieckiem w nosidle i plecakiem na plecach. A jak podrozowalam sama z dzieckiem, to tym bardziej nie dawalam rady pchac wozka i ciagnac walizki. Wowczas mialam dziecko w nosidle, podreczny plecak, jedna reke wolna na dokumenty, druga reke wolna zeby ciagnac walizke.
                  Ale zgadzam sie, ze w przypadku wielogodzinnego koczowania na lotnisku to wozek by sie przydal, ale wowczas parasolka musialaby sie tez rozkladac do spania.

Ja w pewnym momencie kupilam mniejszy wozek, ale powodem bylo wynajecie samochodu - do mniejszego (tanszego) nie zmiesciloby sie wszystko, a wynajecie wiekszego kosztowalo duzo wiecej niz zakup nowego wozka. Natomiast linie lotnicze nigdy nie dawaly mi zadnych ograniczen co do wozka, co najwyzej obsluga lotniskowa miewala humory.
                  Ale raz sie mocno zdziwili jak powiedzialam, ze nie chce wozka na lotnisku i maja wziac jako bagaz. Niestety na warszawskim lotnisku, mimo ze nowe, nie wszedzie sa podjazdy/windy a schodow bywa duzo.
                  • nikka.1983 Re: Tani wózek do samolotu 16.06.11, 14:21
                    Nie będę mieć bagażu innego niż podręczny, więc problem ciągnięcia walizki przy równoczesnym pchaniu wózka odpada. Wózek potrzebuję w zasadzie głównie na podróż i pobyt na lotnisku, bo nie jedziemy na wakacje, tylko wracamy zza granicy do PL.
                    A czy któraś z Was ma może wózek Ninbo, Quick Smart lub coś podobnego?
    • mala_mee Re: Tani wózek do samolotu 15.06.11, 16:28
      Leciałam w zeszłym roku tanimi liniami. Miałam dużą spacerówkę - stelaż na paskach i górę spacerówkową. Składać się składało - normalnie jak stelaż na x. Nikt mi słowa nie powiedział.
    • swingwasp Re: Tani wózek do samolotu 16.06.11, 00:24
      ja kupiłam ostatnio lirę4 (koszt do 500zł, nie podałaś do jakiej ceny dla ciebie znaczy tani więc nie wiem czy się nadaje) Też czeka mnie podróż samolotem i chciałam właśnie coś lekkiego i małego, dodatkowo miał mieć rozkładane oparcie i regulowany podnóżek bo chcę żeby mały miał wygodnie jak wieczorem kiedy wiem że zaśnie pójdziemy pospacerować. Używam go teraz codziennie bo nie chce mi się walczyć z poprzednią, 15kg spacerówką i jestem zadowolona. Fajnie się prowadzi, mam 178 a nie jest dla mnie za niski no i ja i mąż nie mamy problemu z podbijaniem choć moja teściowa narzeka. Dzieciak zadowolony miejsca ma bardzo dużo i na szer i dł.O ile dobrze pamiętam jest to też wózek dla dzieci > 15kg.
    • thorgalla Re: Tani wózek do samolotu 16.06.11, 10:33
      Ale na lotniskach są przecież specjalne wózki,w których można posadzić dziecko więc o dźwiganiu nie ma mowy.
      Na warszawskim korzystaliśmy z takiego z chorągiewką.Posadziłam dziecko na specjalnym krzesełku,przypięłam pasami,bagaż podręczny pod siedzenie.Albo zabierałam wózek i oddawałam tuż przed wejściem na pokład.Ja mam chicco,nie jest lekki ale daję radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka