Dodaj do ulubionych

kupka - roczne dziecko

16.10.11, 11:56
Mam duży problem..moje córeczka skończyła rok, ale od miesiąca ma problemy z kupką. Robi ją co 4 - 5 dni i jest to zazwyczaj twardy "korek" - twarda, zbita kula. Przy jej robieniu strasznie się napina, płacze i widać jak jej sprawia ból takie robienie kupki. Mała pije mleko - bebilon HA - dwa razy dziennie ( czasem też w nocy - po ok. 150 mil. ), do tego je słoiczki i tzw. normalne jedzenie. Pije bardzo dużo wody. Nic nie pomaga i nie przepycha jej. Lekarze bezradnie rozkładają ręce i nie wiedzą jak jej pomóc. Dicoflor i inne takie proszki, nie pomagają - niestety. Nie wiem jak jej pomóc...może wy macie jakieś pomysły???
Obserwuj wątek
    • czekolada85 Re: kupka - roczne dziecko 16.10.11, 14:17
      U nas było podobnie. Dziecko 11 m.
      Pomogło podawanie owoców na czczo. To znaczy pierwszy posiłek z ranna to np. starte jabłko, brzoskwinie.
      • kajama2 Re: kupka - roczne dziecko 16.10.11, 15:01
        U nas podobnie. Pomogła woda z samego rana.
        Jako pierwszy posiłek( tylko systematycznie, wystarczy 20ml)
    • otylka_net Re: kupka - roczne dziecko 16.10.11, 16:04
      u nas pomaga suszona sliwka, chyba z gerbera jest ten słoiczek.
      • alutka_malutka Re: kupka - roczne dziecko 16.10.11, 17:12
        dzięki za rady. Woda na czczo nie pomaga, tak samo śliwka. Spróbuję z tartym jabłkiem.
        • jombusiowa Re: kupka - roczne dziecko 16.10.11, 17:21
          Jabłko pomaga, tylko nie gotrowanesmile No i u nas niekoniecznie z samego rana. suszone morele mogą być-może pociumćkać sobiesmile
    • ola_mi Duphalac 16.10.11, 18:26

jeżeli domowe sposoby nie pomagają.
      Moja siostrzenica cierpi na takie zaparcia, robiła bardzo twarde kupki, co kilka dni i z bólem. Bała się.
      Będąc na wakacjach za granica lekarz pocecił nam ten specyfik. Po pierwszym podaniu dziecko samo zaczęło robic kupkę. Ale jak każda metoda, jednemu pomoże innemu nie.
    • kajama2 Re: kupka - roczne dziecko 17.10.11, 08:13
      ...wiem ,że na zaparcia jest debridat, ale musiałabyś spytać lekarza. Ponoć pomaga...
      POWODZENIA
    • martinhaa Re: kupka - roczne dziecko 17.10.11, 09:18
      U nas z domowych sposobów pomogło starte świeże jabłko na pierwsze śniadanie. Możesz do niego dodać odrobinę miodu, jak dziecko nie ma alergii.
      Od dwóch miesięcy nie wiemy co to zaparcia wink
    • pronovia Re: kupka - roczne dziecko 17.10.11, 10:21
      U nas pomogła Lactulosa na początku z czopkiem, kiedy nie były wypróżnień (co dwa dni, jeśli będzie robić rzadziej, to będzie bolało i nie będzie chciała robić, błędne koło, musisz je pomóc), lactulosa nie działa od razu, trzeba stosować ją regularnie przez dłuższy czas (mnie lekarz powiedział, że leczenie zaparć trwa tyle ile trwało samo zaparcie) i stopniowo zwiększać dawkę aż do osiągnięcia odpowiedniej częstotliwości kup.
      W następnej kolejności są leki takie jak debridat, na receptę.
      U nas problemy z kupami trwały od początku rozszerzania diety do skończenia ok. 8 mcy, ale teraz (12 mcy) najlepiej na regularne kupy robi codzienna porcja jogurtu z owocami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka