Dodaj do ulubionych

Domowe słoiczki

18.09.12, 11:12
Witam! Mam małą zagwozdkę... Postanowiłam sama gotować mojej dzidzi słoiczki. Więc gotuję, dzidzia zadowolona, fajnie. Na razie jesteśmy dopiero na etapie marchewki i ziemniaczka. Zawsze gotuję tego trochę więcej, żeby oszczędzić później czas. Wychodzi mi tak ze sześć małych słoiczków. Oczywiście pasteryzuję je we wrzątku. Tylko niestety nie wiem zupełnie ile czasu mogę je potem przechowywać w lodówce. Marchewki i jabłka to się tak nie boję, ale na przykład ziemniaczek? Albo brokuły? Czy ktoś wie jak długo można to przechowywać? Albo na przykład różne dania z dodatkiem masełka albo kleiku, albo z mięskiem? Znacie jakieś reguły, bo ja nic nie mogłam znaleźć. Czy czegoś należy szczególnie unikać?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Domowe słoiczki 18.09.12, 11:19
      ja jak robilam wiekszy zapas to mrozilam.
      robilam zupe jakby podstawowa (miesa plus wloszczyzna), mrozilam i dodatki typu kasze (kleikow nie podawalam) maslo, wieksze kawalki warzyw etc - dodawalam przy odgrzewaniu.
      owoce podawalam na swiezo, podobnie jak jaglanke czy inne kasze badz platki.
      teraz Mlody jes praktycznie ze wspolnego gara, wiec kilka sloikow mam pomrozonych na wszelki wypadek, jak np zachce sie nam cos pikantnego czy pizze.
    • zuzinkas Re: Domowe słoiczki 18.09.12, 12:09
      ja tez robilam raz na tydzien wywar z warzyw, miksowoalam to wszystko razem, rodzielalam na porcje i mrozilam.. a potem dodgrzewajac odawalam kaszke do zageszczenia, rybe czy warzywa ktore akurat dla nas robilam tego dnia..
      • pikoropikoro Re: Domowe słoiczki 20.09.12, 20:04
        Ech, macie racje! Taka jestem zamotana, zresztą ze wszystkim, że zapomniałam o mrożeniusmile A to zdrowiej, łatwiej i szybciej, bo po takiej porządnej pasteryzacji to w tych słoiczkach pewnie witamin dużo nie zostaje... Chociaż słoiczek można szybciej odgrzać.
        Dzięki dziewczyny, będę mrozić!
    • ichi51e2 Re: Domowe słoiczki 18.09.12, 15:25
      tu masz artykul o konserwacji zywnosci - jak zrobisz weka to i pare lat postoja... www.osmaku.pl/zdrowazywnosc/konserwacjazywnosci.html
    • jehanette Re: Domowe słoiczki 18.09.12, 17:06
      Moim zdaniem najlepiej zamrozić - bez dodatkowej pracy i nie ma ryzyka, że coś się nie zamknie dobrze. A jak dziecko będzie większe, tak planować dania dla całej rodziny, żeby dało się je podać również niemowlakowi - np. wyjąć warzywa z zupy przed dodaniem śmietany, upiec mięso zamiast smażyć etc.

BTW, co to za określenie "domowe słoiczki"? Dla mnie to tak jak "mleko modyfikowane z piersi" big_grin po prostu domowe jedzenie, słoiczki powinny być na wyjątkowe sytuacje typu wyjazdy, tak jak wszelkie gotowce, także dla dorosłych...
      • wuika Re: Domowe słoiczki 21.09.12, 17:33
        Trzeba mieć jeszcze dużo miejsca wink
        Ja mrożę to, co z jakiegoś powodu się nie spasteryzuje dobrze. Gotowałam zawsze kilka porcji więcej, maksymalnie raz mi wyszło na 10 dni (z mięsem). Trzymam to w lodówce, więc warunki dosyć korzystne, nigdy z jedzeniem nic się nie stało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka