Dodaj do ulubionych

ciemieniucha

03.01.12, 12:53
Moja 7tygodniowa córka ma chyba ciemieniuchę.Piszę chyba,bo nie jestem pewna czy to to (strasza córka nie miała).Na samym czubku głowy ma taki placek średnicy 2cm i takie łuski jakby.

Czym to "potraktowac",jak pielęgnować główke? smile
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: ciemieniucha 03.01.12, 13:32
      smarujesz uliwa z oliwek, zakladasz czapeczke.
      po okolo pol godziny rozmiekka totzo i mozesz szczeoteczka do zebow wyczesac... a ptem umyj jej normalnie glowe i tyle.
      Po 2-3 dniach przechodzi.
      • andzi-a233 Re: ciemieniucha 03.01.12, 13:37
        wpisz w wyszukiwarkę, temat był poruszany wiele razy
      • kondolyza Re: ciemieniucha 03.01.12, 16:38
        oliwka i zakładanie czapeczek (niektórzy nawet zakładają okłady z folii brr....) to nie jest dobra metoda, bo po pierwsze-oliwka niewiele daje, tyle że rozmiękcza, czapeczka w domu to prosta droga do przegrzania dziecka, a efekt jest taki że po prostu wyczesujesz łuski-niektórzy nawet zdrapują-efekty są, ale to niebezpieczne, bo może podrażnić skórę, jest ryzyko zakażenia.
        najlepszy sposób to stosowanie preparatów na bazie mocznika, wielokrotnie słyszałam jak polecają pediatrzy, Ci z górnej półki oczywiście.
        znam preparat XERIAL CAPILLAIRE który mogę polecić.
    • barbarka86 Re: ciemieniucha 03.01.12, 13:37
      mojej tak szybko nie przeszłoa jak przeszło to wracało ma bardzo upartą ciemieniuszkesmile pediatra zalecił szampon z emolium
    • deelux Re: ciemieniucha 03.01.12, 15:04
      To początek ciemieniuchy. Działaj szybko bo jak się dziadostwo rozprzestrzeni to ciężko się go pozbyć. Z Radkiem byłam u pediatry akurat jak mu się zaczynała, była taka mała jak piszesz. Lekarka absolutnie nie kazała natłuszczać oliwką tylko nawilżać kremem nawilżającym. Efekt był tego taki, że w 2 tyg ciemieniucha rozprzestrzeniła się na całą główkę i zeszła na brwi. Mądra pani doktor stwierdziła, że teraz to już tylko sterydami trzeba smarować... Ja absolutnie się na to nie zgodziłam. U mojej kuzynki po 3 dniach używania sterydów maluchowi naczynka na buzi popękały.

Aktualnie praktycznie zwalczyliśmy ciemieniuchę moim sposobem smile Polecam z musteli stelaker + szampon na ciemieniuchę. Na początek możesz też spróbować tak jak dziewczyny piszą z oliwką. Jak jednak zobaczysz, że nie działa po 1-2 dniach nie czekaj tak jak ja bo problem będzie tylko większy.
      • panna.w.drodze Re: ciemieniucha 03.01.12, 17:46
        dobija mnie to że lakarz jeden czy drugi przepisuje, zamiast poczytać, dowiedzieć się jak można sobie z ciemieniucha poradzić ... co za bezmyślność uncertain
        ja dzięki forum dowiedziałam się o musteli, same matki doradzą sobie najlepiej
        to samo było z kupami i mm, tracę resztki wiary w lekarzy
        • panna.w.drodze przepisuje steryd 03.01.12, 17:47
          jw.
    • deelux Re: ciemieniucha 03.01.12, 15:05
      To początek ciemieniuchy. Działaj szybko bo jak się dziadostwo rozprzestrzeni to ciężko się go pozbyć. Z Radkiem byłam u pediatry akurat jak mu się zaczynała, była taka mała jak piszesz. Lekarka absolutnie nie kazała natłuszczać oliwką tylko nawilżać kremem nawilżającym. Efekt był tego taki, że w 2 tyg ciemieniucha rozprzestrzeniła się na całą główkę i zeszła na brwi. Mądra pani doktor stwierdziła, że teraz to już tylko sterydami trzeba smarować... Ja absolutnie się na to nie zgodziłam. U mojej kuzynki po 3 dniach używania sterydów maluchowi naczynka na buzi popękały.

Aktualnie praktycznie zwalczyliśmy ciemieniuchę moim sposobem smile Polecam z musteli stelaker + szampon na ciemieniuchę. Na początek możesz też spróbować tak jak dziewczyny piszą z oliwką. Jak jednak zobaczysz, że nie działa po 1-2 dniach nie czekaj tak jak ja bo problem będzie tylko większy.
      • turnesolka Re: ciemieniucha 12.01.12, 13:52
        u nas też mustela się sprawdziła świetnie, ale niczego innego nie stosowałam więc nie wiem czy by coś tańszego nie pomogło. po prostu od razu tą mustele kupiłam. A łuski najlepiej się wyczesuje (jak dziecko ma gęste włoski) miękką szczoteczką do zębów, bo tymi dziecięcymi to sobie można...
    • rainbow.rainbow Re: ciemieniucha 04.01.12, 22:33
      czasem ciemieniucha jest objawem alergii - tak było u mojego synka, zniknęła na dobre dopiero po wyeliminowaniu alergenu, doraźnie dobre efekty dawała Olejuszka firmy Skarb Matki oraz emulsja na suchą skórę głowy z serii Emolium
    • plum1234 Re: ciemieniucha 05.01.12, 09:53
      ja usunelam ciemieniuche tradycyjnym sposobem - posmarowalam glowke parafina, odczekalam i wyczesalam grzebyczkiem, tam gdzie nieco naskorek byl naruszony - odkazilam octeniseptem i wymylam glowke - zrobilam to kilka tyg. temu i problem nie powraca
      • kondolyza Re: ciemieniucha 08.01.12, 18:36
        jezuniu.... brrrr... współczuję dziecku....
    • lilka69 ja mam 3,5 miesieczne dziecko i ostrzyglam je 09.01.12, 14:16
      tak jak i starszego kiedys a obecnie ponad 6-latka.

obaj mieli GESTE , dlugie wlosy, nie bylo widac co pod czupryna sie dzieje. ostrzyglam normalna ale dosc cicha maszynka. wczesniej wlaczylam przy dziecku aby sie przyzwyczailo do dzwieku. te wlosy niemowlece sa okropne moim zdaniem. i nie mozna dac sobie rady z wyczesywaniem tych lusek. po ogoleniu- 3 dni i po problemie. i co najwazniejsze widac co dzieje sie na glowie!
      wole zreszta lyse niemowleta a potem nawet u chlopcow dlugie wlosy (taka jak u starszego)

rada- jak inne- oliwka, poczekac, wyczesac, umyc szapmonem.
      • naska25 Re: ja mam 3,5 miesieczne dziecko i ostrzyglam je 09.01.12, 15:06
        Ja korzystałam z linomagu ok godz przed kąpaniem rewelacyjnie zeszło.
    • pinkdelicious Re: ciemieniucha 10.01.12, 11:52
      U mojego synka ciemieniucha wyłaziła zawsze, jak miał reakcję alergiczną na coś, więc razem z nią pojawiała się też wysypka na skórze, zaczerwienienia i przesuszenia. Lekarz polecił stosować na ciało maść cholesterolową, pomagała, więc posmarowałam nią też nią zmiany na główce i założyłam na pół godziny bawełnianą czapeczkę. Przeszło szybko.
    • mamkropka Re: ciemieniucha 10.01.12, 13:32
      stosowałam oliwkę + wyczesywanie bez efektu, olejuszkę, kosmetyki z serii Emolium a definitywnie pozbyliśmy się jej gdy zmieniliśmy mleko (u nas był to objaw alergii na mleko + laktozę)
    • leo2011 Re: ciemieniucha 11.01.12, 22:13
      Najlepszy jest krem na ciemieniuchę z firmy AA ja&mama. Ciemieniucha schodzi po dwóch dniach!!!
      • rrudi Re: ciemieniucha 13.01.12, 21:29
        Zgadzam się, preparat firmy AA jest bardzo dobry, mojej córce pomogły 2 zastosowania. Wcześniej próbowałąm przez kilka miesięcy (!) tradycyjnych metod - oliwki na różne sposoby i NIC nie pomagało. Kupiłam w końcu ten preparat (ok. 16 zł) i natychmiast pomogło. Żałuję, że od razu tego nie zrobiłam, dziecko tyle czasu miało tą ciemieniuchę..
        • yvona73pol Re: ciemieniucha 15.01.12, 13:46
          Czysty olej kokosowy. On na poczatku jest plynny, ale dosc szybko przechodzi w stan staly, niczym miod. Wtedy jest bialy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka