Dodaj do ulubionych

wątpliwości witaminy

24.08.11, 21:10
Córcia ma 5 tygodni. Na początku karmiłam piersią, potem mieszanie, a teraz jest już tylko na butelce. W związku z tym jak z podawaniem witamin? Mleko modyfikowane ma witaminy w składzie.
Witaminę K podaje się do 3 miesiąca życia dzieciom karmionym piersią. Ale witaminę D powinnam podawać mimo, że na butli i do jakiego momentu???
Obserwuj wątek
    • mama_zofki Re: wątpliwości witaminy 24.08.11, 21:34
      Jeśli karmisz mm, to nie powinnaś podawać już żadnych dodatkowych witamin.
    • mamuniaolunia Re: wątpliwości witaminy 25.08.11, 08:27
      Mój synek był od początku na MM i nam pediatra poleciła podawać wit. D. Mój synek od zawsze był duży, więc może ma to jakiś związek i potrzebował więcej wit. Tak czy owak, proponuję Ci skonsultować się z pediatrą córeczki.
    • kotkowa Re: wątpliwości witaminy 25.08.11, 11:16
      W mm już jest witamina D, litr mm to dzienna porcja wit. D (sprawdz z reszta co pisza w skladzie mm), uwazaj, zeby nie przedawkowac - jesli w mm jest wit. D, to oblicz sobie ile dziennie mala wypija, jesli np. 1/3 dziennego zapotrzebowania, to podawaj wit. D dodatkowo co 3 dni - ja tak wlasnie robilam, tak mi kazal lekarz.
      • matka_karmiaca Re: wątpliwości witaminy 25.08.11, 11:19
        kotkowa napisała:

> jesli np. 1/3 dziennego zapotrzebowan
        > ia, to podawaj wit. D dodatkowo co 3 dni - ja tak wlasnie robilam, tak mi kazal
        > lekarz.

Ja wiem, że lekarze zwykle nie są mocni z matematyki, ale to jest już majstersztyk.
    • camel_3d Re: wątpliwości witaminy 25.08.11, 11:59
      jest lato..nie musisz witaminy d podawac jezeli w miare regularnie jestescie na powietrzu.
      • memphis90 Re: wątpliwości witaminy 26.08.11, 12:44
        Nieprawda. Niemowlęta zazwyczaj smaruje się kremem z fil trem UV- a filtr 15 redukuje syntezę skórną praktycznie do zera. No i noworodka raczej nie wystawia się bezpośrednio na słońce, szczególnie w takie upały, jak teraz. Więc niezależnie od spacerów u niemowląt karmionych piersią suplementacja D3 jest wskazana. Natomiast u dzieci będących na mm rutynowo nie podaje się D3, bo stosowna dawka jest w mieszance (zwróc uwagę, że nie ma specjalnego mm "na lato" bez D3 w składzie).
    • emila.dudek Re: wątpliwości witaminy 26.08.11, 15:08
      Zależy ile pije tego mleka. Moja piła tylko 2 i pediatra kazała dawać wit. D co drugi dzień kropelkę lub kapsułkę. Teraz nie daję, bo lato, na jesieni będę dawała tran.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka