Dodaj do ulubionych

Którego mm NIE kupować?

14.01.12, 12:07
Robię listę zakupów na "po porodzie" i chciałam zapytać Was jakiego mm nie kupować.
Nie pytam jakie kupić, bo to zależy od dziecka, alergii, ceny i preferencji rodziców. Każdy poleci inne smile

Zamierzam karmić piersią i nie chcę kupować "na wszelki wypadek", bo zupełnie może się nie przydać. Ale jestem zwolenniczką zasady, że przezorny zawsze ubezpieczony, chcę mieć listę dla męża co kupić w razie czego. Bo na pewno kilka dni po porodzie nie wybiorę się na zakupy wink

Nie znam się zupełnie na mm, nie wiem na jakie składniki zwracać uwagę, czego tam NIE powinno być. Z któregoś wątku wyczytałam, że Nestle dodało sól do mm.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 12:22
      moim zdaniem nie ma znaczenia, ktore mleko modyfikowane wybierzesz. Zadne z oferowanych na rynku nie jest trujace i kazde jest przeznaczone dla dzieci.
      To potem, gdy dane mleko, z roznych przyczyn nie pasuje dziecku, zmienia sie na inne. Ale podchodzenie do tematu, ze dany producent wrzucil do puszki cos zakazanego jest bez sensu.
      • andzi-a233 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 12:32
        ja nie wybrałabym mleka gerber, bo nie ma go u nas na osiedlu wink A nie chciałoby mi się latać za każdym razem do miasta. Teraz córka pije nestle junior, gdy widzę że mi się kończy idę do "biedronki" i kupuję. Do "biedronki "mam 3 minuty
        • arkuszowa1234 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 15:01
          Gerber to własnie Nestle smile
      • toya666 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 12:33
        aleksandra1977 napisała:
        > podchodzenie do tematu, ze dany producent wrzucil do puszki cos
        > zakazanego jest bez sensu.

Nie do końca. Nestle jest dość dobrze znane z dorzucania badziewia do słoiczków (chociażby znane akcje z partią słoiczków z kawałkami szkła). Zresztą ogólnie nie jestem zwolenniczką marki Nestle, koleżanka tam pracowała i mówiła, że sama by nie kupiła tego ohydztwa...
    • lidek0 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 15:13
      Ale sama sobie już odpowiedziałaś na pytanie: kupisz jak urodzisz i będzie wiadomo jaka jest sytuacja i być może bedzie to właśnie, to które teraz będzie pod hasłem NIE kupować bo innego dziecko nie będzie tolerowało.
    • anetchen2306 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 17:58
      Do poczytania w wolnej chwili:
      www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=94232;bernr=07;co=
      http://www.hipp.de/index.php?id=804
      forum.unsernachwuchs.de/b2-familie/b25-ernaehrung/467-oekotest-bewertet-babymilch-pre-und-1er-schadstoffe-in-allen-marken/
      Ogolnie wszystkie mieszanki oceniono zle, najlepsza ocena to "3" (jeszcze 2-3 lata temu oceny byly "dobra" i "bardzo dobra", obecnie jest dyskusja, by ustawowo zmniejszyc karorycznosc wszystkich mlek poczatkowych). Jezeli w De oceny sa tak paskudne, to jakie sa w Polsce? Sa jakies niezalezne instytuty te jakosc badajace?
      Z reszta nawet w obrebie jednej marki ale w innym kraju, mleko tego samego producenta wyglada, smakuje inaczej (o czym sama sie przekonalam porownujac niemieckie Beba i polskiego Nana, niby Nan jest odpowiednikiem dla Beba, ale moje dziecko za nic nie chcialo go pic, nawet kolor byl nie taki ... z kaszkami dokladnie to samo). I co ze tego, ze Aptami mial w porownaniu z innymi mieszankami wysokie oceny, skoro moje dziecko skutecznie odmawialo picia go. Po odstawieniu od piersi (w 8 mcu zycia) przetestowalismy chyba ze 3 mleka i dopiero to trzecie przypadlo malej do gustu. I byla to "niestety" Beba z Alete (z Nestle). I bylam szczesliwa, ze dziecko w ogole wypilo (Aptamilem plula na dwa metry).
      To, ze w produkcji zdarzaja sie partie wadliwe, to zdarza sie niestety wszedzie, taki urok masowej produkcji (od lekow/szczepionek poczynajac, poprzez zywnosc dla niemowlat a na samochodach skonczywszy).
    • malgosiek2 Re: Którego mm NIE kupować? 14.01.12, 20:49
      Na tak zadane pytanie nie ma właściwej odpowiedzi.
      Ponieważ to dziecko "wybiera" sobie mleko, a nie rodzic.
      Znam sporo rodziców, którzy przetestowali kilka mlek, by dziecko zaakceptowało to mleko, po którym nie miało np.kolek, zaparć, ulewań, bólów brzucha czy po prostu nie przypadł smak do gustu.
    • karolla808 Re: Którego mm NIE kupować? 15.01.12, 10:19
      Ja miałam w pogotowiu pare buteleczek gotowego mleka Bebika tzw. RTF (Ready-to-feed). Bardzo wygodna sprawa, jesli nagle trzeba malucha dokarmić. Nie trzeba gotowac wody, rozpuszczac proszku, odkreca sie i podaje. Mielismy taki epizod, że musieliśmy w pierwszym tygodniu życia Małą dokarmiać strzykawką, bo za mało przybierała na wadze. Na szczeście było to tymczasowe, bo na dłuższa mete drogo wychodza te buteleczki. Wyglada to tak LINK
      • kleopatra8380 Re: Którego mm NIE kupować? 15.01.12, 10:59
        odradzam bebilony, mimo, ze smakuja dzieciakom to maja za slaby sklad. Np po bebilon comfort moj syn mial mega zaparcia. Bardzo polecam hipp bio za sklad.
        • yoasia_25 Re: Którego mm NIE kupować? 18.01.12, 19:39
          Co to znaczy za słaby skład?? Bebilon to jedno z najlepszych mlek.
    • ciociacesia sol 15.01.12, 11:08
      > Nie znam się zupełnie na mm, nie wiem na jakie składniki zwracać uwagę, czeg
      > o tam NIE powinno być.
      Z któregoś wątku wyczytałam, że Nestle dodało sól do
      > mm.
      oczwiscie ze nestle dodaje sol do mm. sol jest niezbedna do prawidlowego rozwoju dziecka. w latach 50tych przed wprowadzeniem regulacji co powinno a czego nie w mm jakas firma wpadla na to zeby produkowac mm bez soli i dopiero rodzice dzieci ktore zachorowaly zmusili ich do wycofania produktu z rynku - nadmienie ze chcieli wycofane trujace mleko wyslac do trzeciego swiata w ramach pomocy humanitarnej smile
      • mamadoktor Re: sol 15.01.12, 12:30
        ha
        tyle, ze hipp i bebiko nie mają w swoim składzie soli
        a nestle ma
        i to tylko dlatego, żeby się mleko nie zbrylalo (a moze zeby go bylo wiecej objętościowo w puszce?)
        dzieci do 6 mca zycia nie powinny spozywac soli kuchennej, bo jej wystarczająca ilosc znajduje się w innych pokarmach
        • ciociacesia dzieci do 4 mies zycia 15.01.12, 12:36
          spozywaja tylko mleko i soczki/herbatki. to skad maja czerpac sol niezbedna dla organizmu?
      • mamadoktor Re: sol 15.01.12, 12:32
        a do tej pory Nestle NIE DODAWAŁO soli
        skład mleka zmienił się, ale rodzice nie zostali o tym poinformowani.
        sama poczytaj:

www.kupujemy.blogspot.com

ps. dzieciaki po nowym mleku mają kolki
        • ciociacesia aha 15.01.12, 12:39
          kolki od soli smile ja jednak przypuszczam ze sklad mleka zmienil sie nie tylko w tym ze dofano sol. i nawet mam podejrzenie ze gro dzieci po porzednim skladzie mialo kolki. zapewna sa tez takie ktore po nowym juz nie mają
          • hexe82 Re: aha 15.01.12, 13:20
            Pracujesz dla Nestle? Dostajesz kasę za wciskanie rodzicom kitu? Nestle to jeden wielki shit.
            • ciociacesia akurat bojkotuje nestle :) 15.01.12, 14:30
              ale nie wydaje mi sie zeby inne mleka modyfikowane byly jakos szczegolnie lepsze od nestle
              • annie_laurie_starr Re: akurat bojkotuje nestle :) 15.01.12, 14:35
                Wsrod moich kolezanek panuje przekonanie, ze Bebilon jest najlepszy. Na poczatku wiec podawalam Bebilon. Dziecko robilo 10 kup dziennie, nie wiem czy w zwiazku z Bebilonem czy w zwiazku z czyms innym. Przeszlismy na Bebiko i jest Ok. Bebiko ma ten dodatkowy plus, ze jest tansze od Bebilonu, ale dobra matka ponoc nie liczy pieniedzy.
                • marygirl Re: akurat bojkotuje nestle :) 19.01.12, 13:04
                  eee musi liczyc zeby a wszystko starczyłowink
    • fairycharlotte Re: Którego mm NIE kupować? 15.01.12, 14:38
      Dziecko sobie wybiera, to prawda...
      Mi sie wydawalo, ze Hipp BIO bedzie dobre, niestety dziecku nie przypadło do gustu + gazy, podobnie z Humaną (kolki strasznej dostał), więc kupuję Bebilon, innego pic nie chcial....
    • tomelanka Re: Którego mm NIE kupować? 15.01.12, 16:13
      najdrozszego wink
    • toya666 Re: Którego mm NIE kupować? 15.01.12, 19:23
      Dzięki za dyskusję. Myślałam, że ewentualnie są jakieś mieszanki z "demonicznymi" składnikami itd. ale okazuje się, że wsio ryba. Więc w razie czego M zgarnie z półki pierwsze lepsze i zobaczymy co będzie dalej. Ale jak na razie się tym nie martwię, jak mówiłam zaczynamy od cyckowania.
      Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka