Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie

18.04.12, 21:48

https://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/3454

Mam pytanie jak można pomóc dziecku gdy ząbek jest w połowie i dalej wychodzi a dziecko odwraca głowę gdy smaruje mu się dziąsło z ząbkiem i płacze ? Czy należy zastosować czopek ? Nasz synek budzi się co prawda rzadko bo 3 razy w nocy ale bardzo płacze i nie wiem co mam poradzić . Przecież nie będę za każdym razem podawać mleko. Poza tym czy normalne są odparzenia i krostki na siusiaku u chłopca trakcie ząbkowania ? Czy to jest kwestia pieluch ( zaczęliśmy ich używać w sobotę , a odparzenia zaczęły się jakieś 3 dni temu tj w poniedziałek )
Obserwuj wątek
    • olka_only Re: Ząbkowanie 18.04.12, 21:58
      nie ma sensu już smarować żelem, czopki to lepszy pomysł.
      Krostki mogą być reakcją na pieluszki, ale z drugiej strony przyczyną może być też ząbkowanie. Przy ząbkowaniu i podwyższonej tem. też mogą pojawić się luźniejsze stolce...pozdrawiam
      • joanmary Re: Ząbkowanie 19.04.12, 20:39

https://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/3454

Czy czopki można podawać na dzień czy podaje się tylko na noc ? I czy to normalne że niemowlę wypija 4 butelki różnych płynów dziennie ?
    • heja5 Re: Ząbkowanie 19.04.12, 08:27
      wg. mnie odparzenia i ząbkowanie nie ma ze sobą nic wspólnego. Zmień pieluszki na te, których używałaś wcześniej. Może mały płacze z powodu odparzeń, a nie ząbkowania. Najboleśniejsze jest przebijanie się ząbków, później już jest gładko więc może idą kolejne. Mój też odwracał głowę na początku, ale jak już mu masowałam dziąsła to widać było, że czuje ulgę.
      • mamka_adrianka Re: Ząbkowanie 19.04.12, 10:02
        Ja kupiłam takiego gryzaczka w kształcie smoczka (dziąsełko) firmy baby ono, smaruje go żelem i wtedy małemu masuje dziąsła, mój synek ząbkuje odkąd skończył 3,5 m-ca i trudno mu było samemu utrzymać gryzaka, a ten sprawdza się super
    • bozek74 Re: Ząbkowanie 19.04.12, 10:40
      A u nas jak najbardziej odparzenia i zabkowanie szły w parze. Mały robił wtedy często lużne kupki i pomimo smarowania i częstego przewijania odparzenia podczas ząbkowania były. Jednak skoro są też nowe pieluchy to lepiej je zmień teraz na te które stosowałaś wcześniej a potem gdy będzie juz dobrze za jakiś czas spróbuj ponownie tych pieluch. Co do ząbka to u nas dolegliwości były najgorsze w momencie przebijania ale także kilka dni po przebiciu. Synek też nie dawał się dotknąć ale jakoś na siłę smarowałam Jak bardzo już marudził to Nurofen. Można też kupić krople Camila na ząbkowanie- niektórym pomagają , u nas...może siła sugestii.Pomagało też podanie obranej surowej marchewki w dużym kawałku, zchłodzonej- jako gryzak-zawsze to słodki gryzak i na jakiś czas był spokój
      • xx-82 Re: Ząbkowanie 20.04.12, 13:39
        stosowałyście może te reklamowane krople Camilia na ząbkowanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka