Dodaj do ulubionych

do mam 3-4 miesięczniaków

18.08.11, 12:22
Mój pierworodny ma 15 tygodni. Jest spokojny i pogodny, jest tylko i wyłącznie karmiony piersią, całkiem ładnie przybiera (po 200 g na tydzień), trochę wcześnie, ale zaczynają mu iść ząbki. Mój problem dotyczy jego okresów aktywności i ilości drzemek w ciągu dnia. Generalnie Mały, moim zdaniem, dużo śpi. Nie to żebym narzekała smile ALE zastanawiam się czy to normalne. Jego okresy aktywności to max 1,5 godziny i zaczyna się ziewanie, tarcie oczów piąstkami. I następuje drzemka - min. 40 min, ale potrafi spać też 2,5 godziny. W dodatku ciężko go uspać w ciągu dnia, nie umie się wyciszyć - wierzga, kopie nogami, trzeba długo głaskać po czółku i zawijać w kokon. Przy piersi nie zasypia (pierś=jedzenie). W nocy śpi od 20.00 do 8.00-9.00 a czasami nawet do 11.00 (z przerwami na jedzenie oczywiście). Jak to jest u was? To normalne? Po prostu mam śpiocha? Czy to może kwestia tych zębów? Niby im starsze dziecko tym powinno mniej spać a on jakby się zatrzymał pod tym względem.
Obserwuj wątek
    • necia27 Re: do mam 3-4 miesięczniaków 18.08.11, 12:40
      U mnie też śpioch, sen nocny od 20:30 do 8 rano, w dzień czuwanie-zabawa po 1,5h max 2,5h i drzemka 30/40 minut i tak wkoło,sen to zdrowie niech śpią smile
    • zolla78 Re: do mam 3-4 miesięczniaków 18.08.11, 12:57
      Ja akurat tak nie miałam, bo moje to jak z 3 razy po 15 minut się zdrzemnęło to był koniec, ale teraz np. widzę, że zaczyna mieć właśnie coś takiego, że ma 1,5 h aktywności i chciałaby się zdrzemnąć i czasem i na godzinę uśnie, a właśnie kończy 4,5 m-ca. Uśpić ją też bardzo trudno. Za to moja siostrzenica była taka jak twoje dziecko. Godzina karmienie, spanie, godzina aktywności, karmienie, spanie... Teraz jest rozbieganą dwulatką. Zatem chyba to normalne i dziecku nie szkodzi.
    • din-din Re: do mam 3-4 miesięczniaków 18.08.11, 13:04
      No to git. smile Dzięki - w takim razie niech śpi na zdrowie.
      • kaha176 Re: do mam 3-4 miesięczniaków 18.08.11, 14:07
        Nie martw sie smile Moja corcia konczy dzisiaj 4 miesiace i zachowuje sie podobnie do Twojego Dzieciaczka, pogodna, spokojna, karmiona piersią... z tą róznicą, że większość karmien konczy sie drzemką lub wlasnie snem. Od kilku dni jednak zauwazam, ze zlosci ją piers w buziaku kiedy chce spac i zasypia ze smoczkiem. Coś się zmienia, ale sen dalej baaardzo sobie ceni smile
    • zebra12 Re: do mam 3-4 miesięczniaków 18.08.11, 15:53
      Ojej, to tylko się cieszyć! Moja córka przespałą całą noc, gdy miała skończone 3 lata! Zazdroszczę Wam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka