Dodaj do ulubionych

spanie na brzuszku?

13.03.13, 12:21
dziewczyny jak to jest z ty spaniem na brzuszku? bezpiecznie czy nie? bo już sama nie wiem co mam robić? Maluszek w nocy śpi o wiele spokojniej jak śpi na brzuszku( gazy go męczą) ale przez to ja nie śpię w ogóleuncertain bo się boje ...że przestanie oddychać itd i ciągle sprawdzam czy oddycha..a z drugiej strony mały często ulewa a w nocy nie chce go budzić na odbijanie więc ta pozycja jest lepsza niż na pleckach... na boku nie lubi chyba bo sie przekręca na plecki myślałam nad monitorem oddechu ale opinie są podzielone najgorzej że często alarm wyje bez powodu i budzi a moj maluch spi bardzo czujnie i najlżejszy hałas go budzi.. więc drogie mamy.. jak wasze dzieci spią i w jakim wieku bo to tez istotne mój ma prawie 10 tyg
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 12:31
      moj spi na brzuchu od samego urodzenia. dzieki temu nigdy nie mielismy problemow z gazami, kolkami etc.
      nigdy nie przyszloby mi do glowy, zeby nie spac nocami i pilnowac spiace dziecko.
      monitora nie mialam, syn spal z nami od poczatku.

po co odbijasz? to mit jakis jest.
      • nowanatymforum Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 12:59
        Z tym mitem to nieprawda akurat. Mam bliźniaki- jeden od początku nie odbijał i nie było żadnego problemu. A drugi z kolei jak nie odbił to po jakimś czasie zaczynał marudzić, męczyć się, prężyć, aż do chwili odbicia. Każde dziecko jest inne i tyle. Jedne muszą odbijać, a inne nie.

Co do tematu- jeden z bliźniaków też od urodzenia spał na brzuchu, a ja miałam sen jak kamieńsmile
      • moniaak27 Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 13:05
        no w nocy akurat nie odbijam ale w dzien musze bo mały poki po jedzeniu porzadnie nie beknie płacze.. wiec nie mit. je łapczywie czesto i lyka powietrze a w nocy przez sen idealnie wiec się nie na łyka...
    • murwa.kac Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 12:32
      a i jeszcze - zdrowe dziecko, bez problemow neurologicznych spokojnie moze spac na brzuchu.
    • dorot10 Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 12:35
      U nas było tak: od 3 tygodnia życia młody śpi na brzuchu ( aktualnie 11 mcy). Tylko w takiej pozycji spał w miarę spokojnie. Oczywiście twardy materacyk, żadnych przedmiotów w łóżeczku - kocyk, poduszki . Teraz już śpię spokojnie bo w zasadzie wyrósł z okresu kiedy zdarza się smierć lozeczkowa ale wcześniej budzilam się w nocy wiele razy.
      • dorot10 Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 12:37
        Zgadzam się z poprzedniczka pediatra mi mówiła ze jeśli dziecko zdrowe, nikt nie pali w domu to zagrożenia nie ma
        • moniaak27 Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 13:00
          NIKT NIE PALI W DOMU ZDROWY ITD... ale to wewnętrzny niepokój taki ze glowe wsadzi w materac i nie bedzie mogł podnieść itdsmile wiem ze wyolbrzymiam pewnie ale tak mam i juz.. to mnie pocieszyłyście troche. Moj malec jeszcze nie trzyma mocno głowki jak na brzuszku lezy i nie raz jak z nim cwiczymy to bardzo sie eczy wiadomo i nie raz lezy tak z nosem wklejonym w materac bo nie ma siły podnies glowki i boje sie ze taka sytuacja sie moze zdarzyc wlasnie w nocy a ja akurat w tym momencie sie nie obudzęuncertain
    • pyniolka13 Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 13:59
      moje dzieciaki od samego początku spały na brzuszku. Przy pierwszym dziecku troche sie denerwowałam, ale widocznie tak mu bylo najwygodniej, to po co w to ingerować.
    • karolka603 Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 15:43
      Słyszałam, że spanie na brzuchu, może spowodować śmierć łóżeczkową. Podobno lekarze zalecali kiedyś pozycję na brzuchu, teraz podobno bezpieczniej jak mały śpi na plecach(niestety ryzyko zachłyśnięcia) bądź na boczku (niezdrowe dla bioderek). Po nowych zaleceniach spadły przypadki śmierci łóżeczkowej i to drastycznie (nie pamiętam o ile procent). Oczywiście są dzieci w grupie większego ryzyka,np. wcześniaki, dzieci z bezdechem, niską wagą urodzeniową.Największe zagrożenie jest między 2, a 6 miesiącem życia, z tego co pamietam to chyba 80 procent przypadków.
      Mój mały ma 7 miesięcy i mimo, że nie był wcześniakiem to do tej pory na noc ustawiam monitor oddechu, kilka razy alarm się włączył, ale to na początku, teraz już nie, a mimo to nadal boje się go przestać używaćsmile Jeśli o mnie chodzi to na początku kładłam go na pleckach, potem sam zaczął się przekręcać na boczek, a ostatnio widziałam że spał na brzuszku. Troszke się zmartwiłam,ale w końcu ma już 7 miesiecy więc już da rade sobie sam podnieść główke.
      Aha, nie używaj poduszek, najlepiej jak mały śpi tylko na materacyku.
      • ichi51e2 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 11:03
        Cos dzwoni ale w ktorym kosciele...?
        Spanie na brzuszku nie powoduje smierci lozeczkowej! Jest jednym z czynnikow ktory oznaczono jako czesciej wystepujacy przy sids. to znaczy ze statystycznie dzieci ktore spotkalo sids czesciej spaly na brzuszkach. Nie wylacznie tylko czesciej. Tych czynnikow oznaczono kilkanascie ale zaden nie zostal udowodniony np im mlodsza matka tym wieksze prawdopodobienstwo, czesciej chlopcy, dzieci bezsmoczkowe, niewietrzone pomieszczenia, poduszki, wysciolki lozeczek etc
        Wszyscy lekarze u ktorych bylam z dzieckiem (mysle ze ponad 10 bylo spokojnie) nalegali na kladzenie na brzuszku i wzdychali ze histeria...
        • moniaak27 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 12:11
          no to mnie pocieszyłastongue_out stara nie jestem 27 lat... chłopiec bez smoczkowy...
          • ichi51e2 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 15:18
            Moze chociaz nie palisz?

No i strach pisac ale stosunki patologiczne w rodzinie tez byly jednym z czynnikow... suspicious
            • ichi51e2 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 15:19
              Aa i jeszcze dzieci spiace w absolutnej ciszy sa zagrozone. Dobrze jest miec akwarium albo wlaczac radyjko - wg badan w kazdym razie... suspicious
              • moniaak27 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 15:27
                nie pale.. maz tez nie.. tv właczony czesto gesto... cała noc:p
      • agont8 Re: spanie na brzuszku? 16.03.13, 18:09
        Moja Zosia odkąd skończyła 3 czy 4 tygodnie życia śpi na brzuchu, bez przerwy na jedzenie, min 10 h, i to w swoim pokoju, który jest obok naszej sypialni. Dla świętego spokoju do pół roku używaliśmy monitora - zawył raz, ale zaraz załapał, pewnie była jedna przerwa w oddechu powyżej 20 sek. Jeżeli monitor Ci wyje częściej, to albo dziecko ma bezdechy albo monitor po prostu jest zepsuty. Sprawny monitor nie wyje bez powodu. Ja kupiłam używany, i to od kogoś kto też kupił używany (angelcare). A z tą śmiercią łóżeczkową to nie wiem jak to jest, słyszałam wiele smutnych historii o dzieciach ale NIGDY o śmierci łóżeczkowej, a wiele dzieci śpi na brzuchu, nie wszyscy rodzice się przyznająsmile
    • syswia Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 20:17
      moj 2 miesieczniak spi tylko na brzuchu
      spi albo z nami albo w koszyku z twardym materacem i siatkowymi bokami w okolicach glowy
      niemalze od urodzenia potrafil podniesc glowe i sam ja przekrecic na druga strone
      pilnuje, zeby nie mial nic w koszu
      zakladam ubranka bez kaptura i kolnierzykow
      przykrywam kocem do wysokosci lopatek

w tej pozycji przesypia po 6 godzin
      na plecach budzi sie po 15 minutach
    • alinalen Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 20:44
      moja dwójka od zawsze spała na brzuchu. przy córce bardziej sie denerwowałam , przy synu śpię spokojnie. w innej pozycji wybudza sie co godzine a na brzuszku spi cała noc
      • figamarta Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 21:31
        Jak usypiacie dzieci, zeby spały na brzuchu?
        Moja córka spi jak mysz pod miotłą. Jak zaczyna przysypiac, czy to na lezaczku, czy na rekach, przenosze ja do lozeczka zawsze z wielkim strachem ze sie obudzi sad
        Przełożenie jej z rąk do łozeczka to wieeelki wyczyn.
        Aktualnie ma 1,5 miesiaca.
        • malinowa80 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 10:34
          figamarta napisała:
          > Moja córka spi jak mysz pod miotłą. Jak zaczyna przysypiac, czy to na lezaczku,
          > czy na rekach, przenosze ja do lozeczka zawsze z wielkim strachem ze sie obudz
          > i sad
          > Przełożenie jej z rąk do łozeczka to wieeelki wyczyn.
          > Aktualnie ma 1,5 miesiaca.
          u mnie jest dokładnie to samosad mały ma niecałe 2 miesiące i dobrze śpi tylko w nocy...
          Przkładanie go z rąk do łozeczka to masakra, czasem muszę po kilka razysad a i tak spi max 30 min. na brzuszku nie cierpi, odrazu płacze... Czy powinnam na siłę go tak kłaść Dodam że ma problemy z gazami więc pewnie by pomogło ale naprawde tego nielubi...
        • syswia Re: spanie na brzuszku? 07.04.13, 00:36
          Prawde mowiac, to jakos specjalnie sie z nim nie certole. O wiele mniej niz z pierwszym synem. Po prostu, jesli zasnie w trakcie karmienia, to go delikatnie pionuje i zanosze do kosza, obracam na przedramieniu i klade do kosza. Czasem sie wybudza i troche wierci. Czasem zasypia sam, czasem znajduje kciuka. Troche possie, zasypia i wyjmuje go z buzi.
          Jesli w trakcie karmienia nie zasnie, to sie z nim bawimy. Jak widze, ze jest juz zmeczony i gotowy do zasniecia to wkladam go do nosidla, opatulam kocykiem i chodze po domu albo cos robie w kuchni np obiad. I pozwalam mu zasnac. Nie eliminuje normalnych halasow domowych. Ba, czasem nawet w trakcie zasypiania zdarzy mi sie uzywac miksera, czesto ogladam telewizje albo slucham muzyki. Jak juz spi w koszu, to wtedy owszem - zamykam drzwi do pokoju.
    • gag-nes Re: spanie na brzuszku? 13.03.13, 21:30
      Córka na samym początku spała na boczku, ale była bardzo niespokojna. Od dłuższego już czasu śpi na brzuchu i sypia bardzo ładnie. Z tym, że my mamy monitor oddechu, więc jestem spokojniejsza smile Przy synku też go używaliśmy i nigdy jeszcze się nie zdarzyło, żeby się załączył. Mamy Angel Care, także jakbyś się zdecydowała kupić to polecam smile
    • arya82 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 10:53
      Moim zdaniem to dziecko bedzie tak spac jak naucza go rodzice. Oczywiscie wiekszosc dzieci ma problem ze spaniem na plecach bo raz gazy, a dwa odruch moro u najmlodszych jest wtedy najsilniejszy i wybudza. Nigdy nie kladlam syna na brzuszku, nie wiem czemu nawet, od poczatku spal ze mna, i zasypial przy piersi, na boczku. Oczywiscie przewracal sie na plecy, bo taki maluch nie ma jeszcze kontroli nad wlasna grawitacja, dlatego za plecami mial zrolowany kocyk. Dla nas to byla super pozycja, nie mial problemow tez wtedy z odgazowaniem,nie martwilam sie o ulewanie itd. Tak tez sie nauczyl i w sumie teraz tylko tak zasypia, ma8,5mca, a w nocy sie przekreca dowolnie, ale najczesciej na plecy.

Monitor tez mialam, w prawdzie rzadko uzywalam, tylko czasem w dzien ale nigdy mi sie nie zdarzylo zeby wyl bez powodu, to jakas bujda. Wyc moze jak wyciagniesz dziecko z lozeczka i zapomnisz wylaczyc.
      • karolka603 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 12:24
        Monitor nie wyje bez powodu, małe dzieci często mają tak, że mogą długo nie oddychać dlatego monitor się uruchamia. Potem z tego wyrastają. Położna mnie ostrzegala, ze alarm może się uruchamiać na początku i włąśnie tak było. A swoją drogą, to pierwszy taki alarm wywołał u mnie prawie zawał serca, trzęsłam się chyba z pół godzinysmileNa szczęście teraz już tak się nie zdarza.
    • beata-92 Re: spanie na brzuszku? 14.03.13, 22:54
      Córa, teraz czteromiesięczna, prawie od urodzenia śpi tylko na brzuchu. Ja jednak zainstalowałam monitor oddechu, i gdyby nie to, chyba rzeczywiście co godzinę sprawdzałabym czy żyje, bo potrafiła przespać nawet 13 godzin bez pobudki. Nigdy nie zdarzyło się, żeby się włączył bez powodu. Czasem zapominam wyłączyć kiedy wyjmuję dziecko z łóżeczka, wtedy rzeczywiście wyje. Ja to urządzenie polecam.
    • kerri31 Re: spanie na brzuszku? 07.04.13, 12:39
      Nie wolno kłaść dziecka spać na brzuchu, to jedno z wielu przyczyn tzw. śmierci łóżeczkowej.
      • murwa.kac Re: spanie na brzuszku? 07.04.13, 17:57
        kerri31 napisała:

CytatNie wolno kłaść dziecka spać na brzuchu, to jedno z wielu przyczyn tzw. śmierci łóżeczkowej.

bzdura.
        doczytaj nt. smierci lozeczkowej, dopiero sie wypowiadaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka