elcia.bory Re: MEGA odparzenie 09.12.11, 16:40 jest taki rewelacyjny krem Nivea Baby S.O.S. - super sobie radzi z odparzeniami. Spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
next-aniaa Re: MEGA odparzenie 09.12.11, 17:03 No mam ten sam problem tylko u mnie sie pojawiły burchle. Odpowiedz Link Zgłoś
prophetess.pl Re: MEGA odparzenie 09.12.11, 19:13 Podstawowy problem z dzieckiem, które non stop popuszcza, to, to że choć się dwoisz i troisz żeby kupę wytrzeć to przez tę wilogoć i pocieranie non stop nie chce się goić. W totalnym kryzysie najlepiej płukać tyłek pod bieżącą wodą i suszyć suszarką do włosów (to takie turbo-wietrzenie). Do smarowania u nas pomaga alantan plus maść - bardzo dobrze kryje, nadmanganian potasu nie za często (ja np. nadmanganianem dziecko odparzyłam), jak są ranki to zasypywać pudrem alantan plus i znieniać pieluchę na prawdę często, najlepiej trzymać dziecko w tetrze - bardziej przewiewne to i przy takiej ilości kup wychodzi nadposdziewanie korzystnie... Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelkidwa Re: MEGA odparzenie 11.12.11, 18:32 Miałam taki sam problem u synka (teraz 3mce). Zaczęło się od krostek na pupie a potem ich zaognieniu. Leczyłam stosujac różne maści i kąpiele w wodzie z krochmalem. Pomogło dopiero po radzie położnej. Kazała odstawić pieluchy pampers i zakładać tylko takie najtańsze (ja kupowałam pieluchy Babydream w Rossmanie), odstawić zupełnie chusteczki nawilżające a zastąpić je krochmalem (łyzeczka mąki ziemniaczanej na pół szklanki wody) i tym myc pupe przy każdej zmianie pieluszki oraz smarować maścią Bepanthen. To poskutkowało rewelacyjnie gojenie odparzeń zajęło jakiś tydzień. Teraz gdy czasami przez pare dni używam chusteczek Bambino pojawia się zaczerwienie na pupie synka. Podejrzewam uczulenie albo nadwrażliwość na jakiś składnik, ale jak zastępuje je krochmalem wszystko szybko wraca do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
magzela Re: MEGA odparzenie 12.12.11, 14:54 Ja dodam jeszcze nadmanganian potasu. Przemywanie różową wodą, jako przeciwbakteryjne. Można przemywać szczególnie u dziewczynek słabym rywanolem - dośw. mama trójki brzdąców. Odpowiedz Link Zgłoś