Dodaj do ulubionych

Niemowlę w samochodzie

11.06.04, 09:28
Witam,

mam pytanie odnośnie przewożenia dziecka w samochodzie. Od kiedy (ilu
miesięcy) można/trzeba przewozić dziecko w foteliku? Spodziewamy się z żoną
dziecka (jeszcze miesiąc smile ) i nie wiem, czy juz mam kupić fotelik, czy
jeszcze z tym poczekać.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ivek Re: Niemowlę w samochodzie 11.06.04, 10:09
      dijkstria napisał:

> Witam,
      >
      > mam pytanie odnośnie przewożenia dziecka w samochodzie. Od kiedy (ilu
      > miesięcy) można/trzeba przewozić dziecko w foteliku? Spodziewamy się z żoną
      > dziecka (jeszcze miesiąc smile ) i nie wiem, czy juz mam kupić fotelik, czy
      > jeszcze z tym poczekać.
      >
      > pozdrawiam.

Z tego co wiem dziecko trzeba od samego poczatku wozic w foteliku.
      Niemowleta tak mniej wiecej do roku (lub okolo 9kg wagi) nalezy przewozic w
      takim kubelkowatym foteliku (dziecko bardziej w nim lezy niz siedzi).
      Ciezko sobie mi jednak wyobrazic przewozenie dopiero co urodzonego dziecka w
      takim foteliku, dlatego narazajac sie na ewentualny mandat, ze szpitala nasze
      dziecko przewozilismy ostroznie w gondoli odczepianej z naszego wozka.
      pozdrawiam,
      Ajwek

• shuriken Re: Niemowlę w samochodzie 11.06.04, 12:21
        W USA ponoć nie wypuszczą rodziców ze szpitala, jeśli nie okażą się fotelikiem
        samochodowym smile Według przepisów - i zdrowego rozsądku - noworodka trzeba
        przewozić w takim właśnie siedzisku. Nasz syn czuł się w nim dobrze i przespał
        spokojnie całą drogę, więc było mu wygodnie (inaczej na pewno by zaprotestował).
    • tatut Re: Niemowlę w samochodzie 14.06.04, 21:31
      Witam,
      ja też sobie nie wyobrażałem przewożenia mojej małej w foteliku zaraz po
      zabraniu ze szpitala, ale nie mogłem sobie również wyobrazić tego że gdyby coś
      się stało to w gondoli są szanse ZEROWE. Fotelik daje jakieś bezpieczeństwo,
      które dziecko powinno czuć od samych narodzin, a trzymanie dziecka leżącego w
      gondoli za rączkę nic nie da w konfrontacji z innym rozpędzonym samochodem.
      Wybrałem więc fotelik (i wcale tego nie żąłuję), moim zdaniem najlepszy, taki
      który przeszedł surowe crash testy. W 2003 r. zwyciężcą był fotelik firmy Romer
      Baby Safe. Myślę, że i w tym roku firma Romer nie da innym producentom szans.
      Wić mówiąc a raczej pisząc krótko - POLECAM FOTELIK.
      Poniżej podaję linka do strony z testami fotelików.
      www.adac.de/Tests/Kindersitze/2003/default.asp?ComponentID=53459&SourcePageID=82337%230#

Pozdrawiam
      Tatut
    • romektp Niemowlę w samochodzie 16.06.04, 07:41
      Witam etatusiów.
      Pomóżcie wybrać fotelik dla 7 miesięcznej córeczki, która waży 9 kg. Obecnie
      używamy Fotelika Maxi-Cosi Mico do 13 kg i naszej księżniczce robi się w nim
      ciasno. Szukam dobrego, wygodnego i bezpiecznego fotelika w rozsądnej cenie,
      najlepiej nowego. Na allegro znalazłem kilka dobrych ofert. Liczę na konkretne
      podpowiedzi wraz z atutami danego modelu. Myślę o foteliku 9 - 18 kg.
      Pozdrawiam
      Romek
    • ania-d Re: Niemowlę w samochodzie 17.06.04, 00:18
      Drogi etato,
      Przepraszam, że piszę jako baba, ale jesetem prywatnym kierowcą dla moich
      dzieci i wszystkie foteliki przerobiłam. Nie wiem , czy kilkanaście tysiecy km
      rocznie tylko z dziećmi to praktyka, ale może przyda Ci się kilka uwag.
      1. Koniecznie kup fotelik z tzw. pierszej grupy (0-10,13kg). To takie
      nosidełko. Koniecznie z wkładką redukcyjną (buła dookoła główki i pod pupę).
      Służy przez kilka miesięcy. . Fotelik może już służyć przy przewożeniu ze
      szpitala. Ja przewoziłam dwójkę (w tym wcześniaka). Za ok. rok kupisz kolejny 8-
      18 kg). Uwaga - nigdy nie przewoź dziecka na siedzeniu z włączoną poduszką
      powietrzną. Nie oszczędzaj i nie kupuj polskiego bez międzynarodowego atestu.
      Potrafi się złamać podczas zderzenia. Nigdy nie przewoź dziecka bez fotelika.
      Chwila beztroski, poza mandatem może Cię kosztować zdrowie dziecka. Inni
      kierowcy jeżdżą jak szaleni, a hamowanie zawsze kończy się na przedniej szybie.
      Jeśli Twoja przyszła mama zamierza sama jeździć może się przydać system wózek
      jako podwozie. Naprawdę niewygodnie targa się nawet kilka kilo, szczególnie gdy
      zaśnie i nawet oddychanie budzi.Pozdarwiam i życzę szerokiej drogi.
      Ania
    • lucyna78 Re: Niemowlę w samochodzie 20.06.04, 20:47
      Witam, wypowiem się jako kobieta ale mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe!!!
      Polecam fotelik. Jeśli gondola nie jest przystosowana do przewożenia dziecka w
      samochodzie nie wolno tego robić!!! W odpowiednio wyposażonym foteliku nic się
      dziecku nie będzie działo, wręcz przeciwnie będzie mu wygodnie a przede
      wszystkim bezpiecznie a i od maleńkości nabierze nawyku podróży w foteliku
      samochodowym. Fotelik koniecznie musi mieć wkładkę dla niemowląt z wałeczkiem
      wokół główki i wypełnieniem pod pupę, które łagodzi kąt siedzienia w fotelku.
      Gdy dziecko podrośnie poprostu ją wyciągasz.Bardzo dobrą wkładkę ma fotelik
      Maxi-Cosi Citi
      (pooglądaj sobie stronę www.poltradewaletko.pl, myslę że tam znajdziesz dobre
      rady). No i najważniejsze nie kupuj nigdy fotelika uzywanego bo nie znasz jego
      przeszłości, nawet "na oko" może być ok, ale nigdy nie wiesz czy np. nie brał
      udziału w wypadku.

pozdrawiam
      lucyna
      • dijkstria Re: Niemowlę w samochodzie 22.06.04, 11:10
        Nie mam za zle, a nawet cieszę się, że i kobiety i mężczyźni odpowiadają - im
        więcej opinii tym lepiej.
        I przekonałem się, że trzeba kupić fotelik, co niebawem uczynię.

pozdr.
    • kajami1 Re: Niemowlę w samochodzie 22.06.04, 12:32
      Zawsze masz możliwość dokupienia specjalnej wkładki i pasów do gondoli wtedy
      można w niej przewozić maleństwo...ale to chyba bezsensowny wydatek. Prędzej
      czy później trzeba i tak zakupić fotelik.

Pozdrawiam
      Kasia
    • shuriken Re: Niemowlę w samochodzie 22.06.04, 15:24
      Z wiarygodnego źródła: unikajcie fotelików samochodowych Chicco, ponieważ w
      testach konsumenckich wypadły kiepsko.
      • dijkstria Re: Niemowlę w samochodzie 23.06.04, 08:28
        O Chicci w ogóle wiele niepochlebnych opinii słyszałem, więc nawet się nad tym
        producentem nie zastanawiam.
        Natomiast chodzi mi po głowie Deltim, a w zasadzie fotelik pasujący do wózka
        Fokus. Czy ktoś ma doświadczenie z tymi fotelikami ?
    • le_lutki Re: Niemowlę w samochodzie 29.06.04, 14:10
      Hej!
      Dzieci do +/- 9 kg (zalezy od modelu nosidelka/fotelika - przewozi sie na
      pollezaco najczesciej na przednim siedzeniu kolo kierowcy, tylem do kierunku
      jazdy i przy zdezaktywowanej poduszce powietrznej. Kiedy nasz maly byl calkiem
      malutki (noworodek) to mial w tym foteliku reduktor dla noworodkow, co
      uniemozliwialo przemieszczenie, obijanie itd. Na dluzsze dystanse (ale i z
      kliniki do domu) wozilismy go w gondolce od wozka, bo nasz model ma klamry do
      zapinania pasow bezpieczenstwa w aucie - na tylnym siedzeniu.
      A teraz (8 mies) maly przesiadl sie do fotelika przymocowanego na stale z tylu,
      przodem do kierunku jazy.
      Pozdrawiam!
    • maadzik3 Re: Niemowlę w samochodzie 13.07.04, 12:24
      Od poczatku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka