Dodaj do ulubionych

Mycie zebow

17.11.11, 16:49
Moja corka- 9 miesiecy ma juz 7 zabkow. Jak na razie czyszcze je tylko wieczorem silikonowa szczoteczka nakladana na palec. Zastanawiam sie od kiedy myc je pasta i jaka? Oraz ile razy powinnam to robic? I czy ta silikonowa szczoteczke nie powinnam zmienic na zwykla dla dzieci? Moze powiecie mi jak Wy dbacie o higiene jamy ustnej Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • swistak-3 Re: Mycie zebow 17.11.11, 17:37
      mojej 8 m-cznej córeczce (3 ząbki) przecieram gazą zamoczoną w wodzie, ale też jestem ciekawa kiedy kupić jej prawdziwą "dorosłą" (tzn dla dzieci) szczoteczkę i czy myć samą wodą, czy też jakąś delikatną pastą.
      • jasiektosiek Re: Mycie zebow 17.11.11, 18:54
        Mój 10 msc ma 7 ząbków.Kupiłam mu malutką szczoteczkę dla niemowląt a do tego żel do zębów bez fluoru tzw.od 1 ząbka z ziajki.Jest to żurawinowy żel,który bardzo łagodnie czyści ząbki a połknięcie pasty nie powoduje negatywnych skutków.Myjemy rano i przed nocą.Mały otwiera bużkę a ja myje.
        • 25marzka25 Re: Mycie zebow 17.11.11, 19:10
          Do póki nie skończyła roczku myłam taka silikonową na rączce bez pasty, po skończeniu roczku kupiłam jej taka mała z włosiem i paste do zębów dla dzieci od roczku i tak myjemy zabki codziennie wieczorem przed spaniem.W ciągu dnia i rano nie bo i tak co chwile coś podjada więc nie ma to sensu
          • matokk Re: Mycie zebow 17.11.11, 21:22
            Synek 10 msc. 8 ząbków, parę tygodni temu zmieniliśmy silikonową szczoteczkę na zwykłą dla niemowląt i pastę, wszystko kupione w aptece. Na początku ja mu myje ząbki, potem daję szczoteczkę do ręki i on sam "myje" smileSzczoteczka ma gumowe pokrycie więc dobrze masuje dziąsełka, ale widzę, że się stara też czyśćić żąbki,ale na razie kiepsko mu to wychodzi smile
    • aleksandra1977 Re: Mycie zebow 17.11.11, 21:22
      od samego poczatku, gdy tylko pojawily sie pierwsze zabki (ok. 6 m-ca), uzywalam szczoteczki z miekkiego wlosia i pasta z fluorem: Perlodent Benjamin Bluemchen, Elmex, Bobini. Od samego poczatku myjemy zeby 2 razy dziennie, rano i wieczorem, podczas mycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka