mia_siochi 05.11.11, 07:45 ...dużo słoików po gotowcach i kompletne antytalencie kulinarne. Mogę jakoś tę dynię spożytkować "na zaś"? Zamrozić? Zawekować w tych słoikach? Jeśli tak- to jak? Nie śmiejcie się, jak żyję czegoś takiego nie robiłam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: mam dynię... 05.11.11, 07:57 sie podlacze bo tez mam. zrobilam zupe dyniowa i zostalo mi jeszcze 2/3 i sie zastanawiam co z reszta. pikli nigdy nie robilam. mia zupa dyniowa jest ekstra (co prawda nie dla dzieci ale co tam) - jak chcesz dam Ci linka Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: mam dynię... 05.11.11, 08:28 Daj daj, chłop mi się do tej dyni przymierza, z dwojga złego już lepiej jak ja ją ugotuję, bo on jeszcze większy antytalent Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: mam dynię... 05.11.11, 10:02 www.wielkiezarcie.com/recipe19443.html ja tylko daje wiecej czosnku i bez galki. niczego nie odcedzam tylko blender do gara i heja. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: mam dynię... 05.11.11, 08:28 Pokroiłam na kawałki i zamroziłam porcjami.Wczoraj ugotowałam barszcz czerwony i dodaŁAM PORCJĘ DYNI.ZUPA WYSZŁA PYSZNA,DYNIA DODAŁA TROCHĘ SŁODYCZY. Nie gotuję typowej dyniowej,ale dodaję dynię do różnych zup(oczywiście nie do rosołu,ale raczej do warzywnych).Moja starsza córka lubi dynię lub melona na mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: mam dynię... 05.11.11, 08:48 No właśnie mi to mrożenie też chodziło po głowie, ale mam mały zamrazalnik Trochę mogę, ale cała dynia nie wejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
infiniteness Re: mam dynię... 05.11.11, 23:14 Pokroj w słupki takie jak palec, poporcjuj do woreczków, zamroź, po sezonie ugotowane na parze jak znalazł będą do BLW! u nas słupki dyniowe to HIT Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: mam dynię... 05.11.11, 10:20 Koleżanka kroi surową dynię w kostki, pakuje do woreczka i zamraża. Po rozmrożeniu dynia jak świeża - wtedy przyrządza jak chce (gotuje, smaży, piecze...). Odpowiedz Link Zgłoś
siu-lka Re: mam dynię... 05.11.11, 23:22 Ja zamroziłam kawałki dyni ale ugotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_lala Re: mam dynię... 06.11.11, 09:46 Ja ugotowałam dynię, potem ją zmiksowałam i zawekowałam w małych słoiczkach. Mam dzięki temu własnej roboty awaryjne danie dla małego. Odpowiedz Link Zgłoś
maika82 Re: mam dynię... 09.11.11, 14:31 ja zwykle gotuję więcej zupki i wekuję. Najprościej: jak zupka się będzie gotowała (bulgotała), ponakładać do słoiczków i odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia i potem najlepiej do lodówki, albo zimnego pomieszczenia ) Odpowiedz Link Zgłoś
blaue777 Re: mam dynię... 09.11.11, 18:32 ja zawekowałam, po prostu ugotowałam ją z b. małym dodatkiem soli, wlałam do słoków i odwróciłam, można dodać marchewkę, jabłko itp. A wczoraj dostałam od mamy próbkę dżemu dyniowego, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś