Dodaj do ulubionych

po czym te silne gazy? 9miesięcy

18.07.12, 13:00
witam, synek ma niespełna 9miesięcy, od dwóch dni męczą go gazy w nocy, w dzień jakoś sobie radzi, wypuszcza je bez większego wysiłku, czasem jak dźwięk z karabinu, tyle tego leci...
Podaje mu to samo co zwykle, nic nowego nie wprowadziłam, napiszę poniżej co je od 2 dni
ok 4.00 150 ml mm
9.00 200 ml kasza manna na wodzie z jabłkiem
13.00 200ml zupka z mięsem, brokuły, 1/2 marchewki, pietruszki, selera , 1 duży ziemniak (porcja na 2 dni)
16.00 150ml mm plus płatki owsiane
19-20.00 210 ml mm

do picia w ciągu dnia tylko woda

czy coś z tego jadłospisu działa wiatropędnie?
znacie jakieś sposoby na rozładowanie gazów w nocy? o leżeniu na brzuszku nie ma mowy bo synek zaraz siada i sie wierci, w nocy nie chce pić wody, masuje mu brzuszek ale nic nie pomaga, budzi się co godzinke i podkurcza nogi
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: po czym te silne gazy? 9miesięcy 18.07.12, 14:05
      wydaje mi się, że brokuły i seler są wzdymające ale pewna nie jestem no i przecież dziecko w wieku 9 m-cy może je jeść. Mój synek -9,5 miesiąca - też "puszcza dużo bąków" ale się tym nie przejmuje bo nie odnoszę wrażenia żeby mu to w czymkolwiek przeszkadzało. No i jeszcze trudniej mi stwierdzić po czym to bo karmię go tylko słoiczkami i nawet specjalnie nie interesuję się co tam można podawać w którym miesiącu tylko trzymam się etykiet "po x miesiącu" smile
      • zuzinkas sloiczki 18.07.12, 14:20

no tak... firmy sloiczkowe maja zawsze racje..
        rece opadaja... ty tez jesz same gotowce i nie interesujesz sie co dodaje do tego producent?
        • julita165 Re: sloiczki 18.07.12, 16:27
          Wcale nie twierdzę, że firmy słoiczkowe mają zawsze rację natomiast jestem zdania, że dla małego dziecka jedzenie słoiczkowe jest lepsze: przynajmniej w teorii zawierają produkty z ekologicznych upraw, a zupełnie nie wiem czym faszerowane jest to co kupuję w sklepie, słoiczki umożliwiają faktycznie o wiele bogatszą dietę bo część składników jest trudno dostępna, przynajmniej okresowo i synek dostaje np. codziennie inny rodzaj mięsa, a ciekawa jestem jak miałabym mu sama przygotować 20 gr królika ( słoiczek 190 gr, mięso - 9-10 % ) żeby było świeże. No i jest to wielka oszczędność czasu, który mogę przeznaczyć na kontakt z dzieckiem, zabawę z nim, wspomaganie jego rozwoju, zamiast najpierw pół dnia latać po mieście w poszukiwaniu zdrowych produktów, a potem na mieszanie w garach smile
          • zuzinkas Re: sloiczki 19.07.12, 01:46
            polecam
            Eksperci o żywności słoiczkowej dla dzieci, cz.1. Jakość gotowych dań dla dzieci
            Eksperci o żywności słoiczkowej dla dzieci, cz. 2. Kształtowanie nawyków żywieniowych

co do biegania po miescie i mieszania w garach to mozna zrobic od razu wieksza ilosc zupki, poporcjowac i zamrozic.. i tak bedzie to zdrowsze i smaczniejsze niz sloiczki..
    • dziennik-niecodziennik Re: po czym te silne gazy? 9miesięcy 18.07.12, 16:11
      > czy coś z tego jadłospisu działa wiatropędnie?

brokuły...
    • czarna784 Re: po czym te silne gazy? 9miesięcy 18.07.12, 16:29
      Zrezygnuj z brokułów i moze zastąp szpinakiemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka