Dodaj do ulubionych

ubiór-8 m-cy

28.04.12, 20:48
zaczęło się robic ciepło i stąd moje pytanie....jak ubieracie na spacerki swoje maluchy??? bo ja patzrąc na to jak ubrani są ludzie na ulicy to pojecia nie mam jak ubrać młodego.z jednej strony idzie dziecko ubrane w gruba kurtkę i czapę , a z drugiej dziecko na cienkiej bluzeczce z długim rekawem,
Tesciowa jest zdania,że mały( 8 m-cy) powinien byc cieolej ubrany bo jest jeszcze mały i często łapie infekcje... No ale chyba jak się przegrzeje to jeszcze gorzej co nie??? albo ja już sama niewiem..uncertain
Obserwuj wątek
    • megi2511 Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 20:59
      ja jestem w szoku widząc biedne maleństwa ubrane w bluzki, bluzy, czapki, rajstopy, spodnie a obok mama w koszulce na ramiączka. Moja córka ma 5,5 miesiąca i od kilku dni chodzimy w body spodniach dresowych i skarpetkach, dzisiaj nawet z krótkim rękawem i skarpetki musiałam zdjąć bo było za gorąco. Lepiej wziąć kocyk i przykryć jak zrobi mu się chłodniej niż przegrzać w kilku warstwach jak na dworze lato.
      • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 21:29
        Mi tesciowa dziś oznajmiła ,że aby dziecko było zdrowe to powinno być ubrane tak jak pisałas tzn: body z krótkim rekawem, bluzka z długim i na to bluza z kapturem , spodnie sredniej grubosci i rajstopy i grubsza czapke ( bo słonce) kurcze a mi samej goraco w bluzeczce z krótkim rekawem...
        • jehanette Re: ubiór-8 m-cy 01.05.12, 10:13
          niech sama sie tak ubierze... czapka potrzebna, ale taka od słońca, z daszkiem...
          • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 01.05.12, 18:10
            dla mnie to oczywiste, dla niej? niekoniecznie
        • mia_siochi Re: ubiór-8 m-cy 02.05.12, 09:07
          kajakam napisała:

> Mi tesciowa dziś oznajmiła ,że aby dziecko było zdrowe to powinno być ubrane ta
          > k jak pisałas tzn: body z krótkim rekawem, bluzka z długim i na to bluza z kap
          > turem , spodnie sredniej grubosci i rajstopy i grubsza czapke ( bo słonce) kurc
          > ze a mi samej goraco w bluzeczce z krótkim rekawem...

Nędzna prowokacja tongue_outPP
    • klubgogo Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 21:33
      NIe słuchaj teściowej, tylko siebie. Jeśli Tobie gorąco w krókim rękawie, to nie nakładaj na dziecko nic oprócz koszulki, czy body. W taki upał jak dzisiaj koszulka i spodenki i gołe stopy, zero czapki, tylko parasol na słońce.
      • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 21:39
        czapke to mam ale taką z daszkiem ...a tym to tez sie nasłuchałam ,ze dziecko musi czapke nosic znausznikami bo:ze uszy chore ze zatoki itp, ze udar bo dziecko wyeksponowane an samo slonce... kurcze ale przeciez jest takie cos jak budk aw wóaku i wspomniana parasolka do wózka.. a czpaka z daszkiem oslania glowe przeciez ... a moze ja naprawde wyrodna matkatongue_out
        • mama-emilki Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 21:54

Moja 9-miesięczna córka w dzisiejszy, upalny dzień była ubrana w lnianego rampersa bez rękawków. Wszystko.

Wczoraj miała body z krótkim rękawkiem i lniane spodenki.
        • megi2511 Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 22:14
          "czapke to mam ale taką z daszkiem ...a tym to tez sie nasłuchałam ,ze dziecko musi czapke nosic znausznikami bo:ze uszy chore ze zatoki itp,"

zapalenie uszu nie bierze się z zawiania itp. tylko z bakterii, a bakterie kochają ciepełko pod czapką, ach te mamy, teściowe....same niech się tak ubiorą jak radzą i wyjdą na słońce, nie słuchaj się, rób jak czujesz, skoro tobie na krótki rękaw gorąco to dziecinie też
    • 3fanta Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 22:08
      Same Body,skarpetki,opaska i sukienka ogrodniczka
      • kalina886 Re: ubiór-8 m-cy 28.04.12, 23:13
        Dziś było baaardzo ciepło.
        Młoda za tydzień kończy 8 miesięcy.
        Miała bawełniane body z krótkim rękawkiem, krótkie spodenki, skarpetki i naprawdę cienki kapelusik.
        Ja uważam, że dziecko powyżej 4 misięcy odczuwa temp. tak jak dorosły tzn. skoro mi jest gorąco to znaczy, że dziecku też.
    • q_fla Re: ubiór-8 m-cy 29.04.12, 12:45
      Gdybym przy takiej temperaturze wychodziła z ośmiomiesięcznym dzieckiem na dwór, ubrałabym je tylko w cienkie bawełniane body na ramiaczkach. Do wózka przypięłabym parasolkę tak, aby jej cień zakrywał główkę dziecka.
      • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 29.04.12, 17:25
        mały dziś został z babcią ita na spacer ubrala go w : body , bluzeczke na dlugi rekaw i na to bluze , spodnie rajstopy i cienka czpke z nausznikami...przesad a co nie
        • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 29.04.12, 17:28
          a na moje zapytanie czemu tak grubo ona odrzekła :" no jak to grubo? maluszek nie moze sie przeziebic" hmmm kurcze jak dziecko w 20 st w bezwietrzny dzien ma sie przeziebic?uncertain
          • lumierin Re: ubiór-8 m-cy 29.04.12, 20:33
            Ty nie żartujesz? naprawdę dziś przy 28 stopniach na zewnątrz tak ubrała dziecko? no zrobiłabym mega awanture a nastepnym razem wydała jasne dyspozycje jak ma ubrać dziecko. W taką pogodę nawet noworodka ubrałabym w cienkiego rampersa a co dopiero 8 miesięczniaka.
            • peggy1 Re: ubiór-8 m-cy 29.04.12, 20:56
              Moje 6 - tygodniowe : body z krotkim rekawem i krotkie spodenki ogrodniczki. Okolo 18 zalozylam skarpetki. Caly dzin spedzil na dworzu. starsze dzieci oczywiscie krotkie spodenki + bluzka z krotkim rekawem+czapka z daszkiem bo po sloncu biega.
            • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 30.04.12, 07:21
              nie własnie nie zartuje...miała przygotowane ubranko odpowiednie tzn koszulka + spodenki i skarpetki( tak na wszelki wypadek) + czapka z daszkiem.. no ale wystarczylo jak wrocilam do domu a ciuszki nietkniete a on a wraca chwile po mnie a dziecko normalnie mokre uncertain
              • justa_m1 Re: ubiór-8 m-cy 30.04.12, 21:59
                mój 9 m-czniak przed domem na tarasie w krótkim rękawku i pieluszce choć częściej bez pieluchy żeby tyłke miał przewiew i sie nie grzał i nie odparzał. Siedzi na kocu i na podkładzie do przewijania. a w miescie jak juz jestesmy to albo sam bodziak krótki rekaw jak bardzo upalnie lub na to spodenki krótkie i bez czapki bo dach od wózka ewentualnie jakaś na lato czapeczka, boso bez skarpetek. No i smarowany kremem przeciwsłonecznym 50 plus. Przerażają mnie dzieci i szkoda mi ich jak są poubierane w jakieś czapki skarpety buty na to mimo ze jeszcze nie chodzą, długie rękawy. Cholerka upał mamy!!!!!
              • justa_m1 Re: ubiór-8 m-cy 30.04.12, 22:04
                Pogadaj z Tesciową i króko powiedz jak ma byc dziecko ubierane. Niech sama sie ubierze w te ciuchy i prazy tyłek bo zaraz dziecko z przegrzania Ci zachoruje. Biedactwo. Na szczescie moja T. sie nie czepia, nie raz słyszałam tylko ale mama cie hartuje, jak dziec bez czapki, i poki co zdrowe, mimo ze starszak przedszkolak w domu. Pozdrawiam
                • kajakam Re: ubiór-8 m-cy 01.05.12, 21:02
                  jak jej powiedzialam,że chcialabym by maly byl ubierany w rzeczy przygotowane przeze mnie to w odp uslyszalam ,że ona wie lepiej jest starsza i wiecej przezyla... itp...
                  a jeszczeniedawno załozylam watek ,że mam spoko tesciowa... ehhh
                  • wiewiorka23 Re: ubiór-8 m-cy 02.05.12, 23:33
                    Moja córka ma co prawda obecnie prawie 12 miesięcy, ale przy temperaturach panujących za oknem (>25 stopni C) ubieram ją tylko w lekką koszulkę z krótkim rękawkiem i krótkie spodenki albo nawet bez spodenek. Na głowę kapelusik, tak żeby słońce nie świeciło w oczy i nie przypiekło buzi. W cieniu kapelusz zdejmuję. W sierpniu zeszłego roku, jak mała miała 4 miesiące, to przy takich temperaturach ubierałam ją w samo body z krótkim rękawkiem.
                    Tak jak dziewczyny wyżej pisały, nie można przegrzewać dziecka. Dobre rady babć, teściowych i mam trzeba przyjmować, a robić i tak po swojemu. Lepiej żeby dziecku było chłodniej niż za gorąco. Zawsze można je wtedy przykryć lub ubrać. Przy takim cieple proponowałabym też uważać na klimatyzację - zarówno w samochodzie jak i sklepach, mnie po szybkiej zmianie temperatury czasem boli gardło, więc na dziecko może mieć pewnie nawet większy wpływ. Powyższe zasady mogę potwierdzić zdrowiem mojego dziecka - od urodzenia nie miała nawet kataru. Zauważ też, że najwięcej o przeziębianiu mówią te same osoby które każą nosić czapeczki i ubierać po 3 warstwy nawet jak jest ponad 20 stopni, mi to daje do myślenia...
                    Poza tym co z tego, że teściowa jest starsza - wie lepiej, ale tylko jeśli dotyczy to jej własnych dzieci, a od Twojego dziecka ekspertem jesteś Ty, więc powinna słuchać Ciebie.
                    Zastanawiam się skąd bierze się ta przemądrzałość w większości mam, babć, dlaczego wydaje im się, że są ekspertkami w wychowaniu naszych dzieci, podczas gdy z ich opowieści często wynika, że gdy one były młodymi mamami, to ich mamy i teściowe robiły za nie wszystko - np. moja babcia - na początku próbowała pouczać mnie jak powinnam karmić dziecko, że na samej piersi to je zagłodzę itp, a później okazało się np., że ona nigdy nie kąpała niemowlaka - mając dwójkę własnych dzieci (!!!). I jak traktować jakiekolwiek porady poważnie?
    • black.joanna Re: ubiór-8 m-cy 03.05.12, 21:10
      Mój 5m - tylko body i ewentualnie kapelusz jak wychodzimy na słońce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka