Dodaj do ulubionych

wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna?

04.02.13, 13:52
wstyd sie przyznac, ale nie bylam jeszcze u ortopedy z Mala (prawie 6,5 mies). Nasza Pani Pediatra za kazdym razem twierdzila, ze tu jest wszystko ok, ze nie ma co sie spieszyc, ale w koncu wypisala skierowanie, bo teraz takie procedury, ze sie idzie, ale ze to w naszym przypadku pro forma.
A my takie problemy z brzuszkiem mielsimy i jakos mi sie nie ukladalo isc, a teraz znowu strsznie nie chce isc z Nia do przychodni, bo sie boje, ze chora wroci od tego ortopedy. I zastanawiam sie nad wizyta prywatna.

Czy to duze zaniedbanie? Czy te wizyty u ortopedy to naprawde takie wazne? Czy skoro dziecko w oczach pediatry nie ma zadnych problemow, to nie jest to jakies bardzo konieczne? Napiszcie drogie mamy jak bylo u Was.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 04.02.13, 14:25
      nooooo, ortopeda sprawdza biodra dziecka.
      pediatra usg w oczach nie ma, wiec na zwyklych wizytach nieprawidlowosci raczej nie dopatrzy...
      • kotekpsotek777 Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 04.02.13, 20:23
        USG bioderek jest bardzo ważnym badaniem. Nie powinno się go lekceważyć. Ja wolałabym przemóc swoją niechęć do wizyty u lekarza i mieć pewność, że dziecko nie będzie miało trudności z chodzeniem. Ale to Twoja decyzja.
        • arya82 Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 04.02.13, 20:31
          W Polsce kazde dziecko ma robione USG bioderek?? Czy tylko jak sa wskazania?
          Tak, z ciekawosci pytam, bo mieszkam za granica I tu tego nie robia.
          • murwa.kac Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 04.02.13, 20:56
            kazde
            • kinga_iskierka Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 05.02.13, 21:42
              nie kazde, zalezy jaki ortopeda, jaka przychodnia
              w mojej w Warszawie tylko dzieci ze wskazaniem...
    • angel_karolcia Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 04.02.13, 20:24
      myślę, że wizyta u ortopedy jest ważna.
      w przypadku Oli na usg wyszedł fizjologiczny niedorozwój bioder i musieliśmy ją pieluchować tetrą. wiem, wiem, są różne opinie na ten temat. po 6 tygodniach ponowne usg i wszystko super.
      chyba bym się martwiła nie będąc pewna, czy wszystko ok. zwłaszcza mając córkę, bo u dziewczynek częściej dysplazja
    • tulimatka Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 05.02.13, 07:42
      Oczywiście że konieczna. Usg zaś nie musi być, jeśli ortopeda jest dobrze doświadczony i zobaczył wiele dzieci, to po samych niuansach budowy ciała (ułożenie mięśni, kąt rozwarcia nóżek, przywodzenie..itd) stwierdzi czy jest wskazanie do zrobienia usg czy nie trzeba bo jest ok.
      Pediatrzy z reguły mają ogólną wiedzę medyczną z zakresu małych dzieci, nie specjalizują się w bioderkach, (choć często też mają drugą specjalizację: np pediatra alergolog, pediatra laryngolog..) więc nie diagnozują pod tym kątem ileś dzieci dziennie - taka opinia może być obarczona błędem, za który zapłaci twoje dziecko.
    • agacioszka Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 05.02.13, 21:22
      My w ogóle nie dostawaliśmy takiego skierowania i pierwsze słyszę o tym, że w przypadku jak pediatra nie ma żadnych wątpliwości co do prawidłowego rozwoju to kieruje pro forma na USG bioderek.
    • eenyoo Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 05.02.13, 21:32
      Moim zdaniem, warto zrobić badanie usg bioderek mimo, że przy badaniu ręcznym wszystko wygląda w porządku. Tak było z moją córką. Na oko biodra zdrowe, ale zrobione usg wykazało niedojrzałość. Konieczna była rozwórka Koszli, na szczęście tylko na dwa miesiące.
    • ichi51e2 Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 05.02.13, 21:34
      Ja poszlam rozpedem bo w szpitalu kazali. Jak juz bylam pod gabinetem z rozwianym wlosem wpadla matka z maluszkiem i powiedziala ze sa spoznieni i czy moge przepuscic. Moje akurat spalo wiec mowie bardzo prosze. Posiedzieli poszli. No i wchodzimy my. Lekarz jakis smutny. "Wie pani (mowi mi) ja tu tak czasem siedze i zastanawiam sie po co to robie - 100 dzieci i wszystko w porzadku. A potem trafia sie sto pierwsze i juz wiem..."
    • kindddzia Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 06.02.13, 11:04
      dzieki dziewczyny smile
      idziemy dzis do ortopedy smile
    • kerri31 Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 07.02.13, 11:45
      Konieczna.
    • jugutka Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 07.02.13, 12:39
      nie byłam
    • rulsanka Re: wizyta u ortopedy - czy naprawde konieczna? 07.02.13, 15:09
      ja robiłam tylko usg, prywatnie
      nie chciało mi się biegać do ortopedy, enefzetowa badając starszego ściągnęła mu napletek (po jaki uj, to nie jej temat przecież) bez ostrzeżenia, potem zrobiły mu się ranki i był kłopot, na szczęście wszystko dobrze się skończyło
      usg wystarczy, wyszło ok, następne badanie, już u ortopedy, jak syn zacznie chodzić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka