Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn po cesarkach

03.09.12, 16:00
Ile czasu bolało Was miejsce po cięciu? Synek ma już trochę ponad 2 miesiące, ostatnio już było lepiej, coś tam zabolało jak nosiłam go (waży już ok. 6,5 kg - cięcie było właśnie z powodu dużej wagi), a ostatnio dźwignęłam leżaczek z Młodym i mnie dość mocno zabolało i teraz już trzeci dzień pobolewa jak chodzę, zginam nogi, podnoszę dziecko - no prawie non stop sad boli w miejscu cięcia i promieniuje do pachwin... Boję się, czy coś tam się nie stało... Mam nadzieję, że to tylko przeciążenie...
Obserwuj wątek
    • 02kaja Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 16:13
      jeśli się martwisz to idź do lekarza, mój synek skończył właśnie 3 miesiące, waży 7,5kg, więc sporo, córka 13,5 i tez ją czasem dźwigam (np. wyjmując z wanny) i nic mnie nie boli. Boli troszkę sama rana jak dotykam, ale nie jest to właściwie ból, tylko powiedzmy dyskomfort (to druga cesarka była). Ja bym to skonsultowała.
    • hanusina_mama Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 16:15
      Mnie nadal rwie od czasu do czasu, a mineło już ponad półtora roku.
      Po dwóch miesiącach powinno być już wszystko pozrastane. Obserwuj, czy nie krwawi, czy w ranie nie pojawiają się wybrzuszenia.
    • julita165 Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 16:29
      Mnie nic nie bolało w ogóle. Powiedzmy, że do około 2 tygodni czułam jakiś dyskomfort, a do około 6 tygodni jakoś było dziwnie dotykać miejsce cięcia. Potem to już w ogóle jakbym nigdy operacji nie miała. Lepiej idź do lekarza, chociaż nic nie czuć to jednak rana podobno zrasta się całkowicie w ciągu 6 miesięcy więc może coś tam w środku się dzieje.
    • martinhaa Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 16:46
      Mniej niż 7 dni. Pamiętam, bo ze szpitala wychodziłam w siódmym dniu po cesarce i dzwigałam małą w nosidełku (wiem, niemądre to było) do taksówki i do domu. Nic się nie stało, potem czułam tylko dyskomfort.

Myślę, że wiele zależy od organizmu. Każdy inaczej się regeneruje. Przykładem jest moja znajoma, która po porodzie naturalnym dochodziła do siebie 3 tyg...

Czy w obrębie szwu powstał jakiś krwiak?
      • drzewachmuryziemia Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 17:02
        mi nawet nikt nie powiedział, ze nie mam dźwigac. po ok.12 godzinach sama musiałam w szpitalu zajmowac sie dzieckiem non stop, wiec nie było mowy, zeby go nie podnosić. po tygodniu juz mnie nic nie bolało. wiadomo, dyskomfort w miejscu rany, ale to nie był ból.
        • martinhaa Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 20:23
          Też się sama zajmowałam dzieckiem już parę godzin po cc. Ale dziecko ważyło 4kg, a wraz z fotelikiem koło 10kg.
          Podobno im wcześniej się wstaje i chodzi po cc, tym szybciej się dochodzi do siebie.
          • bursztynek80 Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 21:08
            Córcia przyszła na świat w samo poludnie. Tego samego dnia była już przyniesiona do mnie smile
            Następnego dnia kazali mi już wstawać. I było wszystko ok.
        • spkasienka Re: Do dziewczyn po cesarkach 05.09.12, 13:55
          Po 12h? Ja najpierw przez noc leżałam plackiem, nad ranem kazali mi wstać i dali dziecko, a dodam, że byłam po cc z powodu stanu przedrzucawkowego, gdzie po porodzie nadal nie było ok.
      • rilla-m Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 17:04
        Nie, na zewnątrz jest ok. Po cesarce też się wszystko dobrze goiło. Jestem prawie cały dzień sama w domu, jeszcze mam energicznego 2,5 latka, więc fizycznie mocno się eksploatuję...
        • drzewachmuryziemia Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 17:07
          to idź lepiej do lekarza, bo przeciez nawet krwotoku mozesz dostac.
    • mruwa9 Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 17:45
      nie pamietam, ale dluzej czulam miejsce wklucia cewnika zewnatrzoponowego, chyba z miesiac, moze dluzej. Brzuch- nie pamietam, ale goilo sie jak na psie. Strzelam: tydzien-dwa?
    • klubgogo Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 18:40
      Nic mnie nie bolało, odkąd ruszyłam na własnych nogach. Czasami tylko przez tydzień (np. przy wejściu do wanny, gwałtownym wstaniu, podniesieniu ciężkich rzeczy) od cc, czułam jakby ciągnięcie przy końcu szwu, trochę nieprzyjemne, ale nie można powiedziec, że bolesne.
    • marnamania Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 20:35
      krótko - kilka dni. później bardziej w krzyżu niż szew
    • renia04501 Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 21:04
      to chyba zalezy od organizmu mnie dlugo bolalo maly ma 5 miesiecy i miejsce po cesarce jest jeszcze troche tkliwe taka rana zawsze bedzie odczuwalna
    • bursztynek80 Re: Do dziewczyn po cesarkach 03.09.12, 21:10
      to idź lepiej skontrolować !
    • mamatin Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 00:20
      kilka miesięcy
    • lidek0 Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 06:43
      Na tym etapie zapomniałam o cesarce.
    • kobietka_29 Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 07:42
      mozliwe, ze sie przedzwignelas. poszlabym z tym do lekarza. kontrole juz mialas? mnie po cc jakos nadzwyczajnie nie bolalo. tylko ciagnelo strasznie i swedzislo. a potem przez kilka miesiecy bylo takie uczucie mrowienia w okolicach blizny.
      • rilla-m Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 09:41
        No własnie kontrolę mam 19 września dopiero, dziś rano jest na razie dobrze, może to właśnie kwestia przedźwignięcia.
        • kobietka_29 Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 11:18
          zalezy jak ktos rozumie przedzwigniecie. bo zwykle przedzwigniecie sie a przedzwigniecie sie po operacji moze miec zupelnie rozne skutki. po operacji mogla ci sie otworzyc rana. 2 miesiace to co prawda po umownym okresie pologu, ale wszystko zalezy od tego, jak komu goja sie rany. I takze to, ze zewnetrznie wszystko wyglada ladnie, nie musi oznaczac, iz wewnatrz tez wszystko sie zagoilo. takze po pologu nalezy na siebie uwazac i m.in. wlasnie nie dzwigac.
    • leneczkaz Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 11:34
      Krótko. Obydwa razy po m-cu zapominałam, że miałam cc. Tylko bliznę mam .. 'średnią'.
    • mmena Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 12:05
      W ogóle mnie nie bolało. Mogłabym rodzić co tydzień.
    • kijek82 Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 12:36
      do lekarza w te pedy......
      Po 4 dniach poszlam na zakupy ubraniowesmile, po tygodniu do restauracji na obiad, ale taknaprawde dobrze w 100% bylo po ok.3tyg. Dzis po 11mies(jak to minelo!)-wrocilo pelne czucie na tej cienkiej linii(nic strasznego).Blizna-kreska,jak narysowana olowkiem, delikatnie beilsza od reszty skory,ok.11cm, moj facet w szokusmile
    • kijek82 Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 12:38
      aha, ale mnie wypisali po 2 dniach...szybko sie gojewinkNo i przez miesiac w OGOLE nie dzwigalam malego(4kg)...no moze okazjonalnie
    • beata_i_fasolka Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 13:13
      Ja jestem ponad 20 miesiecy po cesarce a ciagle czuje ze mnie tam cos boli i to dosc czesto.
      Jesli Cie to niepokoi to wybierz sie do lekarza, bedziesz spokojniejsza.
    • archeopteryx Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 13:52
      Mój synek ma 9 tygodni, a z raną po cesarce jest podobnie jak u Ciebie. Szybko doszłam do siebie i nic mnie nie bolało, do momentu jak ok. 6 tygodni po porodzie wynosiłam cholernie ciężki wózek z piwnicy. Od tego momentu też odczuwam rwanie w miejscu cięcia, nie jakieś silne, nie przeszkadza mi to w codziennym funkcjonowaniu w ogóle, zabolało mocniej może ze dwa razy, ale jest to dyskomfort. Zadzwoniłam do mojego lekarza i powiedziałam, że chyba coś dzieje się z blizną bo zaczęła mnie boleć, a on powiedział, że jeśli nic się z rany nie sączy to mam się nie przejmować, chyba że stwierdzę, że stan rany się pogarsza. Jeśli chodzi o miejsce wokół blizny to od początku z lewej strony zrobił mi się bliznowiec (lekarz go widział), a z prawej chyba nic się nie dzieje, jest lekkie wybrzuszenie, ale chyba też miałam je od początku, tak sądzę.
      • sylwia175 Re: Do dziewczyn po cesarkach 04.09.12, 22:04
        Bolalo mnie ok 3 miesiecy po porodzie. Teraz7 miesiecy juz nic nie czuje ale czasami jak wezme ciezka siatke z zakupami to cos tam lekko rwie. Ale ja tak mamsmile po roku przechodzi calkowicie.
    • spkasienka Re: Do dziewczyn po cesarkach 05.09.12, 13:52
      Mnie bolało tyle, co w szpitalu. Później dyskomfort. Całkowicie przestałam czuć ranę, to dziwne zdrętwienie w jej obrębie koło 5-6 miesiąca po cc.
    • dianaro Re: Do dziewczyn po cesarkach 05.09.12, 13:53
      Mnie niestety po cesarce bolała dość długo rana (około 6 miesięcy). Trzeba na siebie uważać i starać nie dźwigać ciężkich przedmiotów.
    • 3fanta Re: Do dziewczyn po cesarkach 05.09.12, 20:31
      Jakiś tydzień mnie bolało i przeszło
      https://www.suwaczki.com/tickers/klz9piqv3bf14lza.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka