dariazywiec 21.07.12, 23:57 Jaki powinien byc obwod glowki u prawie 4 miesiecznego dziecka??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmi18 Re: obwod glowki 22.07.12, 08:25 Spójrz sobie do siatek centylowych, dlaczego mamy robić to za Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: obwod glowki 23.07.12, 07:40 Nie gryz sie. mozesz spojrzec do siatek centylowych. ale jezeli bedzie mialo mniej niz przecietne niemowle, to co zrobisz? kazde dziecko jest inne. Moja corka nosi juz piaty miesiac ubranka na rozmiar 74. a czapeczki kupuje jej na rozmiar 62. inna sprawa, ze te czapeczki na 74, to i mi niemal pasuja. Odpowiedz Link Zgłoś
mfab83.hg Re: obwod glowki 23.07.12, 09:28 a mój 7 miesięcy rośnie i się zatrzymać nie chce - tak odwrotnie do komentarza poprzedniczki. Moim zdaniem nie ma co się przejmować tymi siatkami, jak idzie w miarę proporcjonalnie to co z tego, że duża główka lub mniejsza???? Nam pediatra ostatnio każdy miesiąc przeleciała centyl,po centylu i stwierdziła, że Mały po prostu jest dużym bobasem i nie ma się co dziwić, że główka też urosła. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: obwod glowki 23.07.12, 09:48 Podręcznikowo to jest tak - przez pierwsze 3 miesiące po 2 cm miesięcznie, przez kolejne 3 miesiące po 1 cm co miesiąc. Dalej nie wiem. Czyli jak dziecko ma 4 miesiące to główka powinna urosnąć o 7 cm od obwodu urodzeniowego - oczywiście pewne "modyfikacje" są normalne. Ma na to wpływ ogólna wielkość dziecka, jego ogólny "przyrost" w danym okresie cechy dziedziczne po rodzicach ale też np. kształt głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: obwod glowki 23.07.12, 15:37 Moj sie urodzil z 35cm, teraz (5,5 miesiaca)ma 42,5, ale czapki nosi na 44 lub 74 - zalezy jaka numeracja. Odpowiedz Link Zgłoś