Dodaj do ulubionych

Wiosenny spacer

17.03.12, 19:52

https://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/3454

Jak ubrać półroczne niemowlę na wiosenny spacer ? Czy mam założyć dziecku kurteczkę wiosenną czy lepiej jest aby dziecko nosiło jeszcze kurteczkę na podszewce z futerkowym kapturem i spodenki z kompletu ? Nie chcę dziecka przegrzać , a z drugiej strony nie chcę przeziębić , bo pogoda jest zmienna. Proszę doradżcie.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Wiosenny spacer 17.03.12, 19:57
      Tak jak siebie, plus ewentualnie jedna cienka warstwa dodatkowo.
      Przegrzanie jest o wiele gorsze dla dziecka niż jak bedzie mu lekko za chłodno.

Ja dzisiaj chodziłam w koszulce i bluzie, a ty?
      • kondolyza Re: Wiosenny spacer 17.03.12, 20:21
        patrz na temperaturę i na ilośc nasłonecnienia. wiosna wiośnie nierówna. dziś było ponad 20 w słońcu i w łazienach maluchy ganiały bez czapek, nasza też w samych rajstopach i jednej bluzie bo ubrana na wierzch w polarowy cienki pajac darła się.
        ja polecam polarowy pajacyk, ja korzystam z takich od urodzenia, w smyku są genialne bo z wywijkami na dłonie i stopy dla maluszków takich jak Twój.
        ja bym na Twoim miejscu założyła tylko taki pajac z body, a ewentualnie miałabym w pogotowiu kocyk gdyby wiało.
        popieram jak poprzedniczka-lepiej chłodniej niż przegrzanie w taką wiosnę jak dziś.
    • langolier_maximus Re: Wiosenny spacer 17.03.12, 20:32
      Moja jest zimna dziewczyna no i ufam temu co mi pediatra w szpitalu kladla do glowy (a to Instytut Matki i Dziecka wiec pewnie sie znaja).Czapka od 10 stopni.Po pol roku-ubierac w zasadzie jak siebie.Moja dzis miala wiosenna kurteczke zalozona na cienka bluzke, i jak wial wiatr zakladalam materialowa czapeczke-nie bedac jednak przekonana, w zasadzie robilam to z obrzydzeniem wink.Jak wiatr nie wial i bylo normalnie-czapka z glowy.Kark miala ok, wiec chyba tak jej bylo w miare dobrze.Teraz jak mysle o dzisiejszej eskapadzie to chyba nawet za grubo ja ubralam ale wyszlismy na caly dzien i nie bylam pewna tej pogody...
    • franulina Re: Wiosenny spacer 17.03.12, 21:39
      Na zwykłe ubranko pajac polarowy i tyle o ile przykryć kocykiem. Czapkę założyłam jak się trochę ochłodziło. Do tego parasolka przeciwsłoneczna dopóki synek (5,5 miesiąca) nie zasnął, potem wystawiłam na słoneczko.
      Swoją drogą to zupełnie inna jakość, jak dzieciaczek może w wózku pobawić się zabawką, bo ma odkryte dłonie i nie drze się wniebogłosy z nudów...
      • 1matka-polka Re: Wiosenny spacer 19.03.12, 09:16
        franulina napisała:

> Na zwykłe ubranko pajac polarowy i tyle o ile przykryć kocykiem. Czapkę założył
        > am jak się trochę ochłodziło
        Załóż następnym razem polarek i czapeczkę i przykryj się kocem przy takiej pogodzie, zrozumiesz co czuje twoje dziecko.

We Wrocławiu było 18 stopni w cieniu, na słońcu pewnie ze 30, moja 8,5 mca w body i rajtuzach. Widziałam dzieci w czapkach i grubych kurtkach a jakże, hehe.
    • mama_kotula Re: Wiosenny spacer 18.03.12, 09:49
      Tak jak pisze Mika - jedną warstwę więcej niż sobie. Przy czym ta warstwa niekoniecznie musi być puchową kurtką na futrze - wystarczy bluza z cienkiego polaru.

Jeśli bierzesz dziecko do chusty, ubierasz tak jak siebie, bo dziecko ogrzewa się od ciebie plus ma dodatkowo na sobie warstwę albo dwie chusty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka