Dodaj do ulubionych

BIEGUNKA????

31.05.04, 21:48
Tydzien temu maly zlapal wirusa i 2 dni nam wymiotowal i mial biegunke.
Wymioty minely alewydaje mi sie ze maly ma biegunke, ro bi 2 -3 kupki
dziennie. mie ma zadnych oznak choroby.
Moze ktos tez tak mial i moze nam doradzic
Dzieki
Obserwuj wątek
    • karanissa Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 09:40
      Moj synek od soboty robi czeste (2-3 razy dziennie) kupy, o wiele rzadsze niz
      zawsze. Niby nie sa zielone ani z krwia, ale rowniez mnie to martwi. Oprocz
      tego - wesoly i pogodny. Ida mu teraz 2 zeby na raz - moze to od tego? A moze
      ja cos zezarlam i go uczulilo?

Dolaczam sie do Twojej prosby: moze ktoras z mam tez tak miala (a raczej nie
      mama, tylko jej pociecha wink)
      • mama_alusi1 Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 09:50
        Moja mała miała rotawirusa jak miała 5 m-cy a objawił sie biegunką (kupki
        bardzo rzadke, zielone i ze śluzemi do 10 razy na dobe), po 4 dniach jej
        przeszeły zielone kupki ale częstość ich wydalania nie bo ok 5-8 razy na
        dobe.Konsystencja i kolor też była ok i poza tym nic jej nie dolegało, była
        pogodna. Poza tym wtedy karmiłam wyłącznie piersią. I tak do m-ca to trwało, az
        jej wprowadziłma stałe pokarmy po ukończeniu 6 m-cy i teraz robi 1 kupe na dobe.
        Pytałąm sie lekarz co to mogło byc a ona powiedziała że może flora w żołądeczku
        nie doszła jeszcze po tym rotawirusie. POza tym może pośrednio ząbkowanie miało
        wpływa na częstość kup bo wyszły jej dwa zęby.
        JA myślę że 2-3 kupy to nie jest dużo, jesli karmisz piersią.
        pozdr basia
        • karanissa Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:06
          Kurcze, co to jest ten rotawirus?!?!?!

Karmie piersia, owszem, ale maly je tez sporo stalych pokarmow i do tej pory
          kupy byly zwarte i takie bardziej "dorosle". A teraz to jest tak, jakby cofnal
          sie do czasow, gdy byl na samej piersi.

Jak do piatku mu nie przejdzie, to chyba odwiedzimy przychodnie, bo mnie tym
          rotawirusem (cokolwiek to jest) postraszylas...
          • mama_alusi1 Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:15
            Rotawirusy są różne, jedne bardziej dokuczją drugie mniej, i bardzo szybko sie
            przenoszą ale wątpie żeby to był rotawirus u Ciebie. Ten śluz co pisałas w
            watku oddzielnym "rzadkie kupy" to czytałam gdzieś że moze byc to wynik
            połykanej śliny a przy ząbkowaniu dużo jej maluch wydziela i połyka.
            NA mój gust to może rozwolnienie to wynik zabkowania, skoro samopoczucie ma ok,
            śline wydziela i nie zapadło mu ciemiaczko i rysy dzecka sie nie wyostrzyły to
            nie masz czym sie martwic ale oczywiściue to tylko moje zdanie, a podajesz mu
            profilaktycznie LAcodofil?
          • weronikarb Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:17
            Witajcie
            Dominiś (7 m-cy) robi od 2 do nawet 6 kup na dobe, sa najrozniejsze od twardych
            kozich do leistych musztard smile Niewidze u niego zadnych innych objaw dlatego
            sie niemartwie. Niewiem czy to zeby, bo od 4 m-ca mu non stop jakis wychodzi
            (obecnie ma juz 8) takze niewiem jak to jest jak nie wychodza smile Mysle iz 2-3
            kupki to jeszcze nie biegunka, to jest zalezne tez od konsystencji. Jesli
            niema innych objawów to poczekaj, ale to Twoj wybor, jak masz sie trzasc z
            nerwow to idz i sprawdz przecieZ to tylko kosztuje twoj czas. Pozdrawiam. Renata
    • karanissa Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:23
      Kochane, wprawdzie nie ja zalozylam ten watek, ale bardzo wam dziekuje.

Daje malemu wiecej pic, nie zauwazylam zapadnietego ciemiaczka ani wyostrzenia
      rysow (wprost przeciwnie - buzie ma jak przyslowiowy ksiezyc w pelni). Nie to,
      zebym umieralaz nerwow, ale same wiecie - lepiej czasami dmuchac na zimne.

Poczytalam sobie o tym rotawirusie, zakazenie moze przebiegac lagodnie lub
      gwaltownie, ja juz od razu dopasowalam sobie lagodne objawy do naszej sytuacji
      (a co!). Zalaczam linka:
      serwisy.gazeta.pl/dziecko/1,54920,1396285.html
      Pozyjemy, zobaczymy. Dzieki!
    • maddak Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:40
      Wlasnie zakonczyla sie nasza"przygoda" z biegunkami. Moj osmiomiesieczny synek
      robil do 6 kupek dziennie-zielonych, wodnistych, z krwia i sluzem, mial przy
      tym podwyzszona temperature. Lekarka swierdzila,ze to wirus i przez 6 dni nie
      zdecydowala sie podawac antybiotyku, liczac ,ze organizm sam sobie z nim
      poradzi.Kazala tez zrezygnowac z soczkow i deserkow, wzmagajacych biegunke.
      Niestety, nie ominely nas zastrzyki-Mikolaj musial wziac serie 10, dosc
      bolesnych. Kupki zniknely, choc synek wyraznie schudl. Teraz zas sama juz nie
      jestem pewna, czy to byl wirus , czy tez efekt uboczny zabkowania-wiem jedno,ze
      bez antybiotyku nie poradzilby sobie.
      • mama_alusi1 Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:47
        Z tego co piszesz to raczej wirus, bo przy zabkowaniu nie ma zielonych kup ze
        sluzem i krwią.
      • dobrydzien Re: BIEGUNKA???? 01.06.04, 10:55

Opowiem historię Naszych kupek ( moją i mojego synka).
        gdy miał 10 cy zaraził rota wirusem, po kilku dniach leczenia wylądowaliśmy w
        szpitalu,
        leczenie to tylko płyny ( kroplówka i lakcid, smecta )oraz mleko z piersi,
        praktycznie po jednym dniu nawodnienia w szpitalu sytuacja zdecydowanie się
        poprawiła,

niestety może mniej drastyczne ale jednak biegunki zaczeły się pojawiać co
        około 1-2 miesiące,
        w leczeniu byłam ekspertem i juz nie kończyły się szpitalem,

zrobiliśmy dziecku dokładne badania , okazało się że wykryto jakiegoś grzybka w
        kale,
        nasza lekarka przeleczyła go dość silnym lekiem, ale to nic nie dało,

zmiana lekarza i co diagnoza:
        biegunki pędraka nie leczyć, zwiększyć ilość tłuszczów w diecie, grzybek w
        takiej ilościach nie szkodliwy, biegunki przeszły gdy miał ok. 2 lat

teraz juz tego nie pamiętamy ( 5 lat ) ale wtedy to był koszmar
        pozdrowienia
    • brawurka Re: BIEGUNKA???? 02.06.04, 01:28
      Mamy ten sam problem. Przeszło tydzień temu Bartek zaczął częściej robić kupki.
      Poczekaliśmy 2-3 dni i nie przeszło. Doszło do 8 kupek/dobę. Nasz pediatra
      powiedział, że to wirus (ponoć dzieci w Wa-wie teraz mocno go przechodzą) i
      zalecił stosowanie raz dziennie Enterolu (to taki pożyteczny "grzybek" co
      przyspiesza koniec choróbska).
      Dzisiaj mija 6-ty dzień stosowania leku. Wprawdzie ilość kupek zmniejszyła się
      do 2/dobę ale nadal Bączka obserwujemy i mamy nadzieję, że zbliżamy się do
      końca gehenny. Przed nami jeszcze wyleczenie czerwonej pupy po takim wysiłku.

POzdrawiam,
      Ala i Bartek (06-01-2003)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka