Dodaj do ulubionych

Dieta po ciąży

21.02.13, 20:06
www.edziecko.pl/rodzice/1,79353,13431127,Dieta_po_ciazy___jak_wytrzymac_i_odniesc_sukces___HISTORIE.html
Dla mnie po ciązy najgorsze było to aby jeść racjonalnie, bo karmi się piersią, a jednocześnie, nie umierać z głodu. W sumie to wychodząc ze szpitalu miałam już -8kg, a przytyłam 6kg?
A wam ile się udało zrzucić i ile przybrałyście w ciązy?
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 20:24
      Dieta po ciąży przy karmieniu piersią jest totalnym nieporozumieniem- przeważnie podczas stosowania diet z organizmu wydalane są toksyny- razem z mlekiem w przypadku KP.
      Podczas KP jest ważne żeby odżywiać się zdrowo i racjonalnie żeby dodatkowo nie obciążać organizmu po 9-ciu miesiącach kiedy to musiał pracować za dwoje.

Nie wiem ile przytyłam, nie wiem ile zrzuciłam- mam ważniejsze sprawy na głowie.
      • libretinka Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 20:48
        Ja w ciąży przytyłam ok 12 kg, po pologu waga jak przed ciąża.. Karmiłam 4,5 mca, po odstawieniu zlecialo mi jeszcze 7 kg, zero diety, ale apetyt mi nie dopisuje, nie wiem czemu. Finalnie waze 7 kg mniej niż przed zajsciem w ciążę. Niestety to chyba wychodzą wszystkie stresy i kilogramy lecą na łeb na szyje.
    • razdwatrzy0 Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 21:20
      W ciąży przytyłam 19 kg (w tym 2 kg w przeciągu ostatniego tygodnia ciąży). Po porodzie miałam ok 6 kg mniej. Reszta spadła tak mniej więcej do 2 miesięcy po porodzie - pewnie pomogło to, że niewiele jadłam. W dalszym ciągu karmię piersią (córka ma 9 m-cy) i waga utrzymuje się na stałym poziomie sprzed ciąży.
      Zamierzam powoli odstawiać córę od piersi, ciekawe co będzie się działo z moją wagą smile
    • trusia29 Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 21:36
      Przytyłam 17 kilo. Po powrocie ze szpitala weszłam na wagę i ważyłam... tyle co pzred porodem. Ani kilograma mniej. Na szczęście to był tylko efekt nawodnienia organizmu kroplówkami po cc. Po tygodniu zeszło 7 kilo. Po 3 miesiącach- reszta. Ważę tyle co pzred ciążą. Brzuch nie wisi.
      Nie karmie piersią.
    • andgie Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 21:45
      Cala ciaze bylam bardzo glodna I przytylam 20 kg. Miesiac po urodzeniu -10 kg. Przez pierwsze pol Roku nie robilam nic, ostatnio zaczelam sie odchudzac,. Nie stosuje diety jako takiej, raczej rozsadne odzywianie sie, duzo salatek, znikoma ilosc ziemniakow , chleba, ryzu, slodyczy. W ciagu miesiaca starcilam 3 kg. Karmie piersia.
    • arya82 Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 22:05
      Przytylam 16 kg, teraz dokladnie 8 miesiecy po -17kg. Diety zadnej nie stosowalam, jem po prostu zdrowo (odliczajac moja slabosc do ciasteczek i czekolady wink ). Co zauwazylam, ze karmiac piersia, nawet teraz gdy robie to juz rzadziej, ze wzgledu na rozszerzanie diego malego, to bardzo szybko i gwaltownie glodnieje. Czasem az boli mnie zoladek z glodu, musze miec zawsze przekaske przy sobie. No i chyba nawet zjadam wieksze porcje niz w ciazy wink
      • libretinka Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 22:08
        Jak karmiłam tez miałam ataki głodu. Teraz po odstawieniu do 15 mogę żyć na 2 kawach z mlekiem. Mąż mnie ściga ze śniadaniem wink
        • murwa.kac Re: Dieta po ciąży 22.02.13, 08:03
          mam to samo.
          jak karmilam mialam potworne ataki glodu. o 3 w nocy potrafilam robic sobie zapiekanki albo piec ciastka owsiane wink

po odstawieniu - sniadanie jem o 13, ale to ze zdrowego rozsadku bardziej niz z glodu. kawa z mlekiem wystarczy na caly dzien.
          • markoco29 Re: Dieta po ciąży 23.02.13, 20:06
            no to zadroszcze - mi glod pozostal sad
            Moglabym jesc i jesc...
      • razdwatrzy0 Re: Dieta po ciąży 21.02.13, 22:11
        O widzę, że nie jestem sama. Ja jestem głodna non stop. Mąż aż się dziwi ile potrafię zjeść...
        Chyba nawet jem więcej od niego sad
    • murwa.kac Re: Dieta po ciąży 22.02.13, 08:14
      w ciazy przytylam jakies 17 kg.
      ile wazylam po porodzie - nie pamietam teraz. nie mam wagi w domu, wiec zwazylam sie pewnie gdzies okazyjnie u kogos.
      po ok 3 miesiacach zmiescilam sie w spodnie, ktore nosilam w 4 - 5 miesiacu ciazy. wtedy tez zaczelam cwiczyc i biegac, glownie ze wzgledu na brzuch, zeby zgubic galarete, a nie wage. po pol roku, moze 8 miesiacach wrocila do przeciazowej.
      po odstawieniu syna od piersi spadl mi apetyt i waga jeszcze bardziej poleciala i teraz musze sie pilnowac w druga strone.

nigdy nie stosowalam zadnych diet. one sa jakas pomylka. wystarczy ruchu troche.
      skoro karmisz piersia - jedz tak zebys nie byla glodna. zdrowo, lekkostrawnie. cwicz, biegaj. na odchudzanie jeszcze bedziesz miala czas.
    • markoco29 Re: Dieta po ciąży 23.02.13, 20:03
      w ciazy przytylam 15, po powrocie do domu po porodzie mialam -8. Potem systematycznie przez okolo 2 miesiace waga sama spadala - finalnie zostalo mi 2 kg wicej niz przed porodem (mieszcze sie w ubrania sprzed ciazy, ale niestety mam oponke na brzuchu). Gdy karmilam piersia, mialam ogormny apetyt - zwlaszcza w pologu (potrafilam zjesc 15 pierogow + zupe + paczke ciastek na deser - tak chyba odreagowywalam stres). A mimo apetytu nie tylam.
      Karmilam 10miesiecy i przez ten okres jadlam sporo. Jak odstawilam corke i nie zmienilam diety to wskoczylo mi 2kg przez miesiac!!!!! Teraz ograniczam jedzenie, zeby zrzucic te nadprogramowe kg bo sie zle z nimi czuje. Dla mnie niestety najgorszy dla figury byl powrot do pracy (praca biurowa), niestety wracam po poludniu, jest ciemno, wiec juz nie ide na spacer z corka. Spacery tylko w weekend, w tygodniu 1x basen (bardzo rzadko 2) + ostatnio 1x fitness. Moze to przyniesie jakis rezultat.
    • ichi51e2 Re: Dieta po ciąży 23.02.13, 20:51
      Zawsze sobie przysiegam ze nie bede zagladac na watki ile przytylyscie/jak szybko schudliscie... I zawsze mnie skusi... Szlag mnie zawsze trafia! Bo ja przytylam do 80 po porodzie 72 teraz (7'mc) 64 i nic kurka nie spada... Nienawidze tych wszyskich... "Wyszlam ze szpitala w przed ciazawych jeansach" smazcie sie w piekle... ;p

Oczywiscie nic nie robie zeby bylo lepiej (na marginesie) no i pierwszy raz w zciu mam problem zeby sie zorganizowac z zarciem... Sniadanie owszem a potem jak cos zlapie to sukces... Oczywiscie to sie konczy ze lapie jakies tuczace sztuki (typu suszone owocki) i rzucam sie jakby jutra mialo nie byc... No i gotowac mi sie nie chce... Jedyne co mnie ratuje to to ze duzo rzeczy mam wykluczonych przez alergie malego - zeby nie to pewnie byloby mnie latwiej przeskoczyc niz obejsc...
    • trzydziestoletnia Re: Dieta po ciąży 24.02.13, 01:25
      W ciazy przytylam tylko 9 kg, po porodzie wszystko zeszlo, wazylam tyle co przed ciaza. I tu sie konczy wersja optymistyczna, bo przy karmieniu, w kilka miesiecy przytylam 5 kg sad
      • siven1987 Re: Dieta po ciąży 24.02.13, 03:19
        Do. 7 miesiąca przytulam 8 kg a kolejne 10wrzuilam przez kolejne miesiące, bo musiałam odpoczywać, żadnych spacerów ani ćwiczeń.po powrocie ze szpitala było o 10 kg mniej. Przez 6tygodni samego karmienia bez diet spadły mi jeszcze 4 kg i cały czas chudne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka