Dodaj do ulubionych

Kluski, naleśniki, placuszki

03.03.13, 07:53
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy? Mój straszak uwielbia takie jedzenie i chciałabym gotować dzieciom razem. Poza nalesnikami i kluskami leniwymi nie bardzo mi wychodzi.. Oczywiście chętnie usłyszę przepisy łatwe w wykonaniu bo słaba ze mnie kucharkasmile najchętniej coś co można podać z warzywami , no i żeby nadawało się dla 10 miesieczniaka. Miłego dniasmile
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: Kluski, naleśniki, placuszki 03.03.13, 08:50
      10 miesieczniak moze juz jesc jak czlowiek o ile nie ma alergii. Dawaj mu to co starszemu.
      • dorot10 Re: Kluski, naleśniki, placuszki 03.03.13, 09:05
        Wiem, czekam na przepisy na kluski i plackismile
    • mayaalex Re: Kluski, naleśniki, placuszki 03.03.13, 09:55
      Ja kucharka jestem raczej beznadziejna wiec swoich przepisow nie mam - ale jak chce ugotowac cos innego niz te dwie zupki ktore robie bez problemu to szukam na bbc recipes (wystarczy troche znac angielski) bo przepisy sa fajne, duzo jest latwych i te dania jakos zawsze mi wychodza wink wlasnie stamtad biore przepis na nalesniki i wreszcie mi sie rzeczywiscie udaja. Poszukaj, maja tez rozne fajne dania z makaronami, na pewno znajdziesz cos co Ci sie spodoba smile pozdrawiam!
    • semi-dolce Re: Kluski, naleśniki, placuszki 03.03.13, 10:05
      Placki z cukinii - cukinię zetrzeć na tarce, odstawić na chwilę, odsączyć, dodać jajko lub dwa oraz mąkę (pszenną, orkiszową lub otręby dowolne) tak, by było w miarę gęste ale łatwo dawało się nabierać i kłaść łyżką, usmażyć na złoto. Ja jeszcze przed podaniem odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jemy zazwyczaj z jogurtem greckim z dodatkami (sól, czosnek, ogórek małosolny) lub bez.
      • rulsanka Re: Kluski, naleśniki, placuszki 04.03.13, 10:24
        Placki z cukinii są też fajne ze startym żółtym serem. Cukinię i ser ściera się na tarce jarzynowej i razem miesza. Sera mniej niż cukinii.
    • e-kasia27 placki bananowe 03.03.13, 15:07
      Zrobić ciasto z mąki pszennej i wody, i ewentualnie dowolnych dodatków: siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, konopie, inny rodzaj mąki, o gęstości jak bardzo gęsta śmietana, gęściejsze sporo niż na naleśniki.
      Wrzucić do tego pokrojone na plasterki banany, nabierać łyżką po plasterku banana razem z niewielka ilością ciasta i smażyć na oleju małe placuszki.
      Moja czterolatka zjada takich ok.10 sztuk na raz. Z jednego banana wychodzi ich ok.15.
    • e-kasia27 placki dyniowe 03.03.13, 15:15
      Zetrzeć dynię na tarce, dolać trochę wody, (można też dać jajko), dosypać mąkę pszenną, ale nie za dużo, tak aby powstało gęste, ale lejące się ciasto, posolić, popieprzyć, dodać majeranek i smażyć cienkie placuszki.
      Można tez robić w wersji na słodko, jeśli ktoś lubi, wtedy nie dodawać przypraw, tylko po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
    • e-kasia27 racuchy z bakaliami 03.03.13, 15:21
      Wsypać do miski mąkę pszenną dodać drożdże sypkie, albo rozmieszać świeże, wymieszać z ciepłą wodą, (można też dodać jajko), do tego wrzucić sporo rodzynek, siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, pokrojone figi, pokruszone orzechy, czy co tam się akurat i ma postawić do wyrośnięcia.
      Jak urośnie ciasto, smażyć na oleju, po usmażeniu posypać cukrem pudrem, jak się chce, żeby były słodkie, my zwykle jemy je bez cukru, bo i tak są słodkie z powodu rodzynek.
      • jugutka Re: racuchy z bakaliami 03.03.13, 21:05
        Brzmi super smile
    • e-kasia27 placki gryczane 03.03.13, 15:30
      Placki z ugotowanej kaszy gryczanej białej, lub krakowskiej.
      Zimną ugotowaną kaszę rozmieszać z wodą, (może też być z jajkiem) i mąką pszenną, dodać sól, pieprz i może też być jakieś ziółko np. majeranek, bazylia, cząber, jak kto lubi.
      Smażyć na oleju cienkie placuszki.
      Ciasto powinno być dość rzadkie, aby łatwo się placki na patelni rozlewały, mąki mało, tyle tylko aby kasza się zlepiła.
      Te z krakowskiej i z jajkiem przypominają w smaku i wyglądzie placki ziemniaczane - można też dodać do nich utartą cebulę, jeśli lubisz placki ziemniaczane z cebulą.
      • dorot10 Re: placki gryczane 03.03.13, 16:26
        Wow! Dzięki smile
    • aga_wer Re: Kluski, naleśniki, placuszki 03.03.13, 22:56
      placuszki z jabłkami

1 jajko rozbełtać, dodać 1 łyżkę mąki dodać 1 starte jabłko, wymieszać, usmażyć smile
      • rulsanka Re: Kluski, naleśniki, placuszki 04.03.13, 10:21
        My robimy placki jabłkowe ze śmietaną, mają ciekawszy smak i są pożywniejsze. Jabłko, jajko, ze 150 ml śmietany, mąki tyle ile trzeba, żeby się dobrze smażyło. Ja daję jedną trzecią mąki pszennej pełnoziarnistej i dwie trzecie np. orkiszowej.
        • rulsanka Re: Kluski, naleśniki, placuszki 04.03.13, 10:22
          Placki serowe: twaróg, jajko, śmietana, mąka (ja daję 1/3 pełnoziarnistej).
    • noem.i77 Re: Kluski, naleśniki, placuszki 04.03.13, 13:23
      Nakeśniki z mąki gryczanej: kaszę gryczaną mielę w młynku do kawy, robię ciasto naleśnikowe pół na pół z mąką przenną. Można jeść na słodko lub na słono, świetnie smakują z twarożkiem.
      • dorot10 Re: Kluski, naleśniki, placuszki 04.03.13, 13:41
        Dziękuje za wszystkie przepisy, zaczynam gotowaniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka