romasubrosa 24.07.11, 22:29 mam pytanie czy dawalyscie lub dajecie dziecku zwykla kasze manna czy taka specjalna np. bobovita? corka ma 6 miesiecy rozszerzam jejd iete i chcialabym sprobowac dac jej kaszy mannej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: kasza manna 24.07.11, 22:59 Kaszy manny - sorry, nie moglam sie powstrzymac... Ja bede rodzerzac diete o gluten chyba dopiero kolo roczku, jakas taka bojazliwa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: kasza manna 25.07.11, 04:06 bobovita ma cukier dawalam zboza bez dodatku cukru Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: kasza manna 25.07.11, 10:30 syswia napisała: > bobovita ma cukier No żartujesz... Czy oni na głowe upadli? Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: kasza manna 25.07.11, 12:59 No niestety, cukier w produktach dla niemowlaków jest produktem powszechnym. A co do głównego pytania - u nas kasza manna zwykła. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zofki Re: kasza manna 25.07.11, 08:22 Ja gotuję taką ekspresową z Kupca i dodaję do zupki. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak_olga Re: kasza manna 25.07.11, 08:45 Ja od 6msc podaje zwykla kasze manna do zupek ktore sama gotuje. Najpierw używalam tej co mialam czyli nie blyskawicznej i kilka minut gotowalam a teraz juz uzywam blyskawicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: kasza manna 25.07.11, 09:40 ugotowalam raz zwykla i polaczylam z owocami ( maly mial 6 mscy) i to bylo ostatni raz bo leniwa jestem i tak sie zakonczyla przygoda z kasza. potem byl zwyczjny chleb do reki. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: kasza manna 25.07.11, 10:10 Ja dawałam błyskawiczną gotowaną na wodzie. Żadne tam Bobovity, bo kosztują jak złoto a nie ma w nich nic lepszego niż w "Kupcu" np. Kaszkę mieszałam z owocami np. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka.7 Re: kasza manna 25.07.11, 11:31 Daje dziecku kaszke - ugotowana na wodzie i dodaje ja do zupek lub deserkow Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: kasza manna 25.07.11, 12:48 dopóki trwa ekspozycja na gluten daję bobovitową. jak zakończymy to bedzie dostawac zwykła. po prostu obecnie nie chce mi się gotować tej pół łyżeczki kaszki... Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: kasza manna 25.07.11, 14:20 akurat w domu mam ta blyskawiczna z kupca bo sama lubie od czsu do czasu zjesc kasze na mleku Odpowiedz Link Zgłoś
nastja Re: kasza manna 26.07.11, 09:59 Ja gotuję zwykłą mannę bo i zdrowsza (myślę) i tańsza niż bobowitowe. Wiadomo - im mniej przetworzone produkty tym lepiej. A gotowanie wcale tak długo nie trwa - 5 minutek i gotowe. Gotuje na wodzie i dodaję potem trochę mleka modyfikowanego i ew owoce lub domowy mus - taki jakby dżemik. Maluch dostaje kaszkę od 6 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: kasza manna 26.07.11, 10:13 Najpierw do ekspozycji kupiłam zwykłą, ale "eko". Po kilku gotowaniach po łyżeczce poszła w kąt i kupiłam Holle, ale nie stricte mannę, tylko kleik pszenny. Strzał w dziesiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: kasza manna 26.07.11, 10:48 Ja daję holle jaglaną a w ramach oszczędności czasem manne zwykłą gotuję albo manne z orkiszu Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: kasza manna 28.07.11, 22:17 a jeszcze mam pytanie od ktorego miesiaca mozna podawac mleko krowie i czy wogole sie podaje? czy do roku dziecko pije mleko modyfikowane, a pozniej sie daje, jak to jest z tym mlekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: kasza manna 28.07.11, 22:22 poszperalam w google i znalazlam ze nie podaje sie meka krowiego do 3 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: kasza manna 28.07.11, 23:15 To nie jest tak, że się nie podaje, bo po roku można podawać potrawy robione na krowim mleku albo z jego dodatkiem: nalesniki, budyń. Chodzi raczej o mleko, które dziecko pije kilka razy dziennie, jeśli pije - im mniejsze dziecko (wagowo) i im więcej mleka pije (w proporcji do całej doety i do własnej wagi), tym bardziej powinno to być mleko modyfikowane. Jak dwulatek nabiał spożywa pod postacią jogurtów, serów, kefirów, a kubek mleka raz na kilka dni,t o może być zwykłe krowie. Jak ten sam dwulatek zaczyna i kończy dzień 300-mililitrowa porcją kaszki an mleczku, to lepiej, żeby to było modyfikowane. Odpowiedz Link Zgłoś