milamala 30.03.12, 20:11 Jak dlugo w Polsce mozna otrzymac znizke na pepti? Czy jest jakas granica wieku dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 20:18 teoretycznie nie ma granicy, praktycznie raczej do 3r.ż. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 20:25 Dzieki, pytalam tak z ciekawosci, bo mieszkam w Holandii i ostatnio uslyszalam, ze tu jest tylko do 1 roku zycia i az mi skora zcierpla, bo mleko pieronsko drogie, mala po zwyklym zyga okrutnie i jak tu 1 rocznemu dziecku odmowic mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: bebilon pepti - dofinansowanie 31.03.12, 09:32 no ale wiesz,w Holandii to moze i do roku, nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
spkasienka Re: bebilon pepti - dofinansowanie 31.03.12, 10:35 Przepraszam Cię bardzo...a jak objawia się u Was to wymiotowanie?? Ja mam problem z uciążliwym ulewaniem i brzydkimi kupkami... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: bebilon pepti - dofinansowanie 31.03.12, 15:12 Wymiotowanie polega na tym jakby fontanna z buzi, do tego stopnia, ze jak mala jest przewieszona na ramieniu, to nawet mnie nie ubrudzi. Plus egzema. Niestety potwierdza sie przy wprowadzaniu nowych produktow, ta sama reakcja, wymioty oraz egzema na drugi dzien, ktora znika po 2,3 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bozek74 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 21:43 Według nowych przepisów do roku, kiedyś pediatrzy pisali dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 22:04 do roku moze byc recepta refundowana od pediatry. Powyzej roku trzeba miec zaswiadczenie od alergologa o wskazaniach do tego typu zywienia i wowczas refundacja trwa nadal (na recepcie musi byc wpisana litera P). Niezaleznie od tego, czy recepte wypisze pediatra, czy alergolog. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 22:11 aleksandra1977 napisała: >na recepcie musi byc wpisana litera P). Niezaleznie od tego, czy recepte wypisze pediatra, czy alergolog. Małe sprostowanie od stycznie br. NIE obowiązuje literka "P" na receptach tylko pod nazwą leku/preparatu odpłatność np.R czyli ryczałt i jest to traktowane jak dawne "P" Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 22:33 aleksandra1977 napisała: >na recepcie musi byc wpisana litera P). Niezaleznie od tego, czy recepte wypisze pediatra, czy alergolog. Następne sprostowanie. Aby pediatra mógł wypisać BP na ryczałt musi mieć podkładkę od alergologa. Inaczej będzie musiał zwrócić kwotę za nie należną refundację. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusina_mama Re: bebilon pepti - dofinansowanie 31.03.12, 22:40 To teraz sprostowanie sprostowania. Bebilon pepti nie jest na ryczałt tylko na 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 31.03.12, 22:43 hanusina_mama napisała: Bebilon pepti nie jest na ryczałt tylko na 30%. Co też poniżej napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 22:42 "30%Bebilon pepti 1, proszek do sporządzania roztworu doustnego, 2025 kJ/100 g, 450 g (Dieta eliminacyjna mlekozastępcza) jest odpłatny na 30%…czyli pacjent musi wysupłać 13,05 PLN " Jeśli wypiszesz pełnopłatny, pacjent rozstanie się z 21,79 PLN. Może są jakieś tańsze zamienniki? Kiedy możesz ten lek wypisać? Zespoły wrodzonych defektów metabolicznych, alergie pokarmowe i biegunki przewlekłe Polecam pomocna stronę. www.bartoszmowi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 30.03.12, 22:44 bartoszmowi.pl/preparat/3719 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 01.04.12, 20:48 Bebilon Pepti jest zarejestrowany dla niemowląt do 1rż. Producent dał ciała i czy macie zaświadczenie od alergologa czy nie- po roku zapłacicie 100%, bo nie jest to mleko zarejestrowane do leczenia alergii u dzieci > 1rż. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 01.04.12, 21:20 memphis90 napisała: > Bebilon Pepti jest zarejestrowany dla niemowląt do 1rż. Producent dał ciała i c > zy macie zaświadczenie od alergologa czy nie- po roku zapłacicie 100%, bo nie j > est to mleko zarejestrowane do leczenia alergii u dzieci > 1rż. z tego co napisalas dochodze do wniosku, ze albo w mojej aptece sa inne zwyczaje, albo ten, kto mi go sprzedawal sie pomylil. Pepti podaje 2,5 letniemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewczak6 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 01.04.12, 22:37 Tak naprawdę to ile zapłacicie zależy tylko od lekarza jak Wam wypisze receptę. Farmaceutki nie wnikają ile dziecko ma tylko mają obowiązek dać według odpłatności.I według nowych przepisów jesli lekarz nie zaznaczy na recepcie odpłatności w ogóle tzn nie napisze ani 100% ani 30% to też dostaniecie z tą zniżką, bo farmaceta ma obowiązek tak wydać - - - - - - - - - - << - Porady farmaceutki - >> zapytaj-farmaceute.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 01.04.12, 23:39 Wg. nowych przepisów brak zaznaczenia odpłatności oznacza wydanie leku przez farmaceutę z najwyższą przewidzianą odpłatnością.W przypadku Bebilonu powinno to być 100%. Jak wydasz na 30%, to licz się ze zwrotem refundacji z własnej kieszeni plus karą. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 01.04.12, 23:37 Jak przyjdzie kontrola z NFZ, to lekarz, który wypisał Pepti dla dziecka >1rż zapłaci koszt refundacji plus karę. Niestety, w Charakterystyce Produktu Leczniczego i Urzędzie Rejestracji jest że Pepti stosuje się do końca 1 rż- jak pisałam- producent dał ciała z rejestracją. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: bebilon pepti - dofinansowanie 02.04.12, 14:10 Dziwne, bo ja od kazdego lekarza dla dziecka, ktore skonczylo rok, dostaje recepte na bebilon pepti 2 ze znizka. przed 1 marca za puszke placilam 7zl, po 1 marca do teraz (dzis realizowalam nowa recepte od alergologa) 11zl/puszka. Dwoch pediatrow + alergolog pisza bez problemu recepty na 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
bozek74 Re: bebilon pepti - dofinansowanie 02.04.12, 15:22 Nie doczytali nieświadomie charakterystyki produktu leczniczego i piszą tak...do momentu pierwszej kontroli Nfz Odpowiedz Link Zgłoś