Dodaj do ulubionych

trądzik vs skaza

18.07.12, 15:18
Witam ponownie smile
Czy może któraś z Was ma wiarygodne źródło informacji typu pediatra / publikacje o trądziku niemowlęcym i skazie białkowej?
Czym się różnią te dwa schorzenia? Kiedy najczęściej występują (np który tydzień) i jakie objawy?
Moją córę obsypało głównie na główce, nawet na uszach i pod włoskami, ale też trochę na reszcie dziecka, jak miała 2,5 tygodnia. Zaczęło się od czoła i policzków, najpierw był taki zaróżowiony szorstki obszar, zaraz pojawiły się krostki. Z brzuszkiem nie było i nie ma żadnych problemów nadzwyczajnych, czasami gazy, ale to raczej standard.
Wizytę u pediatry mam dopiero 26 lipca, chciałabym wiedzieć wcześniej na co się przygotować wink
p.s. pochwalę się troszkę wink przez 2 tygodnie od wyjścia ze szpitala przybrała równo 600 g, więc dramatów z jedzeniem nie mamy wink
będę wdzięczna za wskazówki
Obserwuj wątek
    • sinusoidaa Re: trądzik vs skaza 19.07.12, 10:33
      U tak małego dziecka trudno o diagnozę. To może być i trądzik, i skaza, i AZS. Z mojego doświadczenia wynika, ze pediatrzy idąc poniekąd na łatwiznę, diagnozują najchętniej skazę i AZS, zalecają dietę eliminacyjną matki/zmianę mleka, jeśli dziecko jest na butli.
      Poczytaj odpowiedzi w watku :
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,137479521,137479521,alergia_skaza_azs_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka