Dodaj do ulubionych

Ile ubranek do szpitala dla noworodka?

15.11.11, 17:39
To moje pierwsze dziecko i nie mam doświadczenia z noworodkami. Jak długo po porodzie zostaje się w szpitalu (zakładając brak komplikacji oczywiście)?

I w ziązku z tym zastanawiam się jak wyglądała Wasza szpitalna wyprawka dla noworodka. Możecie coś na ten temat napisać? Ile ciuszków, jakich, co z rzeczy pozaubraniowych Wam się przydało lub było zupełnie zbędne.
Mam planowaną datę porodu na koniec marca, ale już teraz mnie to nurtuje smile Lubię wcześniej się przygotować (co nie znaczy, że zaraz pójdę pakować torbę wink)

Będę wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • bellagnos Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 15.11.11, 17:59
      Zależy który szpital np u nas ciuszki dawali szpitalne, kiedyś był nawet zakaz przynoszenia swoich, więc trzeba było mieć ubranka tylko na wyjście.
      List co do spakowania torby jest dużo w necie, możesz się również dowiedzieć szkole rodzenia przyszpitalnej, ja radzę wziąć coś słodkiego i jakąś. przekąskę w razie gdybyś urodziła np w nocy a śniadanie jest rano.
      Majtki poporodowe siatkowe lepiej się wkładki trzymają niż na flizelinie, paracetamol w razie bólu poporodzie.
      • matka_z_corka Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 12:08
        A od kiedy można łykać swoje medykamenty w szpitalu? Nawet jeśli to jest "tylko" paracetamol? Jak boli to się woła pielęgniarkę i ona da coś p/bólowego. Chyba że zażywa się jakieś leki stale ale wtedy trzeba o tym poinformować personel ale nie łyka się niczego bez wiedzy lekarza czy pielęgniarki. Byłaby heca gdyby coś się stało ( przypadek może 1:100000 ) i nikt nie wiedziałby dlaczego.
        • tomelanka Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 19:02
          noo chyba ze tak jak w moim szpitalu maja pol listka paracetamolu na caly oddzial uncertain ja tam mialam swoj apap. lezal na szafce przez tydzien i zadna pigula nic nie sapala wink lekarze na obchodzie tez nie
      • agnes7806 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 11:36
        A w którym szpitalu rodziłaś?
    • bernadeta123 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 15.11.11, 18:02
      Witam zakładając że będziesz w szpitalu ok 3 dni weź maluszkowi 4 komplety ubranek. Ja porobiłam sobie takie komplety i popakowałam każdy osobno w torebki żeby nic mi się nie plątało każda taka torebka zawierała body, kaftanik, śpioszki, czapeczkę, skarpetki oraz niedrapki. Nawet jeśli ktoś inny by miał ubrać maleństwo to wszystko będzie kompletne. jeśli chodzi o resztę rzeczy to jest mnóstwo stron w necie z wyprawką zresztą każdy szpital ma inne wymagania np w jednym kąpią dzieci a w innym nie. My pierwszy raz kąpaliśmy maluszka w domu.
      • pudelek09 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 15.11.11, 18:29
        my bylysmy w szpitalu 4dni-mialam 6par spiochow,6body,6kaftanikow,2pary skarpetek,20pampersow,kocyk,4pieluchy tetrowe,1flanelowa,bepanten-i na brodawki i na pupe dzidziusiasmoczek,czapeczka.Mala z tych ulewajacych wiec wszsystko uzyte,nawet doniesione z domu.Ja w domu naszykowalam dodatkowe,corka wiedziala wszystko i wziela.
        • toya666 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 15.11.11, 19:05
          Dzięki, Dziewczyny! Co do mojej wyprawki, to już jakiś czas temu znalazłam w necie mnóstwo list. Aczkolwiek patent z czymś do jedzenia w razie porodu nocnego jest przydatny big_grin Właśnie takie małę porady przydają się najbardziej smile

Natomiast chciałam Waszej porady co Wam się sprawdziło w szpitalu dla maluszka, bo strony www to jedna sprawa, a praktyka druga wink Wielke dzięki smile Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, to piszcie.
          • aamarzena Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 15.11.11, 22:42
            Najlepiej dowiedz sie w szpitalu w któreym zamierzasz rodzić. U mnie dawali ubranka, pieluszki i mleko, tak jest w większości szpitali. Z tym, ze pieluszki były rozmiar 2, więc na dziecku 3 kg były megawielgaśne, więc uzywałam swoich newborn. Do tego warto wziąć ze sobą krem do pupy (alantan czy linomag), jakiś krem nawilżający dla maluszka, chusteczki nawilżane. Jako niedrapki lepiej na rączkach trzymaja sie skarpetki, a nie te specjalne rekawiczki, które dziecko zaraz gubi smile
            Na wyjscie ubranko odpowiednie do poy roku, fotelik samochodowy - najlepiej jak przywiezie ze soba osoba, która bedzie was wybierać.
            Dla Ciebie woda do picia, biustonosz do karmienia, majtki z siateczki, wkładki laktacyjne, podpaski. Po porodzie sn zostaje się w szpitalu sie 2 doby (2 noce), po cc 3.
            • agnes7806 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 11:37
              w którym szpitalu rodziłaś?
              • aamarzena Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 22:23
                Rzeszów, pro-familia
      • 1matka-polka Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 16:38
        Czapeczka to podstawa.
    • atrapcia Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 15.11.11, 22:50
      Ja nabrałam ubranek a skończyło się na 2 kopertowych bodziakach, bo i tak owijałam ją złożoną na pół tetrą a na to kocykiem szpitalnym (jak w rożku). Łatwiej było rozpakować do przewijania, badań, kąpieli itp. wink Tylko jedne ciuszki na wyjście się przydały.
    • malwa51 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 01:42
      w wieku 0-6 najlepiej przydaja sie bodziaki - rozciagliwe, albo kopertowki - plus bawelniane spodenki. Wzglednie jednoczesciowe pizamki.
      kaftaniki sa imo do luftu, podjedza toto do gory caly czas.
      kombinezon zamiast kurtecki i spodenecek tongue_out z tego samego powodu - kurteczka w gore, spodnie w dol wink a w kombinezonie wszystko pieknie zakryte, nigdzie nie ma wentylacji, warto zainwestowac w dobry smile

z "kosmetyki" polecam:
      --masc linomag (zielona),
      --chusteczki nasaczone oliwka z Rosmana (oliwka nie robi sie zimna i fajnie myje pupsko)
      --oliwka do kapieli, takze Rossman - piekna po tym jest skora; dodajesz w ilosci ok 1 lyzki stolowej do kapieli dziecka, pozwalasz sie wypluskac i osuszasz smile oczywiscie zamiast Rossmanowskiej moze posluzyc zwykla dziecieca oliwka, z Ziai czy hippa np, bardzo dobre produkty
      --herbatki plantex na wzdecia smile
      --mydlo dzieciece
      • malwa51 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 01:52

Kurka wodna, pytalas o wyprawke do szpitala, a ja Cie wyprawilam z proszkiem do prania wink
        no to dodam od siebie:
        ---ze 3-4 body, rozciagliwe albo kopertowki, bawelniane spodenki, skarpetki
        ---masc alantan,
        ---rivanol w plynie (do nabycia w aptece) i troche waty - jakbys pekla/ cieli czy cos, na przemycie rany - okazal sie strzalem w dziesiatke na moje szwy
        ---kocyk
        i cos do poczytania ew ulubiony smakolyk wink
      • panna.w.drodze Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 17.11.11, 20:11
        myłaś noworodkowi pupę wodą z mydłem??
        • malwa51 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 18.11.11, 21:07
          Tak, po kupie. Przy noworodku malutko mydla (dzieciecego), dokladnie plukalam i osuszalam lekko dotykajac recznikiem, az wszystko sie wchlonelo. Wszystko bylo ok, zadnych odparzen. Linomag kladlam w miejsca zaczerwienione - ale tez niewiele - w faldach, tam gdzie pieluszka obcierala i stópki - luszczyla sie skóra w okolicach kostek.
          • panna.w.drodze Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 19.11.11, 14:17
            ja myłam tylko wodą i niczym nie smarowałam, nie wysuszałam skóry więc nie trzeba było natłuszczać, 0 odparzeń
            ale każda mama uważa że robi najlepiej smile
            • malwa51 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 19.11.11, 19:57
              Ale sama woda nieumiejetnie stosowana tez wysusza skore wink
              A profilaktycznie tez niczym nie smarowalam - tylko tam gdzie sie zaczewienilo, punktowo, nie przy kazdej zmianie pieluchy, tylko jak cos dojrzalam - zas skora na nozkach luszczy sie u wiekszosci noworodkow. Przynajmniej u tych, ktore widzialam wink
              Jak zaczal raczkowac, natluszczalam kolana, bo robily sie szorstkie od szorowania po podlodze.
    • x_leia Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 09:15
      Ubranek - 3-4 komplety, najprzyjemniejsze dla dziecka są wg mnie pajacyki rozpinane na całej długości, nie musisz gimnastykowac dziecka żeby je ubrac. Czapeczki - wez ze 2-3 różnej wielkości albo np jedną wiązaną pod brodą, ja wziełam 2 takie same tylko rózniły się kolorem, okazało się że synek miał stanowczo za małą główkę na te czapeczki, więc mu spadały. Niedrapki, skarpetki. Pieluchy - ok 20szt, chusteczki mokre, krem linomag osobiście polecam nie ten w zielonej tubce, tylko w słoiczku Linomag bobo A+E z różową nakrętką ziołolek , dużo wygodniej z niego korzystac, niż z tubki, gdy ręcę się trzęsą przy takim maleństwu to miałam problem z koordynacją wink no i nie brudzi tak ubranek; do ciałka po kąpieli polecam mleczko migdałowe hipp dla mnie rewelacja, chociaż to dopiero w domu używałam, bo w szpitalu nie kąpali dziecka. Oczywiście weż pieluchy tetrowe, mnie lepiej przypasowały flanelowe, dla tak delikatnej skóry noworodka są o niebo delikatniejsze. Octenisept do pępka, waciki jałowe, sól fizjologiczna do oczu. Dla dziecka rożek lub kocyk, jeśli rożek to bez usztywnienia bo i tak szpital każe je wyjąc. Dla Ciebie ze 2-3 koszule do karmienia, jesli rodzisz sn to nie zapomnij o kółku gumowym, po wszystkim ciężko siadac przez 2 tyg...wink co do przekąsek to jesli zamierzasz karmic piersią to ostrożnie ze słodyczami, raczej nie czekoladki smile na pewno woda do picia mnie przydały się owoce, urodzilam o 2 w nocy o 4 rano byłam głodna jak po maratonie, banany uratowały sytuację big_grin Co do laktacji, to warto miec na oku miejsce gdzie w razie czego szybko kupi się laktator. Powodzenia!
      • 1matka-polka Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 16:42
        x_leia napisała:
        co do
        > przekąsek to jesli zamierzasz karmic piersią to ostrożnie ze słodyczami, raczej
        > nie czekoladki smile

Rady nie od parady.
    • x_leia Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 10:14
      Ps. zapomniałam napisac: jeszcze stanik do karmienia, wkładki laktacyjne, duże podpaski - no ale to takie oczywistosci, jeszcze tantum rosa do płukania krocza po tym leku goi się znacznie szybciej, przydadzą się też ze 2 rolki papierowego ręcznika.
    • matka_karmiaca Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 16.11.11, 11:55
      Ciuszków to nie pamiętam, ja zostałam w szpitalu dłużej (żółtaczka), to nam tatulek dowoził. Generalnie dziecię się jakoś bardzo nie brudzi.
      Najwygodniejsze były ciuszki rozpinane na całej długości, bo przy pierwszym dziecku człowiek się boi ubierania. Bodziaki chyba Lafel (LEclerc) ma takie fajne rozpinane, no i pajacyki żeby miały obie nogawki rozpinane, a nie jedną. Broń Boże żadnych zapięć na plecach (a szkoda, bo te z zapięciem na plecach zwykle śliczne są, bo mają cały przód wolny na nadruki).
      Czapeczka koniecznie wiązana, niewiązane to zawracanie głowy. Wiązana nawet jak przyduża, to się będzie trzymać.
      Jakby Ci się udało upolować, to super są ciuszki z niedrapkami wszytymi w rękawki. Zwykłe niedrapki noworodek zdejmuje w 30 sekund.
      Jeśli w Twoim szpitalu kąpią, to ręcznik (polecam BabyOno, bo milusie), od razu 100x100, bo z 80x80 szybko wyrasta.
      Kilka pieluszek flanelowych, bo co i rusz gdzieś trzeba podkładać.
      U nas sprawdził się rożek usztywniany.
      Pieluszki Newborn - jedna paczka, jak się sprawdzą / nie sprawdzą, to się dokupi.
      Podpaski rozmiar XXL czyli podkłady Belli.

Lanolina na brodawki (PureLan, Lansinoh albo zwykła Ziajka, która jest tańsza, ale trochę gorzej się rozsmarowuje).

Jeżeli zamierzasz karmić piersią, to żadnych smoczków ani butelek przez pierwsze tygodnie (są szpitale, w których położne od razu proszą rodziców o smoczka, bo im pewnie przeszkadza, że dzieci głośne...). I jak lubisz się przygotować, to zapraszam na forum forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html - ja strasznie żałuję, że trafiłam tam dopiero 3 tygodnie po porodzie, z poranionymi brodawkami.
    • elcia.bory Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 17.11.11, 19:29
      Musisz się zorientować jak jest w twoim szpitalu. W moim np. korzysta się z ubranek szpitalnych. Jak rodziłam pierwszą córkę to skorzystałam z tego, ponieważ to duża wygoda, nie niszczysz swoich rzeczy, nie musisz ich zabierać do domu żeby wyprać itd. Byłam przygotowana tylko na wypis z jedną wyprawką. Ogólnie to kupiłam dwie standardowe wyprawki (śpiochy, koszulka, kaftanik, czapeczka, rękawiczki) z tym, że jedną na rozm. 56, a drugą na 62. Oprócz tego kupiłam niedużo rzeczy chyba pięć kompletów typu: śpiochy i kaftanik. Była to dla mnie ilość wystarczająca, bo codziennie robiłam sobie wieczorem ręczną przepierkę. Noworodek się minimalnie brudzi i szybko wyrasta. Lepiej zainwestować w rzeczy rozmiaru 68 czy 74, bo te zdecydowanie dłużej ponosi. A oprócz śpiochów i kaftaników nie ma co za bardzo kupować, może jeden lub dwa dresiki, tak na wyjście, ale z noworodkiem to raczej wyjście to tylko do lekarza. ja tak zrobiłam z pierwszym dzieckiem i było ok. Teraz przy drugim zrobię tak samo. Poza tym weź pod uwagę, że dużo rzeczy dostaniesz w prezencie dla dziecka od rodziny, ja nawet prosiłam o dawanie większych rzeczy, bo większy niemowlak brudzi się niemiłosiernie i potrzebujesz wtedy masę ciuchów smile

https://www.suwaczki.com/tickers/nzjddqk3gqhvvzku.png
      https://www.suwaczki.com/tickers/nqtk8ribicmfimde.png
    • thea19 najprosciej 17.11.11, 21:31
      ja uzywalam samych pajacy i to takich z wywijanymi lapkami. odpada problem z lapkami niedrapkami ktore ciagle spadaja.
      zadnych kaftanikow, bodziakow ani nic z tych rzeczy, czapki tez nie, w szpitalu bylo prawie 40stopni ciepla. dodatko byl owijany malym kocykiem dosc ciasno. mlode matki potrafily pol godziny ubierac taki kopertowy kaftanik i zadowolone odkladaly bobasa a tu przyszla pielegniarka i rach ciach malec goly spowrotem do ubrania.
      jak nie masz wprawy to pajac sprawdza sie najlepiej i wez co najmniej 6 bo w trakcie przewijania nawet dziecko potrafi obsikac albo uleje konkretnie. miej w domu gotowe do przywiezienia gdyby zabraklo.
      co do ilosci dni to roznie bywa - ja bylam 6 bo mlody mial zoltaczke
      • malawojna80 Re: najprosciej 17.11.11, 22:26
        Nas pod koniec 48h po porodzie wypisali (cesarka). Ale to od szpitala zależy. Słyszałam, że w niektórych to i tydzień po cesarce trzymają.

Co do wyprawki, to tak jak dziewczyny pisały: żadne kaftaniki, kurteczki... najlepsze body, śpiochy i pajace.
        To Twoje pierwsze dziecko więc w szpitalu, a najlepiej w domu też, staraj się mieć wszystko rozpinane, tj. nie wkladane przez głowę. Pozwoli to przyspieszyć ubieranie i uniknąć zbędnych stresów, Tobie i dziecku w pierwszych dniach życia jak jeszcze jest gorzej z obsługą dziecka wink
        heh, nie zapomnę jak przepraszałam moja córeczkę za to niefachowe przebieranie i obiecywałam, że każdego dnia będę to robić sprawniej i szybciej wink

Czapeczka się przydała- najlepsza wiązana pod brodą bo sie nie przesuwa. Łapki niedrapki są przereklamowane- skarpetki albo ciuszki z wywijanymi długimi rękawami.

Rodziłam w czerwcu więc było ciepło, ale w marcu może być różnie. Przydać się może dobry kocyk. Najlepiej jakiś nie gruby a ciepły- z bawełny, żeby "oddychał". Teraz jest dużo chłamu- śliczne miękkie kocyki z poliestru, pod którymi dziecko sie poci jak w saunie indifferent

Pozdrawiam smile
        • malawojna80 Re: najprosciej 17.11.11, 22:40
          zapomniałam dodać, że dobrze jest sie przygotować na różne scenariusze i np. wziąć butelkę dla noworodka... ja nie planowałam cesarki i myślałam, że jak będę myśleć pozytywnie to wszystko pójdzie zgodnie z planem- poszło, ale nie do końca. No a butli nie miałam (nie mogłam sama nakarmić dziecka zaraz po urodzeniu i pierwszej nocy) i mąż leciał z nią przez pół miasta.

Z doświadczenia, nie tylko mojego, wiem, że kupowanie specjalnych płynów do pielęgnacji po porodzie to często wyrzucone $$. Najlepsze jest to co używałaś przed, do czego skóra sie przyzwyczaiła. Albo szare mydło.

Chyba wszytsko czym sie chciałam podzielić smile
        • toya666 Re: najprosciej 18.11.11, 10:49
          malawojna80 napisała:
          > To Twoje pierwsze dziecko więc w szpitalu, a najlepiej w domu też, staraj się m
          > ieć wszystko rozpinane, tj. nie wkladane przez głowę. Pozwoli to przyspieszyć u
          > bieranie i uniknąć zbędnych stresów, Tobie i dziecku w pierwszych dniach życia
          > jak jeszcze jest gorzej z obsługą dziecka wink

Prawda, że to MOJE 1-sze dziecko. Ale wcześniej zajmowałam się niemowlakami, więc doświadczenie z ubieraniem czy przewijaniem mam spore. Ale nie z noworodkami. To trochę większy stres, bo to dziecię takie maleńkie... Moje najmłodsze "doświadczenie" miało 4 miesiące.

Dzięki za wszystkie porady smile
    • bellagnos łapki niedrapki 17.11.11, 23:00
      Nie rozumiem tej dziwnej mody na łapki i swojej małej nie zakładałam poprostu obcina się paznokcie, tak też słyszałam później w tv od położnej w jakimś programie że to zaburza zmysł dotyku, dziecko było swoje całe życie gołe a tu nie dość z ubranka to jeszcze rączki w uwięzi..
      • malawojna80 Re: łapki niedrapki 17.11.11, 23:14
        w sumie racja. Niby przez pierwsze 2 tyg mówia by nie obcinać pazurków i zakładać te łapki, ale pediatra na oddziale powiedziała by jak najczęściej dziecko miało odkryte dłonie, żeby mogło poznawac świat normalnie.
        Nasza mała właściwie się nie drapała i w domu tylko czasami (w szpitalu to raczej miała cały czas) zakładaliśmy cos na łapki.
        • panna.w.drodze Re: łapki niedrapki 04.01.12, 12:16
          własnie, wez Toya nożyczki do szpitala. Jak ja zobaczyłam te strzępy połamanych paznokci u mojego dziecka to sie załamałam... trzeba to obciąć i tyle, i żadnych niedrapek nie zakladać
      • natchniuza86 Re: łapki niedrapki 17.11.11, 23:19
        Obciac paznokcie mozesz po powrocie do domu, w szpitalu bym nie ryzykowala, bo wystarczy troche pecha, skaleczenie raczki i szpitalne zarazki i moze byc kiepsko.

Co do szpitalnej wyprawki, mi w szkole rodzenia powiedziano, ze mamy wziac 3 komplety ubranek (standardowo po sn jest sie 3 dni w szpitalu), ale pewnie wezme czwarty na wszelki wypadek, reszte moze dostarczyc pozniej maz, jakby co. Do tego mamy miec kilka pieluszek tetrowych. Dzieci na oddziale sie ponoc nie kapie u mnie, wiec do pupy nawilzane chusteczki. Zamiast niedrapek polozna polecala skarpetki.
        • natchniuza86 Re: łapki niedrapki 17.11.11, 23:20
          Aaa, no i pieluchy, ponoc srednio 8 sztuk na dobe.
        • bellagnos Re: łapki niedrapki 18.11.11, 00:00
          Ja poprosiłam położną i obcięła. Nie było żadnych problemów, kto za naszych czasów jak się rodziłyśmy zakładał dziecko jakieś łapki?? Moja mama była zdziwiona na tę nową modę wink
          • 3fanta Re: łapki niedrapki 18.11.11, 18:44
            Miałam te łapki niedrapki w szpitalu ale jak je ubrałam malej to była bardzo niezadowolona.A podrapana po buzi to się już urodziła więc nic na to nie można było poradzić.Potem jakoś nie zauważyłam,żeby się drapała.
    • olik81 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 21.11.11, 08:04
      zabierz ksiazke - ja lezalam 2 dni i 2 przeczytalam,emocje spac nie dawaly a dziecko spalo,
      i pizamy z 3-4 szt(nie musisz specjalnie kupowac,wez stare z domu) bo jak krwawisz to zawsze sie moze zabrudzic a spacerowac po korytarzu w brudnej nie jest komfortowe

a ciuszki "na wyjscie" to musza byc firmowki smile specjalnie kupionesmile
    • mirimar Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 20:38
      W naszym przypadku sprawdził się kocyk do zawijania. Zastanawiałam się nawet, czy nie kupić rożka, ale na szczęście nie zdążyłam, bo Mały nie chciał czekać do terminu wyznaczonego przez lekarzasmile Myślę teraz, że dobrze się stało, bo kocyk dzielnie służy nam do tej pory, a rożka pewnie szybko bym się pozbyła.
      Dobry pomysł to kilka czapeczek różnej wielkości. W naszym przypadku dwie od razu wyleciały do domu, bo za małe. Co do kosmetyków dla dziecka, to upewnij się w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić. U nas wszystko (poza pieluchami) było dostępne. Położna poleciłam nam alantan plus w maści i jestem mu wierna do dzisiaj (Mały kończy 7 miesięcy, zero odparzeń na pupie). Poza tym zabrałam 12 pieluch bawełnianych (flanelowych) i to była optymalna ilość.
      Z rzeczy dla Ciebie: ręczniki papierowe. Sierota wybrałam się z jedną rolką smile Zabrałam książkę, ale okazało się, że po porodzie byłam tak zmęczona/rozentuzjazmowana/zapłakana, że zupełnie nie rozumiałam bardziej rozbudowanych zdań smile Z dziewczynami wymieniałyśmy się czasopismami o treściach lekkich i przyjemnych smile Poza tym trzy koszule to było minimum. Dwie zalałam mlekiem w niespełna godzinę. Aha, świetna sprawa to takie muszle/nakładki na piersi (Medela). Okazały się dużo lepsze niż wkładki laktacyjne.
      Ale najważniejszy okazał się tata. Codziennie zabierał pranie i przynosił nowe rzeczy z domu. Co prawda nas przetrzymali 10 dni i bez niego nie dałabym rady. Teraz wiem, że spokojnie mogłam zostawić w domu połowę bagażu, bo mąż przynosił mi wszystko, co potrzeba. Najważniejsze, że dokładnie uporządkowałam w domu rzeczy dla siebie i Małego. Nie martw się więc na zapas. Powodzenia! smile

Aha, torbę to bym już powoli pakowała. Ja się do tego zabierałam, zabierałam i zabierałam, a potem ledwie zdążyłam się spakować, to się zaczęło. W rezultacie stanik do karmienia kupowała mi przyjaciółka smile
      • toya666 Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 21:20
        mirimar napisała:
        > W rezultacie stanik do karmienia kupowała mi przyjaciółka smile

Ja właśnie ze stanikiem chciałam poczekać do prawie ostatniej chwili, bo nie wiem jaki rozmiar kupić... W ciąży biust sporo mi urósł (o 2 rozmiary) i nie wiem czy na tym już koniec czy nie big_grin
        Resztę mam już kupioną, szczególnie maluszek jest obkupiony smile Mam nadzieję, że mąż by sobie poradził z pakowaniem "w razie czego" z listą w ręku. Wie gdzie wszystko jest poukładane... A może ja taka naiwna jestem big_grin
        • bellagnos Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 22:00
          Stanik kup na allegro szmaciak za grosze chyba dwu paki są niedrogie, bo różnie bywa, radze kupić o rozmiar większy niż masz teraz, a lepszy kupisz jak dojdziesz do siebie po porodzie.
          • panna.w.drodze Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 22:12
            ja miałamtylko stanik w którym przyjechałam, w szpitalu chodziłam bez, a te z klapką do karmienia kupiłam sobie tydzień po porodzie
            • bellagnos Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 22:21
              Ja w sumie też w szpitalu nie musiałam mieć ale to dlatego że nie miałam mleka, dopiero 3 dni po porodzie. A może być tak ,że mleko się będzie lało i będą konieczne wkładki laktacyjne więc bez stanika kicha.
              • panna.w.drodze Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 22:30
                no właśnie u mnie siara tak mi plamiła koszule, że moment i juz nie miałam w co się ubrać (a szlafrok wyrzuciłam, bo zalałam wodami), ale za stanik położne goniły... cyce miały być luzem, no i tak chodziłam jak sierota uncertain

teraz bym znowu wzieła 3 koszule + 4 bawełniane Tshirty i spodnie/spodenki od pidżamy
        • mirimar Re: Ile ubranek do szpitala dla noworodka? 04.01.12, 23:29
          Do szpitala i na pierwsze 2-3 tygodnie wystarczy taki miękki stanik, kupowany "na oko". Pani bra-fitterka poradziła mi, żeby kupić o 5cm szerszy pod biustem i z miseczką o rozmiar większą niż przedciążowe. Dopóki się sytuacja nie unormuje, lepiej nie wydawać majątku. A potem koniecznie dobry stanik. A przynajmniej tak mi się wydaje.
          To dziwne, ale mnie w szpitalu nikt nie ganiał za stanik (a nawet kazali nosić, żeby podtrzymać te ciężary), ale za to oberwałam za "nieprawidłowe" majtasy smile
          Jeszcze mi się przypomniało, że bardzo przydała mi się mała poduszka, jasiek. Poza tym bardzo cenna okazała się pobliska piekarnia z pysznymi drożdżówkami, które mąż mi codziennie donosił w ilościach hurtowych, ale tego już raczej sobie nie zorganizujesz smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka