Dodaj do ulubionych

antybiotyk w tabletce

06.02.12, 10:05
Synek ma 9 m-cy i przez 2 tyg muszę podawać mu antybiotyk w tabletce. Dodam, że jest on gorzki. Próbowałam rozpuszczać w wodzie i podawać łyżeczką lub strzykawką, dawać na łyżeczce z deserkiem, nawet w całości (jest to tylko ćwiartka małej tabletki) podczas jedzenia. Wszystkie moje próby kończą się płaczem, czasem odruchem wymiotnym. Dodatkowo "obraża się" i nie chce potem niczym popić lub zagryźć. Przez pewien czas w ogóle nie chce nic jeść ani pić, nawet mleka z piersi. Poradźcie jak go podać, może macie jakieś sprawdzone sposoby. Z góry dziękuję za porady smile
Obserwuj wątek
    • mamusia.chlopca Re: antybiotyk w tabletce 06.02.12, 10:39
      Mój synek (17 m-cy) przez ostatnie 2 tygodnie brał syropy (a w końcu antybiotyk), które tez były niesmaczne. Dawałam Mu strzykawką, na łyżeczce, wlewałam do smoczka od butelki, mieszałam z biszkoptem, a kiedy już te sposoby zawodziły brałam do drugiej ręki kawałeczek kinderka (wiem, wiem kinderki to "zło" i pewnie zaraz zostanę nazwana matką trującą swoje dziecko) i mój Syn skuszony słodkością połykał lek i "zagryzał" czekoladką smile
      Twój synek jest jednak młodszy i na dodatek ma tabletkę uncertain Może podawaj Mu ją podczas zabawy, albo dawaj na chwilę coś czego z reguły Mu nie pozwalasz dotykać, aby odwrócić Jego uwagę. Albo poproś pediatrę o "smaczniejszy" lek.
      • bezak25 Re: antybiotyk w tabletce 06.02.12, 11:01
        ja albo podawałam rozgniecioną porcję tabletki wymieszaną z minimalną ilością np. wody z sokiem - strzykawką albo łyżeczką z samym sokiem (czy to własnej roboty czy kupnym - byle słodkim).
        • bezak25 Re: antybiotyk w tabletce 06.02.12, 11:02
          aha, - jak strzykawką to koniecznie głęboko w policzek i powoli, inaczej dziecko wypluje lub może się zadławić. Nie ma bata, że nie połknęło.
      • ola_lala Re: antybiotyk w tabletce 06.02.12, 11:02
        Atak z zaskoczenia nie działa wink, a smaczniejszy lek odpada bo jest to antybiotyk, który ma zadziałać na bakterię... Na dodatek, te katusze są trzy razy dziennie, a pomiędzy dwa razy probiotyk. Ciężkie będą te dwa tyg...
        • aniaurszula Re: antybiotyk w tabletce 06.02.12, 23:02
          przeciez jest szeroka gama antybiotykow w zawiesinie, lekarze z ktorymi sie do tej pory spotkalam nawet 6 latce wypisywali zawiesine ona woli juz tableti a oni twierdza ze nie ma tak malych dawek w tabletce a po drugie mlodsza corka wypluwala, wymiotowala po zawiesinie byly cyrki aby jej podac miala 6 mcy i jak musialam podac antybiotyk gdy miala rok poprosilam o zastrzyk bojac sie ze znowu polowa leku zostanie wypluta i dostalam zastrzyki a efekt byl super, jesli chodzi o probiotyk to dawaj np do mleka, herbatki
      • aniaurszula Re: antybiotyk w tabletce 06.02.12, 22:57
        ja otwarcie powiedzialam lekarzowi ze antybiotyk corka zagryza czekolada a mial wtedy 9 mcy i nie zrobil z tego powodu afery twierdzac ze kazdy sposob dobry aby podac lek a na co dzien jest zagorzalym przeciwnikiem slodyczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka