mummy83 16.10.11, 10:31 Mamy fotelik Brevi 0-25 kg (albo do 18,nie pamietam)z mozliwoscia montazu tylem lub przodem do kierunku jazdy. Corka ma 11 msc,wazy 12 kg,ma prawie 90 cm dlugosci. Kiedy mozna zamontowac fotelik przodem do kierunku jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasol-inka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 10:39 jak najdłużej tyłem, zdąży się jeszcze przodem najeździć Odpowiedz Link Zgłoś
mummy83 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 10:51 ale z reguly kiedy zmienia sie kierunek montazu?nie to,ze spieszy mi sie,zeby zaczela jezdzic przodem bo wiem,ze bezpieczniej jest tylem,ale chcialabym wiedziec orientacyjnie, kiedy np.Wasze aMaluchy zaczely jezdzic przodem. Odpowiedz Link Zgłoś
free.groszek Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 12:05 Nie wiem kiedy moja zacznie jeździć przodem. Pewnie ok 4 lat, tzn jak osiągnie 18kg lub wzrost ok 100cm. Teraz ma prawie 2,5 i jeździ nadal tyłem. Ma 86cm i waży 11kg. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 12:12 mój będzie jeździł tyłem tak długo jak długo będę mieć dla niego fotelik tego typu teraz ma prawie półtora roku, jeździ w BeSafe, tyłem oczywiście (ma 13 kg, ok. 87-88cm wzrostu) Odpowiedz Link Zgłoś
arozwado Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 14:29 No ale dziewczyny to jak ma jeździć tyłem to gdzie dajecie fotelik z tyłu czy z przodu w aucie , mi mechanik powiedział że nie mogę wyłączyć z przodu poduszki powietrznej ale jakoś nie wyobrażam sobie jak prowadzić jak dziecko ( mały ma dwa i pół miesiąca ) siedzi tyłem do mnie i go nie widze. Jak wy sobie z tym poradziłyście ?? Odpowiedz Link Zgłoś
m_m_mama Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 14:36 Kiedy prowadzisz, to patrz na drogę, a nie gugaj do małego, bo zabijesz was oboje. Jak będzie płakał, to staniesz i uspokoisz. Odpowiedz Link Zgłoś
arozwado Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 14:44 no niby tak , tylko najbardziej sie boje że mu sie uleje czy cos no może troche panikara ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
m_m_mama Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 15:48 W foteliku dzieć główkę ma wyżej więc najwyżej się wymoczy, choć na to poradzi śliniaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
turnesolka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 26.10.11, 09:59 są specjalne lusterka do "podglądania" dziecka siedzącego tyłem, sama używam i to jest rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 14:58 z tyłu oczywiście, chyba do żadnego auta nie da się zamontować drugiego fotelika montowanego tyłem na przednim siedzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 22:31 jaki? i w jakim samochodzie? całe życie się człowiek uczy Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 21:24 Concord Ultimax w Lanosie- z tyłu go nie zamontujesz bo pasy są za krótkie. Z przodu jak najbardziej przy maksymalnie odsuniętym fotelu pasażera do tyłu. I co najciekawsze pierwszego fotelika "kołyski" tak nie zamontujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamamaeryka3 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 12:06 I co > najciekawsze pierwszego fotelika "kołyski" tak nie zamontujesz. nieprawda - spokojnie montowałam kołyskę z przodu, ale fotelik kołyska i ten do 18 kg z tyłu się nie zapną Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 12:19 Tak, tak- na pewno kłamię i 4 sprzedawców-dobrych monterów fotelików razem ze mną. Zanim nazwiesz mnie kłamczuchą puknij się gdzie trzeba-może pomoże zanim coś znowu napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamamaeryka3 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 12:24 chyba ktoś tu ma PMS czy napisałam, żeś kłąmczucha? nie czytaj ze zrozumieniem napisałam, że nieprawda, bo mam zapięty fotelik dla niemowlaka w lanosie mogę dać fotkę jedynie co nie ma możliwości w tym lanosie zapiąć tej kołyski z tyłu ani fotelika do 18 kg więc nie wiadomo, co będzie jak dzieciak wyrośnie z kołyski Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 12:38 może najpierw ustalcie czy mówicie o tym samym foteliku... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamamaeryka3 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 13:48 nie ma znaczenia, czy o tym samym foteliku mowa poszło stwierdzenie, że się nie da w ogóle kołyski zapiąć, a ja stwierdzam, że się da Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 23:28 Owszem ma znaczenie jaki fotelik "kołyska"- są foteliki z prawdziwego zdarzenia i inne badziewia. Tak jak pisałam- nie da się "kołyski" poprawnie zamontować na przednim siedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 23:26 No przecież napisałaś, że piszę nieprawdę. No daj ta fotkę (kilka z różnych ujęć)- zobaczymy co to za fotelik i czy poprawnie zapięty-bo źle to owszem da się. "jedynie co nie ma możliwości w tym lanosie zapiąć...... fotelika do 18 kg " Owszem da się- na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy- Concord ultimax jest fotelikiem 0-18 z opcją zapięcia tyłem do kierunku jazdy 0-13 i poprawnie da się go zamontować na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaaan Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 23:26 Kup sobie specjalne lusterko, żebyś mogła podglądać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 19:43 arozwado napisała: > mi mechanik powiedział że nie mogę wyłączyć z przodu poduszki > powietrznej co z niego za mechanik, jak nie wie jak wyłączyć poduszke powietrzną. Mój mąż sam wyłączył Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Gratukujemy głupoty i... 17.10.11, 21:28 ...umiejętności czytania ze zrozumieniem. Mechanik nie powiedział jej, że nie wie jak wyłączyć poduszkę powietrzną- co więcej dobrze jej powiedział,że poduszki powietrznej się nie wyłącza żeby dziecko wozić na przednim siedzeniu pasażera tyłem do kierunku jazdy- bo tego się nie robi bo jest niebezpieczne. Dla uściślenia- jak z przodu jest poduszka powietrzna to z włączoną czy wyłączoną nawet dziecka na tym siedzeniu w foteliku tyłem do kierunku jazdy się nie przewozi. "Mój mąż sam wyłączył" I tak wozicie dziecko tyłem do kierunku jazdy- jeszcze się chwal,że ryzykujecie życiem albo zdrowiem swojego dziecka. Brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Gratukujemy głupoty i... 18.10.11, 00:16 gratuluje obskuranctwa. Sama nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, wice zanim zaczniesz naszczekiwac, to moze napij sie kawy i przeczytaj tekst przed napisaniem kolejnej złotej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 14:24 Moja po 7 miesiącu nudziła się już patrząc tylko na mnie, zmieniła siedzisko - inne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 14:54 Zalezy od kraju wlasciwie. Tutaj (AU) po 6 miesiacu juz wiekszosc przestawia na przod. Nasz jezdzil tylem jakos do 14 miesiecy, od niedawna przodem. Aha, zawsze siedzi sam, bo i ja i maz na przednich siedzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
anna090481 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 15:34 Jak najdłuzej tyłem. Moja córka ma 23 msc, waży ok 10,5 kg. jeździ tyłem w britax first class. Jak osiagnie 13kg to przesadzę ją przodem ale mam nadzieję że to będzie jak najpóźniej. Często rodzice tłumaczą że przesadzają przodem bo dzIecko marudzi, płacze itd. Tak się dzieje w kołyskach. Ale foteliki "następne" tzn 0-18, 0-25, itd montowane tyłem są większe i wyższe. Dziecko ma inny obszar widzenia. Hania przestała marudzić jak się przesiadła z kołyski do Britaxa. A jeśli któś się martwi że nie widzi dziecka to zawsze można zamontowac specjalne lusterko które się montuje na oparciu fotela obok dizecka. Poza tym dzieciom nie daje się w trakcie jazdy nic co mogą połknąc albo się zakrztusić. Odpowiedz Link Zgłoś
arozwado Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 15:39 No właśnie dzisiaj myślałam o takim lusterku a wiesz może gdzie taki można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
pa-ti11 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 16:36 w 9 miesiącu - 97 centyl waga/wzrost - fotelik przodem Odpowiedz Link Zgłoś
mummy83 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 20:35 a jakie sa zalecenia lekarzy,ekspertow od fotelikow/aut?jaka wage,wiek,wzrost musi osiagnac dziecko,zeby bezpiecznym byla jazda dziecka przodem?choc jak patrze na crashtesty i widze co sie dzieje z cialem dziecka w trakcie wypadku jak siedzi przodem a jak tylem o chyba bede ja wozic tylem do 18 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 20:52 od 9 kg mozna przodem srednio 9-ty mies Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 16.10.11, 20:50 > Corka ma 11 msc,wazy 12 kg,ma prawie 90 cm dlugosci. ale olbrzym Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 00:13 18_lipcowa1 napisała: > > Corka ma 11 msc,wazy 12 kg,ma prawie 90 cm dlugosci. > > > ale olbrzym Moja na roczek miała 14 kg i 92 cm i wcale za olbrzyma ją nie uważam. Wysoka, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 19.10.11, 17:39 > Moja na roczek miała 14 kg i 92 cm i wcale za olbrzyma ją nie uważam. Wysoka, o > t co. ojej na dodatek otyła Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 20.10.11, 20:58 otyla jestes ty ale w glupote, nie wszystkie dzieci sa wrecz chude sa tez normalne i duze Odpowiedz Link Zgłoś
pa-ti11 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 19.10.11, 19:02 Tak- 14kg i 92 cm to super wymiary -bardzo proporcjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 20.10.11, 20:57 nie olbrzym tylko normalne duze dziecko jestem mama dwojki takich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 23.10.11, 12:25 normalne ???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 23.10.11, 14:25 Lipcowa- pieprzysz jak potrzaskana- za bardzo udajesz "obcykaną" w każdym temacie. Owszem- jej dziecko jest normalne- nie każdy jak ty lubi na sobie skórę i kości,a w dodatku mierzy innych przez pryzmat samej siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 17:59 wybacz,ale 92 cm w wieku 11 miesiecy to jednak nie jest "norma".... 92 cm to raczej w okolicach 2.5-3 lat jest "norma",; w wieku 11 miesiecy to bardzo wysokie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 20:38 No ta- wg lipcowej specjalistki od wszystkiego i niczego w dodatku jeszcze otyłe. Weź jeszcze pod uwagę to,że mierzenie przez mamusię faktycznemu wzrostowi może nie być równe. To tak jak moja koleżanka ważyła swoją córkę- starsza od mojego o 2,5 miesiąca i wychodziło,ze 2 kg cięższa niż mój. Jak przyszło do podniesienia jednego i drugiego to wagi w rękach nie trzeba było mieć żeby stwierdzić,że ta jej mała to piórko w porównaniu do mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 21:02 norma moze nie jest ale moja starsza miala wieku 2-3 lat troche wiecej niz 92 cm mlodsza zapewne tez troche wyjdzie po za norme bo wlasnie lekarz ja mierzyl i ma 86cm i 12 mcy Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 12:54 mój młodziak 8mcy 9,5kg, jeździ już przodem do kierunku jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 13:03 Dzieci mozna woziz przodem od 9 miesiecy Tak mowi prawo i logika. Jak ktos nie ma glowy to nie martwi sie o glowe dziecka i przestawia go przodem - byle szybko, byle sie pochwalic na forum przed kolezankami. Juz kiedys pisalam na tym forum www.tryggtrafikk.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=926 W podanym linku jest obrazek jak dzialaja sily na dziecko w foteliku przodem i tylem. W tabelce na dole strony sa podane sily jakie dzialaja na dziecko w Newtonach (dane dotycza dziecka 3 lata w zderzeniu czolowym) Nasik na karjk dziecka (Newton) Fotelik przodem 90-samochod i nowsze (sa bardziej sztywne wiec nacisk wiekszy) 1700 newton fotelik przodem 80-samochod i strasze (mieksze zawieszenie wiec mniejszy nacisk) 950 newton Fotelik tylem 250 newton I chyba juz wiecej nie trzeba tlumaczyc.....skad powiedzienie, ze tylem piec razy bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 12:58 mummy83 napisała: > Mamy fotelik Brevi 0-25 kg (albo do 18,nie pamietam)z mozliwoscia montazu tylem > lub przodem do kierunku jazdy. > Corka ma 11 msc,wazy 12 kg,ma prawie 90 cm dlugosci. > Kiedy mozna zamontowac fotelik przodem do kierunku jazdy? Nie ma takiego fotelik (o tej nazwie), ktory bylby montowany tylem i przodem do 18(25) kg. Przeczytaj instrukcjie tego fotelika, do kiedy tylem i kiedy dziecko przekroczy wage tylem, przestaw fotelik przodem. Idz na forum o fotelikach to moze ci panowei pomoga okreslic w czym wozisz swoje dziecko i jakie sa zakresy tego fotelika. forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 19:49 jest fotelik, który można montowac i tyłem i przodem, to jest Britax Romer z volvo, 9-25 kg Sama mam taki Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_81 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 20:23 Be safe izi combi też można montować zarówno przodem jak i tyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta O jezu.... 17.10.11, 21:31 ale ona pisze, że nie ma Brevi z takim oznaczeniem,a nie,że w ogóle nie ma. Ruszcie tymi głowami jak już coś czytacie i komentujecie. p.s Jeśli chodzi o foteliki to akurat kto jak kto ale ponponka wie co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 13:12 Młody ma 11 miesięcy i 11 kilo. Na roczek przesadzamy do większego i przodem do kierunku jazdy. Mam porządnego recaro po córce i nie będę kupować kolejnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 19:46 młodsza ma 9 m-cy i jeździ jeszcze 2-3 tygodnie w foteliku niemowlecym, oczywiscie tyłem, ale na przednim siedzeniu (z poduszka wyłączoną) starsza - niedługo skonczy 3 lata, jeździ tyłem, na tylnym siedzeniu. Niedłgo bedzie jeździc przodem, bo jej fotelik zajmie młodsza siostra. Kupimy drugi taki sam fotelik Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 17.10.11, 21:33 "młodsza ma 9 m-cy i jeździ jeszcze 2-3 tygodnie w foteliku niemowlecym, oczywiscie tyłem, ale na przednim siedzeniu (z poduszka wyłączoną) " Kolejna z "mondrych" co wyznaje zasadę,że jak poduszka jest wyłączona to jej nie ma i nie stanowi dla dziecka zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 00:13 skoro uważasz sie za mądrą, bo rozwiń swoja mądra myśl jak zdeaktywowana poduszka sie rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 12:27 Taka "mondra" i raz nie wie do czego służy "-" (cudzysłów), a dwa nadal nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Na resztę odpowiedziały ci już inne dziewczyny. p.s Mój też z wrzeszczących więc idąc twoim tokiem myślenia nie powinnam go wozić w ogóle w foteliku (nawiązując do twojego wrzeszczącego i drugiego rzygającego co to rzekomo nie mogą razem z tyłu jeździć). Ja jednak wolę moje dziecko wrzeszczące i nawet rzygające ale żywe niż wożone z na przednim siedzeniu z wyłączoną poduszką powietrzną, która nie wiadomo czy sama się nie aktywuje- bo to tylko elektronika- a ta potrafi być zawodna w najmniej odpowiednim momencie. Własnym dzieckiem bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 19.10.11, 19:05 > Mój też z wrzeszczących więc idąc twoim tokiem myślenia nie powinnam go wozić w > ogóle w foteliku potrzebujesz sobie skrajnosc stworzyc, żeby sie dowartosciowac. Taka jestes wielka, a do tego uważasz sie za lepszą matke, obserwuje twoje wpisy i tak na prawde to jestes po prostu chamska Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 20.10.11, 22:44 Co argumenty się skończyły to zaczynasz zabawę w domorosłego psychologa ? Jeśli chodzi o wożenie dziecka na przednim siedzeniu z wyłączoną poduszką powietrzną- a raczej jego nie-wożenie - to tak- jestem lepszą matką niż ty- nie ryzykuję własnym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 00:25 zanim znowu napiszesz buracki post, to se poczytaj. Pkt. 11 i 27 fotelik.info/pl/faq/index.html#faq54 Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 08:55 cóż względem naszego prawa nie wolno przewozić dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera a nawet jeśli poduszka jest wyłączona - to nadal samochód jest w nią wyposażony i nawet wyłączona poduszka składa się nadal z ładunku pirotechnicznemu - a iskra może się znikąd zawsze znaleźć ale niektórzy lubią sobie tłumaczyć, że coś złego dzieje się zawsze innym Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 09:12 dziekuje za sensowną odpowiedź. Niedługo i tak sie przesiada na tył. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 24.10.11, 12:26 fasol-inka napisała: > cóż > względem naszego prawa nie wolno przewozić dziecka siedzącego tyłem do kierunku > jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w podusz > kę powietrzną dla pasażera poprosze o odniesienie do odpowiedniego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 25.10.11, 19:26 Kodeks Drogowy Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: (...) 4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; Nic tu nie ma o aktywnej bądź nie aktywnej- poduszce powietrznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 09:06 ?? Tam jest napisane mniej więcej: "ok, wg polskiego prawa można wozić dziecko na przednim siedzeniu, ale trzeba być skończonym idiotą, żeby się faktycznie na coś takiego porywać; ale co poradzić, niektórzy nad bezpieczeństwo potomka przedkładają swoją wygodę, Matka Natura eliminuje takie geny". Jak się to ma do tego, że wozisz dziecko z przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 proporcje sie zgubiły, a znalazło sie pieniactwo 18.10.11, 09:32 Łatwo sie madrzyc, jak sie ma jedno dziecko do wozenia. Z przodu jest mniej bezpiecznie, to w ogóle najniebezpieczniejsze miejsce w samochodzie, miejsce śmierci , itd. jest to jednak miejsce. Może zachowajmy rozsądek jednak, co? Posadzic gdzies je musze. Z tyłu siedzi obrzyganiec, z przodu wrzeszczydło. Ciekawe jak mam uspokoic wrzeszczaca oraz zagadywac obrztganca siedząc z przodu (obok kierowcy)? Lusterko sobie mozna ... Dwie z tyłu, jedna obok drugiej, nie da sie. Nie da sie też siedziec z tyłu miedzy nimi. Zaraz powiesz, że tylko idioci woża dziecko samochodem osobowym, bo przecież tak niebezpiecznie, tyle wypadków. Samochody osobowe są do transportu ludzi, dzieci są przewozone pozapinane w fotelikach. Poduszka jest zdeatywowana. Wszystko jest w porządku. To nie jest dyskusja w stylu: mam wozoc bez fotelika dzieci swoje czy cudze, ewentualnie, kupiłam uzywany powypadkowy fotelik. Dyskusja zaczyna zakrawac na fanatyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: proporcje sie zgubiły, a znalazło sie pieniac 18.10.11, 09:35 Ja Ci tylko przetłumaczyłam linka, którego sama wrzuciłaś Bo poza tym zupełnie mnie nie obchodzi jak wozisz swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: proporcje sie zgubiły, a znalazło sie pieniac 18.10.11, 09:51 dziekuje, ale jeszcze rozumiem po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 14:59 kamelia04.08.2007 napisała: > młodsza ma 9 m-cy i jeździ jeszcze 2-3 tygodnie w foteliku niemowlecym, oczywis > cie tyłem, brawo ale na przednim siedzeniu (z poduszka wyłączoną) fatalnie - bo i niezgodnie z przepisami (nie wolno przewozic tylem w samochodacjh WYPOSAZNYCH w poduszke) jak i niebezpiecznie - mechanizmy maja to do siebie, ze sie czasami zacinaja..... > Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 18.10.11, 00:30 im później tym lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 czy to ten fotelik? 19.10.11, 11:42 forbrukerportalen.no/produkter/20251/ Jelsi tak, to jest do 10 kg tylem, od 10 kg dop 18 kg przodem. W testach czolowych ma tylko 2 punkty - przy ustawieniu przodem. W zderzeniu bocznym 3. Nawyzej jest 5 punktow. Sama sie zastanow czy przestawiac fotelik do przodu czy kupic nowy, ktory ma przynejmniej 3 punkty w zderzeniu czolowym (skoro tak bardzo chcesz dziecko usadowic przodem) Odpowiedz Link Zgłoś
mummy83 ponponka1 20.10.11, 08:27 tak to ten fotelik.Mozesz mi napisac (bo nie znam fr.)od kiedy wdg.zalecen wozic przodem?od 10 kg tak?ale wiecej punktow bezpieczenstwa przy testach zderzeniowych ma wozenie tylem?bo nie wiem czy dobrze Cie zrozumialam. Nie mamy mozliwosci kupienia teraz nowego fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 przeciez napisalam 20.10.11, 11:47 ze wg instrukcji - czy masz? czy czytalas? bo od tego powinnas zaczac zanim wlozylas swoej dziekco do fotelika!!!!! Pisza tu, ze ten fotelik jest dosc trudny do montazu....czy ty zamontowalas go poprawnie, bo sam fotelik nie wystarczy. Trzeba go prawidlowo zamontowac by spelnial swoje zadanie. No i po prawidlowaym zamontowaniu fotelika, trzeba dziecko prawidlowo zapiac - czyli tak mocno jak bardzo kochasz swoje dziecko i jeszcze troche. Nie boj sie, nie udusi sie.... W tym foteliku , jesli nie umiesz czytac instrukcji fotelika - mozesz wozic tylem do 10 kg. Od 10 kg ten fotelik jest TYLKO przodem. I przodem w zderzeniu czolowym dostal dwa punkty na 5 mozliwych - czyli w zasadzie nie zaliczyl testu. Idz na forum o fotelikach - tam ci doradza cos bezpieczniejszego a niekoniecznie drogiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mummy83 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 20.10.11, 08:22 ludzie!!!!! ale czy ja napisalam ze CHCE PRZESADZIC DZIECKO PRZODEM?????zapytalam sie od kiedy mozna,bo nie orientuje sie w tym temacie i wole spytac tych co moze wiedza wiecej ode mnie....wypijcie sobie meliski,dobrze robi..... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 20.10.11, 20:54 moja corka w tym samym wieku i podobnej wielkosci od 2 mcy jezdzi fotelikiem do przodu choc ze starsza dluzej czekalam chyba do roku ale mialam inne samochod i bylo mi ja wygodnie wkladac, podobnie jezdzily dzieci z rodziny w wieku naszych pociech czyli przodem do kierunku jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 20.10.11, 22:48 "i bylo mi ja wygodnie wkladac, podobnie jezdzily dzieci z rodziny w wieku naszych pociech czyli przodem do kierunku jazdy " I na prawdę bardziej sobie cenisz własną wygodę i głupotę innych niż bezpieczeństwo własnego dziecka ? Włożenie mojego młodego do fotelika tyłem do kierunku jazdy do łatwych nie należy- nigdy mi jednak do głowy nie przyszło, żeby go odwrócić przodem do kierunku jazdy bo mi będzie dziecko wygodniej w fotelik wsadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 25.10.11, 17:31 tom posadz dziecko tylem do kierunku jazdy w samochodzie 3 drzwiowym przy dwoch fotelikach na tylnim siedzeniu, kilka razy probowalam i niestety zdarzyly sie uderzenia malej przy operacji wsiadania wiec niestety jezdzi przodem, w pozycji pollezacej, trudno ale nie stac mnie na inny samochod ze wgledu na dojazdy na rehabilitacje dziecka a nie bede sie zadluzac tylko dlatego zeby dziecko jechalo tylem przez kilka miesiecy a mi moze zabraknac na rehabilitacje, wybralam mniejsze zlo bo bez rehabilitacji dziecko bedzie mialo niedowlad lewej strony i mam nadzieje ze nic sie nie stanie czyli nie bedziemy uczestnikami wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 25.10.11, 19:18 Zapewniam cię, że się da- trzeba tylko chcieć. "mam nadzieje ze nic sie nie stanie czyli nie bedziemy uczestnikami wypadku " I pisze to ktoś, kto już wozi dziecko na rehabilitację. Też miałam taką nadzieję-do pierwszego wypadku i to nie z mojej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 25.10.11, 21:25 nie bede ci sie tlumaczyc dlaczego jezdze na rehabilitacje, moze ty jestes "super" mama ktora potrafi wszystko ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 25.10.11, 21:45 A czy ja cię proszę o wytłumaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 26.10.11, 19:23 wymadrzasz sie na forum i krytykujesz inne zachowanie niz twoje , tylko czy twoje zachowanie jest zawsze takie przepisowe, czytalam twoj post ze nie wolno wozic tylem dzieci na przednim siedzeniu z poduszka powetrzna tylko ze zapomnialas dodac ze dotyczy to rowniez dzieci jadacych przodem Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Ślepa jesteś ? 26.10.11, 22:40 Nie doczytałaś, że dyskusja jest o fotelikach tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu z poduszką powietrzną i o tym piszemy ? "wymadrzasz sie na forum i krytykujesz inne zachowanie niz twoje , tylko czy two > je zachowanie jest zawsze takie przepisowe" Jak na razie to ty się chciałaś wymądrzyć i ci nie wyszło. Owszem jeśli chodzi o kwestię-poduszka powietrzna i fotelik tyłem do kierunku jazdy to tak-przepisowa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta227 Re: Ślepa jesteś ? 27.10.11, 10:15 boze jaka ty glupia jestes to mala glowa chamstwo z ciebie wychodzi na kazdym kroku przestan szczekac na forum- szczekaj na swoim podworku pod buda Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: Ślepa jesteś ? 27.10.11, 15:31 Nie ma podwórka "szczekaj na swoim podworku pod buda"- no tak rozumiem,że bidulko piszesz z własnego doświadczenia i własnego chamstwa przez to nie widzisz. Toś mnie rozbawiła buahahahaha........ Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Ślepa jesteś ? 27.10.11, 21:15 poczatek watku nic autorka nie wspomina na temat na ktorym siedzeniu ma zamatowac fotelik zadala tylko pytanie kiedy moze wozic dziecko prodem do kierunku jazdy a to ty podajesz przepisy na temat poduszki powietrznej i fotelika. autorka nie wspomina o przednim siedzeniu bo zapewnie wie ze majac poduszke posadzic tam dziecka nie moze nawet na podstawce czyli starszego Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: Ślepa jesteś ? 27.10.11, 23:48 To też odpowiadam komuś innemu odnośnie przewozu dziecka tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu w samochodzie z poduszką powietrzną dla pasażera- skoro dyskusja już zeszła na ten tor. Co nie wolno mi ? Myślałam, że to jest forum publiczne i można się swobodnie wypowiadać w danym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 20:04 nie chodzi o to czy ktos akurat ma racje czy nie ale mam wrazenie ze 1mzeta i 18lipcowa to dusze pokrewne Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 20:40 A w życiu- nie daj boże. Nawet mnie do kogoś takiego nie porównuj. Piszę ironicznie i sarkastycznie ale w życiu by mi nie przeszło nawet przez myśl żeby czyjeś dziecko nazwać grubasem etc. Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 20:48 nie chodzi o ta wypowiedz, po prostu niektore wypowiedzi maja podobny charakter jak lipcowej, moja corka urodzila sie z waga 4200 i 56 cm i mowili ze duza obecnie ma 8 msc, waga 10 kg ludzie mowia ze jest duza, grubasek albo kluseczka, porownujac do swoich "mniejszych" dzieci, ale ja sie tym nie przejmuje i tak ja kocham i uwazam ze nie ma co sie czepiac i oceniac dzieci innych osob, Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 29.10.11, 20:50 a lipcowa przesadzila jak zwykle szum robi wokol siebie Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 30.10.11, 00:03 Mój też urodził się prawie taki jak twój- każde dziecko jest inne. Trudno, żeby "karłowata" lipcowa miała dziecko rodziców o wzroście 180 cm +- no ale dla niej to za trudne to jest do pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
romasubrosa Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 30.10.11, 16:30 to jestescie dosc wysocy, my nie ja mam 1,65 a maz 1,70 Odpowiedz Link Zgłoś
judyta227 Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 27.10.11, 10:12 boze jaka słonica Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 27.10.11, 15:34 "boze jaka słonica " Nie-chamska się odezwała.... Skorzystaj z własnej rady odnośnie szczekania na własnym podwórku. Dawaj fotkę twojego dziecka-też się chętnie pośmiejemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: od kiedy przodem do kierunku jazdy? 27.10.11, 21:20 slonica zapewne jestes ty to dziecko jest po prostu duze nie kazde jest niska chudzinka Odpowiedz Link Zgłoś