Dodaj do ulubionych

Już nie wiem jak rozszerzać dietę

13.02.13, 08:48
Witam, w jaki sposób rozszerzać dietę maluchowi, który ma 7,5 miesięcy? Do tej pory podawałam jedzonko- kaszki, owoce i obiadek z mięskiem czasami kilka łyżeczek, czasami pól albo i ponad pół słoiczka 190 gramowego i po tym zazwyczaj proponowałam pierś i trwało to 3 miesiące więc w końcu zaczęłam po podawaniu tych posiłków nie proponowac piersi i czekać czy maluszek się najada czy nie. Okazało się,że nie domagał się piersi i wytrzymywał od porannej kaszki do obiadu za 3 godziny,a potem do piersi za kolejne 3 godziny i deserku za 2 godziny, po deserku zazwyczaj pierś podawana jest juz na noc choc czasem jak marudzi to podam jeszcze przed nocnym usypianiem, ale gdzieś mi ktoś doradzał,że źle robię i ,że powinnam jednak za każdym razem po jedzeniu proponować tę pierś ,a do tego między posiłkami ponieważ dziecko jest małe a do tego nie pije wody/herbatek. Czy faktycznie tak robić czy mogę podawać te 3 posiłki stałe o określonych porach,a do tego pierś 3 razy dziennie tez o okreslonych porach chyba,że dziecko naprawdę się jej domaga to w międzyczasie?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 09:21
      3 stale posilki to za malo dla dziecka, dlatego domaga sie piersi.

male dziecko powinno dostawac 5 posilkow dziennie.

jezeli poki co chcesz poprzestac na 3 - karm piersia na żądanie. tym bardziej, ze jak sama zauwazylas - dziecko nie pije wody.
    • artphorma Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 14:18
      A jak wy mamy robiłyście z dziećmi w tym wieku? Karmiłyście stałymi pokarmami w jakiej ilości i czy w zamian za posiłek z piersi czy dodatkowo, jeśli dodatkowo to od kiedy ten stały posiłek zastępował już ten piersiowy? Ja zauważyłam,że od tych trzech dni od kiedy podaję dziecku posiłki stałe w ilości 3 i w odstępach mniej więcej 3 godzinnych i tak samo mleko z piersi to dziecko zaczęło zjadać mi o wiele wieksze porcje i o wiele ładniej je chociaż jeszcze niedawno strasznie grymasiła i nieraz kończyło się to nawet w taki sposób,że jedzenie odrzucała a cyca to i owszem, wydaje mi się,że tak ja poiłam tym cycem,że ona wtedy po prostu nie była głodna i nie chciała jeść. Teraz się boję znowu jej mieszać stałe jedzenie z cycem,że znowu dla niej cyc będzie wazniejszy a stałe pokarmy odrzuci , a co jeśli ten stan tak będzie trwał i w ósmym miesiącu i w dziewiątym i co wtedy to już ciężko będzie ja przekonać do jedzenia stałego skoro w głowie utarte będzie miała , że tak naprawdę najadamy się cycem, a jedzenie stałe to tylko zabawa,a ja nie chcę jej karmić cycem do niewiadomo kiedy, bo jest to uciążliwe, znaczy w ciągu dnia jest to uciążliwe, chcę ja docleowo karmic nocą i na wieczór
      • artphorma Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 14:19
        aha, dziś dałam jej herbatke po obiadku po prostu z łyżeczki, wypiła 40 ml
        • artphorma murwa.kac 13.02.13, 14:38
          słuchaj w jakims poście czytałam,że ty odstawiłaś dziecko w 9 mcu, a nie jadł mleka z butli. To jak to było ? Jakbym swoją odstawiła w tym gdzies wieku (koło 10 mcy chcę , bo myślę,że będzie łatwiej niz póxniej ze starszym dzieckiem) to mogę zastępować mleko jogurtami itp? A jak przepajałaś dziecko?
          • murwa.kac Re: murwa.kac 13.02.13, 21:22
            dokladnie tak. odstawilam od piersi, a ze butle oprotestowal - olalam.
            podawalam jogurt naturalny z owocami, otrebami, platkami owsianymi, kaszami, serki typu bieluch badz twarozek. wlaczylam do diety amarantus (duzo wapnia)
            do picia - woda przegotowana plus od czasu do czasu - kefir, maslanka.
    • dextera.m Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 17:01
      Tak male dziecko nadal powinno byc karmione na zadanie. Posilki, o ktorych mowisz nie zastepuja jeszcze w pelni wartosci odzywczych mleka matki. Proponuj zatem piers po pokarmach stalych (tak w ogole to kilka lyzeczek marchewki trudno jest nazwac "posilkiem"), z czasem, kiedy zwiekszy sie ilosc i kalorycznosc jedzenia stalego, dziecko samo zacznie domagac sie mniej i mniej mleka matki.
      • artphorma Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 18:23
        ale ona nie je kilka łyzek ona zjada juz cały słoik i po 120 ml kaszki i dlatego chce zaprzestac dopajania cycem,
        • ichi51e2 Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 21:08
          Mleko matki - idealnie zbilansowany posilek skladajacy sie z bialek tluszczy i cukrow witamin mineralow.
          Ty proponujesz - marchewka (witaminy, teoche cukru, trociny wypelniacze), kaszka - nie przyswajana przed 9 miesiacem bo u czlowieka nie ma enzymow to trawienia zboz do 9miesiaca, czyli tez trociny.

Wybor nalezy oczywiscie do ciebie. Ale jak juz chcesz dawac ludzkie jedzenie to moze jakies bialko i tluszcz (jajko? Zrodla zelaza?) ktore jest w stanie przyswoic...
    • katiko Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 13.02.13, 21:09
      Jesli martwi Cie, ze Twoje dziecko moze byc alergikiem na gluten, poczekaj moze do 6tego miesiaca. Jesli karmisz piersia Nina bedzie sie na maminym mleku super rozwijac jesli nie ma na nie uczulenia.
      Sztuczne mleko - jesli dobierasz do wieku - tez powinno byc ok.

Jesli chodzi o rozszerzanie diety to dietetyczka z ktora pracowalam polecala wprowadzanie tylko 1go produktu na tydzien. Wiec jesli dzis wprowadzasz marchewke, to ziemniaki dopiero za tydzien, a za 2 tygodnie moze groszek.
      To pomoze Ci szybko wykryc na Co moze byc Twoje dziecko uczulone.
      Produkty chemicznie przetwarzane, genetycznie modyfikowane (np. kukurydza) czy zawierajace glutaniany, itd. wprowadzilabym na samym koncu, albo i wcale smile
      Rowniez nie przejmuj sie jesli dziecko cos wypluwa. Tak male dziecko ma preferencje smaku ale czesto wypluwa cos bo ma inna tuksture czy zapach, nie dlatego ze nie lubi. Powinnas sprobowac nowa rzecz podac co najmiej 7-9 razy (nie tego samego dnia! smile) zanim wyrzucisz ja z menu.

Jesli chodzi o uczulenie na gluten jest to choroba genetyczna, tzn jesli ty lub tato Niny ja mieli, Nina ma szanse ja miec. Np. moja tesciowa ma uczulenie na gluten i moj maz ma. Zas siostra mojego meza nie ma zadnej alergii.
    • artphorma Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 14.02.13, 08:43
      Przepraszam chyba zły tytuł podałam, który was myli więc jeszcze raz- malutka nie jest na początku rozszerzania diety, ja ta dietę zaczęłam rozszerzać jak skończyła 4 mce,a że była niejadkiem to dawałam troszkę jedzenia a potem cyca, a ż w końcu gdy zaczęła zjadać pół słoiczka obiadku z mięsem 190 gram to postanowiłam zastępować posiłki mleczne z cyca jedzeniem stałym. Ona juz zjada i mięsko i warzywka, kasze, kasze manną, bo gluten też już wprowadziłam, owoce. Jeszcze raz zadam pytanie w takim razie , chodzi mi o to w jakim wieku były wasze maluszki kiedy zaczęłyście zastępować posiłki mleczne z cyca posiłkami stałymi i w jakich ilościach, ile wtedy wypadało karmień piersią w ciągu dnia i czy an żądanie czy juz o ustalonych porach?
      • artphorma Murwa.kac 14.02.13, 08:44
        Dałas mi nadzieję,że mimo tego,że dziecko nie będzie zjadało mm to spokojnie bede mogła je odstawić przed rokiem wink Słuchaj ale w jaki sposób poiłaś wodą z łyżeczki?
        • murwa.kac Re: Murwa.kac 14.02.13, 10:19
          co do pytania Twojego w poscie nizej.

ja zaczelam diete rozszerzac gdzes w osmym miesiacu.
          czekalam jak usiadzie, rozszerzalam metoda BLW.
          jak tylko usiadl - rozszerzanie poszlo blyskawicznie, nie bylo problemow z niejedzeniem, nietolerancja, nic. do tego stopnia, ze po ok miesiacu wlasnie zaczelam stopniowo eliminowac piers i zastepowac posilki mleczne - stalymi. po ok dwoch tygodniach, spokojnie moglam odstawic od piersi i tez poszlo to blyskawicznie.

co do picia - jak syn tylko usiadl uczylam picia z kubka. normalnego, otwartego kubka, a konkretnie szklanki duralex'owej. dzieci piersiowe bardzo szybko zalapuja.
          dopiero jakos niedawno, w 14 miesiacu kupilam najzwyklejsze niekapki z ikei (pieski), bo szklanka czy kubek sa nieporeczne do zostawienia dziecku przy zabawie. potraci, wylewa. niekapek stoi, lezy, jak chce mu sie pic - bierze sam.
          a do tej pory pil wszystko z normalnego kubka. chcialam kupic doidy, ale w koncu machnelam reka. bo i po co? tylko wydawanie kasy.
          podobnie niekapki cudaki sa bez sensu. dziecku karmionemu piersia miesnie, szczeka pracuje dokladnie tak samo jak doroslemu pijacemu z kubka. po co to marnowac uczac niekapka i pozniej odwalac jeszcze raz robote i uczyc picia z normalnego kubka?
          dlatego tez dzieci butelkowe pozniej ten kubek zalapuja (bo miesnie i uklad szczeki przy butelce jest zupelnie inny) i najczesciej musza przechodzic przez etap niekapka.

skoro Twoje jest karmione piersia i siedzi (badz bedzie siedzialo) daruj sobie lyzeczki, niekapki etc. tylko wlej troszke wody do kubka i po prostu podaj smile
          • artphorma Re: Murwa.kac 14.02.13, 15:28
            o matko, boje się,że się zachłyśnie, bo ona potrafi się zachłysnąc jak ją z łyżeczki poję, próbowałam też z niekapka i mi się zachłysnęła
            • murwa.kac Re: Murwa.kac 14.02.13, 18:52
              dlatego siedzacemu dziecku daje sie kubek do reki, zeby samo operowalo, a nie poi smile

raz, drugi, trzeci - zalapie.
    • noem.i77 Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 14.02.13, 09:13
      Mnie się wydaje, że trzy stałe posiłki i 3 karmienia piersię jest ok. To akurat 6 posiłków dziennie, z czego 4 mleczne (pierś + kaszka). Ja po macierzyńskim wracałam do pracy, więc już w szóstym miesiącu mój dzieciak jadł kaszkę i obiadek jako samodzielny posiłek.
      • 1matka-polka Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 14.02.13, 09:21
        Ale karmienie piersią nie równa się podaniu butli, nie wiadomo ile dziecko zje naraz i jak jest głodne to trzeba mu znowu dać pierś a nie kombinować. Moje dziecko miało w tym wieku 2 stałe posiłki i z 10 karmień piersią.
        • artphorma Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 14.02.13, 17:04
          ok, to w takim razie co jak karmię dziecko stałymi pokarmami i o 10:00 zje kaszkę to jak jej zapodam cyca o 11:30 i 12:30 to o 13:00 na pewno nie tknie obiadu, bo już to przerabiałam,jak się obje cycem to nie chce stałych pokarmów. W takim razie w jaki sposób matko-polko odstawiłaś dziecko skoro miało w międzyczasie 10 karmień?w jakim wieku je odstawiłaś i w jaki sposób? samo zaczęło nie chcieć cyca?
          • artphorma Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 14.02.13, 17:39
            dziewczyny radzicie w większości aby jednak przy posiłkach stałych utrzymywać karmienie na żądanie , w jaki zatem sposób potem eliminowałyście poszczególne karmienia skoro są u was na żądanie?
          • 1matka-polka Re: Już nie wiem jak rozszerzać dietę 15.02.13, 14:41
            No ale o co chodzi? Skoro się najada taką ilością jak dajesz, to ok. Gorzej jak jest głodne i spada na wadze. Moje dziecko było i jest bardzo żarłoczne (z krótkimi przerwami) i miejsce na mleko, banan czy mięsko zawsze się znalazło.
            A z odstawieniem miałam szczęście, bo się samo odstawiło. Jak miała 7,5 mca to było jeszcze 10 karmień a potem ta liczba systematycznie zaczęła spadać i w 12 miesiącu karmiłam ją tylko na dobranoc. Pod koniec 12 mca pewnego dnia nie chciała piersi na dobranoc i na tym zakończyłyśmy ten etap.
            Samo się stało, nic nie robiłam, jadła coraz więcej stałych pokarmów i coraz mniej piersi. Tylko karmienie nocne zakończyłam w 8 mcu bo miałam serdecznie dosyć, a stało się to w ten sposób, że dziecko pewnej nocy nie obudziło się ani razu, więc ja stwierdziłam, że widać już nie potrzebuje jedzenia w nocy i następne pobudki były pacyfikowane suszarką, itp. Długo się jeszcze budziła, mimo, że nie dostawała piersi ale suszarka działała na nią jak pierś.
            Po prostu miałam szczęście, chociaż z drugiej strony to chyba nie jest aż tak rzadkie, że dzieci odmawiają piersi i można ten moment wykorzystać do odstawienia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka