Dodaj do ulubionych

plamy - prośba o pomoc

07.10.12, 20:54
Witam Wszystkich po raz pierwszy na forum.
Bardzo proszę o pomoc w sprawie dziwnych plam na przedramionach i nóżkach u 6 miesięcznego niemowlaka. Po odstawieniu kaszki (bobovita malinowa), przejściu z powrotem z mleka NAN2 na NAN1 nic sie nie zmienia od dwóch tygodni. Aktualnie dzidzia jest na mleku NAN1 + kleik kukurydziany, oraz na słoiczkach bobovita. Może ktoś spotkał się z czymś takim. Poniżej załączam zdjęcia wysypki.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3250190,5,1,68542,P1100162.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3250191,5,2,68542,P1100163.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3250192,5,3,68542,P1100165.html
Obserwuj wątek
    • kendi8 Re: plamy - prośba o pomoc 07.10.12, 21:05
      Radzę zapisać się rano do lekarza
    • gacek-junior Re: plamy - prośba o pomoc 07.10.12, 21:26
      nasz też takie miał, jak był młodszy. lekarz zdiagnozował azs. pomogło smarowanie oilatum'em. jak robimy kilka dni przerwy w smarowaniu, to plamki powracają. albo jak zjem coś, co go potem uczula.
      skoro wcześniej nie miało dziecko takich objawów, stawiałabym, że któryś składnik słoiczka je uczulił. nie wprowadziłaś jakiejś nowości?
      • dhrpol Re: plamy - prośba o pomoc 07.10.12, 21:46
        AZS to chyba raczej nie jest bo oprócz tych plam nic jej nie jest (nie powodują swędzenia). Może faktycznie to wina jedzenia ze słoiczków. Odstawimy i zobaczymy co będzie. Do lekarza też się wybierzemy...
    • mamatin Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 00:23
      moja miała takie coś, tylko 20 razy mniejsze. Lekarz zapisał zyrtec i masc białą do smarowania. Przeszlo i nigdy nie wrociło.
    • drzewachmuryziemia Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 10:12
      dla mnie wyglada jak alergia
    • joshima Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 11:15
      To wygląda jak AZS być może z powodu alergii pokarmowej. Idź do lekarza, jak możesz to od razu do alergologa. Oliatum nie zawsze pomaga, czasem wręcz przeciwnie. Lekarz może przepisać maści, które zadziałają szybko. Podejrzewam, że to strasznie swędzi i Twoje dziecko może być z tego powodu bardzo rozdrażnione. Nie zwlekaj.
      • dhrpol Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 13:16
        No właśnie nie swędzi...
        • joshima Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 15:06
          A po czym poznajesz?
          • dhrpol Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 22:29
            Wydaje mi się że ją to nie swędzi, bo oprócz tej wysypki nic jej nie dolega. Nie jest marudna, nie reaguje jakoś specjalnie przy dotykaniu tych plam. Przy takiej ich wielkości i ilości swędzenie na pewno by jej widocznie dokuczało.
            • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 09.10.12, 07:43
              a mojego małego chyba swędzi, bo tak "niezgrabnie" jeszcze łapkami sobie tam drapie sad
            • drzewachmuryziemia Re: plamy - prośba o pomoc 09.10.12, 21:46
              naprawde nie musi swędziec, zeby była to alergia-wiem po sobie
    • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 12:15
      mój mały ma to samo a jest tylko na piersi. ma skończone 4 mc.
      • gacek-junior Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 12:22
        mamunia może go równie dobrze uczulać to, co Ty zjadłaś.
        • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 14:23
          no właśnie jem to, co zwykle. Z tym, że mi się wydaje, że jego to swędzi i nie ma tylko na rączkach ale na całym ciałku. Po południu jedziemy do lekarza.
          • dhrpol Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 14:51
            Daj znać co powiedział lekarz. My jutro mamy wizytę u alergologa.
            • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 16:28
              no i klapa. nie przyjął nas dziś, bo ma za dużo ludzi uncertain Jutro mamy przyjechać. Jesteśmy w Holandii i tutaj troszkę system lekarski dziwny jest uncertain w ubiegłą środę się byliśmy się zapisać ale chyba babka zapomniała jednak zapisać, no i dopiero dziś nas zapisała. byłam zła, no ale cóż-pojedziemy jutro.
      • joshima Re: plamy - prośba o pomoc 08.10.12, 15:09
        AZS może być nie tylko od alergii pokarmowej. A poza tym może to być coś co ty jesz.
    • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 09.10.12, 15:31
      wlasnie wrocilismy od lekarza. moj maly ma egzeme. w necie wyczytalam, ze egzema, to tez inaczej azs. mamy 2 rodzaje masci do smarowania i za 2 tyg do kontroli.
      • dhrpol Re: plamy - prośba o pomoc 09.10.12, 22:16
        Też już jesteśmy po wizycie u dwóch lekarzy smile Pediatra stwierdził skaze białkową spowodowaną kaszką lub którymś składnikiem zupek - przepisał maść sterydową i fenistil. Alergolog zdiagnozował AZS spowodowane najprawdopodobniej żółtkiem jajka - przepisał inną maść sterydową i kazał intensywnie nawilżać skórę. Oprócz tego od początku musimy zacząć wprowadzanie produktów innych od mleka i obserwować reakcję. Zaproponował możliwość zrobienia badania IpE ( panel pediatryczny/atopowy mieszany). Być może to badanie pomoże stwierdzić czy to jest alergia pokarmowa czy wziewna. Sądząc po opinii Twojego lekarza chyba będziemy się trzymać wersji alergologa smile. Jak coś się u nas zmieni po kuracji to damy znać.
        • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 10.10.12, 07:47
          Wiesz tutaj w Holandii jest troszkę inny system leczenia. Najpierw próbuje się najprostszymi metodami (tak, jak u nas, mamy 2 rodzaje maści) i za 2 tyg na kontrolę. W sumie lekarz nie powiedział nic szczególnego, tylko tyle, że egzema. Popytał, czy w rodzinie ktoś miał i na tym tyle. Jedyne, co mi się w tym kraju podoba w służbie zdrowia, to szczepionki, bo za wszystkie szczepionki, które w PL płaciła, to tutaj są za darmo. Właśnie 22 .10 jedziemy na szczepienie.
          • janka250 Re: plamy - prośba o pomoc 10.10.12, 14:16
            Witam wszystkich atopowców! głowa do góry, moje dziecko choruje już trzeci rok, i jakoś z czasem zaczynamy radzić sobie o wiele lepiej. Ale ostatnio odkryliśmy świetny balsam cetaphil restoraderm, czerwone plamy mniejsze i nie tak łuszczące. Damy radę razem. smile
    • mamunia26 Re: plamy - prośba o pomoc 11.10.12, 10:00
      te maści są super. Po jednym dniu smarowania plamy już zbledły smile za 2 tyg do kontroli smile
    • pagaa Re: plamy - prośba o pomoc 11.10.12, 14:12
      u mojego starszaka tak się objawiała alergia pokarmowa-karmiłam piersią, czekolada i ryby, jak wyeliminowałam to pomogło. może maluszek ma uczulenie na coś, może to nan? albo jakiś składnik z zupki?
      za to mój siostrzeniec ma takie plamy co roku jak się chłody zaczynają-taka reakcja na zimno.
      może to być objaw skóry atopowej także-lepiej pójść do lekarza, niech zobaczy. we wszystkich przypadkach pomagały emolienty do skóry atopowej-dla mojego starszaka najlepsze było laroche posay lipikar żeli balsam, po 3 dniach wszystko złaziłosmile
      • janka250 Re: plamy - prośba o pomoc 12.10.12, 12:48
        Ja również stosowałam dość długo zarówno balsam jak i krem larosche. Poleciła mi go dobra znajoma. Faktycznie objawy u mojego malucha nieco się uspokoiły (nie drapał się już tak często) jednak nie wyeliminowało to do końca problemu. Całkiem niedawno postanowiłam zaryzykować i kupiłam krem Cetaphil Restoradem i jestem naprawdę bardzo zadowolona, z czystym sercem mogę go polecić. Wysypka i świąd ustępują, mały juz prawie w ogóle się nie drapie przez co nie jest chodzi rozdrażniony i częściej sie uśmiecha smile
        • dhrpol Re: plamy - prośba o pomoc 12.10.12, 16:07
          U nas już lepiej smile Plamy prawie zniknęły, zostały jeszcze tylko jasne suche ślady. W ciepłej wodzie tez już nie robią się czerwone. Przyznam się, że nie smarowaliśmy ich przepisaną maścią sterydową (jakoś nie mam przekonania do takich leków u takiego malucha). Kupiliśmy krem Oilatum soft i smarujemy nim kilka razy dziennie. Wydaje mi się że to było uczulenie na żółtko jajka. Dzidzia zjadła dwa razy danie z żółtkiem ze słoiczka. Za jakiś czas spróbujemy podać małej jeszcze raz samo żółtko i zobaczymy czy znowu ją uczuli. Póki co wprowadzamy powoli wszystkie produkty na nowo i obserwujemy smile
          • janka250 Re: plamy - prośba o pomoc 15.10.12, 11:25
            Byłam u dermatologa i powiedział mi, że skóra Asi już lepiej wygląda. Mamy dalej stosować cetaphil i powoli wprowadzać inne produkty. Po czym obserwować czy zauważalne są jakieś zmiany skórne. U nas jak na razie nie stwierdzono alergii na żółtko. Ale bardzo się cieszę, że u was również widoczna jest poprawa. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka