Dodaj do ulubionych

Mało je???Chyba tak...

21.02.13, 14:35
Mlody niebawem skończy 10 mcy i zastanawiam się czy on nie je za mało. Przegladałam forum "rozszerzanie diety" i tam pani ekspert twierdzi, ze porcje dla tego wieku to 200 ml.
Jak je kaszke na mleku to zje 120 ml. Generalnie je mleko zagęszczone bo nie umie pic z butelki (do niedawna dziecko piersiowe), zupki zje 150-180 ml, choc nie zawsze, jesli chodzi o owoce, to soiczek mały, nigdy ten 190gr.

Mały je 5 posiłków - warzywa z mięskiem, 3 posiłki na mleku i owoce...no i tylko te porcje takie małe...

Jesli chodzi o wagę, to przybiera teraz ok 350-400gr na miesiąc.

https://lb1f.lilypie.com/gkYHp2.png
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 14:44
      moim zdaniem wszystko w najlepszym porządku. Moje dziecko nigdy nie było w stanie zjeść dużego słoiczka jedzenia. Przestań mu wyliczać i ciesz się że pięknie je i dobrze przybiera!
    • arya82 Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 14:51
      Moim zdaniem jak ktos wszystkie dzieci hurtowo przyklada do tych samych norm- iloscoiwych chociazby, to sie ekspertem nie powinien mienic. Dzieci sa rozne, rozne sa potrzeby, predyspozycje, aktywnosc w ciagu dnia itp. Tak jak doroslu, nie wszyscy zjadaja rowne porcje, jeden wsunie caly talerz a inny przy polowie wymieka. Dopoki synek przybiera Ci prawidlowo na wadze to sie nie martw.
    • gosia_gd Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 15:10
      Ziarenko! Bo w zadek Cię kopnę! big_grin Wszystko jest ok! Je, przybiera, rośnie. Nie martw się kiss
      • ziarenko-piasku Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 15:20
        Hehehe...gosia...kop smiałowink

Słuchajcie,a tak mnie naszło własnie, po przejzeniu watków na tym forum o rozszerzaniu, gdzie ta pani ekspert jak mantrę powtarzam ze trzeba dażyć do tych porcji 220ml
        Jezusie...jak bym"wlała" w niego 220 to chyba by umarłwink
        Ale on to taka drobnica w sumie, bo ok 8500 gr wazy (przy urodzeniu 2780g), więc i moze mniej potrzebujewink

E tam...już sama nie wiem, ale przeciez nic na siłę.
        • fasol-inka Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 15:28
          nigdy w życiu moje dziecko nie zjadło 220ml, miał chyba tydzień w życiu, kiedy jadł pod 180, potem regularnie 150-160
          daj spokój dziecku wink słuchaj go i nie przekarmiaj smile
          • pyniolka13 Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 19:31
            jak dobrze przybiera na wadze i nie musisz w niego wmuszac jedzenia to sie nie martw. Moja córka ma 9 miesięcy a jak zje mi 140-150 to sie ciesze.
            • beebeee Re: Mało je???Chyba tak... 21.02.13, 22:16
              moim zdaniem te normy sa jakies kosmiczne - to ja bym sie najadla jakbym miala tyle zjesc przez caly dzien co 10 mcy niemowle + jeszcze przeciez picie, gdzie to zmiescic
              moj tez nie zjada takich porcji jak zalecaja i tez nie jest wielki bo 7200 i tez czasem nabijam sobie glowie, ale je i przybiera w normie...
              a ze ja chcialabym, zeby wiecej to juz moj problem smile))
              • beebeee Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 09:57
                ma teraz prawie 5 mcy

beebeee napisał(a):

> moim zdaniem te normy sa jakies kosmiczne - to ja bym sie najadla jakbym miala
                > tyle zjesc przez caly dzien co 10 mcy niemowle + jeszcze przeciez picie, gdzie
                > to zmiescic
                > moj tez nie zjada takich porcji jak zalecaja i tez nie jest wielki bo 7200 i te
                > z czasem nabijam sobie glowie, ale je i przybiera w normie...
                > a ze ja chcialabym, zeby wiecej to juz moj problem smile))
    • pyniolka13 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 08:50
      ziarenko-piasku a ile wazy twoja pociecha?
    • neffi79 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 10:37
      Niedawno zakładałam podobny wąteksmile
      Dostałam odp. żeby DĄŻYĆ DO PODAWANIA 220ML ZUPY Z MIĘSEM.
      Moja córcia ma 8 mcy, je jeden 125g słoiczek owoców - na 2 porcje. Potem zupkę, 125-150ml (mały słoiczek i troszkę) i nie da się dać jej więcej, druga tura podania tej samej zupy np. za 2 godziny kończy się pluciem. Nie ma mowy o zwiększeniu. Kaszki na kolację też zje pół małej miseczki, ok 120-150ml. Dodatkowo w dzień pierś 3-4 razy.
      Mała nigdy nie zjadałaby 190g. To ja kiedyś zjadłam taką zupkę i się po prostu najadłamsmile A takie maleństwo? 220ml?smile na raz?smile Przecież to prawie szklanka, gęstej zupy z mięsem i czasem z żółtkiem. masakra
      Staram się nie patrzeć na schematy, choc czasem też się martwię czy nie je za mało. Wolę jej nie dawać na siłę bo się zniechęci do jedzenia i dopiero będzie problem.
      • ziarenko-piasku Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 10:45
        Pisałam tam wyzej: ok 8500 gr wazy (przy urodzeniu 2780g),
    • murwa.kac Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 11:25
      ale co Ty chcesz od dziecka swego?

zdrowy? rozwija sie normalnie?
      bo przybiera prawidlowo.

a ze ma mniejszy apetyt niz tabelka na to wskazuje? no bywa, bo dzieci sa rozne.
      zwlaszcza, ze twoj to sie kruszynka malutka urodzila. ma prawo mniej jesc i wazyc mniej od swoich rowniesnikow.
      nie patrz na gramatury, mililitry, tylko na dziecko. jest glodne- daj jesc. nie chce - nie wpychaj. a wszystko bedzie dobrze.
    • saguaro70 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 12:01
      Puknij Ty się w czoło. Twój maluch je normalnie.
      • ziarenko-piasku Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 13:17
        Za twą radą...puknę sięwink
        • olga_1983 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 14:00
          Moja córeczka jest w tym samym wieku i je chyba dużo mniej. Nadal głównym i ulubionym posiłkiem jest pierś. Poza tym zjada jeden mały słoiczek zupki lub dania, jabłko, banana lub mały słoiczek deserku i jedna porcja kaszki. I też ciągle myśle czy to nie za mało. Ale waga ok-9kg.
    • ichi51e2 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 14:00
      Taaak. Czy to to samo forum na ktorym ekspert twierdzi ze 7ms dziecko powinno ssac piers 5 razy dziennie?
      • ziarenko-piasku Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 15:26
        Mi chodziło o to forum forum.gazeta.pl/forum/f,1135,Rozszerzanie_diety.html
        Powstało ono dzięki uprzejmości firmy HIPPwink w związku z czym Pani dr poleca produktu tejze firmy i przedstawia schemat ilościowy z opakowania... a jakżewink
      • murwa.kac Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 16:04
        ichi51e2 napisała:

Cytat Taaak. Czy to to samo forum na ktorym ekspert twierdzi ze 7ms dziecko powinno ssac piers 5 razy dziennie?

eeeee że ke??
        • ichi51e2 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 17:24
          No nie dziw sie.. Zobacz co jest pod 7ms... W panike mnie ostatnio tym wpedzili... www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321797.html
          • murwa.kac Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 17:40
            rotfl!
        • ichi51e2 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 17:29
          A tu rada eksperta dla 8,5miesieczniaka:

"Z posiłków mlecznych wystarczyłyby 2 karmienia piersią i 2 posiłki mleczne (z tych, które zjada np.: mleko, kaszka mleczna i jogurt). Warto byłoby zwiększać porcję dania warzywnego (zwłaszcza skoro dziecko potrafi zjeść porcję 200ml kaszy mlecznej); dążyć do zmniejszenia liczby posiłków (do ok.5-6). Owoce można połączyć z kaszą i mlekiem w jeden posiłek (albo podać deser mleczno-owocowy np.: Owocowe Duety HIPP czy Owoce & Jogurt HIPP). Pozostaje jeszcze sprawa glutenu, żółtko otrzymuje?
          Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
          lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie"
      • olga_1983 Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 22:46
        A to jest coś dziwnego w tym, że 7miesieczne dziecko ssie pierś 5xdziennie?
        • ichi51e2 Re: Mało je???Chyba tak... 23.02.13, 09:00
          Nic. Sek w tym ze kazde dziecko je tyle ile mu potrzeba. Jedne wcale nie ssa a inne po 20 razy. A tu w autorytatywnym tonie 5! 220ml! Dopchac hippem! No i 5 na 24h to w moim poczuciu prosta droga do wygaszenia laktacji...
        • murwa.kac Re: Mało je???Chyba tak... 23.02.13, 09:16
          nie jest dziwne, ze dziecko ssie 5 razy dziennie.

dziwne jest, stawianie jakichkolwiek ograniczen w tym ssaniu, dedykowanie ich ilosci, gdzie piersia sie karmi na zadanie dziecka, tyle razy ile ono potrzebuje.
          • olga_1983 Re: Mało je???Chyba tak... 23.02.13, 09:18
            Ok, zle Was zrozumialam. Myslalam, ze dla Was te 5x to za duzo.
            • ziarenko-piasku Re: Mało je???Chyba tak... 23.02.13, 14:14
              Jeśli chodzi o ilości w kp, to jest to już zupełnie co innego...
    • ziarenko-piasku Re: Mało je???Chyba tak... 22.02.13, 15:27
      Ijeszcze ta odpowiedź mnie zszokowała: forum.gazeta.pl/forum/w,1135,142637641,,7_miesiecy_ile_mleka_.html?v=2
      Moje dziecko je nadal tyle samo co w 7mcu...ale żeby litr mleka...mamunciu...on naprawdę mało jewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka