Dodaj do ulubionych

Jaka szczepionka ?

02.05.12, 14:11
Pewnie ten temat był tu już poruszany ,ale nie dokopałam się do niego. Jesteśmy przed szczepieniami . Zdecydowaliśmy się na szczepionkę skojarzoną plus pneumokoki i rotawirusy.I wszystko byłoby super gdyby nie to ,że zadzwoniła do mnie znajomy, u którego dziecka wykryto niedawno autyzm. Ma teraz 3 latka. Zaczął nagle cofać się w rozwoju, przestał mówić reagować na otoczenie itd. Robione są mu obecnie badania w kierunku zatrucia rtęcią przy szczepieniu szczepionką skojarzoną. Zaczęliśmy z mężem czytać o tych szczepionkach i okazało się ,że ta szczepionka ma wiele negatywnych opinii , ale są też zdania pozytywne ...Nie wiemy co robić. Czy tak skumulowane szczepionki w jednej nie są groźne dla miesięcznego dziecka ? I co z tą rtęcią ? Nie wiemy teraz czy nie zdecydować się na tradycyjną jeśli jest bezpieczniejsza choć ja nie do konca rozumiem na czym by to bezpieczeństwo mialo polegać.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 14:40
      Ta szczepionka jest bezpieczniejsza niz przestarzale szczepionki mono. Autyzm nie powstaje w wyniku uczulenia, chocby nawet na rtec! Po prostu autyzm ujawnia sie niestety tez pozniej i moze wygladac to jak cofniecie sie w rozwoju. A przede wszystkim szczepionki skojarzone podaje sie dziecku od ok. 8 tygodnia zycia. Moze odczekajcie?
      • ida17 Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 14:48
        Nam pediatra powiedział ,że od 6 ,ale ze względu na długi weekend będzie w 7 czyli za tydzień.
        • annajustyna Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 14:59
          No to pewnie tez jest ok, w koncu moglam cos pomieszac wink. Bedzie dobrze!!!
    • prophetess.pl Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 19:07
      Każda szczepionka może dawać powikłania, a szczepionak skojarzona nie zawiera rtęci, za to np. formaldehyd. Na twoim miejscu nie szczepiłabym na pneumokoki ani rotawirusy - na rotawirusy nigdy, na pneumokoki MOŻE dziecko dwuletnie jedna dawką. Już podstawowe szczepienia to ogromne obciążenie dla organizmu, do tego jeszcze te 2 szczepionki... Co za dużo to niezdrowo...
      • annajustyna Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 19:19
        Rota z 6krotnym, to zaden problem. Pneumo (b. wazne szczepienie!) gdzies z tygodniowym odstepem.
        • ida17 Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 20:27
          To coś równie trującego ten formaldehyd?
          W takim razie dlaczego pełno jest opinii że skojarzone powodują autyzm z powodu rtęci ?
          Mam jeszcze pytanie . Czym się rózni szczepionka skojarzona od tej starej ? Przecież ta bezpłatna też podawana jest w jeden dzień tylko w 3 ukłuciach.
          I czy gdyby nie kierować się w ogole tym ,że dziecko będzie tylko raz kłute też lepiej wybrać tą skojarzoną? Mam czas do przyszłego tygodnia zeby zdecydować.
          • annajustyna Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 20:35
            Bylo juz pare watkow na ten temat - skojarzona mniej obciaza organizm, chocby z tego pwodu, ze zawiera znacznie mniej substancji pomocniczych. Rtec to taki argument oszolomstwa antyszczepionkowego - nie wiedza, o co chodzi, ale sie wymadrzaja.
            • ida17 Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 20:44
              Wśród moich znajomych sa dwa przypadki autyzmu i oba są obecnie badane w kierunku zatrucia poszczepiennego po szcz. skojarzonymi. U jednego z nich jest podejrzenie kandydozy spowodowanej przez rtęć, u drugiego wiem tylko tyle ,że chodzi tez o rtęć. Jeden ma dwa drugi trzy latka. Coś musi więc w tym być...
              • annajustyna Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 21:15
                A kto robi te badania? Przeciez zarowno badania amerykanskie, jak i europejskie wykluczyly autyzm po tiomersalu (thimerosalu)! Kandydoza to grzybica, co ma niby wspolnego z rtecia? Chyba jestes trollem antyszczepionkowym sad.
              • memphis90 Re: Jaka szczepionka ? 03.05.12, 19:45
                oba są obecnie badane w kierun
                > ku zatrucia poszczepiennego
                A jaki ośrodek robi takie badania? Na czym się opiera?

U jednego z nich jest podejr
                > zenie kandydozy spowodowanej przez rtęć
                O, to ciekawe. Tej kandidzie toksyczna, trująca, wszystkozabijająca rtęć nie szkodzi?
          • dziennik-niecodziennik Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 22:08
            > W takim razie dlaczego pełno jest opinii że skojarzone powodują autyzm z powodu
            > rtęci ?

a kto o tym pisze? lekarze, producenci, farmaceuci? czy zwykli userzy ktorzy gdzies tam przeczytali i podają dalej? smile
            idz do apteki, popros zeby Ci pokazano ulotkę i sprawdz sama skład. mozesz poprosic o skserowanie i poczytasz w domu, posprawdzasz co jest co.
            nie kieruj sie tym ze ktos gdzies cos napisał smile
            • annajustyna Re: Jaka szczepionka ? 02.05.12, 22:37
              Faktycznie jest tam minimalna dawka tlenku glinu, ale to nie jest rtec:
              www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcmed.nsf/pages/gwcinhtf/$File/gwcinhtf.pdf
    • 1mzeta Kolejne bzdury 02.05.12, 23:35
      na temat szczepionka=autyzm.
      A tak na marginesie to nie odważyłabym się w miesięczne dziecko wpakować na raz tyle szczepionek. Jak już byłam koło 30-stki zaszczepiłam się w jednym dniu 3 szczepionkami- ducha chciałam wyzionąć bo tak się zdarzyło, że miałam odczyny poszczepienne w postaci wysokiej gorączki i bólów mięśniowych- no na szczęście autyzmu nie dostałam wink Jak dorosły człowiek może czuć się tak kijowo po szczepieniu to co dopiero takie małe dziecko po niezłej serii szczepionek. Szczepić tak owszem- ale z głową.
      • annajustyna Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 09:17
        Tzn. jak? Jestes za nowoczesna 6krotna czy za przestarzalymi pojedynczymi, ale po kazda w oddzielnym terminie?
        • ida17 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 11:01
          Jeśli te skojarzone sa nowoczesne, bardziej oczyszczone itd to dlaczego mowi się o powikłaniach właśnie po tych ,a nie po bezpłatnych. Czytamy z mężem od wczoraj o tych szczepionkach- artyluły, opinie itd i ciągle nie wiemy o co chodzi.
          Jaka jest różnica między tymi refundowanymi i płatnymi. Nie chce sie kierować ilością ukłuć ,ale bezpieczeństwem!!!
          • ewczak6 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 14:13
            A ja właśnie polecam i rota i pneumokokiwink
            MOje dziecko dzięki szczepieniu na rota właściwie nie łapie go z przedszkola, nawet jak pół grupy mawink

- - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/
          • dziennik-niecodziennik Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 14:23
            > Jeśli te skojarzone sa nowoczesne, bardziej oczyszczone itd to dlaczego mowi si
            > ę o powikłaniach właśnie po tych ,a nie po bezpłatnych.

a ja sie kolejny raz pytam - kto mówi? lekarze? czytasz źródła naukowe jakies? czy opinie net-userów ktorzy dostają autyzmu na sam widok strzykawki?...
            • annajustyna Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 14:36
              Wlasnie. Tylko oszolomstwo cos mowi i pisze, zadnych konkretow medycznych...
              • ida17 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 14:55
                Jak juz pisalam na początku dziecko znajomego ma autyzm i robione sa mu badania w kierunku zatrucia rtęcią .To sporowokowalo nas z mężem do poszukania w int opinii o tych szczepionkach i znaleźliśmy wiele opinii negatywnych oprocz oczywiscie wielu pozytywnych.
                www.youtube.com/watch?v=sB8QbiCmCwI&feature=related
                • annajustyna Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 15:04
                  Pisalam juz, ze badania wielu komisji wykluczyly jednoznacznie zwiazek meidzy rtecia a autyzmem. Autyzmu nie da sie wywolac, jego sie ma (taki dopust Bozy). Prawie jakby badac, czy zespol Downa ma zwiazek z rtecia sad. Szczepionki tradycyjne sa przestarzale i dopiero one moga wywolac chocby ostra reakcje alergiczne (lacznie z tym oslawionym XIX-wiecznym krzykiem mozgowym). Rozumiem Twoje leki, ale lepiej zaufaj lekarce. I nie czytajcie az tyle netu...Najbardziej niebezpieczna i malo skuteczna jest szczepionka na gruzlice.
                • dziennik-niecodziennik Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 16:22
                  a ja Ci juz proponowałam żeby sie zapoznac ze składm szczepionki opisanym w ulotce bądz na stronie producenta. w szczepionkach skojarzonych nie ma rtęci.
                  z ciekawosci - gdzie są robione te badania w kierunku zatrucia rtęcią? u jakiego lekarza, w jakim ośrodku? mogłabyś sie dowiedziec?
                  • ida17 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 17:20
                    Nie wiem u jakiego lekarza , wiem tylko ,ze robią mu takie badania. Są w trakcie. Miał też badania w kierunku candidozy ( nie wiem czy dobrze napisałam). Gdyby nie ten przypadek naprawde w ogole nie zastanawialibysmy się nad tym. Cieszylam sie na te szczepienia, bo po nich czulabym sie bezpieczniej jesli chodzi o małego.W zasadzie nie mogłam się juz ich doczekac . Może rzeczywiście sa bezpieczne i już!
                    • annajustyna Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 18:55
                      Candidoza to grzybica! A z ta rtecia to jakas sciema musi byc...
                    • dziennik-niecodziennik Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 18:57
                      no to sie dowiedz. prosze smile
                      • memphis90 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 19:47
                        Pewnie badania włosów... Albo magiczne kule trzymane w rękach lub inny biorezonans.
                        • ida17 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 20:21
                          Nie wiem ,ale na pewno wiem ,ze dla tych rodzicow to tragedia i nie chce mi sie snuć ironicznych hipotez na ten temat-czy z wlosa , czy z czarodziejskiej kuli...I nie ja podsunelam im hipotezę o szczepionce ani oni sami na to nie wpadli. Nie wiem dokladnie kto, ktory lekarz. ..Sama jestem ciekawa.
                          • annajustyna Re: Kolejne bzdury 04.05.12, 15:44
                            Rozumiemy, ze to tragedia. Ale ani autyzm, ani tez inne wady, jak chocby syndrom Downa, nie wynikaja z kontaktu z rtecia w szczepionce (zwlaszcza, ze skojarzona jej nie zawiera).
        • 1mzeta Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 20:31
          Skojarzone- ale nie tak, że jedna z tych skojarzonych + jakaś dodatkowa w jednym dniu. Moje dziecko szczepione skojarzonymi ale wg. zasady- jedno kłucie w jeden dzień.
          Tu gdzie mieszkam takich przestarzałych szczepionek już od dawna się nie stosuje, a już w ogóle nie szczepi się dziecka w dniu urodzenia- dziecko szczepi się jak skończy 2 miesiące.
          • ida17 Re: Kolejne bzdury 03.05.12, 20:37
            Czyli radzilabys skojarzone a pneumokoki i rotawirusy kiedy indziej ?
            • annajustyna Re: Kolejne bzdury 04.05.12, 10:38
              Ja bym radzila rota + skojarzone razem, a pneumo oddzielnie.
              • ponponka1 a ty jestes lekarz by radzic? 04.05.12, 13:42
                Autorko, idz do pediatry, porozmawiaj o swoich watpliwosciach, popytaj sie o ew. NOPy (nieporzadane odczyny poszczepionkowe) i czy ten lekarz szczepil swoje dzieci.

Bo kazda ze stron ma swoje argumentyy. Najbardziej smieszy mnie tu odsylanie do literatury by za chwile doradzac jak szczepic. I jednoczescie oskarzac druga strone o oszolomstwo.

Ja nie szczepie, moja mala jak dostala druga dawke pneumo dostala wysokiej goraczki i drgawek. Zaczelam wglebiac sie w temat i liczyc.....i policzylam, ze ZADNA szczepionka nie daje gwarancji ze:
                - dziecko nie zachoruje
                - ze jak zachoruje, to bedzie chorobe przechodzilo lzej
                - ze jak zachoruje nie bedzie powiklan

Jednak szczepiac grasz w ruletke bo albo nie bedzie zadnego NOP (jak nazwa wskazuje, zachodza powiklania w wyniku szczepionki), albo bedziesz szukala przyczyn, dlaczego dziecko nagle jest bardziej chorowite, inne....i bedziesz oszolomem.

To twoje dziecko a nie annyjustyny. Tyle w temacie szczepienia
                • ida17 Re: a ty jestes lekarz by radzic? 04.05.12, 14:06
                  Od paru dni pytamy o te szczepiania lekarzy ogólnych, znajomych pediatrów, mamy tez znajomą panią radiolog . Na forum pytam dodatkowo .
                  Ogólny bilans odpowiedzi : wiekszość lekarzy uważa ,że skojarzone są o wiele lepsze i ,że ten autyzm to mit. Jeden lekarz potwierdzil przypadki autyzmu poszczepiennego. Nie dotyczy to tylko skojarzonych ,ale ogolnie wszystkich i powiedzial ,ze wybór nalezy do nas.
                  • 1mzeta Do jasnej choinki..... 04.05.12, 15:16
                    "Jeden lekarz potwierdzil przypadki autyzmu poszczepiennego. "

Czy ty rozumiesz, że nie ma czegoś takiego jak "autyzm poszczepienny" ? Długo jeszcze będziesz te bzdury powtarzać na forum i straszyć inne niezdecydowane w kwestii szczepienia?

Podaj imię i nazwisko tego lekarza oraz skąd jest- chętnie się z nim skontaktuję.
                • 1mzeta Buahahahaaa...... 04.05.12, 15:13
                  "Jednak szczepiac grasz w ruletke ....."

A nie szczepiąc nie grasz w ruletkę bo wszak nie-szczepienie daje gwarancję tego, że dziecko nie zachoruje, nie będzie miało powikłań etc.
                  Ty czytasz to co piszesz czy tak walisz w klawiaturę z nudów.....
                  • annajustyna Re: Buahahahaaa...... 04.05.12, 15:15
                    Wez, moze jest lekarzem pediatra i wakcynologiem w jedym i sie faktycznie zna od nas lepiej?
                • annajustyna Re: a ty jestes lekarz by radzic? 04.05.12, 15:14
                  O Matko, dziekuje Ci w imieniu wszystkich dzieci umierajacych na SSPE!
            • 1mzeta Re: Kolejne bzdury 04.05.12, 15:08
              Nie jestem lekarzem żeby radzić. Tak jak napisałam- moje dziecko szczepione skojarzonymi skoro takie są w kalendarzu szczepień u mnie, pneumokoki osobno (meningokoki też zresztą)- ale nie w tym samym dniu co inna szczepionka skojarzona mimo, że kalendarz szczepień tak przewiduje. Przeciwko rota nie szczepiłam bo nie szczepię na wszystko co się da- moim zdaniem bez sensu.
          • annajustyna Re: Kolejne bzdury 04.05.12, 10:37
            Na rota nie ma klucia, to szczepionka doutna...A pneumo bardzo pieka po wkluciu, osobiscie tez robilam odstep tygodniowy.
          • anetchen2306 Re: Kolejne bzdury 04.05.12, 16:28
            Rzeczywiscie, pierwsze szczepienia przypadaja na trzeci miesiac zycia dziecka. Ale tez nie zapominajmy, ze standardy higieny "gdzie indziej" sa nieco inne niz w Polsce: zoltaczka wszczepienna praktycznie nie wystepuje, pacjenci z planowanym zabiegiem chirurgicznym nie doszczepiaja sie wczesniej (pamietam zdziwienie niemieckiego chirurga, gdy zapytalam, czy przed zabiegiem mam sie zaszczepic p/zoltaczce). Tak samo z gruzlica: oddzialy specjalizujace sie w jej leczeniu nie swieca bynajmniej w Polsce pustkami. Syn, urodzony w Polsce zostal zaszczepiony wg "polskiego" schematu, pozniej zostal doszczepiony p/swince i ospie (nie przechodzil w dziecinstwie, doszczepiony zostal Priorixem tetra), w wieku 8 lat. Corka szczepiona wg kalendarza "niemieckiego" (pierwsze szczepienia w 3 mcu zycia, brak szczepienia p/gruzlicy), zaszczepiona wylacznie szczepionkami skojarzonymi, pelen cykl szczepien z wyjatkiem rota. Zadnych negatywnych odczynow poszczepiennych.
            Co do szczepionek pojedynczych to sie z Toba w pelni zgodze: nie uzywa sie ich juz od chyba -nastu lat (z pewnoscia od 7 juz nie, bo tyle czasu juz "tu" mieszkam), lekarz nie wyda zgody na zaszczepienie niepelnoletniego szczepionka pojedyncza, gdyz "stare" szczepionki nie posiadaja rekomendacji Instytutu Roberta Kocha (ktory prowadzi wlasnie badania nad jakoscia, skutecznoscia oraz bezpieczenstwem szczepionek). Dla doroslych Instytut takich zalecen nie wydaje, gdy sie wiec ktos uprze, zostanie zaszczepiony "stara" szczepionka.
            • annajustyna Re: Kolejne bzdury 04.05.12, 16:34
              No to ja uzupelnie, ze stary wink sie w Niemczech np. tylko na swinke nie doszczepi. Szczepionki pojedyncze zostaly wycofane z rynku.
    • mynia_pynia Re: Jaka szczepionka ? 04.05.12, 21:05
      Szczepiłam wersją 6w1.
      Szczepiłam na rota - ta szczepionka to akurat skutków ubocznych strasznych nie ma bo co najwyżej złapiesz rota - mój syn miał lekką biegunkę przez 1 dzień i tyle.
      Na razie na nic innego nie szczepie, zastanowię się nad dodatkowymi szczepieniami jak dziecko będzie miało iść do przedszkola.
      My robiliśmy odstępy między 6w1 a rota (około 2 tygodniowe) oraz bezwzględnie pilnowaliśmy żeby odstępy między kolejnymi dawkami 6w1 były dłuższe niż 6 tygodni i żeby syn był w 100% zdrowy, nie miał prawa nawet kichnąć wink kilka dni przed szczepieniem, bycie marudnym też odwlekało kolejną dawkę na kilka dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka